Monet ärsyttävät asiat saa iPhonessa pois päältä, kunhan vain tietää, mistä kohtaa asetuksia ne löytyvät.

1. Punaiset ilmoitukset pois päältä

Jos punaiset pallurat vastaamattomista puheluista ja lukemattomista sähköpostiviesteistä ärsyttävät, ne saa saa kytkettyä pois päältä. Tosin jokaisen sovelluksen ilmoitukset täytyy ruksia pois yksi kerrallaan. Kas näin se onnistuu:

 1. Asetukset (Settings)
 2. Ilmoitukset (Notifications)
 3. Paina sovellusta, josta haluat ilmoitukset pois ja katso, että salli ilmoitukset -kohta ei ole vihreänä.

 

2. Koodit emojeille

Joskus emojien käyttäminen on tuskallista ja hidasta, kun joutuu vaihtamaan näppäimistöä. IPhonessa on kuitenkin helppoa luoda pikakoodeja. Esimerkiksi mustalle sydämelle voi luoda vaikka lyhenteen ms. Kun kirjoitat viestiin ms, saat mustan sydämen vaihtamatta näppäimistöä.

 1. Asetukset (Settings)
 2. Yleiset (General)
 3. Näppäimistö (Keybord)
 4. Tekstin korvaus (Text Replacement)
 5. Luo uusi lyhenne painamalla sinistä +-painiketta.

3. Kuvan ottaminen videokuvatessa

Videokuvaaminen ja kuvan ottaminen onnistuu yhtä aikaa. Sinun pitää vain painaa oikealla olevan valkoista ympyrää. Tosin resoluutio ei ole yhtä hyvä kuin kameralla kuvatessa.

4. Kuulokkeet toimivat kameran laukaisimena

Iphone-kuulokkeiden molemmilla volume-napeilla saa otettua kuvan. Näin ei tarvitse painaa sormella näyttöä.

5. Ajasta puhelin älä häiritse -tilaan

Jos et jaksa tai muista käyttää älä häiritse -tilaa, ehkä ajastimesta on apua. Jos haluat, että puhelut, hälytykset ja ilmoitukset mykistetään vaikkapa aina yöksi, voit tehdä sen näin:

 1. Asetukset
 2. Älä häiritse
 3. Ajoitettu -> voit määritellä tähän kellonajan

6. Viestin lähettäjän nimi lukitulla näytöllä

Ärsyttääkö, että viestin lähettäjän nimi pompsahtaa lukitulle näytölle? Sen saa pois näin:

 1. Asetukset
 2. Ilmoitukset
 3. Viestit
 4. Ota pois salli ilmoitukset

Asetukset – ilmoitukset – viestit -kohdasta saa säädettyä myös muun maussa viestin esikatseluominaisuuksia ja sitä, miten monta kertaa puhelin ilmoitaa viesteistä äänimerkillä.

Lisää iPhonen vähemmän tunnettuja ominaisuuksia löydät Telegraphin jutusta englanniksi.

Entä tiesitkö myös nämä kikat, joista kerroimme hiljattain?

7. Vastaa viestiin lukitulla näytöllä

Kun saat tekstiviestin, paina näyttöä viestin kohdalta ja pyyhkäise vasemmalle. Viestin oikealle puolelle ilmestyy Vastaa-painike, josta pääset näpyttelemään vastauksen ilman, että sinun tarvitse syöttää pääsykoodia.

8. Vastaa viestiin sovelluksessa

Tekstiviestiin vastaaminen onnistuu poistumatta toisesta sovelluksesta. Jos näytön yläreunassa on vielä musta palkki viestistä, riittää, että pyyhkäiset alaspäin viestin alapuolella olevan harmaan viivan kohdalta. Jos palkkia ei enää näy, pyyhkäise näyttöä yläreunasta alaspäin. Silloin näet kaikki ilmoitukset ja pääset vastaamaan viestiin samalla tavalla kuin lukitulla näytöllä eli pyyhkäisemällä vasemmalle.

9. Hiljennä viestit tietyltä tyypiltä tai ryhmältä

Jos et halua pitää puhelinta äänettömältä, mutta vaientaa tietyn viestikeskustelun, valitse sen oikeasta yläkulmasta Lisätiedot ja sieltä Älä häiritse. Samasta kohdasta saat äänet takaisin.

10. Näe kaikki kuvat, jotka olet saanut tietyltä ihmiseltä

Samassa näkymässä näet tiedostot, jotka olet itse lähettänyt hänelle tekstiviestinä. Mene viesteihin ja haluamaasi viestiketjuun. Klikkaa oikeassa yläkulmassa oleva Lisätiedot-painiketta, ja Liitteet-kohdassa näet kaikki toisillenne lähettämänne kuvat ja videot.

11. Sanele tekstiviesti

Ovatko kädet täynnä? Voit sanella tekstiviestin painamalla nauhurin kuvaa vasemmalla alareunassa, kirjainnäppäimistön alapuolella. Toiminto ei vaadi Siri-ääniohjauksen kytkemistä päälle.

Toni Toivanen on työskennellyt esimerkiksi Hans Välimäen Chez Dominique -ravintolassa ja kansainvälisesti arvostetussa kööpenhaminalaisessa Noma-ravintolassa. Kuva vuodelta 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen

Kokki Toni Toivasen mukaan ravintola-alalla seksuaalinen häirintä ja epäasiallinen käytös ovat arkipäivää. ”Alalla on vain harvoja, jotka eivät ole sitä nähneet tai kokeneet – tai vähintään kuulleet siitä.”

”Monien ravintoloiden keittiöt ovat poikien klubeja, joissa dominoidaan machoilulla ja veitsen nopeudella. Monet naiset joutuvat miellyttämään miespuolisia asiakkaitaan ja esimiehiään tippien ja parempien vuorojen toivossa.

Henkilöstöosastoa ei ole tai se ei puutu asioihin. Ravintoloiden henkilökunnat ovat villisti juhlivia joukkoja, joissa ammattimaisuuden rajat häipyvät olemattomiin.”

Näin kuvaili arvostettu The Washington Post -lehti amerikkalaisen ravintola-alan menoa. Viime perjantaina julkaistussa jutussa lukuisat kokkeina ja tarjoilijoina työskentelevät naiset kertoivat seksuaalisesta häirinnästä, ahdistelusta ja väkivallasta, jota ovat joutuneet kokemaan työssään.

Onko ravintolamaailma todella niin hurja paikka työskennellä? Kööpenhaminassa asuvan suomalaisen kokin Toni Toivasen, 27, mukaan on. Hän jakoi artikkeli viikonloppuna Facebook-sivullaan sanoilla ”tämä on ihan totta”.

– Oman kokemukseni mukaan kuvailu ei ole ainoastaan maakohtainen, vaan se kuvaa koko ravintola-alaa, myös Suomessa, hän kertoo Me Naisille.

– Seksuaalinen häirintä ja epäasiallinen käytös ovat valitettavasti osa työtä. Alalla on vain harvoja, jotka eivät ole sitä nähneet tai kokeneet – tai vähintään kuulleet siitä.

”Minullakin on ollut yksi esimies, jonka mielestä oli hauskaa antaa pojille pusuja suoraan suulle, vitsinä.”

Kuumenevia tunteita, hurttia huumoria ja liian pitkälle meneviä vitsejä. Sellaista ravintolassa työskentelevän arki yksinkertaisesti on, Toivanen kertoo.

– Jostain syystä ravintola-alalla pidetään normaalina sitä, että vitsaillaan ihan kaikesta ja kosketetaan toisia. Keittiössä läpsitään takapuolelle ja kysellään arkaluontoisia kysymyksiä, koska ajatellaan, että se on kaikille huumoria. Minulla on ollut yksi esimies, jonka mielestä oli hauskaa antaa pojille pusuja suoraan suulle, vitsinä.

– Mutta jos ei osaa ottaa kaikkea vitsinä – eikä kenenkään ole todellakaan pakko tehdä niin – käytös voi olla todella häiritsevää. Sellaista ei voisi kutsua esimerkiksi toimistoympäristössä millään tavalla hyväksyttäväksi. Normaalin käytöksen raja on alalla selkeästi hämärtynyt, se on osa kulttuuria.

Pitkiä päiviä poikien leikkikentällä

Toivasen mukaan häirintäkulttuurille on lukuisia syitä: pitkät työpäivät, alan miesvaltaisuus ja se, että keittiöihin hakeutuu tietynlaisia ihmisiä.

– Kokin paperit eivät paljoa vaadi, ja siksi keittiöt ovat jo pitkään olleet eräänlaisia häirikköjen paikkoja, joihin moni saattaa joutua sen takia, ettei muualle pääse. Onneksi tilanne on muuttumassa, Toivanen kertoo.

Myös pitkät päivät vaativat veronsa. Moni ravintola-alalla työskentelevä saattaa tehdä töitä huomattavasti yli 10 tuntia päivässä, ja kiireessä pinna kiristyy helposti jokaisella.

– Ylivirittyneessä tilassa tulee helposti ylilyöntejä. Tilannetta ei helpota se, että alkoholin käyttäminen kuuluu monen alalla pidempään työskennelleen elämään.

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu paljon siitä, miksi naisia ei näy huippukokkeina yhtä paljon kuin miehiä. Muutama viikko sitten huippukokki Kari Aihinen sai monet pudistelemaan päitään, kun hän sanoi, ettei naisia ole huippukokkeina, koska ”se on fysiikan laki”.

”Keittiöt ovat jo pitkään olleet eräänlaisia häirikköjen paikkoja, joihin moni saattaa joutua sen takia, ettei muualle pääse.”

Toivasen mielestä on väärin sanoa, ettei naisia ole huippukokkeina. Hänen mielestään heitä kyllä löytyy, mutta usein miespuoliset kokit vain nousevat valokeilaan. Samaan aikaan hän toteaa, että alan miesvaltaisuus ja machokulttuuri voivat olla syitä siihen, miksi naiset eivät etene urallaan. Se on samalla yksi syy häiriköintikulttuuriin.

– Kyllä se on monessa mielessä poikien leikkikenttä. Moni saattaa ajatella, että pojat vain keskenään vitsailevat – vähän kuin lätkäpukkarissa. Sen ei tietenkään kuuluisi mennä niin.

Lisää puhetta, vähemmän pelkoa

Myös Palvelualojen ammattiliitto PAM on todennut, että seksuaalinen häirintä on ravintola-alalla arkipäivää. Siitä huolimatta aiheesta on vaikea puhua. 

Ravintolakokki Marko Pyy kertoi viikonloppuna Ylen haastattelussa saaneensa tietoonsa lukuisia häirintätapauksista kollegoiltaan, mutta virallisia ilmoituksia vain harva haluaa tehdä.

Miksi häirinnästä vaietaan alalla niin visusti?

Toivasen mukaan syy on yksinkertainen: ihmiset pelkäävät uransa puolesta. Toivasen mukaan vaikeista asioista suoraan puhuvaa aletaan pitää helposti ”hankalana tyyppinä”. Eikä se maine houkuta ketään.

”On ihan sairasta, että ihmiset eivät voi kertoa häirinnästä suoraan, koska pelkäävät menettävänsä työnsä. ”

– Erityisesti fine dining -maailmassa piirit ovat pienet. Tietty leima saattaa hankaloittaa uraa todella paljon, Toivanen kertoo.

– Se ei kuitenkaan tarkoita, että tilanteen pitäisi mennä niin. On ihan sairasta, että ihmiset eivät voi kertoa asioista suoraan, koska pelkäävät menettävänsä työnsä. Siitä syntyy oravanpyörä: kun ei uskalleta puhua, myös häiriköintiä on enemmän.

Jokaiselle pitäisi pystyä luottamaan siihen, ettei kosketa tai mennä henkilökohtaisuuksiin ilman lupaa, Toivanen painottaa. Hänen mielestään asiaan pitäisi saada ravintola-alalla pikainen muutos. Parhaiten se onnistuu hänen mielestään sillä, että jokainen alalla työskentelevä katsoo peiliin.

– Yksittäisten syyllisten etsiminen on turhaa, koska alalla epäasiallista käytöstä on niin paljon. Jokaisen pitäisi miettiä asiaa omalta kohdalta ja tajuta, että on todennäköisesti itsekin ollut mukana rakentamassa haitallista kulttuuria.

Toivanen toivoo myös entistä enemmän avointa puhetta aiheesta.

– Parhaimmillaan saamme nyt kerralla keskustelun siihen tilaan, ettei sitä tarvitse enää käydä samalla tavalla viiden vuoden päästä.

Työskenteletkö ravintola-alalla? Osallistu kyselyymme!

Vastauksia voidaan käyttää osana Me Naisten juttua.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Onko ollut ikävä Alexia, Mickania, Freddeä, Annaa tai Ovea? Katso kuvista, miltä he näyttävät suomalaisversiossa.

Vihdoin! Suomi saa oman Solsidanin, kun Onnela ilmestyy katsottavaksi C More -suoratoistopalveluun torstaina. Ruotsalainen sarja on ollut Suomessa menestys, joten suomalaisversioltakin on lupa odottaa paljon. C More on nyt julkaissut kuvat hahmoista – ja ainakin ulkoisesti niissä on samaa henkeä kuin alkuperäisissä hahmoissa.

Fredde ja Mickan ovat Suomessa Markus ja Mette. Heitä näyttelevät Pekka Strang ja Anna-Maija Tuokko. Alex ja Anna on muutettu puolestaan Antiksi ja Saaraksi. Heitä näyttelevät Eero Ritala ja Elena Leeve. Ove ja Anette ovat suomalaisversiossa Jorma ja Titta. Jormaa näyttelee Santtu Karvonen ja Tittaa Pirjo Heikkilä.

Tältä Onnelan hahmot näyttävät Solsidaniin verrattuna

Fredde ja Mickan ovat Markus ja Mette


Suomen Mette ja Markus.
Anna-Maija Tuokko on Mette ja Pekka Strang Markus.
Ruotsin Mickan ja Fredde.
Mickan ja Fredde.
 


Alex ja Anna ovat Antti ja Saara


Eero Ritala on Antti ja Pirjo Heikkilä Saara.
Ruotsin Anna ja Alex.
 


Fredde ja Anette ovat Jorma ja Titta


Pirjo Heikkilä on Titta ja Santtu Karvonen Jorma.
Ove ja Anette.
 

Sivuraiteilla-blogin Emilia katsoi Onnelan ensimmäisen jakson ennakkoon. Lue lisää:

Onnela on katsottavissa C More -suoratoistopalvelussa to 23.11. alkaen. Jaksoja julkaistaan kaksi torstaisin. Niitä on yhteensä 10. Sarja tulee myöhemmin katsottavaksi MTV3:lle ja Katsomoon.