Tukholman saaristo on lähi­matkailijan unelma. Eri saarilta löytyy tekemistä niin herkuttelijalle, sporttaajalle kuin bilettäjällekin.

Vaxholm – nautinnonhakuiselle haahuilijalle

Saisiko olla uunituore sockerbulle?

Vaaleanvihreän puutalon terassia ympäröi puutarha kukkivine omenapuineen ja punaisine tulppaaneineen, kun Linda Wahlström kaataa kahvia krumeluurikuppeihin.

Nyt ollaan Vaxholmin saarella Ruotsissa, vajaan tunnin päässä Tukholman keskustasta. Täällä on niin ihanaa, että melkein itkettää.

Från jord till bord eli maasta pöytään on Lisa Lönner Pulkkisen kokkausmotto.

Linda pyörittää saarella pientä Vaxholms Bed & Breakfast -huoneistohotellia (Drottninggatan 7). Hän on yksi monista saariston asukkaista, joka on perustanut turisteja palvelevan yrityksen omaan kotiinsa. Tuntuukin siltä, että olisi tupsahtanut keskelle ruotsalaisperheen arkea. Lindan kouluikäiset pojat pärähtävät keittiöön ja ovat vähällä pölliä vieraiden pullat.

Linda Wahlströmin kotikuisti on avoin myös Bed & Breakfast -vieraille.

Tukholman saaristossa on letkeämpi ja kiireettömämpi tunnelma kuin ydinkeskustan humussa. Saaristo koostuu 30 000 saaresta, ja Vaxholm on kaiken keskus. Sieltä lähtevät myös yhteysalukset syvemmälle saaristoon.

Vaxholmissa voi myös shoppailla, tosin pienemmässä mittakaavassa kuin mantereella. Tuliaisiksi kotiin löytyy vaikka merihenkinen tarjotin, käsintehty kahvikuppi (Roddarhuset, Östra Ekuddsgatan 21) tai herkkuja paikallisesta suklaaputiikista (Hamngatan 9).

Helppo tulla

Vaxholmiin on yllättävän helppo päästä. Bussi kulkee Tukholman keskustasta perille 50 minuutissa.

Ruotsinlaivaristeilyä kannattaakin pidentää päivän verran ja suunnata yhdeksi yöksi Vaxholmiin. Jos rakastat kesäistä Hankoa, rakastat taatusti myös tätä saarta.

Bistro Sva Marga Matin luomuruuat sulavat suussa.

Bistro Sva Marga Matin (Söderhamnsplan 1) tarjoiluista 60 prosenttia on luomua. Herkullisen vuohenjuusto-punajuurisalaatin ainekset on hommattu lähitiloilta ja annos on valeltu paikallisella hunajalla.

Grinda ja Möja – ulkoilmasta nauttivalle sporttaajalle

Poletti putoaa suihkuhuoneen seinässä olevaan reikään, ja suihku käynnistyy. Nyt on oltava nopea, sillä lämmintä vettä riittää vain kahdeksi
minuutiksi. Möja-saaren paikalliset kuulemma peseytyvät merivedessä rajallisten pohjavesivarantojen vuoksi, mutta mukavuudenhaluinen nappaa mieluummin edes sen pikasuihkun Möjä Värdshusetin yleistiloissa.

Möja on Tukholman saarista sympaattisin. 270 vakituisen asukkaan saarella voi fiilistellä vanhaa, 1800-luvulla rakennettua puukirkkoa tai kaunista näköalapaikkaa. Urheilullinen vuokraa pyörän. Niissä ei ole edes lukkoja, sillä kuka ne täältä veisi. Pyöräilyn lisäksi saari sopii patikoijalle ja kalastamisesta innostuneille veneilijöille.

Majatalo Grinda Wärdshus on saaren keskus.

Majoittuminen Möjalla on edullista, koska mukavuudet on riisuttu minimiin. Yö Möjä Värdshusetissa maksaa noin 50 euroa. Maksullistakaan wi-fiä ei löydy koko saarelta, joten edessä on väistämättä vieroitus muusta maailmasta.

