Luova tapa käyttää Ikeaa ei innostanut firman johtoa. Kuva: LK / Sari Gustafsson
Luova tapa käyttää Ikeaa ei innostanut firman johtoa. Kuva: LK / Sari Gustafsson

Aikuiset innostuivat piilosille Ikean myymälöissä pitkin Eurooppaa. Firma teki leikistä nyt lopun.

Se alkoi Belgiasta viime kesänä. Äkkiä Facebookissa levisi kutsuja, joilla koottiin väkeä Ikeoihin ympäri Euroopan. Ikeassa olisi varmasti muuten myhäilty, mutta kutsujen ideana oli saada ihmiset piilosille myymälään.

Nyt Ikea on ilmiön kanssa niin pulassa, että se on kieltänyt piiloleikit. Peruutus koskee heti ainakin yhtä leikkihetkeä Tšekeissä ja paria Alankomaissa.

– ­Meidän täytyy olla varmoja, että ihmiset ovat myymälöissämme turvassa, ja se on vaikeaa, jos emme edes tiedä, missä he ovat, Ikea Groupin tiedottaja Martina Smedberg kertoi taloustietotoimisto Bloombergille Independent-lehden mukaan.

Osallistujien määrä piiloleikkiin on ollut hämmästyttävän suuri. Prahassa ainakin 1 100 piilostelijaa etsii nyt uutta paikkaa harrastukselleen, Amsterdamissa leikkiin oli tulossa 19 000 henkilöä.

– Ikeahan on kuin iso olohuone, perustelee Belgian-piiloporukan kokoonkutsuja.

Ja totta: Ikean myymälöiden pinta-ala on keskimäärin 28 000 neliömetriä, joten piilojahan piisaa. Todistajat ovat raportoineet aikuisleikkijöistä muun muassa lelukasojen alla, jääkaapeissa ja Ikean sinisissä kauppakasseissa.

Suomeen villitys ei ole vielä levinnyt, kertoo Nyt.fin haastattelema Ikean viestintäpäällikkö Annika Stubbe.

Lue myös:

Facebook kielsi nännikuvat ja seksirehentelyt

Nuoren feministin terveyssidetempauksesta tuli jättihitti

Muistatko vielä hottismiehet ja kirjat? Tässä tulee seuraava Instagram-ilmiö

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e