Säästäminen kannattaa aloittaa tilkitsemällä turhat rahareiät. Kuva: Shutterstock
Säästäminen kannattaa aloittaa tilkitsemällä turhat rahareiät. Kuva: Shutterstock

Jos rahasi tuntuvat olevan jatkuvasti lopussa, kokeilepa näitä keinoja.

Haluatko säästää ensi kesän lomamatkaan vai veikö autohuolto loputkin säästösi? Vaikka kuukausitulot olisivatkin melko säännölliset, taloudessa eteen voi tulla välillä tiukempia aikoja. Helpoiten niistä selviytyy viilaamalla menopuoltaan siksi aikaa, että tilillä on taas tarpeeksi pätäkkää.

Kirjoittaja Katie Sweeney paljastaa MyDomaine-sivuston artikkelissa, mitkä säästövinkit auttoivat häntä selviämään vaikeiden taloudellisten aikojen ylitse. Näitä voit kokeilla myös silloin, jos haluat vain säästää pahan päivän varalle.

1. Päivitä kauneusrutiinisi

Voit maksaa voidepurnukasta tai ripsiväristä joko vitosen tai viisikymppiä. Sinä päätät! Helppo tapa säästää on vaihtaa luksuskosmetiikka markettituotteisiin. Useimmilla meistä on käytössään monta eri tuotetta, joten vaihtamalla ne edullisempiin voi säästää vuodessa jopa useamman satasen. Säästyneiden pennosten avulla paikkaat vaikkapa loman tai hajonneen pesukoneen aiheuttaman loven lompakossasi.

Voit myös vaihtaa tuotteista vain osan, jos tehovoiteista irtautuminen tuntuu liian raskaalta. Kauneusgurut neuvovat, että jos on pakko valita, iholle jätettäviin tuotteisiin kannattaa panostaa – pois huuhdeltavissa voi huoletta säästää. Ja laatuakin voi löydää edullisesti. Testaa esimerkiksi nämä halvat ja hyvät markettituotteet: Tässä ovat parhaat edulliset markettien kosmetiikkatuotteet.

2. Hyödynnä sitä, mitä jo omistat

Pastasta, pavuista, tonnikalasta ja tomaattimurskasta – siis keskiverron kuiva-ainekaapin aineksista – kokkaa helposti ruuat muutaman päivän tarpeisiin, ja farkuilla, neuletakilla ja parilla t-paidalla pärjää yllättävän hyvin. Sen sijaan, että ryntäisit ostamaan uutta, mieti, miten voit hyödyntää uudella tavalla asioita, joita jo omistat.

3. Peru uutiskirjeet

Ystävämyynnit ja yllätystarjoukset voivat tulla kalliiksi, vaikka houkuttelevatkin alennuksillaan. Jos meilisi täyttyy päivä toisensa jälkeen nettikauppojen ihanista uutuuksista, lopeta uutiskirjeiden vastaanottaminen – voit tilata ne uudelleen, kun tililläsi on taas vähän enemmän varaa sortumisiin. 

4. Iloitse ilmaisesta

Jos kaveri kutsuu luokseen syömään tai sisko haluaa antaa ylimääräiset, käyttämättömät sukkahousunsa sinulle, tartu tilaisuuteen ja muista kiittää lämpimästi. Muista myös erilaiset jakamistalouden keinot: jos joku tulee asentamaan kattovalaisimesi, voit vaikka auttaa hänen pihansa haravoinnissa – rahan ei aina tarvitse vaihtaa omistajaa. Parhaassa tapauksessa saat nauttia mukavasta tekemisestä ja hyvästä seurasta.

5. Mieti ruokaostokset

Ruokakauppoihin voi upota useita satoja euroja kuukaudessa. Jos taloutesi on tiukilla, korvaa päivittäiset lähikauppareissut bussiretkellä isompaan ja edullisempaan markettiin, josta ostat edullista ruokaa kerralla useammaksi päiväksi. Suunnittele ateriat etukäteen ja minimoi hävikki, niin pääset taas plussalle ennen kuin huomaatkaan!

6. Kerro kavereillesi

"Tehdään yhdessä jotain kivaa!" Ihana ajatus kavereiden kesken, mutta lysti voi tulla kalliiksi. Kerro siis läheisimmille ystävillesi reilusti taloustilanteestasi. Miettikää tekemistä, jonka sinunkin kukkarosi kestää. Menkää leffan sijaan taidenäyttelyyn ja korvatkaa baarikierros jakamalla viinipullo sinun luonasi.

