Huipulla olisi tilaa kokeneille naispoliitikoille, tietokirjailija ja toimittaja Eveliina Talvitie muistuttaa. Kuva: Panu Pälviä
Huipulla olisi tilaa kokeneille naispoliitikoille, tietokirjailija ja toimittaja Eveliina Talvitie muistuttaa. Kuva: Panu Pälviä

Kun Sanni Grahn-Laasosesta tuli ympäristöministeri, tytöttely riistäytyi käsistä. Naispoliitikoista kirjan kirjoittanut Eveliina Talvitie tunnistaa toisenkin ongelman: minne kokeneet naiset ovat kadonneet politiikasta?

Kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustajasta Sanni Grahn-Laasosesta, 31, tuli syyskuussa ympäristöministeri. Siitä se tytöttely sitten lähti. Keitäs tyttö kahvia: Naisia politiikan portailla -tietokirjan viime vuonna kirjoittanut Eveliina Talvitiekin on huomannut, että uuteen ministeriin on reagoitu erityisen voimakkaasti. Mutta miksi?

– Moni kiinnostuu ministeriksi nousevasta kansanedustajasta, eikä Grahn-Laasonen edes yritä pitää matalaa profiilia, vaan tekee näkyviä valintoja. Se on kunnioitettavaa, sillä valta täytyy ottaa.

Grahn-Laasosen nimittäminen ministeriksi kirvoitti heti myös tuomitsevia kannanottoja.

– Poliitikkoihin kuuluukin asennoitua kriittisesti, mutta ennakkoon teilaaminen perustuu usein käsityksiin, jotka eivät perustu tietoon vaan ihan johonkin muuhun.

Grahn-Laasosta koskeva uutisointi on ollut vähättelevää, ja hänen ikänsä ja oletettu kokemattomuutensa on nostettu esille.

– Poliitikkonaisia lokeroidaan hanakasti. Grahn-Laasoselle ei nuoruuden lisäksi omaa lokeroa oikein vielä ole. Häntä ei ole osattu lokeroida, mikä on aiheuttanut hämmentäviä ylilyöntejä. Maaseudun Tulevaisuus kirjoitti hänen olevan hallituksen ainoa mies, Perussuomalainen kuvasi hänet pilapiirroksessaan vauvana. On merkillistä, että vielä 2010-luvulla jämerästi toimivaa poliitikkonaista kuvataan mieheksi. Kyllä nainen voi olla jämäkkä ilman että vaihtaa sukupuolta.

Missä ovat kokeneet naispoliitikot?

Tytöttelyn lisäksi Eveliinaa huolestuttaa toinenkin asia. Kirjaansa varten hän tutki istuvien kansanedustajien ikäjakaumaa ja huomasi, että iäkkäitä naispoliitikkoja näkyy politiikan huipulla merkittävän vähän.

Hänen mukaansa kokeneille naispoliitikoille olisi tilausta. Miksei heitä sitten löydy mistään? Siihen hän ei osaa antaa tarkkaa vastausta.

– Tilastot kertovat jotain, mutta mitä? Eikö heitä äänestetä? Miksei? Eivätkö he ole ehdolla? Mikseivät? Kaipaavatko naiset elämältään jotain muuta kuin pitkän poliittisen uran?

Ydin löytyy Eveliinan mukaan siitä, että iän tuomaa kokemusta ei arvosteta naisilla yhtä paljon kuin miehillä.

Myös naiset tytöttelevät

Mutta entä se tytöttely? Miten siitä pääsisi eroon? Tytöttelyyn eivät sorru vain miehet, vaan myös naisilla on lusikkansa sopassa.

– Tytöttely on kielikuva, joka ei pelkästään kuvaa alentavaa asennetta nuoria naisia kohtaan. Se on tietynlaista seksismiä. Naisten tytöttely on tavallisempaa, mutta seksismiä voivat kohdata niin miehet kuin naisetkin, ja siihen syyllistyy kumpikin sukupuoli.

Eikä siitä pääse eroon kuin ottamalla itseään niskasta kiinni, tutkimalla omia asenteitaan. Ja ryhtymällä feministiksi.

– Kun sille tielle lähtee, maailmaa katselee aivan toisenlaisesta näkökulmasta, Eveliina myhäilee.

Mitä tehdä, kun netti ei toimi? No, mitäpä muutakaan kuin jäädä koukkuun dinopeliin!

Kyllähän se harmittaa, jos netti ei toimi. Internet-selaimen näyttäessä yhtäkkiä virheilmoitusta kädet alkavat väkisin vähän hiota. Mitä tässä nyt pitäisi tehdä, kun pääsy interwebsiin on yhtäkkiä evätty?

Yksi vaihtoehto on tyytyä kohtaloonsa. Laittaa puhelin tai tietokone syrjään ja jatkaa elämää.

Mutta jos internet pätkii käyttäessä Googlen Chrome -selainta, varsin loistokas vaihtoehto on pelata dinopeliä!

Sellainen vinkeä asia on nimittäin piilotettu Chromen ”Ei internetyhteyttä”-virheilmoituksen taakse. Ilmoitus tunnetaan myös vähemmän seksikkäällä nimellä ERR_INTERNET_DISCONNECTED.

Dinopeliin käsiksi pääseminen on varsin helppoa niin puhelimella kuin desktop-koneellakin.

Puhelimella peli avautuu, kun painaa sormella virheilmoituksen pikselistä dinosaurusta. Tietokoneella peliin pääsee painamalla välilyöntiä. 

Pelin startattua dino alkaa kipittää hurjaa kyytiä eteenpäin kohti kaktuksia, joiden yli pelaajan on tarkoitus loikkia. Kaktuksen yli voi loikata painamalla puhelimen näyttöä. Tietokoneella saurusta ohjaillaan välilyönnillä ja nuolinäppäimillä.

Dino juoksee ja...
Dino juoksee ja...
...dino loikkaa!
...dino loikkaa!

Google-saurus kipittää kohti kaktuksia koko ajan vauhdikkaammin. Jos dino osuu kaktukseen, peli alkaa alusta. Tietyssä vaiheessa peliä mukaan lentää myös lentoliskoja, joita dinosauruksen pitää väistellä henkensä pitimiksi.

Tässä vielä havainnollistava giffi:

Pelin tarkoituksena on pitää dino hengissä mahdollisimman kauan. Dino on luotu ikiliikkujaksi, joten peliä voi periaatteessa pelata loputtomiin. Käytännössä dino alkaa kuitenkin lopulta liikkua niin nopeasti, ettei ihmisen reaktiokyky riitä enää suojelemaan dinoa kaktuksilta.

Peli on hämmentävän yksinkertainen. Ja ehkä juuri siksi niin koukuttava!

Peli on koukuttanut satojatuhansia sen pariin sukeltaneita jo muutaman vuoden ajan. Mikään uusi Chromen ominaisuus dinopeli ei nimittäin missään nimessä ole. Saurus on piileskellyt Chromen virheilmoituksesta jo vuodesta 2014 saakka.

Syksyllä 2018 peli on noussut uudelleen otsikoihin, koska peliin tehtiin syyskuun alussa päivitys. Nyt dino saa pelin alkutaipaleella päähänsä juhlahatun!

Dino juhlii!
Dino juhlii!

Dino sai hatun päähänsä, koska täytti syyskuun alussa 4 vuotta. Hattu ei jäänyt Googlen ainoaksi tavaksi muistaa synttärisankaria. Merkkipäivän kunniaksi Google paljasti vastauksen monia askarruttaneeseen kysymykseen: miksi pelissä jolkottaa nimenomaan dinosaurus?