Kajakilla saaren ympäri

Spläsh, sanoo kajakki, kun se pulahtaa meriveteen Grindan saarella. Ensituntuma on kovin kiikkerä. Kaatuukohan tämä? Hetken melomisen jälkeen alkujännityksen kramppaamat käsilihakset alkavat rentoutua. Käsien toistuva liike ja saaristomaisema alkavat tuntua meditatiivisilta.

Puolentoista tunnin kierros ympäri saarta sujuu rapakuntoiseltakin.

Melomista voi harrastaa sekä Grindalla että Möjalla.

Saaren keskittymä on vuonna 1906 rakennettu, sittemmin modernein mukavuuksin täydennetty Grinda Wärdshus. Majoittuminen hoituu joko sen hotellihuoneissa (noin 110 euroa), vuokra-mökeissä (noin 70 euroa), teltassa tai omassa veneessä.

Kajakkikierroksen lisäksi saarella voi patikoida, kalastaa, uida tai vaikka sienestää. Grinda kuuluu kolmen suosituimman Tukholman saaren joukkoon. Ympärivuotisesti siellä asuu vain yksi perhe. Lapset haetaan
aamuisin veneellä kouluun.

Sandhamn ja Djurö– luksuselämää bilettäjälle

Sandhamn eli Sandö-saaren satama tekee heti selväksi, että nyt ollaan äveriäämmän porukan parissa. Ökyhuvipursien mastot ylettyvät taloja korkeammalle, eivätkä edessä aukeavat satamahotelli ja ravintola ole vaatimattomimmasta päästä.

Kesäisin Sandhamn täyttyy luksusveneistä.

Paikka sijaitsee ulkosaaristossa, joten sinne kestää mantereelta kolmisen tuntia veneellä. Kaikki vierailijoista eivät suinkaan purjehdi paikalle itse, vaan palkattu henkilökunta hoitaa homman heidän puolestaan.

Bileiden jälkeisenä päivänä päänsärkyä voi parannella täydellisellä hiekkarannalla, joka sijaitsee satamasta katsottuna toisella puolen saarta. Kävely sinne kestää puolisen tuntia, mutta se kannattaa. Rannan vaalea hiekka tuntuu varpaiden väleissä silkkiseltä. Äh, miksi hiekankin pitää olla Ruotsissa hienompaa kuin Suomessa?

Kiirettä pakoon hoitolaan

Jos saaristoelämä ripauksella luksusta kiinnostaa, löytyy Tukholman saaristosta vastaus tähänkin tarpeeseen. Djurö-saarella sijaitseva Djurönäset (Seregårdsvägen 1, Djurhamn) on neljän tähden hotellikompleksi, josta löytyy niin tenniskenttä, biljardipöytä kuin sisä-uima-allaskin. Tämän kesän uutuushankinta on sukellusvene, johon mahtuu kerralla neljä ihmistä.

Yhteysalukset kuljettavat kätevästi saarelta toiselle.

Kroppaa ja mieltä voi hoitaa paitsi luontopolulla, myös tyylikkäässä Djurönäset Spa -kauneushoitolassa. Siellä on hemmotteluhoitojen lisäksi joogasali pehmeine tyynyineen ja aromaattisine kynttilöineen.

Saari yhdistyy mantereeseen autotiellä, joten venekammoinenkin pääsee täällä nauttimaan saaristotunnelmasta.

Miten pääsee?

Bussilla ja taksilla: Vaxholmin satamassa pysähtyvät kaikki saariston laivat. Sinne pääsee Tukholman keskustasta bussilla 670. Matka kestää 50
minuuttia. Myös Djurönäsetiin pääsee Slussenista 50 minuutissa busseilla 433 ja 434. Taksimatka maksaa n. 90 euroa yhteen suuntaan.

Yhteysaluksilla: Saaristossa on kaksi laivayhtiötä, Waxholmsbolaget ja Cinderellabåtarna. Grindalle matka kestää Vaxholmista reilun tunnin, Möjälle ja Sandhamniin kolmisen tuntia. Alukset ovat isoja, siistejä ja niistä saa ruokaa ja juomaa. Plussaa ilmaisesta wi-fistä. Hintahaitari n. 10–20 euroa.
www.waxholmsbolaget.com,
www.cinderellabatarna.com   

Venetaksilla: Jos liikkeellä on isompi porukka, vesitaksi voi olla vaihtoehto. Hinnat pyörivät muutamissa sadoissa euroissa riippuen matkan pituudesta.
www.taxistockholm.se

Omalla veneellä: Ruotsin jokamiehenoikeuksien mukaan mille tahansa saarista saa leiriytyä, kunhan pysyy 200 metrin päässä asutuksesta.

