Milena Glimbovski ja Sara Wolf perustivat kaksi vuotta sitten Berliinin Kreuzbergiin Original Unverpackt -ruokakaupan, jossa ruokaa ei myydä ollenkaan kertakäyttöisissä pakkauksissa. Kuvat: Reuters
Milena Glimbovski ja Sara Wolf perustivat kaksi vuotta sitten Berliinin Kreuzbergiin Original Unverpackt -ruokakaupan, jossa ruokaa ei myydä ollenkaan kertakäyttöisissä pakkauksissa. Kuvat: Reuters

Esimerkiksi Kööpenhaminan ja Berliinin pakkausvapaissa ruokakaupoissa voi ostaa irtona haluamansa määrän niin ruokaa ja viiniä kuin sampootakin. Muovijätettä ei synny, ja asiakas saattaa päästä aiempaa halvemmalla.

Oletko tullut ajatelleeksi, miten paljon muovia kannat kotiin ja lopulta roskiin kauppareissulta?

Kööpenhaminan Vesterbrossa avataan kesällä LØS Market -ruokakauppa, jota on markkinoitu Skandinavian ensimmäisenä pakkauksemattomana kauppana.

Painon perusteella voi ostaa kaikenlaista muroista, hunajasta ja kasviksista saippuaan ja alkoholijuomiin.

LØS Market vertaa verkkosivuillaan ostosten tekemistä irtokarkkikauppoihin. Painon perusteella voi ostaa kaikenlaista muroista, hunajasta ja kasviksista saippuaan ja alkoholijuomiin. Ostoksille voi tulla omien purkkien, pullojen, pussien tai rasioiden kera tai ostaa niitä paikan päältä.

LØS Marketiin on tulossa myös panttisysteemi. Asiakas voi ostaa esimerkiksi öljyä tai viiniä kaupan tarjoamaan pulloon ja saa pantin takaisin, kun palauttaa pullon.

Tunnetuin edeltäjä löytyy Saksasta. Ympäri maailmaa on uutisoitu berliiniläisestä Original Unverpackt -ruokakaupasta, joka avasi ovensa syksyllä 2014, kööpenhaminalaiskaupan tapaan joukkorahoituskampanjan avulla.

Ympäristö ja kukkaro kiittävät

Muovin valmistamiseen kuluu luonnonvaroja. Meret, myös Suomen vesistöt, ovat täynnä muoviroskaa. Ympäristöhallinnon verkkopalvelun mukaan yksi muovikassi voi säilyä merissä jopa 20–30 vuotta.

Kierrätys on toki hyvästä, mutta muovijätteen vähentäminen tähtää siihen, että olisi vähemmän kierrätettävää.

Pakkaukseton kauppa voi pienentää myös ruokalaskua ja hävikkiä.

Pakkaukseton kauppa voi pienentää myös ruokalaskua ja hävikkiä, kun asiakas voi ostaa juuri sen verran kuin haluaa. Esimerkiksi yhden hengen taloudessa pakkaukset voivat olla turhan suuria.

LØS Marketin mukaan pakkausvapaus voi johtaa myös halvempiin hintoihin, ainakin luomutuotteissa. Kun kauppa ostaa isoja määriä luomutuotteita ilman pakkauksia, se pystyy myymään niitä halvemmalla kuin marketit.

Pesuaineiden irtomyynti on pannassa Suomessa

Still In Berlin -lehti kirjoittaa, että Original Unverpackt kauppaa myös tiski- ja pyykinpesuaineita irtona.

Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on kieltänyt pesuaineiden täyttöpalvelumyynnin vedoten EU:n pesuaineasetukseen. Tukes on huolissaan siitä, ettei irtona pesuainetta ostava kuluttaja saa tietoa sen ainesosista. Helsingin Sanomien mukaan artiklaa on tulkittu toisin Saksan lisäksi myös Britanniassa.

Kielto sai osakseen paljon ihmettelyä pari vuotta sitten, kun ekokauppa Ruohonjuuri joutui lopettamaan pesuaineiden irtomyynnin sen vuoksi.

On sitten kyseessä olut, viini, riisi tai mysli, Berliinin Original Unverpackt -liikkeessä sitä voi ostaa haluamansa määrän irtona.
On sitten kyseessä olut, viini, riisi tai mysli, Berliinin Original Unverpackt -liikkeessä sitä voi ostaa haluamansa määrän irtona.

Pakkausvapaat kaupat sopivat esteetikoille

New York Timesin mukaan Original Unverpacktin kaltaisissa kaupoissa ei ole kyse vain ekologisuudesta.

Marketin valtavan vaihtoehtojen meren sijaan uudenlaiset kaupat tarjoavat tarkkaan valittua laatua: kymmenien riisilaatujen sijaan tarjolla voi olla vain yhtä. Ehkä vanhanaikaista, mutta helppoa.

Pakkausvapaisiin kauppoihin kuuluvat myös kauniit tilat ja purkit.

Trendi on pitkälti lähtöisin Euroopasta, mutta kasvanee myös Yhdysvalloissa. Denveriin on hiljattain avattu pakkausvapaa Zero Market. New York Timesin jutussa pohditaan, kauankohan menee, että samanlainen putiikki pamahtaa New Yorkin hipsterkaupunginosana tunnettuun Brooklyniin.

Onko muovin vähentämisellä väliä?

Parina viime syksynä Suomessa on vietetty muoviton syyskuu -kampanjaa. Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Leo Stranius kommentoi toissa vuonna Me Naisille, että täysin muoviton syyskuu on utopistinen ajatus, koska olemme liian sidottuja muoviin.

– Muovi ei ole pahin ympäristöongelmistamme. Jos ajatellaan yksilön tekemiä ekovalintoja, vaikuttavimmat tehdään asumisessa, liikkumisessa ja ruokavalinnoissa. Olennaista ei ole se, mistä ruokakassi on valmistettu, vaan mitä sen sisällä on, Stranius sanoi.

”Muovipakkauskin voi olla ekotehokas.”

Muovipakkauksen ympäristövaikutukset ovat Straniuksen mukaan suhteellisen pienet. Lisäksi pakkaus saattaa pidentää ruoan säilyvyyttä.

– Ruokaa ostaessa pakkauksen osuus yksittäisen elintarvikkeen ympäristövaikutuksista on kahden prosentin luokkaa. Se on tosi pieni määrä. Jos hyvällä pakkauksella vielä voidaan vähentää sitä, että ruoka ei päädy hävikkiin, muovipakkauskin voi olla ekotehokas.

Pakkausmuovia voi myös kierrättää

Silläkin on väliä, mitä muovipakkauksille tapahtuu käytön jälkeen.

Tämän vuoden alussa Suomessa tuli voimaan säädös, joka velvoittaa pakkausten valmistajat kierrättämään pakkausmuovia. Myös kuluttajat voivat halutessaan viedä tyhjiä ja pestyjä muovipakkauksia kierrätyspisteisiin. Muovinvalmistajien perustama Uusiomuovi-yritys jalostaa pakkauksista uusiomuovituotteita.

– Kierrätys on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on vähentää jätteen määrää, kommentoi Luonto-Liiton puheenjohtaja Varpu Määttänen Helsingin Sanomille.

Miten vähentää muovijätettä omassa arjessa? Lue vinkit.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Pysy budjettisi rajoissa, kun suunnittelet muutoksia. Tunnemyrsky voi saada sinut tekemään järjettömiä ratkaisuja. Hillitse impulssejasi.

 

VESIMIES

Tunteet karkaavat helposti hallinnastasi. Älä lähde mukaan kehää kiertävään väittelyyn. Pidä ajatuksesi omana tietonasi toistaiseksi.

 

KALAT

Joku kysyy sinulta yksityisasioistasi. Tee hänelle rajat selviksi, erityisesti jos utelut koskevat rahaa tai terveyttäsi. Pidä työ ja huvi erillään.

 

OINAS

Pidättele intoasi. Älä anna kenenkään kasata sinulle vastuutehtäviä, jotka eivät todellisuudessa kuulu sinulle. Ole valmis pitämään puoliasi.

 

HÄRKÄ

Ota etäisyyttä arvaamattomiin ihmisiin. Etsi elämääsi vakautta ja tasapainoa. Kieltäydy käyttämästä epäreiluja temppuja.

 

KAKSONEN

Älä anna tunteidesi ottaa valtaa. Erityisesti työasioissa on pidettävä pää kylmänä. Vältä ylireagointia ja varomattomia kommentteja.

 

RAPU

Ole tarkkana rahan kanssa. On aika miettiä luovia tapoja säästää pahan päivän varalle. Nyt ei ole oikea hetki irrotteluun.

 

LEIJONA

Joku hermostuu sanomisistasi. Ota tilanteeseen nopeasti etäisyyttä. Asia on parasta puhua halki rauhallisemman hetken koittaessa.

 

NEITSYT

Saavutat tavoitteesi, jos pidät tahtisi vakaana. Määrätietoisuus vie sinut minne tahansa. Kateus saattaa aiheuttaa tänään ongelmia.

 

VAAKA

Sinun on tiedettävä, mitä haluat. Päädyt oikeisiin ratkaisuihin rautaisen tahtosi ansiosta. Rahakysymykset ovat pinnassa.

 

SKORPIONI

Pidä itsestäsi huolta niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Sinun on tiedettävä, mitä sinulla on vastassasi. Sisulla kumoat esteet tieltäsi.

 

JOUSIMIES

Tarvitset piristeruiskeen. Lähde mukaan uuteen projektiin tai harrastukseen. Itseesi satsaaminen on nyt paikallaan.

 

Aiempaa avoimempia, rohkeampia ja niin kovin kunnollisia. Nykynuoret ovat ehdottomasti mainettaan parempia.

Kiittämättömiä laiskiaisia, nilkat paljaana liian kireissä verkkareissa viipottajia, Helsinki-Vantaan lentokentän nurkissa lorviskelijoita. Röyhkeitä rääväsuita, jotka eivät osaa arvostaa opettajiaan. Kaiken lisäksi he viettävät ihan liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa, ja tuppaavat olemaan kumppaninvalinnassakin kammottavan kranttuja.

Älkääkä edes mainitko heidän meininkiään työelämästä. He ovat patalaiskoja ja ”saikuttavat”, jos vähän harmittaa tai tuntuu siltä, ettei huvita. Tai siis jos he nyt edes päätyvät ikinä työelämään. Suurin osa heistä syrjäytyy tai jää esimerkiksi ideologisesti työttömiksi.

Sellaisia ne nykynuoret maineensa mukaan ovat. Todellisuus on kuitenkin toinen.

The Economist -lehti kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan, että huonosta maineestaan huolimatta nykynuoret ovat itse asiassa perin loistavia tyyppejä. Emme voisi olla enempää samaa mieltä!

Siksi listasimme syyt, joiden takia nykynuoret ovat oikein mainiota porukkaa – ehkä jopa mainiompaa kuin edelliset sukupolvet:

1. He uskaltavat puhua aroistakin asioista…

Mielenterveyden ongelmat, seksi ja seksuaalisuus, itsetunto-ongelmat ja ulkonäköpaineet. Nykynuoret ovat kasvaneet maailmaan, jossa näistä asioista voidaan puhua suoraan.

Viime kesänä loppuneen Skam-sarjan moni aikuiskatsoja hämmästyi siitä, miten avarakatseisia ja suorasanaisia sarjan teini-ikäiset olivat. Sarjassa esimerkiksi mielenterveysongelmiin ja seksuaalisuuden etsimiseen suhteuduttiin lempeän mutkattomasti.

