Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Haluatko tuntea itsesi energisemmäksi, laihemmaksi ja iloisemmaksi? Onnistuu naurettavan helposti.

Teeskentelykö pahasta? Pyh ja pöh! Sehän on hyvästä – ja ilmainen tapa parantaa heti elämänlaatua. Testasimme muutaman kikan.

1. Nukkuminen

Pyöritkö taas sängyssä tuntitolkulla saamatta unta? Nukahtamisvaikeuksiin on kehitelty maailmalla metodi, joka yksinkertaisuudessaan kuuluu: näyttele väsynyttä. Psykologian professori Richard Wiseman neuvoo kirjassaan Night School: Wake Up To The Power Of Sleep, kuinka nukahtamisaikansa voi lyhentää jopa muutamiin sekunteihin.

Pue siis pyjama päälle ja teeskentele väsynyttä. Tunne silmäluomiesi ja raajojesi raskaus, haukottele, kaadu mukamas kuolemanväsyneenä petiin. Vähän kuin mentaaliharjoittelua, jolla huippu-urheilijat parantavat suoritustaan. Wiseman ja muut teeskentely-metodia testanneet vakuuttavat sen alkavan toimia pienen harjoittelun jälkeen.

Testaajan kommentti: Makaan sängyssä ja ajattelen varpaitani, kuten jo rentoutuskasetilla 80-luvulla neuvottiin. Ennen kuin ehdin polviini asti, olen jo vaipunut tukevasti horrokseen. Tosin en ole koskaan kärsinyt nukahtamisongelmista ja menin nytkin sänkyyn ihan oikeasti väsyneenä.

2. Laihduttaminen

Etkö taaskaan ehtinyt hankkiutua rantakuntoon? Äläpä yhtään huoli! Tänä kesänä on supermuodikasta verhoutua väljään kaftaaniin, joka luo helposti illuusion mallivartalosta. Itseään voi huijata kätevästi myös korkokengillä, minkä naiset ovat tienneet kautta aikain. Jos keskivartalolihavuus vaivaa mieltäsi, sujauta vain jalkaasi korkeat korot, niin johan ryhti kohenee ja olemus tuntuu oitis solakammalta.

Testaajan kommentti: Vanha kesämekko kieltämättä kinnaa vyötärönseudulta, mikä uhkaa latistaa juhlamieltä. Vaihto ilmavaan kaftaaniin parantaa tilannetta merkittävästi. Vaikea uskoa, että korkokenkien vaikutus oli ainoastaan psykologinen, niin merkittävästi hoikemmalta kroppani niiden ansiosta tuntuu. Mitkä vatsamakkarat, missä?

3. Urheilu

Onko sohvan vetovoima voittanut jälleen iltalenkit? Jos juoksukuntosi on surkea, aloita rivakalla kävelyllä. Tutkijoiden mukaan toimintamme vaikuttaa tuntemuksiimme. Kun askellat tavallista nopeammin, tunnet itsesi heti energisemmäksi ihmiseksi. Näin helppoa on kuulemma huijata itsensä urheilulliseksi!

Testaajan kommentti: No on jäänyt lenkkeily viime vuosina vähemmälle, ja kyllä tekee taaskin tiukkaa raahautua ulos. Mutta kun itsensä on pakolla saanut liikkeelle, vauhtia on helppo kiihdyttää. Kesken lenkin ottamassani selfiessä näytän hikiotsineni tosi reippaalta. Tällainen pirtsakka ihminen olenkin aina halunnut olla!

4. Onnellisuus

Ottaako päähän? Ei yhtään hymyilytä vai? Hymyile silti, sillä tutkimusten mukaan tekohymykin voi vähentää stressiä. Hymyilyn vaikutuksia psyykkiseen terveyteen tutkittiin Kansasin yliopistossa joitakin vuosia sitten. Silloin saatiin osviittaa siitä, että tekohymyily lisää onnellisuutta, jos oikea hymy ei juuri sillä hetkellä luonnistu.

Testaajan kommentti: Karjalaisena olen tiennyt tämän aina: Ilo pintaan vaik syvän märkänis. On tosin olemassa myös tutkimuksia, joiden mukaan väkisin hymyileminen vain syventää pahaa mieltä. Oikeasti masentuneelle en tätä keinoa menisi tuputtamaan, mutta turhiin ketutuksiin sopii kokeilla. Fakta on ainakin se, että ylöspäin käännetty suu näyttää paremmalta kuin nurinpäin vääntyneet suupielet.

Vaihtoehtoisesti voit kokeilla myös kiroilua, sillä sen on todettu helpottavan tuskaa esimerkiksi silloin, kun sattuu lyömään vasaralla sormeensa.

Lentokentällä voi ottaa lasillisen tai useamman kuohuvaa ja rentoutua. Jos paikalta saa poistua, nappaa taksi alle ja hurista jatkamaan lomaa.

Kyllä, se on tapahtunut minullekin. Viime syksynä jämähdimme Kreetalle Hanian kentälle, kun lentokoneemme meni rikki.

Olimme reissussa kahden aikuisen ja kahden pienen lapsen voimin. Nuorempi joi äidinmaidonkorviketta, ja olimme pakanneet matkaan juuri sopivan määrän maitotetroja. Eli emme yhtään ylimääräistä.

Sillä aikaa, kun muut (aikuiset) tuskailivat, kiukuttelivat ja huokailivat, meidän perhe päätti ottaa rennosti. Ensimmäisenä menimme ostamaan karkkia. Sen jälkeen laitoimme isommalle lapselle tablettitietokoneelta piirretyt pyörimään ja odotimme, että saamme aikataulusta lisätietoa. Olimme tyytyväisiä, ettemme lähteneet matkaan rikkinäisellä lentokoneella.

Klassinen tilanne on, että lentohenkilökunta yrittää pitää matkustajat lähtövalmiina, koska myöhästyminen maksaa heille paljon. Siksi porukka ei pääse pois lentokentältä ennen kuin on varmistettu, että remmi kannattaa kuljettaa muualle odottamaan. Niin kävi myös meille. Lopulta kapteeni tuli ilmoittamaan, että lähtö siirtyy kymmenen tuntia. 

Tässä vaiheessa meidän perhe otti taksin kaupunkiin.

Matkustajille kerrottiin, että lentokentän ulkopuolella on kahvila, josta saisi lounasta. Tässä vaiheessa meidän perhe otti taksin kaupunkiin. Varasin netistä hotellihuoneen, josta oli merinäköala. Se oli naurettavan halpa, koska saimme viime hetken varaajina tuntuvan alennuksen. Sitten köpöttelimme rantakadulla, ostimme vauvalle korvikejauhetta apteekista, söimme mereneläviä ja kävimme lasten kanssa hevosajelulla. Kaikilla oli mukavaa. Välillä lepäsimme hotellihuoneessa.

Kun uusi ilmoitettu lähtöaika alkoi lähestyä, otimme taksin lentokentälle. Lähtöportilla kuulimme, että muut suomalaiset oli noukittu tienvarsikahvilasta bussiin ja kuljetettu viiden tähden resorttiin, jossa porukka oli istunut aulatilan sohvilla lähes koko odotusajan. Kaikkien uikkarit oli pakattu matkalaukkuihin, laukut olivat lentokentällä ja lähin kauppa sijaitsi useiden kilometrien päässä evakkohotellilta.

Ihmiset olivat todella kypsiä. Tilannetta ei helpottanut se, että lento viivästyi vielä entisestään. Toisin kuin muilla, meillä oli ollut mahtava viimeinen päivä etelänlomalla. Kaiken lisäksi meille maksettiin tuosta ihanasta aurinkopäivästä 1 600 euroa korvauksia.

Lentokentällä istumisesta saa minusta oikein kohtuullisen tuntipalkan.

Useamman sadan euron korvauksen voi saada, jos lento myöhästyy yli kaksi tuntia

Vaikka olisin joutunut istumaan vuorokauden lentokentällä pelkkää kolmioleipää järsien, olisin silti kokenut, että tuo korvaus on ihan kelpo raha siitä kärsimyksestä. Toki olisin ollut huolesta soikeana, kun vauvani äidinmaidonkorvikkeet olisivat loppuneet, mutta ehkä siitäkin olisi jotenkin selvitty.

Monesti olen odottanut myöhästynyttä lentoa myös ilman lapsia. Silloin voi vaikka ottaa lasillisen tai useamman kuohuvaa ja rentoutua – sekä suunnitella käyttökohteita korvausrahoille. Lentokentällä istumisesta saa minusta oikein kohtuullisen tuntipalkan.

Tilaajille
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen

Ohjaaja Mika Myllyaho kärsi nuorena paniikkihäiriöstä, mutta oppi elämään sen kanssa, kun oma ala löytyi. – Muistan miten helpottavaa oli saada diagnoosi ja tulla viimein ymmärretyksi.

Ohjaaja ja Kansallisteatterin johtaja Mika Mylly­aho, 51, ei meinaa mahtua teatterinsa pienimmän näyttämön, Omapohjan, katsomopenkkiin. Pitkät koivet näyttävät jatkuvan kolmosriviltä aina seuraavan rivin yli ensimmäisille tuoleille asti,...