Illan kiehtovassa dokumentissa sukelletaan sienien maailmaan. Niitä on kaikkialla: luonnossa, ihmisen elimistössä ja jopa ydinreaktoreissa.

IS TV-LEHTI: Kanadalainen luontodokumentti Sienien maailma (The Kingdom: How Fungi Made Our World, 2018) avaa silmät sienten vaikutukselle ihmisten elämään ja olemassaoloon.

Ohjelma kertoo sienien tarinan miljardin vuoden takaa tähän päivään. Jääkauden jälkeen mikrobit alkoivat asuttaa maata, ja pikkuhiljaa bakteerit ja sienet loivat yhteistyössä elävän planeettaamme.

Dokumentti alleviivaa sitä, ettei luontoa eikä edes meitä olisi olemassa ilman sienten määrätietoista etenemistä ja kehittymistaitoa. Yksi löytö oli merkittävä nykyelomme kannalta niin hyvässä kuin pahassa: homesienestä eristetty penisilliini sai ihmismäärän kolminkertaistumaan. Toisaalta populaation kasvu aiheutti myös ilmaston lämpenemisen.

Kanadassa sieni-infektio ktyptokokkoosi levisi ihmisiin ilmaston lämpenemisen takia ja aiheutti ison epidemian. Ohjelmasta käy ilmi, että sieni oli vuosikausien saatossa kehittänyt kuoren, jota esimerkiksi ameebat eivät voi maaperässä syödä. Valitettavasti sama suojamekanismi estää myös kehon syöjäsolujen reaktion.

Äärimmäisen kiinnostava dokumentti tuo lopuksi esiin sen, miten niin olemassaolomme kuin mahdollinen tuhomme on maailmaamme hallitsevan yli viiden miljoonan sienilajin käsissä – eli ei siis välttämättä ihmisen käsissä ollenkaan.

Prisma: Sienien maailma, TV1 klo 19.00

Me Naisten toimitus listasi suoratoistopalvelujen tämän hetken suosikkisarjat.

HBO:

The Affair

Pettämisestä, sen syistä ja seurauksista kertovan sarjan uudella tuotantokaudella keskitytäänkin tutun nelikon, eli Noah Sollowayn (Dominic West), Alison Lockhartin (Ruth Wilson), Helen Sollowayn (Maura Tierney) ja Cole Lockhartin (Joshua Jackson), ihmissuhdekuvioihin, jotka ovat tulehtuneemmat kuin koskaan aiemmin.

Aiemmilla, Netflixillä esitetyillä kausilla on jo nähty, kuinka hahmot vieraantuvat toisistaan yhä enemmän ja enemmän. Nyt ollaan siinä pisteessä, että kaikilla päähenkilöillä on jo uudet suhteet muiden ihmisten kanssa.

Entä mitä uudelta kaudelta sopii odottaa? Ainakin näitä asioita:

1.   Hankalia ihmissuhdekoukeroita. Voivatko ne mennä vielä monimutkaisemmiksi? No ihan varmasti voivat!

2.    Epätoivoisia yrityksiä päästä eroon menneisyyden tapahtumista. Ja kuten voimme kuvitella, siinä on vaikea onnistua. Esimerkiksi Colen tarve saada lisää tietoja omasta isästä herää, kun tämän isän tunteva nainen Nan Perino (Amy Irving) astuu kuvioihin.

3.    Tietoja siitä, mitä Alisonille tapahtui ennen kuin hän päätti kertoa totuuden Scottyn (Colin Donnell) kuolemasta. Sarjassa nähty pitempi aikahyppäys jätti paljon kysymyksiä liittyen Alisoniin ja Scottyn kuolemaan. Ehkä niihin uskaltaa jo odottaa vastauksia?

Uusi jakso ilmestyy HBO:lle joka maanantai.

Togetherness

Tarkka ja paikoitellen vähän julmakin katsaus niin lapsiperheen kuin sinkkutädinkin ihmissuhdesolmuihin. Ei kannata katsoa rakastuneena.

