New Yorkissa on esillä kurpitsataituri Hugh McMahon kaivertama jättikurpitsa, jossa on molempien presidenttiehdokkaiden Donald Trumpin ja Hillary Clintonin kasvot. Kuva: Reuters
New Yorkissa on esillä kurpitsataituri Hugh McMahon kaivertama jättikurpitsa, jossa on molempien presidenttiehdokkaiden Donald Trumpin ja Hillary Clintonin kasvot. Kuva: Reuters

...ja lopputulos todella säikäyttää.

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan Donald Trumpin oranssina pidetty iho on aiheuttanut monia nettivillityksiä. Esimerkiksi kauneusvloggaajan tutoriaali siitä, miten tehdä Trump-meikki levisi keväällä somessa. Kauneuden ammattilaiset ovat veikanneet haastatteluissa, että oranssi sävy johtuu pieleen menneestä itseruskettavasta.

Mutta nyt oranssi on muotia! Sosiaalisessa mediassa jaetaan halloweenin kunniaksi kuvia, joissa kurpitsa on kaiverrettu Trumpin näköiseksi. Hashtag kuuluu #trumpkin (kurpitsa on englanniksi pumpkin). Ilmiöstä kirjoittaa muun muassa brittilehti Telegraph.

 

"It was a huge accomplishment." - @carijosides #pumpkincarvingcontest #pumpkin #trump #trumpkin

Kuva, jonka Ceilidh St. Claire (@ceilidhsc) julkaisi

 

Someone old and orange carved into something old and orange #trumpkin

Kuva, jonka Angelo Morlani (@mangelowhorlani) julkaisi

 

Trumpkin in progress... #trumpkin

Kuva, jonka Oliver Jeffers (@oliverjeffers) julkaisi

Pieni osa somekurpitsoista on Trumpin kannattajien kaivertamia, mutta valtaosa kuvista irvailee republikaanien ehdokkaalle.

”Mitä Donald Trumpilla ja kurpitsalla on yhteistä? Ne ovat oransseja ulkopuolelta ja onttoja sisältä, ja ne pitäisi heittää pois marraskuun alussa”, kuuluu eräs #trumpkin-meemi.

Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään marraskuussa.

 

Orange on the outside, hollow on the inside, and needs to be thrown out in November 🎃 #Trumpkin #Halloween

Kuva, jonka Darin Epsilon (@darinepsilon) julkaisi

Moni viittaa myös siihen, että pitää Trumpia pelottavana.

”Varoitus: kauheaa sisältöä, joka ei sovellu lapsille, pahoille miehille (bad hombres) tai häijyille naisille (nasty women)”, veistelee yksi Instagram-käyttäjä.

Kielteisistä maahanmuuttokannoistaan tunnettu Trump sanoi kolmannessa vaaliväittelyssä huumekauppiaista, että ”meillä on täällä pahoja miehiä, ja hoidamme heidät ulos”. Presidenttiehdokas korvasi mies-sanan espanjan sanalla hombre, mitä pidettiin viittauksena meksikolaisiin. Samassa väittelyssä Trump kohahdutti kutsumalla vastaehdokastaan, demokraattien Hillary Clintonia ”häijyksi naiseksi”. Molemmat heitot saivat aikaan joukon meemejä, joissa vitsailtiin niille.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

 

Warning: horrific content not suitable for children, bad hombres, or nasty women. Carved by @sstigert

Kuva, jonka Hannah (@hanzfeetz) julkaisi

”Painajainen 17. kadulla”, kirjoittaa Trump-kurpitsan näyteikkunasta bongannut viitaten klassikkokauhuleffaan Painajainen Elm Streetillä (1984).

 

Nightmare on 17th Street #nevertrump #trumpkin #imwithher #halloween #halloweekend

Kuva, jonka Sara Beth Zivitz (@sarabeth_zivitz) julkaisi

Onpa joku innostunut tekemään #trumpkin-halloween-naamionkin itselleen.

”Onhan se kaikki ohi marraskuussa, onhan?” naamion askarrellut australialainen Shaun kirjoittaa kuvansa yhteydessä.

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos