Pitkälle pääsee, jos osaa käyttää suuntavilkkua. Mutta auton valot tarjoavat myös monipuolisempia kommunikointimahdollisuuksia.

Auto käyntiin, valot päälle. Pimeä tie, pitkät päälle. Hyvä, mutta alkeistasoa! Ratin takana olevilla viiksillä pystyy kommunikoimaan paljon monipuolisemmin. Yhdistelmäajoneuvon kuljettaja Tia Ursin antaa ohjeet edistyneempään valojen käyttöön. Ensin perusasiat:

– Jos vastaantulija väläyttää pitkiä valoja, tarkista ensin, onko omassa autossa valot päällä, tai ovatko pitkät jääneet vahingossa päälle?

Jos syytä väläytykseen ei löydy omasta autosta, ole tarkkana: vastaantulija saattoi varoittaa vaikka tien laidassa näkemästään hirvestä. Joskus syynä voi olla törppöys – pitkät voivat välähtää, jos kiilaat sivutieltä törkeästi päätiellä ajavan eteen.

– Jotkut väläyttävät pitkiä silloin, kun provosoituvat toisen autoilusta. Itse käytän aika hallitusti enkä provosoidu, toisin kuin moni mieskuski...

Ursin kannustaa autoilijoita käyttämään reippaasti ja hyvissä ajoin ennen kaikkea suuntavilkkuja.

–  Varsinkin liikenneympyrässä olisi mahtavaa, että vilkulla kerrottaisiin, mitä aiotaan tehdä eikä mitä juuri tuli tehtyä. Mieluummin vaikka vähän liiankin ajoissa vilkku päälle! Sellainen auttaisi meitä isojen kuormien kuljettajia ennakoimaan ja säästämään polttoainetta.

Sitten edistyneempää valojen käyttöä:

1. ”Lähden täältä tulemaan ohi”: pitkien valojen väläytys

–  Varsinkin pimeällä kannattaa väläyttää nopeasti pitkiä sen merkiksi, että aikoo ohittaa.

2. ”Ei kannata ohittaa”: lyhyt vilkku vasemmalle

– Jotkut lähtevät aika riskialttiisti ohittamaan. Joudun aina välillä jarruttamaan itse, jottei kolahtaisi. Jos huomaan ajoissa, että takana ajava aikoo ohi ja että ei tule kunnolla ehtimään, väläytän suuntavilkkua vasemmalle.

3. ”Nyt olisi hyvä kohta ohittaa”: lyhyt vilkku oikealle

– Jos itse näen pitkälle eteenpäin ja huomaan, että minut on turvallista ohittaa, voin väläyttää oikeaa vilkkua merkiksi.

4. ”Kiitos”: pari kertaa hätävilkuilla tai suuntavilkuilla vasen-oikea-vasen-oikea.

– Osa henkilöautoilijoista jättää kiittämättä, jos heille antaa tietä. Kiitokseksi voi heilauttaa kättä tai sitten viestittää hättäreillä tai vilkuilla.

5. ”Eipä kestä”: pitkien valojen väläytys

–  Jos kaveri kiittää, hänelle voi välkäyttää pitkiä merkiksi siitä, että huomasi kiitoksen.

6. ”Tule vaan, teen tilaa”: pitkien valojen väläytys

–  Juuri äsken Hirvaskankaan rampista ajoi ylös kollega, jolle näytin pitkiä väläyttämällä, että hän voi ajaa eteeni. Sen perässä oli henkilöauto, joka ei hoksannut merkkiäni. Riippuu aina vähän tilanteestakin, mitä pitkien väläytyksellä tarkoitetaan.

+7. ”Varo, siellä on tutka?”

–  No tämä taitaa kyllä olla menneisyyttä: ei tutkista enää varoitella väläyttelyllä. Itse ajattelen, että jos vetää ylinopeutta, niin siitä sietääkin jäädä kiinni.

Vierailija

Tietäisitkö itse kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

"Riippuu aina vähän tilanteestakin, mitä pitkien väläytyksellä tarkoitetaan." Niin eli ikinä ei voi tietää varmaksi miksi välytetään. Ja nuo "kiitos" ym väläyttelyt omasta mielestä aika turhia, joku vielä luulee että jostain oikeasta syystä väläyttänyt ja alkaa etsiä vikaa tai ylivarovaisesti ajaa kun luulee että hirvi tai muu ollut.
Lue kommentti

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

He ovat paenneet -elokuva nojaa kotimaiselle elokuvalle epätyypillisesti viihteen sijaan taiteeseen.

IS TV-LEHTI: Kotimaisilla elokuvilla ei useinkaan ole mitään tekemistä taiteen kanssa, sen sijaan viihdettä riittää yllin kyllin.

Suomi-elokuvassa taide on kirosana, jota suuri yleisö karttaa. Sen sijaan moni ulkomainen, hyvinkin taiteellinen teos saattaa meillä menestyä.

Sitä harvinaisempaa taiteellista ja omaperäistä linjaa edustaa J-P Valkeapää, jonka lupaava esikoiselokuva oli Muukalainen vuonna 2009.

Harmillisen harvakseltaan ohjaavan Valkeapään toisessa pitkässä elokuvassa He ovat paenneet änkyttävä sivaripoika ja itseään viiltelevä mielipuolityttö kohtaavat.

Joni (Teppo Manner) saapuu siviilipalvelukseen ongelmanuorten hoitokotiin ja tutustuu siellä potilaana olevaan, äkkipikaiseen Raisaan (Roosa Söderholm). Yhdessä kaksi yksinäistä lähtee pakomatkalle halki kesäisen Suomen.

”Taiteelliset painotteet ovat elokuvan kerronnassa ja kuvallisessa ilmaisussa.”

Tarinassa sinänsä ei ole mitään poikkeuksellista – loppuhuipennuksen Michael Ciminonin Kauriinmetsästäjien (1978) tyylistä, venäläisen ruletinpeluun kaltaista kohtausta lukuun ottamatta. Ennemminkin taiteelliset painotteet ovat elokuvan kerronnassa ja kuvallisessa ilmaisussa.

Vastaavanlaisia visuaalisia ratkaisuja ei kotimaisessa elokuvassa ole juuri ennen nähty. Yhteiskunnan ulkopuolisille, nuoruutensa viime hetkiä viettäville Jonille ja Raisalle aikuisten maailma on epämääräisten normien ja sääntöjen läpipääsemätön viidakko, josta voi vain paeta kauas ja syvälle luonnon helmaan.

Teattereissa elokuva sai vain noin 3 100 katsojaa, mutta se keräsi ansaitusti neljä Jussi-palkintoa: paras elokuva, ohjaus, äänisuunnittelu ja leikkaus.

Kotikatsomo: He ovat paenneet (2014), TV1 su klo 21.30