Me Naiset
|
Jenni Junkala
Huipulla olisi tilaa kokeneille naispoliitikoille, tietokirjailija ja toimittaja Eveliina Talvitie muistuttaa. Kuva: Panu Pälviä
Huipulla olisi tilaa kokeneille naispoliitikoille, tietokirjailija ja toimittaja Eveliina Talvitie muistuttaa. Kuva: Panu Pälviä

Kun Sanni Grahn-Laasosesta tuli ympäristöministeri, tytöttely riistäytyi käsistä. Naispoliitikoista kirjan kirjoittanut Eveliina Talvitie tunnistaa toisenkin ongelman: minne kokeneet naiset ovat kadonneet politiikasta?

Kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustajasta Sanni Grahn-Laasosesta, 31, tuli syyskuussa ympäristöministeri. Siitä se tytöttely sitten lähti. Keitäs tyttö kahvia: Naisia politiikan portailla -tietokirjan viime vuonna kirjoittanut Eveliina Talvitiekin on huomannut, että uuteen ministeriin on reagoitu erityisen voimakkaasti. Mutta miksi?

– Moni kiinnostuu ministeriksi nousevasta kansanedustajasta, eikä Grahn-Laasonen edes yritä pitää matalaa profiilia, vaan tekee näkyviä valintoja. Se on kunnioitettavaa, sillä valta täytyy ottaa.

Grahn-Laasosen nimittäminen ministeriksi kirvoitti heti myös tuomitsevia kannanottoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Poliitikkoihin kuuluukin asennoitua kriittisesti, mutta ennakkoon teilaaminen perustuu usein käsityksiin, jotka eivät perustu tietoon vaan ihan johonkin muuhun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Grahn-Laasosta koskeva uutisointi on ollut vähättelevää, ja hänen ikänsä ja oletettu kokemattomuutensa on nostettu esille.

– Poliitikkonaisia lokeroidaan hanakasti. Grahn-Laasoselle ei nuoruuden lisäksi omaa lokeroa oikein vielä ole. Häntä ei ole osattu lokeroida, mikä on aiheuttanut hämmentäviä ylilyöntejä. Maaseudun Tulevaisuus kirjoitti hänen olevan hallituksen ainoa mies, Perussuomalainen kuvasi hänet pilapiirroksessaan vauvana. On merkillistä, että vielä 2010-luvulla jämerästi toimivaa poliitikkonaista kuvataan mieheksi. Kyllä nainen voi olla jämäkkä ilman että vaihtaa sukupuolta.

Missä ovat kokeneet naispoliitikot?

Tytöttelyn lisäksi Eveliinaa huolestuttaa toinenkin asia. Kirjaansa varten hän tutki istuvien kansanedustajien ikäjakaumaa ja huomasi, että iäkkäitä naispoliitikkoja näkyy politiikan huipulla merkittävän vähän.

Hänen mukaansa kokeneille naispoliitikoille olisi tilausta. Miksei heitä sitten löydy mistään? Siihen hän ei osaa antaa tarkkaa vastausta.

– Tilastot kertovat jotain, mutta mitä? Eikö heitä äänestetä? Miksei? Eivätkö he ole ehdolla? Mikseivät? Kaipaavatko naiset elämältään jotain muuta kuin pitkän poliittisen uran?

Ydin löytyy Eveliinan mukaan siitä, että iän tuomaa kokemusta ei arvosteta naisilla yhtä paljon kuin miehillä.

Myös naiset tytöttelevät

Mutta entä se tytöttely? Miten siitä pääsisi eroon? Tytöttelyyn eivät sorru vain miehet, vaan myös naisilla on lusikkansa sopassa.

– Tytöttely on kielikuva, joka ei pelkästään kuvaa alentavaa asennetta nuoria naisia kohtaan. Se on tietynlaista seksismiä. Naisten tytöttely on tavallisempaa, mutta seksismiä voivat kohdata niin miehet kuin naisetkin, ja siihen syyllistyy kumpikin sukupuoli.

Eikä siitä pääse eroon kuin ottamalla itseään niskasta kiinni, tutkimalla omia asenteitaan. Ja ryhtymällä feministiksi.

– Kun sille tielle lähtee, maailmaa katselee aivan toisenlaisesta näkökulmasta, Eveliina myhäilee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla