Jessss, nyt mä oon onnellinen! Kuva: Shutterstock
Jessss, nyt mä oon onnellinen! Kuva: Shutterstock

Näiden kahdeksan vinkin avulla elämäsi muuttuu heti onnellisemmaksi.

1. Liiku edes seitsemän minuuttia päivässä

Seitsemän minuuttia mitä tahansa liikuntaa ei ole paljon, eihän? Mutta jo sinä aikana ehtii tapahtua tärkeitä asioita: aivoissamme vapautuu proteiineja ja endorfiineja, jotka saavat meidät tuntemaan itsemme onnellisiksi.

Liikunta rentouttaa ja parantaa ruumiinkuvaa, vaikkei tarkoitus olisi edes nostaa kuntoa, kasvattaa lihaksia tai laihduttaa.

Shawn Achorin kirjassa The Happiness Advantage kuvataan tutkimusta, jossa masentuneet ihmiset jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäistä hoidettiin lääkkein, toista liikunnan avulla ja kolmatta kahden edellisen yhdistelmällä. Kaikilla ryhmillä onnellisuuden kokemus parani testin alussa yhtä paljon.

Mutta mutta: puoli vuotta myöhemmin sekä lääkkein hoidetusta että lääkityksen ja liikunnan yhdistelmällä hoidetusta ryhmästä noin kolmannes oli vaipunut takaisin masennukseen.

Selvästi parhaiten porskuttelivat ne koehenkilöt, jotka olivat tottuneet liikkumaan päivittäin.

2. Nuku enemmän

Ei varmaankaan ole yllätys, että väsynyt ja uupunut ihminen on taipuvainen kielteisiin tunteisiin. Sille on olemassa myös tieteellinen todiste.

Unenriistokokeissa väsyneet opiskelijat eivät pystyneet muistamaan juurikaan mukavia muistoja, sillä uupuneena aivojen kaikki osat eivät toimi kunnolla.

Positiivisia muistoja tuottava aivojen osa kärsii univelasta paljon. Sen sijaan univelka ei vaikuta samalla tapaa siihen osaan, jossa kielteiset tunteet syntyvät.

Jos saisimme ottaa tirsat kesken työpäivän, ärinä ja ähinä toimistoissa vähenisi, ja olisimme luultavasti paljon mukavampia työkavereita vielä iltapäivälläkin.

3. Muuta työpaikan lähelle

Luulitko, että isompi kämppä tai makeampi duuni olisi oikotie onneen?

Ne eivät paljon lohduta, jos joutuu joka päivä jurnuttamaan toista tuntia keskellä liikennekaaosta.

Tutkimusten mukaan ihmiset ovat sitä onnellisempia, mitä lähempänä työpaikkaansa he asuvat. Työmatkoihin käytetty aika korreloi suoraan onnellisuuden kanssa, sillä ei ole samantekevää millaisen matkan teemme kaksi kertaa päivässä viitenä päivänä viikossa.

4. Vietä aikaa ystävien ja perheen kanssa

Tämä on klisee, mutta totta tieteenkin valossa: useimmiten ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan sitä, etteivät he viettäneet enemmän aikaa läheistensä kanssa.

Ihmiset arvostavat ystävien kanssa vietettyä aikaa iästä ja asemasta riippumatta. Se vaikuttaakin paljon siihen, miten onnelliseksi tunnemme itsemme.

5. Mene ulos

Raittiissa ilmassa oleskelu lisää onnea. 20 minuutin happihyppely riittää nostamaan mielialaa, laajentaa ajattelua ja parantaa työmuistia.

Amerikkalaiset meteorologit ovat tutkineet tätä niin tarkkaan, että väittävät ihmisen olevan onnellisimmillaan 13,9 asteen lämmössä.

6. Suunnittele matkaa, mutta älä lähde sille

Suurin piikki onnellisuuskäyrällä nähdään ennen lomaa, kun kaikki on vielä ihanasti suunnitelman tasolla.

Vaikka lomaan ei juuri nyt olisikaan aikaa ja varaa, kannattaa kalenteriin pistää alustava merkintä viikonloppureissusta vaikkapa puolen vuoden päähän. Shawn Achor uskoo, että jo kalenterimerkinnän mieleen palauttaminen lisää onnen tunnetta hetkellisesti.

7. Meditoi

Se puhdistaa mieltä ja rauhoittaa. Moni uskoo, että meditaatio on suurin yksittäinen tekijä onnellisemmassa elämässä.

8. Tunne kiitollisuutta

Pidä kirjaa asioista, joista olet kiitollinen. Tai kerro läheisellesi joka ilta, mitkä asiat ovat tänään sinua ilahduttaneet. Helppoa, halpaa ja myös toimivaksi todistettua.

Lähde: Buffersocial

Lue myös:

7 hälytysmerkkiä: Oletko jatkuvasti onneton?

12 yksinkertaista syytä sille, että olet onneton

Nämä asiat tekevät suhteesta onnellisen

Kokeile ensi kerralla ravintolassa professorin onnellisuuskikkaa

Tiesit. Mutta jos kuitenkin vielä muistutettaisiin. Kävisikö semmoinen?

Väestöliiton perhebarometri julkaistiin juuri. Sen huolenaihe on sama kuin jo monena vuonna: suomalaisia syntyy koko ajan vähemmän. On Väestöliiton ydintehtäviä olla asiasta huolissaan, ja se on aivan ok.

Väestöliiton ydintehtävänä on kai myös olla hiukan ärsyttävä taho, joka harmittelee vuosittain, että lasten tekemistä lykätään liian myöhäiseen ikään. Jo sana ”lykkääminen” saakin perheen perustamisen kuulostamaan yhtä kiinnostavalta velvollisuudelta kuin kellarivaraston siivoaminen tai hammaslääkärin määräaikaistarkastus.

Varsinainen hämmästyttävä pommi on kuitenkin se, että perhebarometrin mukaan Lykkääminen johtuu usein tiedon puutteesta. Naiset eivät hahmota, että hedelmällisyys alkaa laskea 35 ikävuoden jälkeen. Mitä ihmettä? Eivätkö? Tämähän loukkaa paitsi älykkyyttäni, myös niitä monia hienoja ammattilaisia peruskoulussa ja terveydenhuoltoalalla, jotka ovat muistutelleet asiasta koko elämäni ajan. Olen varma siitä, että moni nainen tekee viiden vuoden lykkäämispäätöksen kiusallaan joka kerta, kun joku vihjaa kellon tikittävän.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla.

Painostuksen tunne saattaa toki tulla aivan omien korvien välistä. Väestöliittokin on huolissaan ennen kaikkea siitä, että ihmiset eivät saa niin montaa lasta kuin haluaisivat, ja perhebarometrin kanssa on tehty itse asiassa tänä vuonna tosi kiinnostavaa työtä. Nuorilta aikuisilta on kysytty, miksi lisääntyminen ei kiinnosta. Kävi ilmi, että lapsiperheiden elämä näyttää heidän silmissään pelkältä ankealta arjenhallinnalta, ruuanlaitolta ja Prismassa käymiseltä.

Lisäksi vaikuttaa siltä, että tasa-arvotyötä olisi vielä: naiset ovat huolissaan omasta urastaan ja oman elämänsä menettämisestä vauvan myötä. Miehet taas ovat pikkuisen huolissaan siitä, voiko lapsen jälkeen tehdä yhtä paljon ylitöitä kuin ennen. Tässä valossa syntyvyyden pieneneminen alkaakin jo saada selityksensä.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla. Väestöliiton Anna Rotkirchkin toteaa, että tällainen perhenormi ei ainoastaan näytä raskaalta setiltä vaan oikeasti on raskas. Olisiko pieni perhekäsityksen laajentaminen paikallaan? Että jospa vaikka yksi lapsi riittäisi? Eipä tällä planeetalla ihmisistä tule pulaa, vaikka muutama suomalainen jäisi syntymättäkin.

Tauno Todellisuus

Nainen! Tiesitkö, että hedelmällisyytesi laskee nelikymppisenä!

Eikö lapsiluvun pienentäminen ja rajojen vartioiminen ole ainut järkevä toiminta tällä hetkellä? Sitten kun ja jos päättäjät heräävät todellisuuteen ymmärtäen että tämä globalismi olikin bankstereiden tilaama ja mainosmiesten luoma kusetus (taas kerran) ja jonkinlaista järkeä ja ennustettavuutta alkaa päätöksissä olemaan niin ehkä sitten voitaisiin harkita lastenkin hankkimista tähän maahan. Ihmisten ruokaketjun tietoinen tuhoaminen, mikrosäröytys ja kuplatalous malli puhumattakaan AI:n...
Lue kommentti

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: