Pitkälle pääsee, jos osaa käyttää suuntavilkkua. Mutta auton valot tarjoavat myös monipuolisempia kommunikointimahdollisuuksia.

Auto käyntiin, valot päälle. Pimeä tie, pitkät päälle. Hyvä, mutta alkeistasoa! Ratin takana olevilla viiksillä pystyy kommunikoimaan paljon monipuolisemmin. Yhdistelmäajoneuvon kuljettaja Tia Ursin antaa ohjeet edistyneempään valojen käyttöön. Ensin perusasiat:

– Jos vastaantulija väläyttää pitkiä valoja, tarkista ensin, onko omassa autossa valot päällä, tai ovatko pitkät jääneet vahingossa päälle?

Jos syytä väläytykseen ei löydy omasta autosta, ole tarkkana: vastaantulija saattoi varoittaa vaikka tien laidassa näkemästään hirvestä. Joskus syynä voi olla törppöys – pitkät voivat välähtää, jos kiilaat sivutieltä törkeästi päätiellä ajavan eteen.

– Jotkut väläyttävät pitkiä silloin, kun provosoituvat toisen autoilusta. Itse käytän aika hallitusti enkä provosoidu, toisin kuin moni mieskuski...

Ursin kannustaa autoilijoita käyttämään reippaasti ja hyvissä ajoin ennen kaikkea suuntavilkkuja.

–  Varsinkin liikenneympyrässä olisi mahtavaa, että vilkulla kerrottaisiin, mitä aiotaan tehdä eikä mitä juuri tuli tehtyä. Mieluummin vaikka vähän liiankin ajoissa vilkku päälle! Sellainen auttaisi meitä isojen kuormien kuljettajia ennakoimaan ja säästämään polttoainetta.

Sitten edistyneempää valojen käyttöä:

1. ”Lähden täältä tulemaan ohi”: pitkien valojen väläytys

–  Varsinkin pimeällä kannattaa väläyttää nopeasti pitkiä sen merkiksi, että aikoo ohittaa.

2. ”Ei kannata ohittaa”: lyhyt vilkku vasemmalle

– Jotkut lähtevät aika riskialttiisti ohittamaan. Joudun aina välillä jarruttamaan itse, jottei kolahtaisi. Jos huomaan ajoissa, että takana ajava aikoo ohi ja että ei tule kunnolla ehtimään, väläytän suuntavilkkua vasemmalle.

3. ”Nyt olisi hyvä kohta ohittaa”: lyhyt vilkku oikealle

– Jos itse näen pitkälle eteenpäin ja huomaan, että minut on turvallista ohittaa, voin väläyttää oikeaa vilkkua merkiksi.

4. ”Kiitos”: pari kertaa hätävilkuilla tai suuntavilkuilla vasen-oikea-vasen-oikea.

– Osa henkilöautoilijoista jättää kiittämättä, jos heille antaa tietä. Kiitokseksi voi heilauttaa kättä tai sitten viestittää hättäreillä tai vilkuilla.

5. ”Eipä kestä”: pitkien valojen väläytys

–  Jos kaveri kiittää, hänelle voi välkäyttää pitkiä merkiksi siitä, että huomasi kiitoksen.

6. ”Tule vaan, teen tilaa”: pitkien valojen väläytys

–  Juuri äsken Hirvaskankaan rampista ajoi ylös kollega, jolle näytin pitkiä väläyttämällä, että hän voi ajaa eteeni. Sen perässä oli henkilöauto, joka ei hoksannut merkkiäni. Riippuu aina vähän tilanteestakin, mitä pitkien väläytyksellä tarkoitetaan.

+7. ”Varo, siellä on tutka?”

–  No tämä taitaa kyllä olla menneisyyttä: ei tutkista enää varoitella väläyttelyllä. Itse ajattelen, että jos vetää ylinopeutta, niin siitä sietääkin jäädä kiinni.

Vierailija

Tietäisitkö itse kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

"Riippuu aina vähän tilanteestakin, mitä pitkien väläytyksellä tarkoitetaan." Niin eli ikinä ei voi tietää varmaksi miksi välytetään. Ja nuo "kiitos" ym väläyttelyt omasta mielestä aika turhia, joku vielä luulee että jostain oikeasta syystä väläyttänyt ja alkaa etsiä vikaa tai ylivarovaisesti ajaa kun luulee että hirvi tai muu ollut.
Lue kommentti

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Kukapa ei rakastaisi jyväskyläläisiä – noita Keski-Suomen nöyriä kingejä!

Tiesit jo ehkä, että turkulaisista saa aivan parhaita ystäviä, että Oulusta tulevat Suomen itsevarmimmat ihmiset ja että tamperelaiset ovat mukavan mutkattomia

Nyt Me Naiset listasi asiat, jotka tekevät jyväskyläläisistä varsin rakastettavia.

 1. Kun sinulla on jyväskyläläinen kaveri, opit puhumaan kirjakieltä melkein huomaamattasi. Keski-Suomi ei ole murrevapaata aluetta, mutta jyväskyläläinen suodattaa turhat rönsyt kielestään ja puhuu todella selkeästi. Väärin ymmärtämisen vaaraa ei ole.
   
