Hyvästi sinisen valon pilaamat yöunet ja tyhjentyvän akun aiheuttama ahdistus! Kuva: Colourbox
Hyvästi sinisen valon pilaamat yöunet ja tyhjentyvän akun aiheuttama ahdistus! Kuva: Colourbox

Näiden niksien avulla voit esimerkiksi säästää puhelimen akkua ja lähettää viestejä aiempaa helpommin.

Useimpiin näistä vinkeistä tarvitset iOS 8- tai iOS 9 -käyttöjärjestelmän.

1. Vastaa viestiin lukitulla näytöllä

Kun saat tekstiviestin, paina näyttöä viestin kohdalta ja pyyhkäise vasemmalle. Viestin oikealle puolelle ilmestyy Vastaa-painike, josta pääset näpyttelemään vastauksen ilman, että sinun tarvitse syöttää pääsykoodia.

2. Vastaa viestiin sovelluksessa

Tekstiviestiin vastaaminen onnistuu poistumatta toisesta sovelluksesta. Jos näytön yläreunassa on vielä musta palkki viestistä, riittää, että pyyhkäiset alaspäin viestin alapuolella olevan harmaan viivan kohdalta. Jos palkkia ei enää näy, pyyhkäise näyttöä yläreunasta alaspäin. Silloin näet kaikki ilmoitukset ja pääset vastaamaan viestiin samalla tavalla kuin lukitulla näytöllä eli pyyhkäisemällä vasemmalle.

3. Hiljennä viestit tietyltä tyypiltä tai ryhmältä

Jos et halua pitää puhelinta äänettömältä, mutta vaientaa tietyn viestikeskustelun, valitse sen oikeasta yläkulmasta Lisätiedot ja sieltä Älä häiritse. Samasta kohdasta saat äänet takaisin.

4. Lähde ryhmäkeskustelusta

Jos jokin ryhmäviestiketju koettelee hermojasi tai ei ole enää tarpeellinen, voit jättää sen valitsemalla keskustelun oikeasta yläkulmasta Lisätiedot ja sieltä Poistu keskustelusta.

5. Estä sinistä valoa pilaamasta yöunet

Olet varmasti kuullut, että puhelimen sininen valo pilaa yöunet. Tähänkin on olemassa apu!

Mene Asetukset-valikkoon ja valitse Näyttö ja kirkkaus. Kun kytket sieltä ajoitetun Night shift -toiminnon päälle, näyttö muuttuu yöaikaan lämpimämmän väriseksi. Puhelin määrittelee oikean ajan sijaintisi perusteella. Esimerkiksi tällä hetkellä Helsingissä Nigh Shift on päällä kello 22.00–7.00.

6. Selvitä, mitkä sovellukset syövät eniten akkua

Onko akku aina lopussa? Jotkin sovellukset ovat varsinaisia energiasyöppöjä. Saat ne selville, kun valitset Asetukset-valikosta kohdan Akku. Akun käyttö -kohdasta näet, kuinka paljon sovellukset ovat kuluttaneet akkua viimeisen 24 tunnin tai seitsemän päivän aikana.

7. Säästä akkua alhaisen virran tilalla

Akku lopussa ja laturi muilla mailla. Tuttu tunne! Kytke silloin päälle alhaisen virran tila, jonka löydät Asetukset-valikon kohdasta Akku.

Kun alhaisen virran tila on päällä, puhelin vähentää esimerkiksi sähköpostien hakua, ohjelmien päivitystä taustalla, automaattisia latauksia ja joitakin visuaalisia tehosteita. Saat kuitenkin esimerkiksi puhelut ja viestit normaalisti, ja sähköpostitkin latautuvat, kun menet sovellukseen. Alhaisen virran tila kytkeytyy automaattisesti pois päältä, kun akkua on ladattu tarpeeksi. Voit myös itse kytkeä sen pois päältä samasta kohdasta kuin panit sen päälle.

8. Säästä akkua luopumalla väreistä

Voit säästellä akkua myös valitsemalla Asetukset-valikosta Yleiset ja sieltä Käyttöapu ja Harmaasävy. Tällöin näyttö muuttuu mustavalkoiseksi.

9. Etsi tekstiä nettisivulta

Jos haluat löytää jonkin tiedon nopeasti nettisivulta tai tekstiä on paljon, voit hakea sitä Safari-nettiselaimessa. Kun olet haluamallasi sivulla, valitse alareunan palkista symboli, jossa on nuoli ylöspäin ja siitä avautuvasta valikosta Etsi sivulta.

10. Näe kaikki kuvat, jotka olet saanut tietyltä tyypiltä

Samassa näkymässä näet tiedostot, jotka olet itse lähettänyt hänelle tekstiviestinä. Mene viesteihin ja haluamaasi viestiketjuun. Klikkaa oikeassa yläkulmassa oleva Lisätiedot-painiketta, ja Liitteet-kohdassa näet kaikki toisillenne lähettämänne kuvat ja videot.

11. Välitä viesti eteenpäin

Tekstiviestin voi lähettää eteenpäin samalla tavalla kuin sähköpostin. Täppää haluamaasi viestiä kahdesti ja valitse sen ylle tulevasta valikosta Muut. Kosketa oikean alakulman nuolta. Haluamasi teksti kopioituu uuteen viestiin, ja sinun tarvitsee vain valita vastaanottaja.

12. Pyydä Siriä lukemaan ääneen

Ääniohjauspalvelu Sirin saa kytkettyä päälle Asetukset-valikon Yleiset-kohdasta. Voit pyytää Siriä esimerkiksi soittamaan jollekulle tai lähettämään puolestasi viestin. Siriä voi nykyään käyttää myös suomeksi.

Moni ei tiedä, että Siriä voi myös pyytää lukemaan näytön tekstiä ääneen. Valitse tuolloin Yleiset-kohdasta Käyttöapu ja sieltä Puhe. Aktivoi kohta Puhu näyttö ja säädä alempana halutessasi puhenopeutta. Kun olet tehnyt tämän, Siri lukee haluamasi sivun tekstin, kun pyyhkäiset näyttöä alaspäin kahdella sormella.

13. Sanele tekstiviesti

Ovatko kädet täynnä? Voit sanella tekstiviestin painamalla nauhurin kuvaa vasemmalla alareunassa, kirjainnäppäimistön alapuolella. Toiminto ei vaadi Siri-ääniohjauksen kytkemistä päälle.

14. Lähetä sijaintisi ystävälle

Kun olet viestikeskustelussa, klikkaa oikealta Lisätiedot-kohtaa ja sieltä Lähetä nykyinen sijaintini. Jos haluat, että ystäväsi voi seurata liikkeitäsi, napauta Jaa oma sijainti. Voit jakaa sijainnin tunnin ajan, aamuyöhön asti tai toistaiseksi eli siihen asti, että laitat ominaisuuden pois päältä. Se tapahtuu samasta kohdasta painamalla Lopeta sijainnin jako.

15. Näe, missä olet ollut

Apple säilöö tietoa siitä, missä käyt, ja se löytyy helposti puhelimestasi. Tämä on hyvä tietää esimerkiksi siltä varalta, että puhelin joutuu vääriin käsiin.

Jos haluat nähdä, mitä sijainteja puhelimesta löytyy ja kytkeä toiminnon pois päältä, valitse Asetukset-valikosta Tietosuoja ja sieltä Sijaintipalvelut. Alhaalla, kaikkien sovellusten jälkeen, on kohta nimeltä Järjestelmäpalvelu ja siellä Usein käydyt paikat. Näkyviin tulee lista alueita.

Kun painat alueen nimet, näet kartalta, mihin puhelin on paikantanut sinut.

Usein käydyt paikat -kohdasta voit kytkeä toiminnon pois ja alempaa tyhjentää historian.

16. Etsi tietoa asetuksista

Jos puhelimessasi on iOS 9 -käyttöjärjestelmä, Asetukset-valikon yläpuolella on hakupalkki. Kirjoita siihen, mitä tietoa tai toimintoa haet, kuten ”alhaisen virran tila”.

Lähteet: Time, Apple.com, Digital Trends, Thrillist

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

                   

VESIMIES

Älä anna pikkujuttujen häiritä onneasi. Etsi yksinkertaista keinoa asioiden ratkaisemiseen. Liian monimutkaiseen kuvioon ei kannata lähteä mukaan.

 

KALAT

Kanavoi energiasi luovaan tekemiseen. Älä anna takaiskujen lannistaa sinua ja harhauttaa sinua polultasi. Määrätietoisuus vie sinut pitkälle.

 

OINAS

Älä tee merkittäviä muutoksia ottamatta taustoista selvää. Olisi virhe pitää ihmisiä tai sinulle tarjottuja mahdollisuuksia itsestäänselvyyksinä.

 

HÄRKÄ

Ota opiksi näkemästäsi. Lähde mukaan sinua kiinnostavaan hankkeeseen. On hyvä hetki uusien taitojen opettelemiseen.

 

KAKSONEN

Älä anna tunteiden sekoittaa päätäsi. Tee ratkaisusi vasta sitten, kun olet päässyt tilanteen tasalle. Joku johtaa sinua harhaan tarkoituksella.

 

RAPU

Mielikuvituksesi laukkaa ja vie sinua vauhdilla eteenpäin. Antaudu sen valtaan ja ylläty iloisesti lopputuloksesta. Kerää ympärillesi innostavaa seuraa.

 

LEIJONA

Hermosi voivat olla tänään pinnassa. Kysy lisää sinua askarruttavasta asiasta. Varmista, että jokainen ympärilläsi saa tasa-arvoisen kohtelun.

 

NEITSYT

Tee kotiisi piristäviä muutoksia. Pidä rahanmeno kurissa ja siivoa nurkkia turhista tavaroista. Eteesi avautuu uusia mahdollisuuksia.

 

VAAKA

Saat tietoosi salaisuuksia, joita voi olla hankala sulattaa. Palaa menneisiin ja käsittele vaikea asia pois päiväjärjestyksestä. Rehellisyys kannattaa.

 

SKORPIONI

Päästä itsesi helpommalla. Muutama muutos arkeesi saa ihmeitä aikaan. Terveytesi tulisi kiilata nyt tärkeysjärjestyksen kärkeen.

 

JOUSIMIES

Sinisilmäisyydestä sakotetaan tänään. Älä ole naiivi, vaan suodata kuulemasi jutut huolella. Ole skarppina, niin et tule pettymään.

 

KAURIS

Nyt ei ole aika hullutella rahan kanssa. Pidä elämäsi yksinkertaisena. Älä anna kauniiden sanojen viedä sinua väärälle polulle.

 

 

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta”, Mensan psykologi sanoo.

Oletko sinäkin välillä miettinyt, että ai kauhea, miten nykyihmiset ovat niin tyhmiä?

Kukaan ei enää jaksa keskittyä sekuntia pidempää mihinkään, vaan kaikki pläräävät aivottomina puhelimiaan. Enää ei osata ajatella järjellä, ja populistiset öykkärit vievät tunteiden sokaisemaa kansaa kuin pässiä narussa. Kouluissakin homma ajautuu kohti takalistoa – eiväthän ne nykynuoret tiedä mistään mitään!

Siinä tapauksessa on ehkä voimaannuttavaa kuulla, että jotkut muutkin väittävät samoin. Tutkijoiden James R. Flynnin ja Michael Shayerin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten älykkyysosamäärä saattaa olla ihan oikeasti laskussa.

Tutkijoiden mukaan muutos ei ole vielä kovin suuri. Pitkällä tähtäimellä laskuvauhti alkaa kuitenkin huolestuttaa: jos se säilyy samana, suomalaisten älykkyysosamäärä heikkenisi seuraavan 30 vuoden aikana 7,49 pistettä. Eli siis melko paljon.

Mutta pitääkö tulos todella paikkansa? Tyhmenevätkö suomalaiset – ja tutkimuksen mukaan myös tanskalaiset sekä norjalaiset?

Kysyimme asiasta Suomen Mensa ry:n testaustoimintaa valvovalta psykologilta Marja-Leena Haavistolta. Haavisto on väitöstyötä tekevä tutkija. Mensassa hänen vastuullaan on älykkyystestaustoiminnan valvominen ja kehittäminen. Päivätyökseen hän vastaa kansainvälisten testien tuomisesta Suomeen ja suomalaisten testien kehittämisestä Hogrefe Psykologien Kustannuksessa.

– Flynnin ja Shayerin tutkimuksesta uutisoiminen Suomessa ilman kritiikkiä on ollut mielenkiintoista. Tutkimus on varsinkin Suomen kohdalta epäluotettavaa.

Plagiointia, vääristelyä ja hämäriä vertailuja

Haavistolla on näkemykselleen vakuuttavia perusteita. Pidempi katsaus tutkimukseen todellakin herättää useita kysymyksiä monestakin syystä. Ensinnäkin:

– Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja, että kumpi lentäisi pidemmälle, Haavisto toteaa.

Tutkimuksen Suomen tulevaa älykatoa perustellaan tutkimustuloksilla, jossa käsitellään ainoastaan varusmiesten tuloksia ja testeinä on ainoastaan heidän valinnoissaan käytettäviä älykkyystestejä. Tulokset eivät siis edusta koko kansaa.

”Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja.”

– Varusmiehet ovat suurimmaksi osaksi 18-vuotiaita miehiä. Se ei ole missään nimessä koko kansan ikäluokkia edustava otanta. Myös testejä voi kritisoida. Varusmiehiä testaavat testit sisältävät kielellisiä, matemaattisia ja kuvion täydentämiseen liittyviä pulmia. Erityisesti kielellisen osion tulokset ovat vuosien varrella heikentyneet. Epäilen sen johtuvan siitä, että kielelliset tehtävät saattavat olla osittain vanhentuneita kieliasultaan.

