Jotain muuta tänä juhannuksena? Kuva: Shutterstock
Jotain muuta tänä juhannuksena? Kuva: Shutterstock

Tämän vuoden juhannus näyttää melko kurjalta. Mitäpä jos viettäisit sen jossain muualla kuin mökillä?

Lämmin juhannus on vain myytti, mutta silti sitä odotetaan hartaasti joka vuosi. Fakta nyt kuitenkin on, että vuonna 2014 juhannus näyttää aika kurjalta: sataa (ehkä jopa lunta) ja vihmoo. Mitä jos mökkijuhannuksen siirtäisikin suosiolla vuoteen 2015 ja käyttäisi tämän vuoden vapaat ihan muihin juttuihin? Vaikka näihin!

Huvipuistossa hurvitellen. Helsingin Linnanmäki on auki juhannusaattona 11–21 ja juhannuspäivänä 12–22. Tampereen Särkänniemi juhannusaattona ja juhannuspäivänä 10–20.

Sisätansseissa. Jos kuitenkin kaipaat pientä annosta perinteistä juhannustunnelmaa, suuntaa juhannustansseihin paikkaan, jossa pään päällä on katto. We Love Helsinki järjestää perinteiset juhannustanssit Helsingin Kalliossa Kuudennella linjalla ja Kaikussa. Sisällä voi pyörähdellä myös muissa kaupungeissa. Perinteisiä lavatansseja pääsee tanssimaan esimerkiksi Jyväskylän lähellä Savion ja Hangan lavoilla ja Turussa Uittamon tanssilavalla.

Vedessä muttei järvessä! Espoon Vesipuisto Serena on auki juhannuksena 11–20 ja Vantaan Flamingo 10–18.

Linnanneitona. Hämeenlinnan Hämeen linna on auki juhannuspäivänä 10–17, Helsingin edustalta löytyvän Suomenlinnan palvelut 10–18 ja Savonlinnan Olavinlinna juhannusaattona 11–15 ja juhannuspäivänä 12–18. Kaikkien Suomen linnojen aukiolot löydät Museoviraston sivuilta.

Vieraille lauteille. Helsingin julkiset saunat ovat auki juhannuksenakin. Jos mökkisaunottelu jää tänä vuonna väliin, voi lämpöä käydä hakemassa vieraiden keskeltä Arlan saunasta tai Kotiharjun saunasta. Kummatkin löytyvät Kalliosta.

Huom! Suuri osa ravintoloista sulkee ovensa juhannukseksi. Jos haluat lempipaikkaasi, tarkista aukioloaika etukäteen. Juhannus on yksi ainoista juhlapyhistä, jonka ajan myös Finnkinon elokuvateatterit pitävät ovensa kiinni.

Lue myös:

Onko lämmin juhannus vain sitkeä myytti? Tilastot paljastavat

Juhannukseksi lämpimään? Äkkilähdöt alkavat olla vähissä

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.