 2. Selkeys on mukana myös kaikessa jyväskyläläisten toiminnassa. Jos jyväskyläläinen puhuu jostain, hän myös tarkoittaa sitä ja pitää päätöksistään kiinni. Onko parempaa ystävää kuin jyväskyläläinen? (No, ehkä turkulainen pääsee lähelle.)
   
 3. Jyväskyläläinen rakastaa kaupunkiaan ja varsinkin sen vireää kävelykatua. Sitä, mitä Kauppakadulta ei löydy, ei jyväskyläläinen tarvitse.
   
 4. Jyväskyläläiset rakastavat ulkoilua ja seikkailuja monipuolisissa luontokohteissa. Kaupungista löytyy luontopolkuja, kiipeilymahdollisuuksia sekä tietenkin suuri ja mahtava Laajavuori. Laskettelemaan pääsee siis melkein keskustassa, ja samalla voi ihailla Matti Nykäsen tutuksi tekemää hyppyriä.
   
 5. Onkohan Suomessa muita yhtä kunnollisia ja hyväkuntoisia kaupunkilaisia? Mäkinen maasto ja kauniit ulkoilureitit pitävät jyväskyläläiset liikkeessä – sekä kohottavat nopeasti junantuomankin kuntoa.


  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock
  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock   

 6. Tosin, kaupunki on ihanan kompakti. Sen ympäri ja läpi jaksaa kävellä ja pyöräillä heikompikuntoinenkin. Jyväskylässä tuntuu kuin kaikki tärkeä olisi sijoitettu viiden kilometrin säteelle, mutta silti sieltä löytyy kaikkea. Jyväskylä = iso minijyvänen. Eli sellainen ihastuttavan pieni, mutta kokoaan suurempi kylä!
   
 7. Maan kaunein yliopistokampus sijaitsee Jyväskylässä. Vaikka akateeminen maailma ei muuten kiinnostaisikaan, jyväskyläläinen käy mielellään ulkoilemassa kampusalueilla ja imee kulttuurin sekä sivistyksen ilmaa siellä. Lähde mukaan ja pyydä jyväskyläläistä ystävääsi tai tuntematonta näyttämään ainakin Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset.
   
 8. Jyväskylä tunnetaan muutenkin opiskelijakaupunki-imagostaan. Se on yksi suomalaiskaupungeista, jossa on väkilukuun suhteutettuna eniten opiskelijoita. Eläväinen ja nuorekas opiskelijakulttuuri tarttuu helposti, ja elämä pysyy vireänä tässä jatkuvasti kehittyvässä kaupungissa.
   
 9. Kaupungissa on myös maan ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, joka on jo yksistään loistava syy kutsua Jyväskylää Suomen Ateenaksi.
   
 10. Jyväskyläläiset eivät pelkää vettä! Rannat ovat lähellä, ja joka paikassa pääsee uimaan. Ollaanhan keskellä Järvi-Suomea! Vesireittejä pitkin pääsee aina vaikka Lahteen saakka, ja Rantaraitti on yksi Suomen kauneimmista ulkoilureiteistä.
   
 11. ”Jyväskyläläiset ovat sellaisia itsevarmoja menestyjiä, jotka eivät tee itsestään numeroa”, kertoo yksi jyväskyläläisten ystävä, joka vierailee usein kaupungissa. Ammattikorkeakoulussa sijaitseva Tiimiakatemia on upea esimerkki jyväskyläläisestä menestystarinasta. Noin 25 vuotta sitten perustettu Tiimiakatemia uskoo tietenkin tiimityöskentelyyn ja yhdessä tekemällä oppimiseen, ja sieltä on käynnistynyt monia onnistuneita yritysprojekteja.
   
 12. Jyväskyläläinen osaa juhlia ja nauttii kulttuurista. Suurajot, Jyväskylän kesä, Wemmi-markkinat… Melkein joka viikko kaupungissa on joku suuri tapahtuma.  
   
 13. Mutta kun jyväskyläläinen juhlii, hän tekee sen tyylillä. Kun baarissa on vaikkapa oululainen, tamperelainen ja jyväskyläläinen, oululainen kertoo härskeimmät jutut, tamperelainen juhlii pisimpään ja jyväskyläläinen lähtee kotiin silloin, kun bileet ovat vielä parhaimmillaan!
   
 14. Rakastatko makeaa? Suuntaa silloin Vaajakoskelle, tuohon kaupunginosaan, joka on tuttu herkullisesta Pandan-tehtaasta ja Naissaaren viehättävästä kahvilasta. Ihminen ei voi olla koskaan onneton, jos hänellä on laku- ja suklaatehdas naapurissa.
   
 15. Jyväskylä ja sen asukkaat ovat kätevästi keskellä Suomea. Tarvitseeko tähän enää muita perusteluja?
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock

 

Kerro sinäkin mielipiteesi alla!

Millaisia jyväskyläläiset ovat sinun mielestäsi? Sana on vapaa alla olevassa kommentointikentässä.