Me Naiset
|
Jenni Junkala
Ilman naisia ei sirkkelikään laulaisi. Kuva: Shutterstock
Ilman naisia ei sirkkelikään laulaisi. Kuva: Shutterstock

1800-luvun matematiikkanörtti Ada Lovelace on yksi kaikkien aikojen ensimmäisistä ohjelmoijista. Ada ei ole ainoa välkky, vaan näiden arkisten keksintöjen takaa löytyy myös nainen.

1. Tiskikone. Tiskaamiseen vuonna 1886 turhautunut Josephine Cochrane on nykyaikaisten painevedellä toimivien astianpesukoneiden äiti. Aluksi Cochranen koneita käytettiin vain hotelleissa ja ravintoloissa.

2. Astiankuivauskaappi. Suomalaisten lempilapsen, astiankuivauskaapin, kehitti 40-luvulla Maiju Gebhard. Jo ennen Gebhardia, 30-luvulla, amerikkalainen Louise R. Krause oli saanut patentin samankaltaiselle keksinnölleen.

3. Modernit rintaliivit, jotka yhdysvaltalainen Mary Phelps Jacob keksi 1914. Vaikka rintoja oli tuettu aiemminkin, näissä liiveissä rintoja tuettiin ensimmäistä kertaa toisistaan erillään. Katso kuva ensimmäisten rintaliivien kaavoituksesta Wikipediasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Tuulilasinpyyhkimet, jotka perustuvat vipuun, ovat Mary Andersonin keksintö. Hän sai keksinnölleen patentin vuonna 1903.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Hiusharja, se parempi sellainen on Lyda Newmanin käsialaa. Lyda keksi vuonna 1898 päivittää hiusharjaa kestävämmäksi ja helpommaksi puhdistaa ja lisäsi siihen ilmataskut.

6. Spanxit. Kiitos Sara Blakely! Oprahin hehkuttama "toinen iho" eli spanxit, kiristävät ja kuristavat alusvaatteet, ovat nuoren naismiljonäärin hengentuote.

Myös nämä keksinnöt ovat naisten:

  • sirkkeli (Tabitha Babbitt, 1813)
  • laite paperipussien valmistamiseen (Margaret Knight, 1871)
  • luotiliiveissä käytetty kevlar (Stephanie Kwolek, 1963)
  • kaasulla toimiva keskuslämmitysjärjestelmä (Alice H. Parker, 1919)
  • aurinkoenergia (Maria de Telkes, 1925)
  • kertakäyttövaipat (Marion Donovan, 1946)

Lue myös:

Pelkäätkö sormuksesi puolesta? Uusi keksintö suojaa timantteja kovassakin menossa

Asevelvollisuus myös naisille – mitä mieltä olet?

Sisältö jatkuu mainoksen alla