7. Muista hillitä itsesi

Tämä lienee neuvoista tärkein. Siedä kotisi sisustuksen keskeneräisyyttä sen sijaan, että ostaisit sen heti täyteen kalliita esineitä ja huonekaluja. Jos kaipaat jotakin piristystä, osta sadan euron mekon sijaan uusi kynsilakka tai korvaa kodin designhankinta kukkakimpulla.

Maire

Tili taas tyhjä? Tässä 6 helppoa keinoa säästää rahaa

Joo varmaan ihan hyviä neuvoja mutta mitäs sitten kun laitan jo naamaani marketin halvinta rasvaa ja meikkeihin ei ole varaa .Kaapit on jo syöty tyhjäksi ja kaupasta ostetaan halvinta. Vaatteita ja kenkiä ostetaan vasta kun entiset on puhki kuluneet ja silloinkin käydään alelaarilla. Elokuvat ja baari-illat ovat vain kaukainen muisto. Mainoksia on kiva selata koska haaveilu on ilmaista. Kun elää kädestä suuhun ei ole mistä säästää.
Lue kommentti

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta”, Mensan psykologi sanoo.

Oletko sinäkin välillä miettinyt, että ai kauhea, miten nykyihmiset ovat niin tyhmiä?

Kukaan ei enää jaksa keskittyä sekuntia pidempää mihinkään, vaan kaikki pläräävät aivottomina puhelimiaan. Enää ei osata ajatella järjellä, ja populistiset öykkärit vievät tunteiden sokaisemaa kansaa kuin pässiä narussa. Kouluissakin homma ajautuu kohti takalistoa – eiväthän ne nykynuoret tiedä mistään mitään!

Siinä tapauksessa on ehkä voimaannuttavaa kuulla, että jotkut muutkin väittävät samoin. Tutkijoiden James R. Flynnin ja Michael Shayerin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten älykkyysosamäärä saattaa olla ihan oikeasti laskussa.

Tutkijoiden mukaan muutos ei ole vielä kovin suuri. Pitkällä tähtäimellä laskuvauhti alkaa kuitenkin huolestuttaa: jos se säilyy samana, suomalaisten älykkyysosamäärä heikkenisi seuraavan 30 vuoden aikana 7,49 pistettä. Eli siis melko paljon.

Mutta pitääkö tulos todella paikkansa? Tyhmenevätkö suomalaiset – ja tutkimuksen mukaan myös tanskalaiset sekä norjalaiset?

Kysyimme asiasta Suomen Mensa ry:n testaustoimintaa valvovalta psykologilta Marja-Leena Haavistolta. Haavisto on väitöstyötä tekevä tutkija. Mensassa hänen vastuullaan on älykkyystestaustoiminnan valvominen ja kehittäminen. Päivätyökseen hän vastaa kansainvälisten testien tuomisesta Suomeen ja suomalaisten testien kehittämisestä Hogrefe Psykologien Kustannuksessa.

– Flynnin ja Shayerin tutkimuksesta uutisoiminen Suomessa ilman kritiikkiä on ollut mielenkiintoista. Tutkimus on varsinkin Suomen kohdalta epäluotettavaa.

Plagiointia, vääristelyä ja hämäriä vertailuja

Haavistolla on näkemykselleen vakuuttavia perusteita. Pidempi katsaus tutkimukseen todellakin herättää useita kysymyksiä monestakin syystä. Ensinnäkin:

– Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja, että kumpi lentäisi pidemmälle, Haavisto toteaa.

Tutkimuksen Suomen tulevaa älykatoa perustellaan tutkimustuloksilla, jossa käsitellään ainoastaan varusmiesten tuloksia ja testeinä on ainoastaan heidän valinnoissaan käytettäviä älykkyystestejä. Tulokset eivät siis edusta koko kansaa.

”Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja.”

– Varusmiehet ovat suurimmaksi osaksi 18-vuotiaita miehiä. Se ei ole missään nimessä koko kansan ikäluokkia edustava otanta. Myös testejä voi kritisoida. Varusmiehiä testaavat testit sisältävät kielellisiä, matemaattisia ja kuvion täydentämiseen liittyviä pulmia. Erityisesti kielellisen osion tulokset ovat vuosien varrella heikentyneet. Epäilen sen johtuvan siitä, että kielelliset tehtävät saattavat olla osittain vanhentuneita kieliasultaan.

Tutkimuksen mukaan pohjoismaat typertyvät vuosi vuodelta, mutta samaan aikaan Yhdysvalloissa, Saksassa ja Hollannissa älykkyys näyttäisi yhä nousevan. Tämä johtuu Haaviston mukaan siitä, että näistä maista on vertailussa on käytetty testejä, joissa on huomioitu koko väestö: eri ikäryhmät, koulutus ja sukupuolijakauma.

– Myös Flynnin ja Shayerin mukaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tällä tavalla tehtyjen vertailujen mukaan väestön älykkyystestien tulokset hyvin suurella todennäköisyydellä paranisivat, Haavisto kertoo.

Toisekseen tutkimuksessa käytetty Suomen aineisto herättää myös itsessään isoja epäilyksiä. Sen alkuperä on läpikotaisin hämärä.

Tutkijat Flynn ja Shayer eivät ole keränneet tutkimuksessaan vertailemiaan aineistoja itse. He vetävät johtopäätöksensä muiden tekemien tutkimusten avulla. Suomen kohdalla tutkijat viitataan Edward Duttonin ja Richard Lynnin (2013) tutkimukseen.

– Dutton sai tutkimuksesta viime vuonna Oulun yliopistolta plagiointipäätöksen. Tutkimuksessa käytetty data on peräisin Salla Koivusen pro gradu -työstä. Puolustusvoimat on vahvistanut, etteivät he ole antaneet tietoja Duttonille ja Lynnille. Tutkijat eivät ole voineet saada tuloksia siis muualta kuin Koivusen tutkimuksesta, Haavisto kertoo.

”Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu keksittyihin tai vähintään väärillä keinoilla saatuihin laskelmiin.”

Kaiken päälle vaikuttaisi siltä, että Suomen kohdalla Flynnin ja Shayerin tutkimuksessa on ihan suoraan tekaistuja tuloksia. Duttonin ja Lynnin plagioimassa gradussa on tuloksia ainoastaan vuosilta 1988–2001.

– Flynnin ja Shaynerin tutkimuksen viimeinen tarkastelupiste on kuitenkin vuodelta 2009, mihin myös perustuu heidän laskelmansa älykkyyden laskusta. Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu siis täysin keksittyyn tai vähintään väärillä keinoilla saatujen pistemäärien laskelmiin.

Idioluutio saa odottaa

Jätetään siis Flynnin ja Shayerin tutkimus sikseen. Voidaanko muiden tutkimusten perusteella sanoa, että suomalaiset tyhmentyvät?

– Siitä ei ole tutkimusnäyttöä, Haavisto sanoo.

– Enkä usko siihen muutenkaan. Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta. Emme me pärjäisi Pisa-tutkimuksissa, jos se pitäisi paikkansa.

Mutta hei, viime aikoinahan menestys niissäkin on laskenut! Eikö sekään kerro siitä, että suomalaiset olisivat tyhmentyneet?

– Sanoisin, että Pisa-tutkimusten tulosten laskussa on pitkälti kyse koulujärjestelmien ja luokkakokojen muutoksesta. En usko, että lasku on älykkyydestä tai sen puutteesta johtuvaa.

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta.”

Viime vuosina ihmiskunnan typertyminen on noussut tasaisin väliajoin puheenaiheeksi. Yksi syy on Donald Trumpin kaltaisten populistien valtaannousu, jota moni pitää todisteena älyn köyhtymisestä. Toinen syy piilee teknologiassa, joka myös Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan on yksi ihmisiä tyhmentävä tekijä.

Pelkoa älyn katoamisesta on käsitelty myös taiteessa. Esimerkiksi kulttimaineeseen noussut amerikkalaiselokuva Idioluutio (2006) kuvaa kammottavaa tulevaisuutta, jossa typerykset hallitsevat maailmaa ja äly on kadonnut yltäkylläisen laiskuuden jalkoihin. Vuonna 2016 leffan käsikirjoittaja Etan Cohen totesi tarinan olevan pelottavan lähellä todellisuutta.

Totuus on kuitenkin taidetta, mielikuvia ja mutua mielenkiintoisempaa. Edes Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaiset eivät ole mihinkään tyhmentyneet – tai edes erityisemmin tyhmentymässä. Eikä Suomessakaan idioluutiosta ole syytä murehtia, sanoo Haavisto.

– En todellakaan olisi huolissani siitä, että suomalaiset muuttuvat tyhmiksi. Sen sijaan olen kyllä huolissani Flynnin ja Shayerin tutkimuksen luotettavuudesta.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***