Tekstailu on oma taiteenlajinsa, koska niin montaa asiaa voi silloin sanoa tai tulkita väärin. Kuva: Shutterstock
Tekstailu on oma taiteenlajinsa, koska niin montaa asiaa voi silloin sanoa tai tulkita väärin. Kuva: Shutterstock

Oletko timantinen tekstaaja vai jaaritteleva jahkaaja – listasimme tavanomaisimmat tekstarikämmit.

Lähetteletkö puhelimellasi kepeitä, huomiokykyisiä ja hauskoja viestejä? Onneksi olkoon, viestittelykumppanisi todennäköisesti pitävät sinua houkuttelevana tekstailijana.

Vai kuulutko siihen porukkaan, jonka viestit ovat kerta toisensa jälkeen kuin ladon seinästä reväistyjä niin tyylillisesti kuin sisällöltään? Sinua todennäköisesti pidetään vähemmän houkuttelevana viestittelyseurana.

Tekstailu on tyylilaji: niin moni nopeasti ja kiireessä kirjoitettu asia voidaan sanoa tai vähintään tulkita väärin. Bustlen mukaan me kaikki sorrumme tekstailumokiin, jotka tekevät meistä muiden silmissä vähemmän houkuttelevia kommunikoijia.

Tekstailu – tai yhä useammin WhatsAppailu – on kuin mikä tahansa kommunikoinnin muoto, jossa voimme tietyillä keinoilla antaa itsestämme positiivisen vaikutelman. Kääntöpuolella ovat asiat, jotka voimme tehdä täysin väärin.

Oletko sinä sortunut näihin viestittelymokiin?

1. Sanot viestissä jotain, mikä pitäisi aina sanoa kasvotusten

Yksi ärsyttävimmistä viestittelytavoista on mennä sieltä, missä aita on matalin: sanot viestissä asiat, jotka pitäisi sanoa kasvotusten. Esimerkiksi anteeksipyyntöä ei koskaan pitäisi vain tekstata. Huonoa käytöstä on myös ilmoittaa viime hetkellä viestitse, ettet pääsekään juhliin, joihin sinut on kutsuttu. Vielä tökerömpää on päättää seurustelusuhde pelkällä viestillä.

2. Viestisi ovat aivan liian pitkiä...

Sorrutko polveileviin ja ylipitkiin viesteihin, joihin kavereillasi ei ole aikaa syventyä kesken työpäivän tai salille mennessään? Tekstiviestin pointti on sen lyhyydessä. Jos joku kysyy viestissä, miten päiväsi on mennyt, vastaa, että kerrot kaiken sitten, kun puhutte.

3. ...tai sitten lähetät niitä aivan liian usein

Kukaan ei jaksa sitä, että puhelin piippaa kaiken aikaa, eikä jokaiseen viestiin ehdi vastata. Erityisen ärsyttävää on, jos lähetät toiselle uutta viestiä jo ennen kuin hän on ehtinyt vastata edelliseenkään. Pidä sormesi kurissa varsinkin, jos kyseessä on uusi tuttavuus - toisesta jatkuva viesteihin vastailu voi olla kuormittavaa.

4. Käytät liikaa tätä sanaa

LOL. laughing out loud. Kylläpä naurattaa. Ja taas. Ja jälleen. Pelkkiä nauravia emojeita koko viestiketju täynnä. Kylläpä on hauskaa.

Vai onko?

5. Et tajua viestisi sävyä

Kun viestittelet, vaarana on, että tavoittelemasi sävy ei aina välity toiselle. Tässä kohtaa emojeista taas on apua: niillä voit keventää muutoin tiukan sävyistä viestiä tai tehdä toiselle selväksi, että viestisi on tarkoitettu vitsiksi. Varsinkin kiireessä kirjoitetut, lyhyet viestit voi helposti kokea tylympinä kuin lähettäjä on ne tarkoittanut. Tällöin pieni kukkaemoji tekee ihmeitä.

6. Ryhmäviestittelet ihmisille, jotka eivät tunne toisiaan

”Terassiposse 2016”

Onko järkeä luoda ryhmää, johon liität ihmisiä eri elämänalueiltasi? Onhan se sinulle kätevää, että tavoitat opiskelu - ja työkaverit sekä lapsuudenystävät yhdellä viestillä, mutta kukaan muu ei välttämättä saa ryhmästä mitään irti.

Sen sijaan kiva idea on yrittää tutustuttaa samaan kaupunkiin muuttaneita ystäviä toisiinsa. Kun on jo tavattu parissa juhlissa tai lasillisten merkeissä, aletaan löytää yhteisiä juttuja ja ryhmäviestittelykin voi toimia.

7. Viestitteletkö elokuvissa...

Ruudun valo vilkkuu ja sinulta menee hyvä kohtaus ohi.

8. ...tai silloin, kun joku puhuu sinulle?

Epäkohteliaisuuden huippu. Ei ole mitään niin tylsää, kuin kahvittelemaan saapunut ystävä, joka näplää koko ajan puhelintaan ja kysyy jatkuvasti: ”niin sori mitä sanoitkaan?”

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

9. Käytät liikaa emojeita

Kivojahan ne on, mutta rajansa kaikella. Joka viestiä ei tarvitse kuorruttaa sydämiin.

10. Sinulta kestää ikuisuuden vastata viesteihin

Ei viestejä tarvitse puhelin kädessä päivystää, mutta on kohteliasta reagoida niihin heti kun ehdit. Hyvä tavoite on yrittää vastata viestiin aina saman päivän aikana, varsinkin jos toisella on oikeaa asiaa, johon hän odottaa vastausta. Jos taas kaverisi kuuluu niihin, jotka toistavat virhettä numero 3 (viestittelee aivan liian usein) voi harvakseltaan vastailu olla hyvä vihje hänelle, että vähempikin riittäisi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.