Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Paitsi että istuminen tyhmentää ja rumentaa, on muitakin syitä, miksi kannattaa nostaa peppu penkistä.

Sipsien mussuttaminen sohvalla ei ole mitään verrattuna istumiseen, joka on uusin terveyden vihollinen numero yksi. Se on kiinnostava tieto meille, jotka käytännössä elämme istuen. Tässä vain joitakin viime aikoina löydettyjä istumisen haittapuolia:

1. Lihot. Seisoessa lihakset kuluttavat keskimäärin 13 prosenttia enemmän energiaa. Lisäksi istumisasennossa laardi kasautuu juuri sinne, minne ei pitäisi, eli vyötärölle ja peffaan.

2. Etenkin autossa istuminen on yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin. Näiden lisäksi istuminen liittyy myös syöpään ja diabetekseen.

3. Istut joka tapauksessa väärässä asennossa, sillä nykynormi, 90 asteen kulma, kasaa paineen selkärangalle ja sen välilevyille eikä lihaksille.

4. ”Miesten siittiöiden laatu on heikentynyt, koska istumme liian pehmeillä tuoleilla”, kertoo tietokirjailija Osmo Hänninen Talouselämä-lehdessä.

5. Istuminen tyhmentää. Saksalaisessa tutkimuksessa nuoret selvisivät paremmin päättelytehtävistä, kun kävelivät samaan aikaan juoksumatolla istumisen sijaan.

6. Se myös rumentaa. Sinusta tulee kyyryselkäinen punkero.

7. Istuminen turvottaa. Aineenvaihdunta hidastuu ja nestettä kertyy.

8. Ai niin, ja pelkkä kuntoliikunta ei sitten auta, jos muuten istut yli kuusi tuntia päivässä.

No, mitä asialle voisi tehdä? Voit joko istua hamaan hautaan tai yrittää olla istumatta aina, kun voit. Seiso bussissa, leffateatterin aulassa, kahvitauolla ja muillakin tauoilla. Älä meilaa tai soita töissä mistään asiasta, jonka voit käydä kertomassa kävellen. Hanki jokin moderni apu­väline, kuten aktiivisuusranneke hälyttämään, kun olet istunut yli tunnin yhteen menoon. Ja jos istut, tee se millä tahansa muulla kuin tavallisella tuolilla, vaikka jumppapallolla.

Osaammeko muka lopettaa näin sitkeän tavan? Mitä sanoo liikuntatieteen maisteri, istumisen haitoista väitöskirjaa valmisteleva Arto Pesola?

”Maailman muuttuminen on tehnyt istumisesta tappavaa. Välillä on ok istua, mutta passiivisuus on terveysriski. Kaikista istumisen haitoista pääsee eroon nousemalla säännöllisesti ylös tuolista. Olen toiveikas, sillä jo nyt – ja vielä enemmän tulevaisuudessa – koulut, työpaikat, kaupunkiympäristöt ja olohuoneetkin suunnitellaan kehomme ehdoilla.”

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI
Käyt kiinnostavan keskustelun, joka antaa sinulle ajattelemisen aihetta. Lähde siihen suuntaan, jonka vaistosi osoittaa sinulle. Luota mielikuvitukseesi.


JOUSIMIES
Ole koko sydämelläsi mukana siinä, mitä teet. Tarjoa auttavaa kättä pulaan joutuneelle kaverille. Eleesi johtaa yllättävään vastapalvelukseen.


KAURIS
Pidä silmät auki ja tarkkaile ympäristöäsi. Opit paljon katsomalla. Saat tarjouksen, joka on liian hyvä ollakseen totta.


VESIMIES
Valitse tarkkaan, mihin käytät aikasi tänään. Kääri hihat ja ryhdy hommiin. Päättäväisyytesi vetää helposti muutkin imuunsa.


KALAT
Älä jää jumiin taisteluun, jota et voi voittaa. Hyväksy väistämättömät seikat. Mieti, mitkä vahvuutesi erottavat sinut kaikista muista.


OINAS
Kuuntele sydäntäsi päätöksissäsi. Puhkut määrätietoisuutta, mikä vie sinut pitkälle. Olet pysäyttämätön, jos tavoitteesi ovat sinulle selvät.


HÄRKÄ
Sinun ei tarvitse mukautua kaikkeen, mitä muut tekevät. Paikoillaan pysyminen voi toisinaan olla hyvä veto. Panosta vakauteen ja harmoniaan.


KAKSONEN
Raha-asioissa tapahtuu yllättävä käänne. Suunta on lupaava. Kysele kavereiden neuvoja ja käänny tarpeen vaatiessa ammattilaisen puoleen.


RAPU
Ole valmis kehittämään itseäsi. Uuden oppiminen laajentaa horisonttiasi ja tutustuttaa sinut uusiin ihmisiin. Päivä voi olla ystävyyden tai romanssin alku.


LEIJONA
Tartu rohkeasti tilaisuuteen, joka sinulle tarjoutuu. Ennakkoluulottomuus vie sinut seikkailuun tänään. Älä menetä hermojasi pikkujutun takia.


NEITSYT
Älä anna tunteiden vain patoutua. Ole valmis keskustelemaan ja neuvottelemaan. Moni kysymys löytää tänään vastauksensa.


VAAKA
Salaisuudet karkaavat tänään helposti turhan suuren yleisön korviin. Tee parhaasi suojellaksesi yksityisyyttäsi. Odottamattomat käänteet sekoittavat pakkaa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Tiistain Ensitreffit alttarilla jaksossa riidellään – taas. Siitä huolimatta yhden parin tulevaisuudessa pilkahtaa myös valoa. Varo juonipaljastuksia!

Kirjoitimme aikaisemmin, että Ensitreffit alttarilla -ohjelman Johannan ja Markuksen suhteesta ei oikein ota selvää.

Aikaisemmissa jaksoissa heillä on vaikuttanut menevän ihan mukavasti, ja kumpikin on todella halunnut saada suhteen toimimaan. Silti matkaan on mahtunut myös vastoinkäymisiä, erityisesti siksi, että heidän tapansa kommunikoida ovat hyvin erilaiset.

Tämän viikon jaksossa erilaiset viestintätavat räiskähtävät jälleen esille. Tarkoitus on viettää mukavaa kesäpäivää veneretkellä, mutta jo aiemmin päivällä käyty pieni riita kasvaa retken loppumetreillä suureksi.

Seuraa klassista riitelydialogia.

– Niin mut mä en ymmärrä, kerro mulle syy, miksi sä halusit... Et se sua nyt alkoi mietityttään uudestaan, Johanna ihmettelee.

– Miksi tästä pitää nyt vääntää, en mä oo tätä vääntämässä enää yhtään mitään, Markus yrittää.

– Sähän alotit uudestaan! Johanna tulistuu.

– No enhän mä oo enää sanonut yhtään mitään, ei mua kiinnosta tää homma, Markus mutisee.

– Ei mua kiinnosta tommonen hiljaisuus! Johanna syyttää.

– Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen. Sit kun sua ei kiinnosta, niin tässä pitäis mennä sun mukaan joka asiassa, Markus tuskailee.

”Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen.”

Lopulta Markus saa tarpeekseen riitelystä ja yrittää lähteä pois tilanteesta.

– Mä meen nyt jonnekin, ei tästä tule hevonv****a tästä hommasta.

– Miks näin typerästä asiasta lähtee tämmönen, mä en ymmärrä, Johanna jatkaa vielä.

– Älä minulta kysy, mä oon täs nyt yrittänyt ja yrittänyt, Markus sanoo.

– Aivan juu, sinä oot yrittänyt, Johanna toteaa kuivasti.

Seuraavaksi Markus turvautuu klassikkolausahdukseen:

– Älä nyt oo tommonen marttyyri.

– Itte sää, älä viitti hei, Johanna vastaa.

Videoklippi riidasta on katsottavissa MTV:n julkaisemassa ennakkojutussa.

Nyt käsi sydämelle. Kuulostaako tutulta? Tästähän parisuhderiidoissa lopulta on kyse. Jokin pieni asia saa kinan käyntiin, mutta todellisuudessa riidellään ihan jostain muusta: huomiosta, hyväksynnästä, rakkaudesta. Kumpikin haluaisi jo tehdä sovinnon, mutta kuitenkaan ei tee mieli antaa ihan kokonaan periksi.

Johanna ja Markus keskustelivat kommunikointitavoistaan edellisessä jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla. Riitojenkin keskellä molemmilla on vahva tahto saada suhde toimimaan. Kuukauden avioliiton jälkeen näyttää siltä, että yhteys alkaa löytyä.

– Kun se alku oli niin vaikea, en ikinä ajatellut, että me olisimme tässä tilanteessa. Että olen löytänyt tämmöisen systeemin kautta ihmisen, kenestä oikeasti välitän ja tykkään, niin onhan se aika hurjaa, Johanna sanoo jaksossa.