Mihinkäs hanskat unohtuivat? Kuva: Shutterstock
Mihinkäs hanskat unohtuivat? Kuva: Shutterstock

Suomalainen perusjuhannus sujuu pilkkihaalarissa ja villasukissa. Se on fakta.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan Helsingissä juhlitaan juhannusaattoa maksimissaan 16 asteen lämmössä ja kuurosateiden piristämänä.

Eihän se käy!

Sitkeissä mielikuvissaan suomalainen kirmaa yöttömässä yössä saunapuhtaat hiukset liehuen ja ohut kukkaleninki vienossa kesähenkäyksessä hulmuten. Grilliherkut kypsyvät sitruunaperhosten kisaillessa ilomielisen kokin jalkojen ympärillä, ja järven vesi kimmeltää kutsuvana ja lämpöisenä.

Miksi meihin on sisäänrakennettu odotus siitä, että juhannuksena kuuluu olla lämmintä ja kaunista? Yleensä ei nimittäin ole.

Viimeksi Helsingissä vietettiin helteistä juhannusaattoa vuonna 1999. Silloin nautiskeltiin 27,8 asteen kuumuudesta. Itse asiassa viimeisen 14 vuoden aikana lämpömittari on kivunnut yli 20 asteen vain viitenä vuotena: 2001, 2002, 2006, 2010 ja 2013.

Sisämaassa lämpimistä juhannuksista on nautittu useammin kuin rannikolla.

Vaikka mittumaari saattaa olla varsin koleakin (viime vuonna Jyväskylässä alin lämpötila oli vaivaiset 2,7 astetta), runsaat sateet ovat melko harvinaisia. Esimerkiksi Helsingissä on satanut juhannuksena yli millimetrin vain 16 kesänä yli 50 vuoden aikana.

Toisin kuin oma tuntuma sanoisi, Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa edes tämän vuoden alkukesä ei ole ollut erityisen viileä. Lämpimiä päiviä on ollut poikkeuksellisen vähän, mutta leudohkot yöt ovat pitäneet vuorokauden keskilämpötilat lähellä tavanomaista.

Lakkaa siis haaveilemasta valkoisista pitsimekoista. Pilkkihaalarissa ja villasukissa sujuu suomalainen perusjuhannus.

Lue myös:

Juhannus sisätiloissa? Selätä tylsyys lautapeleillä – tässä parhaat!

Näin erotat joulun juhannuksesta

Selviätkö juhannuksesta? Nämä vaarat vaanivat

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.