Handmaid’s Tale (Myös Ylellä juuri nyt)

Tulevaisuuden Pohjois-Amerikkaa hallitsee uskonnollinen diktatuuri, joka on alistanut hedelmälliset naiset eliitin synnytyskoneiksi ja riistänyt heiltä omat nimensäkin. ”Orjattaria” kutsutaan isäntänsä mukaan: päähenkilö Junesta on tullut Offred, Frediläinen. Kapinalliset teloitetaan tai karkotetaan siirtokuntiin siivoamaan tappavaa ydinjätettä.

Pysäyttävä dystopia perustuu Margaret Atwoodin feministiseen klassikkoromaaniin Orjattaresi. Sarjaa seuratessa on kylmäävää verrata, kuinka moni kauhukuva tavallaan toteutuu myös todellisessa maailmassa.

Ensimmäinen kausi on nähtävillä HBO:n ohella Areenassa ja Teemalla, toisesta kaudesta julkaistaan uusi jakso aina torstaisin.

Westworld

Scifisarja sijoittuu raharikkaille suunnattuun villi länsi -teemapuistoon, jota asuttavat erehdyttävästi ihmistä muistuttavat androidit. Niillä on vain yksi tarkoitus: palvella puiston ihmisasiakkaiden kaikenlaisia mielihaluja seksileikeistä kidutukseen ja murhiin.

Mutta kun robotille kehittyy tietoisuus, tulevatko sen mukana myös ihmisoikeudet? Entä mitä tapahtuu, jos tekoäly nousee kapinaan?

Sarjan kakkoskaudella on myös selvinnyt, ettei villin lännen maailma, Westworld, ole ainoa puisto laatuaan. Omat robottimaailmansa on luotu myös ainakin samuraikauden Japaniin ja 1900-luvun siirtomaa-Intiaan.

Eikä sekään ole enää ihan yksiselitteistä, kuka on ihminen ja kuka robotti. Ajatuksia herättävän sarjan toinen kausi käynnistyi huhtikuussa. Uusi jakso julkaistaan maanantaisin.

Trust

Sarja perustuu tositapahtumiin, John Paul Getty III:n vuonna 1973 tapahtuneeseen kidnappaukseen. Pääosissa nähdään Donald Sutherland, Hilary Swan ja Brendan Fraser.

Italiassa ja Englannin maaseudulla kuvattu sarja kertoo teini-ikäisen pojanpojan painajaismaisia koettelemuksia kaappaajien käsissä.

Paulin isoisä J. Paul Getty Sr. on omaperäinen öljypohatta, joka elää erakkona kartanossaan rakastajattariensa ja lemmikkileijonansa kanssa. Paulin huumehöyryistä elämää viettävä isä on kadonnut Lontoon humuun ja kieltäytyy vastaamasta puhelimeen. Paulin äiti on köyhä eikä kykene maksamaan lunnaita.

Netflix:

Lovesick

Suloinen ja oivaltava ihmissuhdesarja esimerkiksi Frendien ja Rakkautta ja rimakauhua –sarjan ystäville.

Unbreakable Kimmy Schmidt

Hauska ja omaperäinen sarja hullun kulttijohtajan vankina kasvaneesta naisesta, joka opettelee uutta elämää vapaana.

Santa Clarita Diet

Niille, joilla ei ole turhan hienostunut maku: musta komedia perheenäidistä, joka huomaa olevansa elävä kuollut ja tarvitsevansa ravinnokseen ihmislihaa.

Retribution

Brittiläinen minisarja, joka sisältää neljä jaksoa. Alun perin BBC:lle tuotettu sarja tunnetaan myös nimellä One of Us. Juoni kietoutuu häidensä jälkeen tapetun avioparin ympärille. Poliisi kuulustelee Gracen ja Adamin riiteleviä sukulaisia, jonka myötä alkaa avautua Englannin maaseudulla vierekkäin asuneiden perheiden synkkä salaisuus.

Orange is the New Black

Huippusuositussa draamakomediassa keskiluokkainen Piper Chapman (Taylor Schilling) joutuu vankilaan entisen tyttöystävänsä tekemän huumerikoksen takia. Palkittu sarja perustuu Piper Kermanin samannimiseen kirjaan, jossa hän kertoo omasta elämästään vankilassa.

Parasta sarjassa ovat ehdottomasti sen moniulotteiset ja uskottavasti rakennetut hahmot. Naisvankilan hulvattomat persoonallisuudet saavat katsojen vuorotellen hihittämään ja kyynelehtimään. Sarjan edetessä vankien tarinan syvenevät jatkuvasti ja heidän tekemiensä rikosten taustoja avataan.

Yksi tärkeimmistä opetuksista sarjassa on se, ettei maailma ole mustavalkoinen. Vaikka ihminen joutuu vankilaan, hän ei ole läpeensä paha. Pikemminkin taustalta saattaa löytyä varsin traaginen kohtalo.

Viimeisimmällä kaudella sarjan tunnelma muuttui paikoitellen varsin synkäksi, kun vangit ryhtyivät kapinaan. Miten Litcfieldin asukit selviytyvät sen jälkipuinnista? Se selviää, kun sarjan kuudes kausi starttaa heinäkuun lopulla.

Ruutu:

Keisari Aarnio

Jännittävä ja muutenkin kiehtova Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikosepäilyihin perustuva draamasarja. Jaksoja on tullut kevään mittaan yksi viikossa, ja odottelu on ollut tuskallista.

Katsoessa miettii koko ajan sitä, miten käsittämätöntä on, että sarjan tapahtumat ovat pääosin totta. Että voiko näin tosiaan Suomessa tapahtua!

Temptation Island

Tämän vuoden Temptation Island -kausi oli niin huikea, että sen voi katsoa vaikka näin jälkikäteenkin. Yleensä 24-jaksoiseen kauteen mahtuu paljon tyhjäkäyntiä, mutta neljäs kausi oli täyttä tykitystä realityn ystäville.

Yle Areena:

The Tunnel

Tanskalaista Silta-sarjaa seuraileva uusi englantilais-ranskalainen jännäri, jonka tapahtumat sijoittuvat maiden väliseen kanaalitunneliin. Ranskalaispoliitikosta tulee salamurhan uhri ja tutkimuksia tehdään tunnelin molemmissa päissä.

Muista myös nämä:

Rita

Netflixin alkuperäissarja, joka kertoo suorapuheisesta ja omaperäisestä tanskalaisopettajasta. Coolisti pukeutuvalla Ritalla on kolme lasta ja suhde koulun rehtoriin. Sarja keskittyy vahvasti koulumaailmaan, mutta myös Ritan mutkikkaaseen yksityiselämään ja mutkattomaan seksielämään. Erityiskiitos sarjan musiikille.

Alias Grace

Margaret Atwoodin teokseen perustuva sarja, jossa tunnelma on melkein yhtä kutkuttavan ahdistava, kuin Handmai’d Talessa. Löytyy Netflixistä.

Grace & Frankie

Netflix-sarja kahdesta seitsemänkymppisestä rouvasta (Jane Fonda ja Lily Tomlin), joiden aviomiehillä on ollut vuosikymmenien mittainen suhde. Nyt he ovat viimein päättäneet jättää vaimonsa ja mennä naimisiin keskenään. Naisetkin muuttavat yhteen ja alkavat etsiä itselleen uusia poikaystäviä. Parhaiden amerikkalaisten sit com -perinteiden mukainen hupisarja, joka jaksaa naurattaa neljän kauden verran.

River

Stellan Skarsgård tekee liikuttavan roolin vanhana lontoolaisena poliisina, joka kaipaa ja muistelee murhattua etsiväpariaan (Nicola Walkeria) niin paljon, että hän alkaa nähdä näkyjä. ”Erilainen” poliisisarja, joka herättää paljon ajatuksia, ja johon voi jopa samaistua.  

Great Designs, Escape to the Country

Jos sattuu pitämään “talopornosta”, tai haaveilee muuttavansa maalle, nämä brittisarjat pitävät otteessaan aina kun tekee mieli vähän haaveilla. Great Designs esittelee huikeita, tavallisten ihmisten rakennuskohteita, joista moni voi vain haaveilla. Escape to the country taas on meille, jotka mietimme, että oma talo olis kyllä ihana – sitten joskus.