Tomi Björck. Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki
Tomi Björck. Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki

Ravintola Bronda. Kuva: Sanoma-arkisto / Anni Koponen
Ravintola Bronda. Kuva: Sanoma-arkisto / Anni Koponen

Ravintola Bronda. Kuva: Sanoma-arkisto / Anni Koponen
Ravintola Bronda. Kuva: Sanoma-arkisto / Anni Koponen

Brondan perustaminen tarkoitti Tomi Björckille ja Matti Wikbergille ison riskin ottamista.
Brondan perustaminen tarkoitti Tomi Björckille ja Matti Wikbergille ison riskin ottamista.

Helsingissä sijaitseva Bronda pääsi maailman 10 tyylikkäimmän ravintolan joukkoon.

Brittilehti Guardian on listannut maailman 10 sisustukseltaan cooleinta ravintolaa. Suomalaisen julkkiskokin ja ravintoloitsijan Tomi Björckin ja Matti Wikbergin Helsingissä sijaitseva Bronda-ravintola komeilee listalla ensimmäisenä.

Tomi sai tietää asiasta Twitterin kautta.

– Ei tuo ravintolan pyörittäminen mitään helppoa ole, joten ensimmäisenä tuli fiilis, että jes, joskus jotain hyvääkin, Tomi sanoo.

– Me olemme Matin kanssa uskoneet koko ajan, että meidän tasomme on kansainvälistä. Ja tämä kertoo sen, että meidät on hyväksytty. Kyllähän se lämmittää mieltä.

Valintansa perusteluissa Guardian kuvailee vanhaan leipomoon perustetussa brasserie-tyylisessä ravintolassa olevan korkeat huoneet, suuret ikkunat ja sisustuksessa ripaus merihenkisyyttä, joka istuu yhteen ravintolan pääosin välimerellisen ruokalistan kanssa.

Tomin mukaan ravintolan sisustuksessa ja yksityiskohdissa haluttiin kunnioittaa Helsinkiä.

– Tavoitteena oli skandi-brasserie, jossa näkyy saaristolaisuus. Eli vaaleaa puuta, valkoista marmoria ja messinkiä. Avokeittiö yltää lattiasta kattoon ja baarikin on avoin. Pyrimme suunnittelusta vastanneen Futudesignin kanssa siihen, että mitään ei peitellä. Monet yllättyivät siitä, että teimme sisustukseltaan vaalean ravintolan. Meitähän pidetään mustina poikina, joiden ravintoloissa on aina tummaa ja tunnelmallista. Halusimme tehdä jotain uutta.

Esplanadin puiston laidalla sijaitsevan ravintolan idea syntyi tilan ehdoilla.

– Saimme liiketilan puolitoista vuotta ennen ravintolan avajaisia. Ensin mietimme Matin kanssa, uskallammeko ryhtyä hankkeeseen, joka tulee maksamaan miljoonia. Sitten perustyhminä päätimme, että joo, joo.

Asiaa ei ollut helppo kotona kotona.

– Olimme nimittäin juuri luvanneet, ettemme avaa uutta ravintolaa. Mutta siitähän se elämän suola koostuu: riskistä ja rakkaudesta lajiin.

Ison, lauantaina vuoden täyttävän tuoreen ravintolan pyörittämisessä on omat haasteensa. Tomin mukaan Brondassa saattaa päivän aikana vierailla 1000 asiakasta, ja pelkkiä kokkejakin on yhteensä 30.

– Vuoden aikana olemme lähes päivittäin törmänneet erilaisiin ongelmiin. Se, että ylipäätään saimme ravintolan toimimaan, oli ykköshaasteemme. Tämä saamamme maininta on itselle sellaisia hetkiä, jotka vahvistavat, että tämä kaikki kannatti tehdä.

Lue myös:

Huippukokki Tomi Björck: ”Aivan kuin hakemalla haettaisiin epäonnistumistani”

Tomi Björck Twitter-kohusta: ”Olen pyytänyt henkilökohtaisesti anteeksi”

Tomi ja Minka Björckin vauva toipuu leikkauksesta

Tomi ja Minka Björck: ”Tieto halkiovauvasta oli sokki”

Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Tänään heitä saa seurata 8 tuntia putkeen!