”Enää psyykkinen häiriö ei ole hävettävä vaan siihen voi hakea apua.”

– Sarja valoi uskoa siihen, että maailma on menossa parempaan suuntaan. Monet nuoret osaavat suhtautua vaikeisiin asioihin paljon tasapainoisemmin kuin ennen osattiin, totesimme jo tuolloin.

Myös monet nuorten suosikkivloggaajat ovat tunnettuja siitä, että he kertovat oman elämänsä haasteista, mielenterveyden kanssa kamppailusta tai esimerkiksi menkoista suorasanaisesti seuraajilleen. Yksi heistä on Maiju ”Mansikkka” Voutilainen, 21.

Maiju on nimetty vuoden 2017 Hyvän mielen lähettilääksi, koska hän on puhunut julkisesti mielenterveysongelmista, joista moni edelleen häpeän pelossa vaikeaa.

– On hienoa, jos joku on esimerkkini myötä rohkaistunut puhumaan ongelmistaan ja hakemaan apua, Maiju kertoi Me Naisille viime vuoden lopulla. Lue hänen haastattelunsa tästä:


2. …ja he uskaltavat hakea apua.

Masennusdiagnoosit ovat yleistyneet nuorten keskuudessa. Asiantuntijoiden mukaan tämä ei kuitenkaan välttämättä ole merkki siitä, että nuorisomme kärsii entistä enemmän. Se saattaa olla päinvastoin merkki siitä, että vihdoin he uskaltavat hakea apua.

– Palveluista puhutaan nuorten keskuudessa ja terveydenhoitajat osaavat ohjata nuoria niiden pariin. Selvästi myös psyykkisten häiriöiden leimallisuus on muuttunut. Enää psyykkinen häiriö ei ole hävettävä vaan siihen voi hakea apua, professori Eila Laukkanen totesi Ylen haastattelussa.

3. He ovat kovin kunnollisia.

Tilastojen mukaan suomalainen nuori on kiistatta raittiimpi, lainkuuliaisempi ja vähemmän väkivaltainen kuin koskaan aiemmin. Nuorisobarometrin mukaan moni luottaa myös kivenkovaa perinteisiin pohjoismaisiin arvoihin, kuten työhön ja perheeseen.

Ja vaikka nuorisolaisia pidetään perinteiden rappioittajina, todellisuudessa moni on varsin konservatiivinen.

– Yli 20 vuoden aikana on tapahtunut hyvin vähän muutoksia siinä, miten tärkeänä nuoret pitävät perhettä, työtä, hyvää toimeentuloa, isänmaallisuutta ja jopa asevelvollisuutta, tutkija Sami Myllyniemi kertoi Me Naisille vuosi sitten.

”Hyvin pienet, näkyvät joukot vääristävät julkista keskustelua siitä, että nuoret olisivat jotenkin yleisesti julkisuustyrkkyjä.”

Ja vaikka jotkut pilkkaavat nuorten haaveilevan ainoastaan julkkiksen ammatista ja törppöilevän pää pilvissä, moni on oikeasti ihan päinvastaista, jalat maassa -tyyppiä.

– Hyvin pienet, näkyvät joukot vääristävät julkista keskustelua siitä, että nuoret olisivat jotenkin yleisesti julkisuustyrkkyjä. Julkisuudesta haaveilee noin prosentti tutkitusta joukosta, jossa on miljoona 15–29-vuotiasta, tutkija Myllyniemi kertoi.

4. Heillä on taskussaan ihan loistavia kikkoja…

Saitko puhelun tuntemattomasta numerosta? Teinien kikka auttaa! Oululainen Minna, 16, kertoi taannoin Me Naisille kikasta, jolla tuntemattoman soittajan identiteetti selviää hetkellä.

– Kun joku on soittanut tuntemattomasta kännykkänumerosta, voi sen numeron tallentaa puhelimeen ja mennä sen jälkeen Whatsappiin katsomaan, kuka soittaja on. Silloin ei tarvitse maksaa kalliiden numeropalveluiden maksuja.

Lue kikasta enemmän tästä: 


5. …ja he lähtevät rohkeasti yrittämään.

Työelämä muuttuu jatkuvasti pirstaleisemmaksi, ja ennustusten mukaan tulevaisuudessa yhä useampi meistä tekee jotain muuta kuin tasaista palkkatyötä.

Siinä missä keski-ikäistä palkansaajaa tulevaisuudenkuva kauhistuttaa, nuoriso osaa suhtautua siihen rennosti. Onhan heitä peloteltu työelämän murroksesta jo lapsesta saakka.

Siinä missä keski-ikäistä palkansaajaa työelämän tulevaisuudenkuva kauhistuttaa, nuoriso osaa suhtautua siihen rennosti.

Moni nuori myös vaatii työnantajaltaan yhä enemmän. Yksi heistä on Netta Lehtonen, 27, jota haastattelimme viime vuonna.

– Olen kohdannut töissä tilanteita, joissa ideani eivät ole saaneet juuri ollenkaan palautetta tai kiitosta. Se tuntui todella turhauttavalta ja sai minut vaihtamaan työpaikkaa ja myöhemmin perustamaan oman yrityksen, hän totesi.

6. He välittävät tulevaisuudesta.

Luuletko, että nuorisolaiset törsäävät kaikki rahansa pelkkään materiaan, eivätkä pysty miettimään elämäänsä yhtä somevideota pidemmälle? Väärässä olet. Kansainvälisten tutkimusten ja kyselyiden mukaan Z-sukupolvi on edellistä sukupolvea kiinnostuneempi säästämään ja pitämään huolta ympäristöstä.

Tutkimusten mukaan nykynuorilla on myös aiempia sukupolvia paremmat yhteiskunnalliset tiedot ja taidot. Vaikka politiikka ei välttämättä erityisemmin kiinnostaisi, yhä useampi haluaa vaikuttaa ympäröivään maailmaan yksilötasolla esimerkiksi somessa.

7. He käyttävät kieltäkin kekseliäästi.

Viime vuosina on päivitelty runsaasti sitä, kuinka nuoret eivät osaa enää suomen kieltä. Todellisuudessa he osaavat ihan uudenlaista suomea, johon yhdistävät kansainvälistä termistöä perin luovastikin!

Tsekkaa tästä, kuinka hyvin tunnet nuorten ihan uudenlaisen sanaston:


8. He osaavat puolustaa itseään…

Aikuisväestön näkökulmasta nuorista on houkuttelevaa puhua omana, yhtenäisenä joukkona, jota yhdistää tietyt ongelmat ja piirteet. Todellisuudessa jokainen nuori on oma yksilönsä.

– Nuorista puhuminen yhtenäisenä joukkona on ihan yhtä hassua kuin aikuisista puhuminen yhtenä massana, sanoi tutkija Sami Myllyniemikin.

Vaikka vanhempien sukupolvien on välillä vaikea ymmärtää tätä, onneksi nuoret itse ymmärtävät – ja myös pitävät puoliaan.

Tämä on näkynyt esimerkiksi seksuaalista häirintää käsittelevässä #metoo-keskustelussa, jonka aikana moni vanhemman sukupolven edustaja on huomannut, että itselle vaikealta tuntuvat keskustelunaiheet ovat nuorille varsin arkipäiväisiä juttuja.

9. …ja luottavat omaan tyyliinsä.

Rehellinen palaute teini-ikäiseltä jokaiselle oman elämänsä Pirkko Arstilalle: ”Ihan sama, mitä mieltä olet minun pyllyverkkareistani. Jos näytän niissä omasta mielestäni hyvältä, totta hitossa käytän niitä.”