Isyys saattaa näkyä miehen vartalossa. Kuva: Shutterstock
Isyys saattaa näkyä miehen vartalossa. Kuva: Shutterstock

Kyllä, isyys todellakin aiheuttaa iskävartaloita.

Iskävartalo, dad bod, tuo plösöhkön ja treenatun jalo välimuoto nousi keskusteluun keväällä, kun Mackenzie Pearson kirjoitti siitä yliopisto-opiskelijoille suunnatulla The Odyssey -sivustolla. Hänen mukaansa iskävartaloiset miehet ovat inhimillisempiä, luonnollisempia ja viehättävämpiä – siis kaikin puolin parempia kuin muut.

Iskävartalon suosio ei ole mikään ihme, sillä näppituntumalta arvioiden keskuudessamme on enemmän miehiä, joiden vartalo on jotakin kahden ääripään, salihirmun ja sohvaperunan, väliltä.

Hauska termi saa nyt taakseen myös tieteen tuen, sillä Time kertoo, että isyys tutkitusti muokkaa miehen kroppaa.

American Journal of Men’s Healthissa julkaistussa tutkimuksessa seurattiin yli 10 000 miehen painon kehitystä jopa 20 vuoden ajan. Tarkkailu alkoi 12-vuotiaana. Erityistä huomiota kiinnitettiin siihen, miten miesten painoindeksi muuttui, kun heistä tuli isiä – tai jos he pysyivät lapsettomina. Tutkimuksessa huomioitiin myös, asuivatko isät yhdessä lapsensa kanssa.

Lapsen saaminen tosiaan lisää höttöä keskivartalon seudulla: isyys lihotti miehiä keskimäärin vajaat pari kiloa, kun taas lapsettomana pysyminen hoikensi miehiä noin puoli kiloa tutkimusjakson aikana. Sillä ei ollut merkitystä, asuivatko isät lastensa kanssa vai eivät.

Tutkimuksen kollegoidensa kanssa tehnyt Craig Garfield pitää tulosta merkittävänä, sillä vaikka monet miehet lopettavat tupakoinnin ja vähentävät alkoholinkäyttöä isiksi tultuaan, lapsen saaminen saattaa silti olla haitaksi heidän terveydelleen. Se esimerkiksi vaikuttaa ruokavalioon.

– Omasta kokemuksestani voin sanoa, että kotonamme ei olisi niin paljon pizzaa, jos lapsia ei olisi, eikä myöskään vaimoni tekisi niin usein brownieita, Garfield kertoo Timelle.

– Muutoksia tulee myös siihen, löytyykö liikunnalle, riittävälle unelle ja itsestään huolehtimiselle aikaa.

Isät ja äidit, muistakaa siis pitää huolta toisistanne ja itsestänne!

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka ei enää entiseen malliin ehdikään liikkua.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Uutuusdraama Rodin kuvaa, kuinka kuvanveistäjä Camille Claudel jäi mentorinsa Auguste Rodinin varjoon.

Ranskalainen kuvanveistäjä Auguste Rodin (1840–1917) muistetaan parhaiten Ajattelija-patsaastaan. Jacques Doillonin uutuusdraama keskittyy taiteilijan ja hänen oppilaansa Camille Claudelin (1864–1943) rakkaussuhteeseen. Rodinilla oli avovaimo ja lapsi, joita hän ei Camillelle tekemistään lupauksista huolimatta koskaan jättänyt.

Bruno Nuytten ohjasi Claudelin ja Rodinin skandaalinkäryisestä suhteesta draaman jo vuonna 1988.  Siinä parina nähtiin Isabelle Adjani ja Gérard Depardieu. Tällä kertaa pääosissa nähdään Izïa Higelin ja Vincent Lindon. Higelin onnistuu kuvaamaan hyvin Claudelin vähittäistä murtumista. Suhde tuhosi Claudelin mielenterveyden. Hän syytti Rodinia töidensä plagioimisesta. Claudel vietti viimeiset 30 elinvuottaan psykiatrisessa sairaalassa.

Claudel jäi täysin opettajansa varjoon niin eläessään kuin kuolemansa jälkeenkin. Hänen teoksensa, kuten Valssi, kuvasivat naisen seksuaalisuutta tekoajankohtaansa nähden rohkeasti. Aikaa vaivasi kaksinaismoralismi. Siinä missä miestaiteilijoiden alastomat naishahmot herättivät ihastusta, aikalaiskriitikot eivät pitäneet aihetta naistaiteilijoille sopivana.

Doillon on hakenut elokuvaan autenttista tunnelmaa kuvaamalla sen aidoilla tapahtumapaikoilla. Pariisin Rodin-museo on lainannut kuvauksiin Rodinin keskeisiä töitä. MK

Rodin ***