Omalaatuinen Saga on vastustamaton muidenkin kuin pohjoismaalaisten mielestä. Kuva: Ylen kuvapalvelu
Omalaatuinen Saga on vastustamaton muidenkin kuin pohjoismaalaisten mielestä. Kuva: Ylen kuvapalvelu

Kun se on rikosta Pohjoismaista, se on takuuvarma hitti maailmalla. Näin maailma hurahti Siltaan ja nordic noiriin.

Pohjoismaiset sarjat, kuten Silta, Murha ja Vallan linnake, ovat hurmanneet laajan yleisön Britanniassa ja muissa maissa. Samalla nämä nordic noir -fanit ovat alkaneet kiinnostua kaikesta pohjoismaisesta luontoa, muotoilua ja huonekaluja myöten. Tiesitkö esimerkiksi nämä fanitusfaktat Sillasta:

  1. Silta-sarjasta tuttu Juutinrauman silta Ruotsin ja Tanskan välillä on huippusuosittu kohde, jonne tehdään jopa häämatkoja.
  2. Maailmassa on vain kolme maata, joihin alkuperäistä Silta-sarjaa ei vielä myyty: Pohjois-Korea, Etelä-Sudan ja Kosovo.
  3. Yhä useampi britti on alkanut opiskella ruotsia, koska sarjat esitetään televisiossa alkuperäiskielellä. – Minulta kysellään paljon Ruotsista ja yhteiskunnastamme. Etenkin Britanniassa ihaillaan hyvinvointiyhteiskuntaamme ja naisten oloja, Sillan Saga Norenia näyttelevä Sofia Helin sanoo Nordic Noir -dokumentissa.
  4. Edes rock-tähdet eivät ole säästyneet Silta-tartunnalta. Sofia kertoo saaneensa kerran puhelun, jossa ilmoitettiin, että Rolling Stones -yhtyeen jäsenet ovat katsoneet sarjan jokaisen jakson ja haluavat tulla tapaamaan Sofiaa ennen omaa konserttiaan.
  5. Sillasta on tehty myös paikallisia versiointeja. Esimerkiksi amerikkalainen versio sijoittuu USA:n ja Meksikon rajalle ja brittiläis-ranskalaisessa versiossa murhan uhri löytyy maita yhdistävästä tunnelista.

Viehätysvoima ei perustu naisellisuuteen

Sarjan ja Sagan jättimäinen suosio tuli yllätyksenä myös Sofialle itselleen.

– En osaa sanoa, miksi ihmiset pitävät hänestä ja miksi hänestä on tullut niin suosittu. On jotenkin liikuttavaa, kuinka Saga yrittää olla normaali. Mikä ei oikein onnistu. Moni samaistuu häneen, tunnistaa Sagasta itsensä, puolisonsa tai serkkunsa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjoismaisissa sarjoissa, kuten Sillassa ja Murhassa, erityisiä ovat vahvat ja poikkeukselliset naishahmot, joiden viehätysvoima ei perustu naisellisuuteen. He eivät myöskään pyri käyttämään naisellista vetovoimaansa hyväkseen. Sofian mukaan ruotsalaisen Sagan ja hänen tanskalaisen työparinsa Martinin (Kim Bodnia) suhde ei rakennu hahmojen väliselle ristiriidalle vaan sille, miten Martin hyväksyy Sagan erilaisuuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei ole sattumaa, että miljoonat naiset ovat katsoneet sarjoja ja niiden ilmiöt leviävät myös tv:n ulkopuolelle. Esimerkiksi Murha-sarja Sarah Lundin (Sofie Gråbøl) sukupuolineutraalista, tähtikuvioisesta villapaidasta tuli muotihitti, jonka kaavoja julkaistiin lehdissä.

Nordic Noir -dokumentti katsottavissa kolmen viikon ajan Yle Areenassa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla