Median huomio on taattu, kun mimmit nakuilevat. Mutta huomaako kukaan itse asiaa? Helmikuussa Femen-naiset vastustivat Milanossa muotimaailmaa. Kuva Getty Images
Median huomio on taattu, kun mimmit nakuilevat. Mutta huomaako kukaan itse asiaa? Helmikuussa Femen-naiset vastustivat Milanossa muotimaailmaa. Kuva Getty Images

Feministisen Tulva-lehden päätoimittaja ei tuomitse tissien näyttämistä, mutta kritisoi Femen-järjestöä islaminvastaisuudesta. Paidan riisuminen tosin saattaa olla tehoton keino ajaa muita kuin rintoihin liittyviä asioita.

Ensin huomaa rinnat. Pieniä, ­isoja, pyöreitä ja pystyjä. Aika kivoja. Vasta sitten katse kiinnittyy teksteihin. Minun ruumiini, minun sääntöni. Olen vapaa. Ei sharialle.

Nakumielenosoituksista on tullut kansainvälinen ilmiö. Rinnat paljaina on vastustettu islamia, muotitaloja, jalkapallon mestaruuskisoja ja Ikeaa, joka photoshoppasi katalogistaan naiset pois Saudi-Arabiassa. Alun perin tissiprotestin lanseerasi ukrainalainen Femen-ryhmä, mutta sittemmin paljastelua on nähty myös Ranskassa, Englannissa ja Venä­jällä. Elokuussa kolme naista osoitti Helsingissä yläosattomissa mieltään Pussy ­Riotin puolesta.

Ilman paitaa heiluminen herättää hämmennystä feministeissä. Voiko ­vilauttelulla saada jotakin aikaiseksi ­vai huomataanko vain rinnat, ei asiaa?

Feministisen Tulva-lehden vt. päätoimittaja Atlas Saarikoski ei pidä Femenistä, sillä hänestä liike on islamin­vastainen. Tissien näyttämistä Atlas ei tuomitse.

– Paidan riisuminen on tosin ehkä ­tehoton keino silloin, kun tavoitteena on ajaa muita kuin rintoihin liittyviä poliit­tisia kysymyksiä.

Niitäkin on Atlaksen mielestä ihan tarpeeksi: esimerkiksi se, että rinnat ovat niin seksualisoidut, ettei nainen voi liikkua yläosattomissa kuten mies. Tai se, että imettämistä ei aina suvaita julkisilla paikoilla.

Brittitutkija Imogen Taylorin mukaan alastomuus on otettu käyttöön, koska perinteinen demokraattinen vaikuttaminen ei ole toiminut. Femenkin sai ­alkunsa Ukrainassa, joka on tunnettu huonosta ihmisoikeustilanteestaan. Kun opiskelijanaiset eivät saaneet huomiota tavallisilla marsseilla, he keksivät riisua paitansa ja raapustaa iskulauseensa iholle. Naiset myös äkkäsivät, ettei poliisi uskalla tarttua alastomiin mielenosoittajiin.

Paljastelijoiden on kritisoitu vahvis­tavan stereotyyppistä naisihannetta. ­Riveissä ei ole näkynyt ylipainoisia tai vaikkapa rintasyövän sairastaneita. ­Mallinvartaloiset kaunottaret lantio­farkuissaan näyttävät aktivistien sijasta topless-tarjoilijoilta. Vastustaessaan naisruumiin esineellistämistä nakuilijat ovat itse osallistuneet siihen.

Atlas ei kuitenkaan halua moralisoida topless-mielenosoittamista sinänsä.

– Loppujen lopuksi kaikkien pitäisi ­aina itse saada päättää, missä tilanteessa riisuutuu.