Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Haluatko tuntea itsesi energisemmäksi, laihemmaksi ja iloisemmaksi? Onnistuu naurettavan helposti.

Teeskentelykö pahasta? Pyh ja pöh! Sehän on hyvästä – ja ilmainen tapa parantaa heti elämänlaatua. Testasimme muutaman kikan.

1. Nukkuminen

Pyöritkö taas sängyssä tuntitolkulla saamatta unta? Nukahtamisvaikeuksiin on kehitelty maailmalla metodi, joka yksinkertaisuudessaan kuuluu: näyttele väsynyttä. Psykologian professori Richard Wiseman neuvoo kirjassaan Night School: Wake Up To The Power Of Sleep, kuinka nukahtamisaikansa voi lyhentää jopa muutamiin sekunteihin.

Pue siis pyjama päälle ja teeskentele väsynyttä. Tunne silmäluomiesi ja raajojesi raskaus, haukottele, kaadu mukamas kuolemanväsyneenä petiin. Vähän kuin mentaaliharjoittelua, jolla huippu-urheilijat parantavat suoritustaan. Wiseman ja muut teeskentely-metodia testanneet vakuuttavat sen alkavan toimia pienen harjoittelun jälkeen.

Testaajan kommentti: Makaan sängyssä ja ajattelen varpaitani, kuten jo rentoutuskasetilla 80-luvulla neuvottiin. Ennen kuin ehdin polviini asti, olen jo vaipunut tukevasti horrokseen. Tosin en ole koskaan kärsinyt nukahtamisongelmista ja menin nytkin sänkyyn ihan oikeasti väsyneenä.

2. Laihduttaminen

Etkö taaskaan ehtinyt hankkiutua rantakuntoon? Äläpä yhtään huoli! Tänä kesänä on supermuodikasta verhoutua väljään kaftaaniin, joka luo helposti illuusion mallivartalosta. Itseään voi huijata kätevästi myös korkokengillä, minkä naiset ovat tienneet kautta aikain. Jos keskivartalolihavuus vaivaa mieltäsi, sujauta vain jalkaasi korkeat korot, niin johan ryhti kohenee ja olemus tuntuu oitis solakammalta.

Testaajan kommentti: Vanha kesämekko kieltämättä kinnaa vyötärönseudulta, mikä uhkaa latistaa juhlamieltä. Vaihto ilmavaan kaftaaniin parantaa tilannetta merkittävästi. Vaikea uskoa, että korkokenkien vaikutus oli ainoastaan psykologinen, niin merkittävästi hoikemmalta kroppani niiden ansiosta tuntuu. Mitkä vatsamakkarat, missä?

3. Urheilu

Onko sohvan vetovoima voittanut jälleen iltalenkit? Jos juoksukuntosi on surkea, aloita rivakalla kävelyllä. Tutkijoiden mukaan toimintamme vaikuttaa tuntemuksiimme. Kun askellat tavallista nopeammin, tunnet itsesi heti energisemmäksi ihmiseksi. Näin helppoa on kuulemma huijata itsensä urheilulliseksi!

Testaajan kommentti: No on jäänyt lenkkeily viime vuosina vähemmälle, ja kyllä tekee taaskin tiukkaa raahautua ulos. Mutta kun itsensä on pakolla saanut liikkeelle, vauhtia on helppo kiihdyttää. Kesken lenkin ottamassani selfiessä näytän hikiotsineni tosi reippaalta. Tällainen pirtsakka ihminen olenkin aina halunnut olla!

4. Onnellisuus

Ottaako päähän? Ei yhtään hymyilytä vai? Hymyile silti, sillä tutkimusten mukaan tekohymykin voi vähentää stressiä. Hymyilyn vaikutuksia psyykkiseen terveyteen tutkittiin Kansasin yliopistossa joitakin vuosia sitten. Silloin saatiin osviittaa siitä, että tekohymyily lisää onnellisuutta, jos oikea hymy ei juuri sillä hetkellä luonnistu.

Testaajan kommentti: Karjalaisena olen tiennyt tämän aina: Ilo pintaan vaik syvän märkänis. On tosin olemassa myös tutkimuksia, joiden mukaan väkisin hymyileminen vain syventää pahaa mieltä. Oikeasti masentuneelle en tätä keinoa menisi tuputtamaan, mutta turhiin ketutuksiin sopii kokeilla. Fakta on ainakin se, että ylöspäin käännetty suu näyttää paremmalta kuin nurinpäin vääntyneet suupielet.

Vaihtoehtoisesti voit kokeilla myös kiroilua, sillä sen on todettu helpottavan tuskaa esimerkiksi silloin, kun sattuu lyömään vasaralla sormeensa.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Kukapa ei rakastaisi jyväskyläläisiä – noita Keski-Suomen nöyriä kingejä!

Tiesit jo ehkä, että turkulaisista saa aivan parhaita ystäviä, että Oulusta tulevat Suomen itsevarmimmat ihmiset ja että tamperelaiset ovat mukavan mutkattomia

Nyt Me Naiset listasi asiat, jotka tekevät jyväskyläläisistä varsin rakastettavia.

 1. Kun sinulla on jyväskyläläinen kaveri, opit puhumaan kirjakieltä melkein huomaamattasi. Keski-Suomi ei ole murrevapaata aluetta, mutta jyväskyläläinen suodattaa turhat rönsyt kielestään ja puhuu todella selkeästi. Väärin ymmärtämisen vaaraa ei ole.
   
 2. Selkeys on mukana myös kaikessa jyväskyläläisten toiminnassa. Jos jyväskyläläinen puhuu jostain, hän myös tarkoittaa sitä ja pitää päätöksistään kiinni. Onko parempaa ystävää kuin jyväskyläläinen? (No, ehkä turkulainen pääsee lähelle.)
   
 3. Jyväskyläläinen rakastaa kaupunkiaan ja varsinkin sen vireää kävelykatua. Sitä, mitä Kauppakadulta ei löydy, ei jyväskyläläinen tarvitse.
   
 4. Jyväskyläläiset rakastavat ulkoilua ja seikkailuja monipuolisissa luontokohteissa. Kaupungista löytyy luontopolkuja, kiipeilymahdollisuuksia sekä tietenkin suuri ja mahtava Laajavuori. Laskettelemaan pääsee siis melkein keskustassa, ja samalla voi ihailla Matti Nykäsen tutuksi tekemää hyppyriä.
   
 5. Onkohan Suomessa muita yhtä kunnollisia ja hyväkuntoisia kaupunkilaisia? Mäkinen maasto ja kauniit ulkoilureitit pitävät jyväskyläläiset liikkeessä – sekä kohottavat nopeasti junantuomankin kuntoa.


  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock
  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock   

 6. Tosin, kaupunki on ihanan kompakti. Sen ympäri ja läpi jaksaa kävellä ja pyöräillä heikompikuntoinenkin. Jyväskylässä tuntuu kuin kaikki tärkeä olisi sijoitettu viiden kilometrin säteelle, mutta silti sieltä löytyy kaikkea. Jyväskylä = iso minijyvänen. Eli sellainen ihastuttavan pieni, mutta kokoaan suurempi kylä!
   
 7. Maan kaunein yliopistokampus sijaitsee Jyväskylässä. Vaikka akateeminen maailma ei muuten kiinnostaisikaan, jyväskyläläinen käy mielellään ulkoilemassa kampusalueilla ja imee kulttuurin sekä sivistyksen ilmaa siellä. Lähde mukaan ja pyydä jyväskyläläistä ystävääsi tai tuntematonta näyttämään ainakin Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset.
   
 8. Jyväskylä tunnetaan muutenkin opiskelijakaupunki-imagostaan. Se on yksi suomalaiskaupungeista, jossa on väkilukuun suhteutettuna eniten opiskelijoita. Eläväinen ja nuorekas opiskelijakulttuuri tarttuu helposti, ja elämä pysyy vireänä tässä jatkuvasti kehittyvässä kaupungissa.
   
 9. Kaupungissa on myös maan ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, joka on jo yksistään loistava syy kutsua Jyväskylää Suomen Ateenaksi.
   
 10. Jyväskyläläiset eivät pelkää vettä! Rannat ovat lähellä, ja joka paikassa pääsee uimaan. Ollaanhan keskellä Järvi-Suomea! Vesireittejä pitkin pääsee aina vaikka Lahteen saakka, ja Rantaraitti on yksi Suomen kauneimmista ulkoilureiteistä.
   
 11. ”Jyväskyläläiset ovat sellaisia itsevarmoja menestyjiä, jotka eivät tee itsestään numeroa”, kertoo yksi jyväskyläläisten ystävä, joka vierailee usein kaupungissa. Ammattikorkeakoulussa sijaitseva Tiimiakatemia on upea esimerkki jyväskyläläisestä menestystarinasta. Noin 25 vuotta sitten perustettu Tiimiakatemia uskoo tietenkin tiimityöskentelyyn ja yhdessä tekemällä oppimiseen, ja sieltä on käynnistynyt monia onnistuneita yritysprojekteja.
   
 12. Jyväskyläläinen osaa juhlia ja nauttii kulttuurista. Suurajot, Jyväskylän kesä, Wemmi-markkinat… Melkein joka viikko kaupungissa on joku suuri tapahtuma.  
   
 13. Mutta kun jyväskyläläinen juhlii, hän tekee sen tyylillä. Kun baarissa on vaikkapa oululainen, tamperelainen ja jyväskyläläinen, oululainen kertoo härskeimmät jutut, tamperelainen juhlii pisimpään ja jyväskyläläinen lähtee kotiin silloin, kun bileet ovat vielä parhaimmillaan!
   
 14. Rakastatko makeaa? Suuntaa silloin Vaajakoskelle, tuohon kaupunginosaan, joka on tuttu herkullisesta Pandan-tehtaasta ja Naissaaren viehättävästä kahvilasta. Ihminen ei voi olla koskaan onneton, jos hänellä on laku- ja suklaatehdas naapurissa.
   
 15. Jyväskylä ja sen asukkaat ovat kätevästi keskellä Suomea. Tarvitseeko tähän enää muita perusteluja?
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock

 

Kerro sinäkin mielipiteesi alla!

Millaisia jyväskyläläiset ovat sinun mielestäsi? Sana on vapaa alla olevassa kommentointikentässä.