Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Entinen työntekijä väittää, että Tinderin johtoryhmään on pesiytynyt aimo annos ehtaa sovinismia.

Tinder-deittisovelluksesta on moneen otteeseen sanottu, että se on naisystävällinen virtuaalitreffailun muoto. Ai miksi? No siksi, että Tinderissä kumppaniehdokkaista voi karsia omituiset lähentelijät jo ennen kuin mitään kontaktia on syntynyt.

Epäilyttävältä vaikuttavan hyypiön voi ohittaa yhdellä pyyhkäisyllä, eikä tyypistä tarvitse murehtia sen jälkeen enää koskaan.

Harmi vaan, että hyypiön torjuminen ei ilmeisesti ole yhtä yksinkertaista sovelluksen omien työntekijöiden kohdalla.

Huorittelua ja muuta peruskivaa

Tinderin entinen työntekijä Whitney Wolfe on nimittäin haastanut ex-kollegansa ja esimiehensä Justin Mateenin oikeuteen naisvihasta ja seksuaalisesta häirinnästä. Mateen on yksi yrityksen toimitusjohtajista.

Mitä Mateen on mennyt tekemään ansaitakseen syytökset? Wolfen mukaan vaikka mitä.

Oikeusasiakirjojen mukaan Wolfe alkoi seurustella Mateen kanssa, kun mies liittyi yrityksen johtoryhmään. Pari kuitenkin erosi. Eron jälkeen Mateen oli äärimmäisen mustasukkainen ja aloitti seksististen solvauksien jakelemisen Wolfelle. Hän esimerkiksi kutsui Wolfea huoraksi Tinderin toisen toimitusjohtajan Sean Radin edessä. Lisäksi hän lähetteli Wolfelle toistuvasti aggressiivisia tekstiviestejä.

Vaikka Wolfe on ollut Tinderin toiminnassa mukana yrityksen alusta asti, Mateen ei myöntänyt hänelle perustajan titteliä. Syynä oli Wolfen ikä. Mateen mukaan "24-vuotiaan tytön" esitteleminen yhtenä perustajista ”saisi yrityksen näyttämään vitsiltä”.

Naiset, nuo siveelliset ystävämme

Syytökset toimitusjohtajan naisvihasta eivät pohjimmiltaan yllätä. Hänen aikaisemmat kommenttinsa julkisuudessa ovat olleet linjakkaan sovinistisia.

Viime vuoden joulukuussa mies kommentoi Tinderin käyttäjäkuntaa Huffington Postille. Haastattelussa hän sanoi esimerkiksi, että naisia eivät kiinnosta yhden illan jutut.

– Pohjimmiltaan naisia ei ole vain tehty sellaisiksi, eikö vaan? Mateen kommentoi.

Niinpä niin –  ja jos kaikki naiset olisi tehty sellaisiksi kuin Mateen kuvittelee, koko Tinder ei olisi ehkä noussut huippusuosituksi.

Mateen on erotettu määräajaksi yrityksen toimitusjohtajan paikalta. Hän on itse kiistänyt syytteen.

Lähde: Jezebel

Lue myös:

Deittipalvelu Tinder koukuttaa jo varattujakin

Kolmella kuvalla natsaa, älä siteeraa Marilynia – nämä ovat tosielämän Tinder-säännöt

Tinderissä tavannut pari: Näin käytät Tinderiä oikein

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.