Pitkälle pääsee, jos osaa käyttää suuntavilkkua. Mutta auton valot tarjoavat myös monipuolisempia kommunikointimahdollisuuksia.

Auto käyntiin, valot päälle. Pimeä tie, pitkät päälle. Hyvä, mutta alkeistasoa! Ratin takana olevilla viiksillä pystyy kommunikoimaan paljon monipuolisemmin. Yhdistelmäajoneuvon kuljettaja Tia Ursin antaa ohjeet edistyneempään valojen käyttöön. Ensin perusasiat:

– Jos vastaantulija väläyttää pitkiä valoja, tarkista ensin, onko omassa autossa valot päällä, tai ovatko pitkät jääneet vahingossa päälle?

Jos syytä väläytykseen ei löydy omasta autosta, ole tarkkana: vastaantulija saattoi varoittaa vaikka tien laidassa näkemästään hirvestä. Joskus syynä voi olla törppöys – pitkät voivat välähtää, jos kiilaat sivutieltä törkeästi päätiellä ajavan eteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Jotkut väläyttävät pitkiä silloin, kun provosoituvat toisen autoilusta. Itse käytän aika hallitusti enkä provosoidu, toisin kuin moni mieskuski...

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ursin kannustaa autoilijoita käyttämään reippaasti ja hyvissä ajoin ennen kaikkea suuntavilkkuja.

–  Varsinkin liikenneympyrässä olisi mahtavaa, että vilkulla kerrottaisiin, mitä aiotaan tehdä eikä mitä juuri tuli tehtyä. Mieluummin vaikka vähän liiankin ajoissa vilkku päälle! Sellainen auttaisi meitä isojen kuormien kuljettajia ennakoimaan ja säästämään polttoainetta.

Sitten edistyneempää valojen käyttöä:

1. ”Lähden täältä tulemaan ohi”: pitkien valojen väläytys

–  Varsinkin pimeällä kannattaa väläyttää nopeasti pitkiä sen merkiksi, että aikoo ohittaa.

2. ”Ei kannata ohittaa”: lyhyt vilkku vasemmalle

– Jotkut lähtevät aika riskialttiisti ohittamaan. Joudun aina välillä jarruttamaan itse, jottei kolahtaisi. Jos huomaan ajoissa, että takana ajava aikoo ohi ja että ei tule kunnolla ehtimään, väläytän suuntavilkkua vasemmalle.

3. ”Nyt olisi hyvä kohta ohittaa”: lyhyt vilkku oikealle

– Jos itse näen pitkälle eteenpäin ja huomaan, että minut on turvallista ohittaa, voin väläyttää oikeaa vilkkua merkiksi.

4. ”Kiitos”: pari kertaa hätävilkuilla tai suuntavilkuilla vasen-oikea-vasen-oikea.

– Osa henkilöautoilijoista jättää kiittämättä, jos heille antaa tietä. Kiitokseksi voi heilauttaa kättä tai sitten viestittää hättäreillä tai vilkuilla.

5. ”Eipä kestä”: pitkien valojen väläytys

–  Jos kaveri kiittää, hänelle voi välkäyttää pitkiä merkiksi siitä, että huomasi kiitoksen.

6. ”Tule vaan, teen tilaa”: pitkien valojen väläytys

–  Juuri äsken Hirvaskankaan rampista ajoi ylös kollega, jolle näytin pitkiä väläyttämällä, että hän voi ajaa eteeni. Sen perässä oli henkilöauto, joka ei hoksannut merkkiäni. Riippuu aina vähän tilanteestakin, mitä pitkien väläytyksellä tarkoitetaan.

+7. ”Varo, siellä on tutka?”

–  No tämä taitaa kyllä olla menneisyyttä: ei tutkista enää varoitella väläyttelyllä. Itse ajattelen, että jos vetää ylinopeutta, niin siitä sietääkin jäädä kiinni.

Ei näin

Rekkakuskien perheessä ja suvussa kasvaneelta terveisiä, että nyt tuli kyllä väärää infoa nuista "kiitos"väläyttelyistä. IKINÄ ei kukaan (ammattilainen ainakaan) väläytä hätävilkkuja kiittäessä! Ja niitä ei saakaa käyttää muutoin kun on hätä. Onpa kiva kun totaalisen väärää ja vaarallista tietoa jaetaan.

Vierailija

"Riippuu aina vähän tilanteestakin, mitä pitkien väläytyksellä tarkoitetaan."

Niin eli ikinä ei voi tietää varmaksi miksi välytetään. Ja nuo "kiitos" ym väläyttelyt omasta mielestä aika turhia, joku vielä luulee että jostain oikeasta syystä väläyttänyt ja alkaa etsiä vikaa tai ylivarovaisesti ajaa kun luulee että hirvi tai muu ollut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla