Walt Disney kantoi syyllisyyttä äitinsä kuolemasta. Kuva: Shutterstock
Walt Disney kantoi syyllisyyttä äitinsä kuolemasta. Kuva: Shutterstock

Selittääkö Walt Disneyn henkilökohtainen tragedia sen, miksi Disney-prinsessoilla ei ole juuri koskaan äitiä?

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, että suuri osa Disney-elokuvien prinsessoista on äidittömiä: niin Pienen Merenneidon Ariel, Kaunottaren ja Hirviön Belle, Alladinin Jasmine kuin Frozenin Elsa ja Annakin.

Disneyn tuottaja Don Hahn tarjosi viime syksynä Glamour-lehdessä asialle hätkähdyttävän selityksen.

– En ole koskaan aiemmin puhunut tästä, mutta äidittömyyteen on kaksi syytä. Ensimmäinen syy on käytännöllinen: Disneyn animaatioelokuvat ovat kasvutarinoita, jotka kertovat aikuistumisen hetkestä. Mutta elokuvat saavat kestää korkeintaan puolitoista tuntia. Hahmot saa yksinkertaisesti aikuistumaan nopeammin, kun heiltä poistaa vanhemmat, Hahn selittää.

Yllättäen toinen syy on Hahnin mukaan Walt Disneyn oma henkilökohtainen tragedia.

Disney osti 1940-luvun alussa vanhemmilleen talon, jonka tulipesän Walt Disneyn studion miehet kävivät korjaamassa. Mutta kun Waltin vanhemmat muuttivat taloon, tulipesä vuotikin.

– Kun taloudenhoitaja saapui aamulla töihin, hän veti Waltin vanhemmat ulos talosta. Waltin isä joutui sairaalaan, mutta äiti kuoli. Walt ei koskaan puhunut tapahtuneesta.

Hahnin mukaan Walt Disney tunsi olevansa vastuussa äitinsä kuolemasta, koska oli ostanut talon vanhemmilleen ja hänen väkensä oli ollut korjaamassa talon tulipesää.

– Siinä teoria. En ole psykologi, mutta asia vainosi Waltia. Ajatus siitä, että hän oli syypää äitinsä kuolemaan, ei jättänyt häntä rauhaan.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.