Ewan McGregor näyttelee Trainspotting-elokuvassa Mark Rentonia. Kuva: Sanoma-arkisto
Ewan McGregor näyttelee Trainspotting-elokuvassa Mark Rentonia. Kuva: Sanoma-arkisto

Fanien onneksi 1990-luvun kulttielokuvan jatko-osasta vastaavat samat tekijät.

Vuonna 1996 ilmestyneen kulttielokuvan Trainspotting jatko-osaa on odotettu vuosia. Colliderin mukaan ohjaaja Danny Boyle kommentoi vuonna 2010, ettei aika ole vielä kypsä Trainspottingin paluulle. Kolme vuotta sitten Boyle lupasi, että jatko-osaa voisi odotella vuonna 2016.

Nyt fanit voivat huokaista helpotuksesta, sillä jatko-osa todella toteutuu. Alkuperäisessä Trainspottingissa pääosaa näytellyt Ewan McGregor paljasti eilen, että kuvaukset alkavat toukokuussa.

Mikä parasta, mukana ovat kaikki alkuperäisen leffan tärkeimmät nimet: McGregorin lisäksi näyttelijät Jonny Lee Miller, Ewen Bremner ja Robert Carlyle, käsikirjoittaja John Hodge sekä tietenkin ohjaaja Boyle.

Gif: Tumblr

Jatko-osalla ei ole vielä nimeä, eikä ensi-illan ajankohtaa tiedetä.

Independentin mukaan Trainspottingin budjetti oli alle 1,8 miljoonaa euroa. Jatko-osa maksaa epäilemättä huimasti enemmän. Boyle haluaa kuitenkin pitää kustannukset alle 18 miljoonan euron, jotta hän ”saa tehdä sellaisen elokuvan kuin haluaa” eikä joudu taipumaan elokuvastudioiden pomojen tahtoon.

Gif: Tumblr

Irvine Welshin suosittuun Trainspotting-romaaniin (1993) perustuva elokuva kertoo huumeidenkäyttäjistä Skotlannin Edinburghissa.

Ohjaaja Boyle on NME:n mukaan sanonut, että jatko-osa perustuu ”hyvin löyhästi” Welshin romaaniin Porno (2002). Kirja jatkaa Trainspottingin tarinaa.

”Se on helvetti soikoon yksi parhaimmista käsikirjoituksista, joita olen ikinä lukenut.”

Ewan McGregor ja Robert Carlyle ovat ylistäneet jatko-osan käsikirjoitusta haastatteluissa.

– Se on helvetti soikoon yksi parhaimmista käsikirjoituksista, joita olen ikinä lukenut. Ikinä, Carlyle sanoo NME:lle.

Päähenkilöt ovat elokuvassa kaksikymmentä vuotta vanhempia, ja se tekee leffasta väistämättä erilaisen.

– Tietenkin myös yleisö on kaksikymmentä vuotta vanhempi kuin silloin. Ihmiset, jotka kävivät parikymppisinä katsomassa leffan, ovat nyt aika erilaisia, näyttelijä sanoo.

Gif: Tumblr

Ikää on tullut kaikille, mutta Carlyle vihjaa, etteivät kaikki päähenkilöt ole välttämättä päässeet elämässään eteenpäin. Hän sanoo elokuvan olevan tunteikas.

Emme malta odottaa!

Gif: Tumblr

Turhasta tavarasta luopuminen on vapauttavaa, mutta kulutuskäyttäytymistä pitäisi järkeistää jollakin ihan muulla tavalla.

Yhden roska on toisen aarre! Tällainen kaunis ajatus on monella kierrättäjällä mielessä. Valitettavasti se ei enää pidä paikkaansa.

Tavarat ovat yhä kertakäyttöisempiä, lähes roskaa jo syntymähetkellään. Sukkahousut kestävät yhden illan, koska sellainen on markkinoiden logiikka, ja Kiinasta saa tilattua melkein mitä vain eurolla tai parilla, kunhan ummistaa silmänsä hetkeksi laadulta, tekijänoikeuksilta, työoloilta, haitallisilta kemikaaleilta ja ympäristöltä.

Toki on myös aarteita, joista saa käytettynäkin hyvän hinnan – hittimerkkien lastenvaatteita, aikaa ja muotivirtauksia kestäviä huonekaluja, design-astioita, merkkikenkiä – mutta eivät ne ole roskaa myyjällekään. 

Konmari ei riitä

Japanilaisen järjestelyguru Marie Kondon Konmari-siivouskirjasta tuli jättihitti muutama vuosi sitten. Kirjassa kehotettiin heittämään pois kaikki, mikä ei tuota iloa – ja ihmisethän heittivät.

Siivosin itsekin konmaripäissäni silloisen huushollini. Tuloksena oli kassikaupalla roskaa, mutta myös paljon hyvää tavaraa, jonka suunnittelin myyväni pois halvalla opiskelijajärjestön kirpputorilla. 

Kauppa vain ei käynyt. Potentiaaliset ostajat olivat parikymppisiä, hyvin pienituloisia ja vasta muutama vuosi sitten omilleen muuttaneita, mutta heilläkin oli kaikilla niin paljon tavaraa, etteivät he halunneet mitään lisää edes ilmaiseksi. Sain myytyä ja annettua pois muutaman tavaran, ja loput kiikutin yliopistolla sijainneeseen kierrätyshuoneeseen, josta sai ottaa ilmaiseksi tavaraa. 

Poistuin keirrätyshuoneesta helpottuneena, mutta samalla itseäni inhoten. Olin päässyt eroon tavarasta, mutta tavara oli edelleen olemassa, ja luultavasti vain pieni osa siitä ilahdutti enää koskaan ketään.


Tavaroita lopuksi elämää

Konmari-ajattelu hillitsi ostohalujani jonkin aikaa, mutta nyt useampaa vuotta myöhemmin minulla on taas paljon enemmän tavaraa kuin oikeasti tarvitsen. Ja taas vain murto-osa tavaroista, jotka ovat minulle roskaa, on jollekulle aarteita.  

Tosiasioiden sisäistäminen vie valitettavan paljon aikaa, mutta alan pikkuhiljaa tajuta: jokaiseen tavaraan pitäisi sitoutua loppuiäksi. Tavaroiden heittäminen pois ei ratkaise niiden ylituotantoa ja laatuongelmia. Pitää ostaa vain parasta, tarpeellisinta ja ihaninta, ja sitäkin harvoin.

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Haastattelin hiljattain Kati Välimäkeä, joka kirjaa ylös ja kuvaa jokaisen tavaran, joka tulee hänen kotinsa kynnyksen yli. Hän on todennut, että paras tapa hillitä turhan tavaran kertymistä on se, ettei päästä kotiinsa turhaa tavaraa. Kati on oikeilla jäljillä.

Ostohalujen hillintään tarjotaan usein lääkkeeksi sitä, että ostoksia tehdessä pitäisi pohtia, tarvitseeko ostamiaan tavaroita todella. Se voi auttaa jonkin verran, mutta tarpeita on ihan liian helppo keksiä. Parempi kysymyslitania ennen kaupan kassan tai Facebook-kirppiksen kommenttikentän lähestymistä  olisi seuraava:

Haluanko sitoutua tähän tavaraan loppuiäkseni tai kunnes tavara on kulunut puhki?

Rakastanko ja tarvitsenko tätä niin paljon, että haluan muuttaa tämän myös seuraavaan ja sitä seuraavaan ja sitä seuraavaankin asuntooni?

Lupaanko olla antamatta tavaraa ilmaiseksi kiertoon ja myydä sen vain, jos joku todella haluaa sen ja maksaa siitä hyvän hinnan?

Tällaisen seulan läpäisisi aika harva tavara. 

Harmi vain, että hienolla kysymyspatteristolla ei saa kotia minimalisoitua yhtä kätevästi kuin vaikka Konmari-metodilla, eli heittämällä puolet omaisuudestaan kaatopaikalle. 

Tavarasta luopuminen on parhaimmillaan kivaa ja vapauttavaa. Se, että joutuu säilömään asunnossaan kaikkia niitä tavaroita, jotka on joskus heikomman harkinnan hetkenä ostanut, ei ole kivaa, mutta se on opettavaista. 

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

VESIMIES

Luota siihen, miltä sinusta tuntuu. Ammenna viisautta menneisyyden kokemuksistasi. Ne osoittavat sinulle oikean suunnan.

 

KALAT

Älä laita liikkeelle muutoksia, jos et ole varma asiastasi. Sinun on selvitettävä taustat ja tiedettävä, mitä haluat. Luota vaistoosi ja kykyihisi.

 

OINAS

Jännitys vetää sinua puoleensa. Yritä hillitä itseäsi, sillä nyt ei ole aika hypätä sokkona uusiin kuvioihin. Löydät kipinää elämääsi myös riskittömästi.

 

HÄRKÄ

Tarkastele työmarkkinoita sopivien tilaisuuksien varalta. Älä silti ryntää tekemään päätöksiä. Mielesi saattaa muuttua nyt tiehään tahtiin.

 

KAKSONEN

Pidä pää kylmänä, niin vältyt mokilta. Tunteenpurkaus voisi saada sinut tekemään järjettömiä päätöksiä. Etene asioissa yksi etappi kerrallaan.

 

RAPU

Pyri tulemaan kaikkien kanssa toimeen. Positiivinen asenne on paras valttisi. Välttele konflikteja ja ole valmis ahkeroimaan tavoitteidesi eteen.

 

LEIJONA

Piristä arkeasi pienillä asioilla. Rahaa ei tarvitse kulua suuria summia, jotta voisit pitää hauskaa. Älä ota muiden miellyttämisestä paineita.

 

NEITSYT

Saat tarjouksen, joka on liian hyvä ollakseen totta. Kysele lisää, kunnes kaikki on sinulle selvää. Vielä ei ole aika lyödä asioita lukkoon.

 

VAAKA

Odottamaton käänne saa sinut epävarmaksi. Tuleva näyttää olevan vaakalaudalla. Älä hermostu pienistä takaiskuista, sillä peli ei ole vielä pelattu.

 

SKORPIONI

Pidä tunteesi piilossa. Kuuntele ja ota opiksi kaikesta, mitä näet ympärilläsi. Paina tärkeiltä tuntuvat yksityiskohdat mieleen tulevaa varten.

 

JOUSIMIES

Luvassa on onnellisia käänteitä. Ota muutokset vastaan ja katso, mihin tie vie sinut. Ole ennen kaikkea rehellinen itsellesi.

 

KAURIS

Saatat joutua kiivaaseen väittelyyn tänään. Käyttäydy fiksusti ja peräänny, jos tilanne kuumenee turhan paljon. Älä hakeudu konflikteihin.