Tutkimuksen mukaan pohjoismaat typertyvät vuosi vuodelta, mutta samaan aikaan Yhdysvalloissa, Saksassa ja Hollannissa älykkyys näyttäisi yhä nousevan. Tämä johtuu Haaviston mukaan siitä, että näistä maista on vertailussa on käytetty testejä, joissa on huomioitu koko väestö: eri ikäryhmät, koulutus ja sukupuolijakauma.

– Myös Flynnin ja Shayerin mukaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tällä tavalla tehtyjen vertailujen mukaan väestön älykkyystestien tulokset hyvin suurella todennäköisyydellä paranisivat, Haavisto kertoo.

Toisekseen tutkimuksessa käytetty Suomen aineisto herättää myös itsessään isoja epäilyksiä. Sen alkuperä on läpikotaisin hämärä.

Tutkijat Flynn ja Shayer eivät ole keränneet tutkimuksessaan vertailemiaan aineistoja itse. He vetävät johtopäätöksensä muiden tekemien tutkimusten avulla. Suomen kohdalla tutkijat viitataan Edward Duttonin ja Richard Lynnin (2013) tutkimukseen.

– Dutton sai tutkimuksesta viime vuonna Oulun yliopistolta plagiointipäätöksen. Tutkimuksessa käytetty data on peräisin Salla Koivusen pro gradu -työstä. Puolustusvoimat on vahvistanut, etteivät he ole antaneet tietoja Duttonille ja Lynnille. Tutkijat eivät ole voineet saada tuloksia siis muualta kuin Koivusen tutkimuksesta, Haavisto kertoo.

”Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu keksittyihin tai vähintään väärillä keinoilla saatuihin laskelmiin.”

Kaiken päälle vaikuttaisi siltä, että Suomen kohdalla Flynnin ja Shayerin tutkimuksessa on ihan suoraan tekaistuja tuloksia. Duttonin ja Lynnin plagioimassa gradussa on tuloksia ainoastaan vuosilta 1988–2001.

– Flynnin ja Shaynerin tutkimuksen viimeinen tarkastelupiste on kuitenkin vuodelta 2009, mihin myös perustuu heidän laskelmansa älykkyyden laskusta. Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu siis täysin keksittyyn tai vähintään väärillä keinoilla saatujen pistemäärien laskelmiin.

Idioluutio saa odottaa

Jätetään siis Flynnin ja Shayerin tutkimus sikseen. Voidaanko muiden tutkimusten perusteella sanoa, että suomalaiset tyhmentyvät?

– Siitä ei ole tutkimusnäyttöä, Haavisto sanoo.

– Enkä usko siihen muutenkaan. Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta. Emme me pärjäisi Pisa-tutkimuksissa, jos se pitäisi paikkansa.

Mutta hei, viime aikoinahan menestys niissäkin on laskenut! Eikö sekään kerro siitä, että suomalaiset olisivat tyhmentyneet?

– Sanoisin, että Pisa-tutkimusten tulosten laskussa on pitkälti kyse koulujärjestelmien ja luokkakokojen muutoksesta. En usko, että lasku on älykkyydestä tai sen puutteesta johtuvaa.

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta.”

Viime vuosina ihmiskunnan typertyminen on noussut tasaisin väliajoin puheenaiheeksi. Yksi syy on Donald Trumpin kaltaisten populistien valtaannousu, jota moni pitää todisteena älyn köyhtymisestä. Toinen syy piilee teknologiassa, joka myös Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan on yksi ihmisiä tyhmentävä tekijä.

Pelkoa älyn katoamisesta on käsitelty myös taiteessa. Esimerkiksi kulttimaineeseen noussut amerikkalaiselokuva Idioluutio (2006) kuvaa kammottavaa tulevaisuutta, jossa typerykset hallitsevat maailmaa ja äly on kadonnut yltäkylläisen laiskuuden jalkoihin. Vuonna 2016 leffan käsikirjoittaja Etan Cohen totesi tarinan olevan pelottavan lähellä todellisuutta.

Totuus on kuitenkin taidetta, mielikuvia ja mutua mielenkiintoisempaa. Edes Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaiset eivät ole mihinkään tyhmentyneet – tai edes erityisemmin tyhmentymässä. Eikä Suomessakaan idioluutiosta ole syytä murehtia, sanoo Haavisto.

– En todellakaan olisi huolissani siitä, että suomalaiset muuttuvat tyhmiksi. Sen sijaan olen kyllä huolissani Flynnin ja Shayerin tutkimuksen luotettavuudesta.