Tukholman saaristo on lähi­matkailijan unelma. Eri saarilta löytyy tekemistä niin herkuttelijalle, sporttaajalle kuin bilettäjällekin.

Vaxholm – nautinnonhakuiselle haahuilijalle

Saisiko olla uunituore sockerbulle?

Vaaleanvihreän puutalon terassia ympäröi puutarha kukkivine omenapuineen ja punaisine tulppaaneineen, kun Linda Wahlström kaataa kahvia krumeluurikuppeihin.

Nyt ollaan Vaxholmin saarella Ruotsissa, vajaan tunnin päässä Tukholman keskustasta. Täällä on niin ihanaa, että melkein itkettää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Från jord till bord eli maasta pöytään on Lisa Lönner Pulkkisen kokkausmotto.

Linda pyörittää saarella pientä Vaxholms Bed & Breakfast -huoneistohotellia (Drottninggatan 7). Hän on yksi monista saariston asukkaista, joka on perustanut turisteja palvelevan yrityksen omaan kotiinsa. Tuntuukin siltä, että olisi tupsahtanut keskelle ruotsalaisperheen arkea. Lindan kouluikäiset pojat pärähtävät keittiöön ja ovat vähällä pölliä vieraiden pullat.

Linda Wahlströmin kotikuisti on avoin myös Bed & Breakfast -vieraille.

Tukholman saaristossa on letkeämpi ja kiireettömämpi tunnelma kuin ydinkeskustan humussa. Saaristo koostuu 30 000 saaresta, ja Vaxholm on kaiken keskus. Sieltä lähtevät myös yhteysalukset syvemmälle saaristoon.

Vaxholmissa voi myös shoppailla, tosin pienemmässä mittakaavassa kuin mantereella. Tuliaisiksi kotiin löytyy vaikka merihenkinen tarjotin, käsintehty kahvikuppi (Roddarhuset, Östra Ekuddsgatan 21) tai herkkuja paikallisesta suklaaputiikista (Hamngatan 9).

Helppo tulla

Vaxholmiin on yllättävän helppo päästä. Bussi kulkee Tukholman keskustasta perille 50 minuutissa.

Ruotsinlaivaristeilyä kannattaakin pidentää päivän verran ja suunnata yhdeksi yöksi Vaxholmiin. Jos rakastat kesäistä Hankoa, rakastat taatusti myös tätä saarta.

Bistro Sva Marga Matin luomuruuat sulavat suussa.

Bistro Sva Marga Matin (Söderhamnsplan 1) tarjoiluista 60 prosenttia on luomua. Herkullisen vuohenjuusto-punajuurisalaatin ainekset on hommattu lähitiloilta ja annos on valeltu paikallisella hunajalla.

Grinda ja Möja – ulkoilmasta nauttivalle sporttaajalle

Poletti putoaa suihkuhuoneen seinässä olevaan reikään, ja suihku käynnistyy. Nyt on oltava nopea, sillä lämmintä vettä riittää vain kahdeksi
minuutiksi. Möja-saaren paikalliset kuulemma peseytyvät merivedessä rajallisten pohjavesivarantojen vuoksi, mutta mukavuudenhaluinen nappaa mieluummin edes sen pikasuihkun Möjä Värdshusetin yleistiloissa.

Möja on Tukholman saarista sympaattisin. 270 vakituisen asukkaan saarella voi fiilistellä vanhaa, 1800-luvulla rakennettua puukirkkoa tai kaunista näköalapaikkaa. Urheilullinen vuokraa pyörän. Niissä ei ole edes lukkoja, sillä kuka ne täältä veisi. Pyöräilyn lisäksi saari sopii patikoijalle ja kalastamisesta innostuneille veneilijöille.

Majatalo Grinda Wärdshus on saaren keskus.

Majoittuminen Möjalla on edullista, koska mukavuudet on riisuttu minimiin. Yö Möjä Värdshusetissa maksaa noin 50 euroa. Maksullistakaan wi-fiä ei löydy koko saarelta, joten edessä on väistämättä vieroitus muusta maailmasta.

Kajakilla saaren ympäri

Spläsh, sanoo kajakki, kun se pulahtaa meriveteen Grindan saarella. Ensituntuma on kovin kiikkerä. Kaatuukohan tämä? Hetken melomisen jälkeen alkujännityksen kramppaamat käsilihakset alkavat rentoutua. Käsien toistuva liike ja saaristomaisema alkavat tuntua meditatiivisilta.

Puolentoista tunnin kierros ympäri saarta sujuu rapakuntoiseltakin.

Melomista voi harrastaa sekä Grindalla että Möjalla.

Saaren keskittymä on vuonna 1906 rakennettu, sittemmin modernein mukavuuksin täydennetty Grinda Wärdshus. Majoittuminen hoituu joko sen hotellihuoneissa (noin 110 euroa), vuokra-mökeissä (noin 70 euroa), teltassa tai omassa veneessä.

Kajakkikierroksen lisäksi saarella voi patikoida, kalastaa, uida tai vaikka sienestää. Grinda kuuluu kolmen suosituimman Tukholman saaren joukkoon. Ympärivuotisesti siellä asuu vain yksi perhe. Lapset haetaan
aamuisin veneellä kouluun.

Sandhamn ja Djurö– luksuselämää bilettäjälle

Sandhamn eli Sandö-saaren satama tekee heti selväksi, että nyt ollaan äveriäämmän porukan parissa. Ökyhuvipursien mastot ylettyvät taloja korkeammalle, eivätkä edessä aukeavat satamahotelli ja ravintola ole vaatimattomimmasta päästä.

Kesäisin Sandhamn täyttyy luksusveneistä.

Paikka sijaitsee ulkosaaristossa, joten sinne kestää mantereelta kolmisen tuntia veneellä. Kaikki vierailijoista eivät suinkaan purjehdi paikalle itse, vaan palkattu henkilökunta hoitaa homman heidän puolestaan.

Bileiden jälkeisenä päivänä päänsärkyä voi parannella täydellisellä hiekkarannalla, joka sijaitsee satamasta katsottuna toisella puolen saarta. Kävely sinne kestää puolisen tuntia, mutta se kannattaa. Rannan vaalea hiekka tuntuu varpaiden väleissä silkkiseltä. Äh, miksi hiekankin pitää olla Ruotsissa hienompaa kuin Suomessa?

Kiirettä pakoon hoitolaan

Jos saaristoelämä ripauksella luksusta kiinnostaa, löytyy Tukholman saaristosta vastaus tähänkin tarpeeseen. Djurö-saarella sijaitseva Djurönäset (Seregårdsvägen 1, Djurhamn) on neljän tähden hotellikompleksi, josta löytyy niin tenniskenttä, biljardipöytä kuin sisä-uima-allaskin. Tämän kesän uutuushankinta on sukellusvene, johon mahtuu kerralla neljä ihmistä.

Yhteysalukset kuljettavat kätevästi saarelta toiselle.

Kroppaa ja mieltä voi hoitaa paitsi luontopolulla, myös tyylikkäässä Djurönäset Spa -kauneushoitolassa. Siellä on hemmotteluhoitojen lisäksi joogasali pehmeine tyynyineen ja aromaattisine kynttilöineen.

Saari yhdistyy mantereeseen autotiellä, joten venekammoinenkin pääsee täällä nauttimaan saaristotunnelmasta.

Miten pääsee?

Bussilla ja taksilla: Vaxholmin satamassa pysähtyvät kaikki saariston laivat. Sinne pääsee Tukholman keskustasta bussilla 670. Matka kestää 50
minuuttia. Myös Djurönäsetiin pääsee Slussenista 50 minuutissa busseilla 433 ja 434. Taksimatka maksaa n. 90 euroa yhteen suuntaan.

Yhteysaluksilla: Saaristossa on kaksi laivayhtiötä, Waxholmsbolaget ja Cinderellabåtarna. Grindalle matka kestää Vaxholmista reilun tunnin, Möjälle ja Sandhamniin kolmisen tuntia. Alukset ovat isoja, siistejä ja niistä saa ruokaa ja juomaa. Plussaa ilmaisesta wi-fistä. Hintahaitari n. 10–20 euroa.
www.waxholmsbolaget.com,
www.cinderellabatarna.com   

Venetaksilla: Jos liikkeellä on isompi porukka, vesitaksi voi olla vaihtoehto. Hinnat pyörivät muutamissa sadoissa euroissa riippuen matkan pituudesta.
www.taxistockholm.se

Omalla veneellä: Ruotsin jokamiehenoikeuksien mukaan mille tahansa saarista saa leiriytyä, kunhan pysyy 200 metrin päässä asutuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla