Monet fanit ovat tähän mennessä vedonneet Disneyyn, ettei klassikoelokuvaa ”valkopestäisi”. Tuotanto onkin luvannut kunnioittavansa kiinalaista kulttuuria. Kuva: All Over Press
Monet fanit ovat tähän mennessä vedonneet Disneyyn, ettei klassikoelokuvaa ”valkopestäisi”. Tuotanto onkin luvannut kunnioittavansa kiinalaista kulttuuria. Kuva: All Over Press

Mulanin uusi versio valmistuu vuodelle 2018. Animaation ja näytellyn version ensi-iltojen välillä on siis tasan 20 vuotta.

Pahatar, Tuhkimo, Viidakkokirja, Liisa ihmemaassa, Kaunotar ja hirviö... Viime vuosina Disney on ahkerasti tehnyt uusiksi klassikkoanimaatioitaan, mutta näyteltyinä versioina.

Tänä vuonna ensi-iltansa saavan Kaunotar ja hirviö -elokuvan jälkeen vuorossa on aiempia elokuvia tuoreempi klassikko: vuonna 1998 ensi-iltansa saanut Mulan!

Lue myös: Uuden Kaunottaren ja hirviön laulunäyte julki! Näin upealta Emma Watson kuulostaa Bellenä

Animaatioyhtiö kertoi jo viime vuoden lokakuussa, että elokuva pärähtää elokuvateattereihin marraskuussa 2018. Animaation ja näytellyn version ensi-iltojen välillä on siis tasan 20 vuotta.

Disney tiedotti eilen, että elokuvan ohjaa Niki Caron. Hänet tunnetaan parhaiten vuoden 2002 Valasratsastaja-elokuvasta. Hän on historian toinen naispuolinen Disney-elokuvan ohjaaja, jolle annetaan elokuvan tekemiseen huima sadanmiljoonan dollarin budjetti.

Elokuvan tuottaa monista hittielokuvista tunnettu Bill Kong. Hän tuotti esimerkiksi Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme -elokuvan, joka voitti vuonna 2000 neljä Oscaria.

Näyttelijöitä elokuvaan ei ole vielä kiinnitetty. Disney on vakuutellut, että elokuvassa halutaan kunnioittaa kiinalaista kulttuuria ja näyttelijöiksi halutaan kiinalaisia.

Disneyn ysärifeministi

Vielä 90-luvun lopulla aktiivinen naistoimintasankari oli harvinaisuus. Siksi vuonna 1998 julkaistua Mulania pidetään yhtenä Disneyn feministisimmistä elokuvista. Siinä leikitellään sukupuolirooleilla ja korostetaan sitä, että nainen todellakin pystyy samaan kuin mies.

Päähenkilö Hua Mulan on elokuvan alussa hyväksynyt alistetun naisen roolinsa, mutta kipuilee yhä sen kanssa. Kaikki muuttuu, kun Kiina joutuu sotaan hunneja vastaan, ja Mulanin huonokuntoinen isä kutsutaan taistoon. Mulan päättää, ettei voi päästää isäänsä sotaan.

Koska naisia ei hyväksytä joukkoihin, Mulan lähtee omin päin sotaan pukeutuneena mieheksi. Vaikeuksien kautta Mulan ottaa oman elämänsä haltuun ja kasvaa rohkeaksi taistelijaksi. Lopussa hän osoittaa kelpaavansa ihan yhtä lailla soturiksi kuin miehetkin.

Kuka on sinun suosikki Disney-sankarittaresi? Kerro kommenteissa!

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.