Monet ärsyttävät asiat saa iPhonessa pois päältä, kunhan vain tietää, mistä kohtaa asetuksia ne löytyvät.

1. Punaiset ilmoitukset pois päältä

Jos punaiset pallurat vastaamattomista puheluista ja lukemattomista sähköpostiviesteistä ärsyttävät, ne saa saa kytkettyä pois päältä. Tosin jokaisen sovelluksen ilmoitukset täytyy ruksia pois yksi kerrallaan. Kas näin se onnistuu:

 1. Asetukset (Settings)
 2. Ilmoitukset (Notifications)
 3. Paina sovellusta, josta haluat ilmoitukset pois ja katso, että salli ilmoitukset -kohta ei ole vihreänä.

 

2. Koodit emojeille

Joskus emojien käyttäminen on tuskallista ja hidasta, kun joutuu vaihtamaan näppäimistöä. IPhonessa on kuitenkin helppoa luoda pikakoodeja. Esimerkiksi mustalle sydämelle voi luoda vaikka lyhenteen ms. Kun kirjoitat viestiin ms, saat mustan sydämen vaihtamatta näppäimistöä.

 1. Asetukset (Settings)
 2. Yleiset (General)
 3. Näppäimistö (Keybord)
 4. Tekstin korvaus (Text Replacement)
 5. Luo uusi lyhenne painamalla sinistä +-painiketta.

3. Kuvan ottaminen videokuvatessa

Videokuvaaminen ja kuvan ottaminen onnistuu yhtä aikaa. Sinun pitää vain painaa oikealla olevan valkoista ympyrää. Tosin resoluutio ei ole yhtä hyvä kuin kameralla kuvatessa.

4. Kuulokkeet toimivat kameran laukaisimena

Iphone-kuulokkeiden molemmilla volume-napeilla saa otettua kuvan. Näin ei tarvitse painaa sormella näyttöä.

5. Ajasta puhelin älä häiritse -tilaan

Jos et jaksa tai muista käyttää älä häiritse -tilaa, ehkä ajastimesta on apua. Jos haluat, että puhelut, hälytykset ja ilmoitukset mykistetään vaikkapa aina yöksi, voit tehdä sen näin:

 1. Asetukset
 2. Älä häiritse
 3. Ajoitettu -> voit määritellä tähän kellonajan

6. Viestin lähettäjän nimi lukitulla näytöllä

Ärsyttääkö, että viestin lähettäjän nimi pompsahtaa lukitulle näytölle? Sen saa pois näin:

 1. Asetukset
 2. Ilmoitukset
 3. Viestit
 4. Ota pois salli ilmoitukset

Asetukset – ilmoitukset – viestit -kohdasta saa säädettyä myös muun maussa viestin esikatseluominaisuuksia ja sitä, miten monta kertaa puhelin ilmoitaa viesteistä äänimerkillä.

Lisää iPhonen vähemmän tunnettuja ominaisuuksia löydät Telegraphin jutusta englanniksi.

Entä tiesitkö myös nämä kikat, joista kerroimme hiljattain?

7. Vastaa viestiin lukitulla näytöllä

Kun saat tekstiviestin, paina näyttöä viestin kohdalta ja pyyhkäise vasemmalle. Viestin oikealle puolelle ilmestyy Vastaa-painike, josta pääset näpyttelemään vastauksen ilman, että sinun tarvitse syöttää pääsykoodia.

8. Vastaa viestiin sovelluksessa

Tekstiviestiin vastaaminen onnistuu poistumatta toisesta sovelluksesta. Jos näytön yläreunassa on vielä musta palkki viestistä, riittää, että pyyhkäiset alaspäin viestin alapuolella olevan harmaan viivan kohdalta. Jos palkkia ei enää näy, pyyhkäise näyttöä yläreunasta alaspäin. Silloin näet kaikki ilmoitukset ja pääset vastaamaan viestiin samalla tavalla kuin lukitulla näytöllä eli pyyhkäisemällä vasemmalle.

9. Hiljennä viestit tietyltä tyypiltä tai ryhmältä

Jos et halua pitää puhelinta äänettömältä, mutta vaientaa tietyn viestikeskustelun, valitse sen oikeasta yläkulmasta Lisätiedot ja sieltä Älä häiritse. Samasta kohdasta saat äänet takaisin.

10. Näe kaikki kuvat, jotka olet saanut tietyltä ihmiseltä

Samassa näkymässä näet tiedostot, jotka olet itse lähettänyt hänelle tekstiviestinä. Mene viesteihin ja haluamaasi viestiketjuun. Klikkaa oikeassa yläkulmassa oleva Lisätiedot-painiketta, ja Liitteet-kohdassa näet kaikki toisillenne lähettämänne kuvat ja videot.

11. Sanele tekstiviesti

Ovatko kädet täynnä? Voit sanella tekstiviestin painamalla nauhurin kuvaa vasemmalla alareunassa, kirjainnäppäimistön alapuolella. Toiminto ei vaadi Siri-ääniohjauksen kytkemistä päälle.

Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Hanna Kinnunen

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.