Sosiaalisessa mediassa on paljon hyvää, mutta omien tietojensa kanssa kannattaa olla varuillaan. Kuva: iStock
Sosiaalisessa mediassa on paljon hyvää, mutta omien tietojensa kanssa kannattaa olla varuillaan. Kuva: iStock

Suunnitteletko lomalle lähtöä? Mieti vielä, ennen kuin postaat siitä someen.

Ei ole mikään salaisuus, että Facebook tietää käyttäjistään lähes kaiken. Lue lisää vaikka tästä: Tiesitkö, että Google ja Facebook seuraavat jokaista askeltasi?

Facebook yrityksenä väittää usein, että käyttäjien yksityisyys on sille suuri arvo. Suurin ongelma ei olekaan välttämättä Facebook itse – vaan verkon muut käyttäjät. Melko keskinkertaisilla taidoilla pystyy nimittäin valjastamaan someen paljastetut tiedot omaan käyttöönsä.

Yksityisyyttään kannattaa siis suojella. 

Independent listasi tiedot ja asiat, jotka kannattaa poistaa Facebookista – tai vähintään panna salaisiksi:

1. Piilota syntymäpäivä

Yhdessä nimesi ja osoitteesi kanssa väärinkäyttäjä pääsee jo pitkälle. Pane tieto vähintään sillä tavalla piiloon, että se näkyy ainoastaan kavereillesi.

2. Poista puhelinnumero

Pahimmassa tapauksessa numerosi jaetaan ihan väärille ihmisille, tai joku alkaa piinata sinua jatkuvilla soitoilla.

3. Tarkista kuvat jälkikasvusta

Lapsillakin on oikein säilyttää yksityisyytensä. Ja vaikka nuori suostuisikin jonkun kuvan julkaisuun, hän voi haluta sen pois myöhemmin. Sitä päätöstä tulee kunnioittaa.

4. Harkitse sijaintisi paljastamista

Mieti kaksi kertaa, ennen kuin ilmoitat sijaintisi somessa. Maailmalla on lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka murtovarkaat ovat iskeneet ihmisten koteihin ”juuri oikeaan aikaan”, koska he ovat ilmoittaneet lomalle lähdöstään sosiaalisessa mediassa.

5. Poista kotitägäykset

Oletko merkinnyt itsesi joskus kotiisi? Tägäys kannattaa poistaa. Se nimittäin paljastaa suoran kotiosoitteesi.

6. Syynää kaverilista

Jos sinulla on Facebookissa tuhansia kavereita, et todennäköisesti ole suurimmalle osalle sydänystävä. Jos jaat somessa hyvin henkilökohtaista sisältöä, kannattaa ehkä miettiä, oletko ihan oikeasti valmis jakamaan sen kaikkien niiden ihmisten kanssa.

Kaverilista kannattaa myös pitää salaisena. Se estää profiilisi kopioimisen. Lue lisää: Facebook-profiilisi voidaan kopioida äärimmäisen helposti – yksi kikka pitää sinut turvassa

7. Mieti vielä pomoa

Esimiehesi pitäminen Facebook-kavereissa ei välttämättä ole paras idea, jos tykkäät nurista työstäsi somessa.

8. Ehdoton ei luottokorttitiedoille!

Niiden luovuttaminen ei ole koskaan hyvä ajatus.

9. Älä julkaise kuvia lipuista…

Erilaisten lippujen kopioiminen pelkän kuvan avulla on äärimmäisen helppoa, koska nykyään pääsyliput luetaan viivakoodeista. Tämä pätee sekä matkalippuihin että konserttilippuihin.

10… äläkä todistuksista

Moni jakaa somessa kuvia esimerkiksi silloin, kun on valmistunut. Niissä kannattaa kuitenkin kiinnittää ekstrahuomiota siihen, ettei tule jakaneekseen samalla esimerkiksi sosiaaliturvatunnustaan kaikille seuraajilleen. Se nimittäin löytyy varsin monista virallisista papereista.

k

Tiesitkö? 10 asiaa, jotka kannattaa poistaa (tai ainakin piilottaa) Facebookista heti

Nimen ja syntymäpäivän perusteella ei ainakaan Suomessa pitäisi päästä asioimaan esim. pankissa. Muut maat eri asia, mutta silloin on jo tapahtunut rikos. Puhelinnumeroni on julkinen muutenkin, samoin osoitteeni. Ennen kaikkien nimet ja osoitteet oli puhelinluettelossa, eikä siitä nyt kauhean suurta haittaa ollut. Nykyään pitäisi jotenkin yrittää piiloutua :(. Mutta järkevää tässä listassa on kehotus olla julkaisematta lippuja tai koko henkilötunnusta (vaikka se ei ole salaista tietoa)...
Lue kommentti
Dirt Abuse

Tiesitkö? 10 asiaa, jotka kannattaa poistaa (tai ainakin piilottaa) Facebookista heti

Niinkuin Juti aikoinaan sanoi, "Älä lähe sinne". facebookiin ei ole pakko mennä. Mutta jos haluaa mennä, niin mahdollisimman vähän tietoa itsestä! Seuraa sisältöä jos kiinnostaa, älä ihmeessä tuota sisältöä sinne. Kaikki mitä kerrot menee kaikkialle. Takaisin ei sinne laitettua dataa saa, ikinä.
Lue kommentti

Paul Thomas Andersonin pukudraama Phantom Thread on massiivinen järkäle, jossa eläkkeelle jäävä Daniel Day-Lewis nähdään viimeisen kerran valkokankaalla.

Eletään 1950-lukua Lontoossa. Muotisuunnittelija Reynolds Woodcockin (Daniel Day-Lewis) haute couture -muotitalo vaatettaa niin Britannian seurapiirit kuin Euroopan kuninkaalliset. Kuusikymppinen nero asustelee naimattoman sisarensa Cyrilin (Lesley Manville) kanssa muotitalonsa yläkerrassa.

Kaksikon rauha rikkoutuu, kun Reynolds solmii myrkyllisen suhteen tarjoilija Alma Elsoniin (Vicky Krieps). Alma saa pian huomata, että hänellä on yhtä vähän tilaa hengittää kuin korseteissa, joihin Woodcock asiakkaansa sulloo.

Ohjaaja Paul Thomas Andersonilla on tapana paisuttaa elokuvansa massiiviksi järkäleiksi. Esimerkiksi käy vuonna 2007 ilmestynyt There Will Be Blood, joka kertoo öljypohatan elämästä. Myös uutuusdraama Phantom Thread on mammutti: se kestää kaksi tuntia ja kaksikymmentä minuuttia. Pitkissä elokuvissa ei ole sinänsä mitään pahaa, mutta tälläkin kertaa tuntuu siltä, että leffaa on venytetty väkisin. Nopeammassa tempossa saman tarinan olisi voinut kertoa ehkä jopa vaikuttavammin.

Tyrannimaisen neron ja hänen muusansa tarinasta on nähty jo kyllästymiseen asti variaatioita. Kiinnostavampaa on miljöö, johon elokuva sijoittuu. Tuollaistako sen ajan crème de la crèmen elämä todella oli? Ja kun on kyse muotimaailmaan sijoittuvasta pukudraamasta, puvustus on juuri niin loistelias kuin odottaa sopii. Puvustaja Mark Bridges on ylittänyt itsensä. Mahtipontisen musiikin on säveltänyt Radiohead-yhtyeen Jonny Greenwood.

Woodcockin rooli jää Daniel Day-Lewisin viimeiseksi, sillä näyttelijä on päättänyt jäädä eläkkeelle. Oscar-palkintolautakunnalla on siis viimeinen tilaisuus palkita hänet – joskin hänet on palkittu jo kolmesti aiemmin. Day-Lewisin näyttelijäntyö on millintarkkaa mutta jättää katsojan kylmäksi, niin kuin usein metodinäyttelijöille käy. Aivan kuin hän toistaisi ulkokohtaisesti roolihahmonsa maneereja mutta ei saisi mitään kosketusta tämän tunteisiin.

Phantom Thread ***

Ensi-ilta 23.2.

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KALAT

Älä anna kauniiden sanojen sekoittaa päätäsi. Joku yrittää manipuloida sinua epäreiluin keinoin. Selvitä asiat kasvotusten rauhallisemmalla hetkellä.

 

OINAS

Säilytä omaisuutesi hyvässä tallessa. Myös hyvinvointisi ansaitsee nyt erityistä huomiota. Pidä salaisuutesi uteliailta piilossa.

 

HÄRKÄ

Valitse tarkkaan, kuka on luottamuksesi arvoinen. Väärinkäsityksen vaara on suuri, jos puhut suurpiirteisesti. Pidä tunne-elämäsi ja raha erillään.

 

KAKSONEN

Älä anna pikkujuttujen häiritä. Joku kiskoo sinua mukaan väittelyyn, joka ei tule päättymään hyvin. Hillitse ärsyyntymisesi ja kierrä konfliktit kaukaa.

 

RAPU

Sulje korvasi juoruilta ja keskity hoitamaan asioitasi. Anna muiden pitää mielipiteensä. Tärkeintä on, että oma polkusi tuntuu oikealta.

 

LEIJONA

Pursuat energiaa, mikä voi aiheuttaa myös ongelmia. Hidasta sen verran, että ehdit järkeillä ennen toimintaa. Tuttu menneisyydestä sekoittaa kuvioita.

 

NEITSYT

Kotona on nyt turhan helppoa saada kinaa aikaan. Kärsivällisyytesi on tänään koetuksella. Ota tarvittaessa etäisyyttä pitääksesi mietintätauon.

 

VAAKA

Älä ota turhia riskejä liikkuessasi tuntemattomilla kulmilla tai ostoksilla ollessasi. Pidä itsesi turvassa harmeilta ja keskity oppimaan uutta.

 

SKORPIONI

Ilmassa on luottamusongelmia. Päivä tuo mukanaan muutamia pettymyksiä, jotka saavat sinut epävarmaksi. Älä anna rahakysymyksen hiertää ystävyyttä.

 

JOUSIMIES

Ihmissuhteissa nousee pintaan suuria kysymyksiä, joihin ei löydy vastauksia kovin nopeasti. Joku saattaa lupailla sinulle turhan suuria.

 

KAURIS

Joku kasaa sinulle paineita. Älä anna kenenkään päättää puolestasi, mitä teet omilla rahoillasi. Tarjoa apua tarvitsevalle kaverille neuvoja.

 

VESIMIES

On aika tehdä muutoksia kotiisi. Mieti sekä omiasi että läheistesi tarpeita. Älä tee suuria ratkaisuja kysymättä muiden mielipiteitä.