IS TV-LEHTI: Sohvaperunat on kätevä ohjelma. Se on hauskaa viihdettä. Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Nauramme siis itsellemme.

Sohviksista on myös tullut suomalaisten kavereita. Eiväthän ihmiset enää käy toistensa luona kylässä läheskään niin paljon kuin ennen, joten nämä toimivat hyvänä korvikkeena.

Lisäksi Sohvaperunoita katsomalla voi kelata aika nopeasti viikon tv-puheenaiheet – ja nyt myös koko syksyn puheenaiheet, sillä kauden kaikki jaksot esitetään perjantai-illan ja yön ratoksi putkeen!

Alkujaksossa tunteita nostattaa Vain elämää -sarja, jossa Kaija Koo esittää Sannin kappaleen Että mitähän vittua. Voimakas tulkinta saa kyyneleet useamman sohviksen silmiin.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini.

Vihoviimeisessä jaksossa katsellaan Suomen suosituinta ohjelmaa eli Linnan juhlia. Loistavaa: tästä ne parhaat palat voi kerrata pikakelauksella.

Joka kaudella katsoja voi ihastua eri sohvakuntiin. Ukkiskerho on niittänyt mainetta, eikä se petä tälläkään kaudella, mutta itse tykkään rovaniemeläisparista eli Jormasta ja Soilesta iltapalalla tv:n ääressä. Myös helsinkiläisten nuorten Iidan ja Nellin juttuja kuuntelen hymyillen.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini. He naureskelevat leppoisasti tv-ohjelmien erikoisille piirteille ja pienille ihmisille – kuitenkaan ketään halveksimatta.

Sohvaperunat, TV2 pe klo 21.00–4.57

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Älä tee itsestäsi numeroa. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa ja etene hitaasti, mutta varmasti kohti tavoitteitasi. Ota mielikuvitus avuksi.

 

KAURIS

Ole koko sydämelläsi mukana siinä, mitä teet. Et voi epäonnistua, jos olet rehellinen itsellesi. Anna vaistosi johdattaa sinua eteenpäin.

 

VESIMIES

Nyt ei ole aika kuuluttaa tunteitasi kaikkien korviin. Vetäydy tarkkailemaan, mitä ympärilläsi on meneillään. Vältä hätiköityjä johtopäätöksiä.

 

KALAT

Kohdallesi osuu tarjous, jota kannattaa tarkastella suurennuslasin kanssa. Mieti, kuka siitä hyötyy. Valppaus voi säästää sinut narutetuksi tulemiselta.

 

OINAS

Ole kriittinen kuuntelija, sillä liikkeellä on vääristelyä tietoa. Ota asioista itsenäisesti selvää. Joku yrittää johtaa sinua tahallaan harhaan.

 

HÄRKÄ

Vanha tuttu menneisyydestä voi olla sinulle suureksi avuksi tänään. Kysy ujostelematta vastapalvelusta, sillä hän on sinulle sellaisen velkaa.

 

KAKSONEN

Yhteistyö on tänään paras mahdollinen voimavarasi. Puhalla työkavereiden tai ystävien kanssa yhteen hiileen. Lopputulos yllättää teidät positiivisesti.

 

RAPU

Älä jätä hyvää ideaa vain puheen tasolle. On aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Ota tarjottu apu vastaan avoimin mielin.

 

LEIJONA

Nostata juhlatunnelmaa. Joku lähipiiristäsi saattaa kaivata apua jouluaskareissa. Valmistaudu tuleviin pyhiin turhia stressaamatta.

 

NEITSYT

Perhepiirissä nousee pintaan erimielisyyksiä. Erityisesti rahakysymykset saattavat aiheuttaa kränää. Ole kärsivällinen ja anna jokaiselle tilaa.

 

VAAKA

Vietä aikaa kotona nostalgisissa merkeissä. On hyvä hetki kuluneen vuoden muistojen summaamiselle. Nauti laatuajasta rakkaittesi kanssa.

 

SKORPIONI

Keskity itseesi ja siihen, mitä haluat saavuttaa. Pidä päämääräsi päällimmäisinä mielessäsi. Muista, että ratkaisusi vaikuttavat myös ihmisiin ympärilläsi.