– Dinosaurus leikittelee ajatuksella siitä, että palaamme ”esihistorialliseen aikaan”, kun emme pääse verkkoon, kertoi Sebastien Gabriel, yksi pelin kolmesta kehittäjästä.

Tänään alkavassa Love Island Suomi -sarjassa joukko kauniita ja komeita nuoria sinkkuja muuttaa Espanjan Marbellaan hulppeaan villaan nauttimaan toisistaan ja etsimään sitä oikeaa.

IS TV-LEHTI: Kahvipöydissä riittänee syksyllä ihmeteltävää, kun Briteissä kohusta toiseen edennyt huippusuosittu <HH>Love Island -tosi-tv-sarja saa suomalaisversionsa. Sitä juontava missikaunotar Shirly Karvinen on ohjelmasta täpinöissään.

– Tässä on tulossa jotain tosi erilaista, kuin Suomessa on koskaan ennen nähty. Realityja toki on ollut, mutta tämä on ihan omaa kastiaan – vähän niin kuin realitysarjojen Louis Vuitton, täysin omanlaisensa, hän hehkuttaa.

Joukko kauniita ja komeita nuoria sinkkuja muuttaa Espanjan Marbellaan hulppeaan villaan nauttimaan toisistaan ja etsimään sitä oikeaa.

– Äärimmäisen hyvännäköisiä ja mielenkiintoisia persoonia on luvassa, Karvinen lupailee.

Kamerat seuraavat huvilan menoa jatkuvasti, ja Subilta sitä voi katsoa kuutena iltana viikossa tunnin verran. Lisäksi maanantai-iltaisin näytetään viikon koostejakso.

Briteissä sarjan tuorein kausi naulasi jopa yli neljä miljoonaa katsojaa illassa ruudun eteen. Kaudelle haki käsittämättömät 85 000 ihmistä.

Kohuja ja katsottavaa neljällä kaudella onkin riittänyt.

Miss Iso-Britannia Zara Holland joutui luopumaan kruunustaan muhinoituaan kameroiden edessä.

Seksin määrä on hämmästyttänyt. Sitä on nähty ohjelman brittiversiossa jopa niin, että kaverit ovat seuranneet ja kommentoineet naapurisängyiltä ja taputtaneet lemminnän jälkeen.

Miss Iso-Britannia Zara Holland joutui luopumaan kruunustaan muhinoituaan kameroiden edessä. Viime vuonna muuan pari päätyi itkien anelemaan jälkiehkäisypilleriä tuotantoyhtiöltä. Yhtiö suostui mutta antoi vihaisen mandaatin: se on ensi kerralla turvaseksiä tai talosta ulos.

Shirly Karvinen sanoo nauraen, että näin ei pitäisi Suomen versiossa käydä.

– Kyllä kannustimia suojattuun rakasteluun on. Näistäkin asioista on huolehdittu, juontaja kertoo.

Kohuja ja actionia hän uskoo suomalaiskaudelta löytyvän.

– Me suomalaiset osaamme kyllä räväyttää. Vanha uskomus, että me olisimme rajoittuneita ja hiljaisia ja omassa kuoressa, ei enää tänä päivänä pidä paikkaansa. Suomalaiset ovat avoimia, sosiaalisia ja rohkeita.

Tehtävänä rakkausrealityssa on pariutua ja selvitä parinsa kanssa kahdeksan viikkoa loppuun asti. Katsojat äänestävät suosikkipariaan, ja vähiten ääniä saavat joutuvat lähtemään. Voittajaparille on tiedossa 25 000 euron potti.

Big Brotherin ja Temptation Islandin sekoituksesta Love Islandin erottaa mobiilisovellus, jolla kotoa käsin pääsee ohjailemaan eloa villassa. Suosikkiparia myös äänestetään sovelluksella.

– Katsoja tulee olemaan isossa roolissa siinä, mitä huvilassa sinkkujen elämässä tapahtuu, Shirly Karvinen selittää.

Love Island Suomi, Sub klo 21.00