Toimittaja hurahti työmatkajuoksuun.
Toimittaja hurahti työmatkajuoksuun.

Kun työmatkan taittaa juosten, päivän lenkki tulee hoidettua kätevästi heti aamulla.

Pidän juoksemisesta, mutta ehdin lenkille yhä harvemmin. Niinpä päätin nipistää työmatkastani hetken juoksemiseen ja testata työmatkalenkkeilyä kahden viikon ajan.

Olen aina ollut iltaliikkuja, joten ensin ajatus aamu-urheilusta hirvittää. Miten tyhjällä vatsalla jaksaa juosta, herääkö kroppa, tuleeko huono olo?

Jotta pääsen aamulla nopeasti liikkeelle, pakkaan jo illalla seuraavan päivän työvaatteet juoksureppuun. Juoksu­aamuna juon vain lasin vettä, harjaan hampaani ja lähden matkaan.

Ohut juoksutakki pitää hyvin tuulta, joten viileämpänäkään päivänä ei tarvitse pakata paljon päälle. Takki Helly Hansen, 100 e. Pinkki juoksupaita, Asics, 44,90 e. Napakat juoksutrikoot tukevat juuri sopivasti, Asics, 69,90 e. Värikkäät ja kevyet juoksukengät, Puma Faas 600, 135 e. Pirteä ja tilava juoksureppu, Haglöfs, 129 e.

Alkumatka Helsinkiin taittuu ­junalla, joten missään reikäisissä verkkareissa en tohdi lähteä. Juoksuvaatteisiin kannattaa muutenkin satsata: ne tuntuvat hyvältä, piristävät mieltä ja ovat somia kuin namuset. Lue lisää kokeilemistani katseenkestävistä juoksuvaatteista täältä: Testissä työmatkalenkkeilijän juoksuvaatteet.

Kivan näköisissä juoksuvaatteissa kehtaa matkustaa myös julkisissa kulkuvälineissä.

Normaalisti vaihtaisin vielä toiseen junaan ja kävelisin vain pikkupätkän. Nyt juoksen asemalta työpaikalleni viisi kilometriä. Koko työmatkan kesto pitenee silti vain pari minuuttia. Vaikka lähden tavallista aiemmalla junalla, saan silti nukkua yhtä pitkään kuin ennenkin, sillä aamutoimiin ei mene aikaa. Töissä on kuitenkin pakko ehtiä suihkuun.

Perillä iskee kiljuva nälkä, onneksi olen varannut jääkaappiin raparperijogurttia.

Alun pelko aamuliikunnan vaikeudesta osoittautuu turhaksi: olo on energinen, levänneillä lihaksilla jaksaa juosta hyvin, eikä jäykkyys iske päivän mittaan. Lenkin jälkeen työpäivä alkaa heti ­tehokkaasti, eikä aamu tuhraannu käynnistymiseen.

Perillä! Tämä on "hyvä fiilis lenkin jälkeen" -selfie!

Olen kahden viikon kokeilun jälkeen koukussa työmatkalenkkeilyyn: juoksu kulkee ja askel on kevyt! Aion juosta töihin vastakin.

Työmatkalenkkeilyn plussat

– Päivän lenkki tulee hoidettua heti aamulla, joten illalla ei ole pakko ehtiä lenkkipolulle.

– Jo viiden kilometrin työmatkasta kertyy viikossa 25 kilometriä juoksua. Hops, sehän on 100 kilometriä kuukaudessa!

– Meikkaamiseen tai muihin aamutoimiin ei mene aikaa, joten kotoa pääsee lähtemään supernopeasti heti heräämisen jälkeen. Vain lasi vettä, hampaiden harjaus, juoksutrikoot jalkaan ja menoksi!

– Aamulenkin jälkeen työpäivä alkaa pirteänä.

Työmatkalenkkeilyn miinukset

– Työvaatteet eivät oikein tahdo mahtua juoksureppuun, joten niitä on säilytettävä myös työpaikalla.

– Töihin on jemmattava pieni kenkävarasto (ja sitten juuri ne kengät, jotka olisit halunnut laittaa lauantaina kyläreissulle, ovat tietenkin töissä).

– Jos meikkipussia ei halua kuskata eestaas, tarvitset kaksi meikkipussia: yhden kotiin ja toisen töihin.

– Paluumatkalla on käytettävä tavallisten vaatteiden kanssa juoksukenkiä, jos et halua kantaa vaihtokenkiä juoksurepussa.

Lue myös:

Testissä työmatkalenkkeilijän juoksuvaatteet

Näin sinustakin tulee aamuliikkuja

Kuukaudessa juoksukuntoon – treeniohjelma vitosen naisille

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Kumoat esteet tieltäsi sisukkuudella. Ota kaikki irti ladatuista akuistasi. Pääset monta harppausta lähemmäksi tavoitteitasi tänään.

 

KALAT

Ota kaikki irti viehätysvoimastasi. Sinulle ei tuota vaikeuksia suostutella ihmisiä puolellesi. Menneiden muistelemisesta on hyötyä.

 

OINAS

Itsekurista on hyötyä. Muistuta itseäsi tavoitteistasi ja pyri niitä kohti koko voimallasi. On aika vähentää puhetta ja lisätä toimintaa.

 

HÄRKÄ

Älä anna takaiskujen lannistaa. Puske itsesi läpi esteistä tarmolla ja intohimolla. Olet pysäyttämätön, jos määränpääsi on sinulle selvä.

 

KAKSONEN

Älä lipsu liiallisuuksiin. Hillitse impulssejasi niin ihmissuhteissa kuin työasioissakin. Valitse tarkkaan, mihin käytät tänään rahasi.

 

RAPU

Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Pidä sinua tukevat ja luotettavat ihmiset lähelläsi. Tarvitset onnistuaksesi tukiverkkoa ja itseluottamusta.

 

LEIJONA

Yritä olla joustava ja sopeutua nopeasti uusiin tilanteisiin. Joku saattaa sanella sinulle tänään kovia ehtoja. Etsi ratkaisua, joka palvelee kaikkia osapuolia.

 

NEITSYT

Tee jotain repäisevää. Lähde liikkeelle ja ota selvää sinua kiinnostavasta asiasta. Älä tee isoja ratkaisuja tunnekuohun vallassa.

 

VAAKA

Panosta kauniiseen ja toimivaan kotiin. Muutokset heijastuvat nopeasti myös ihmissuhteisiisi. Mieti, mitä itse haluat tulevalta.

 

SKORPIONI

Haluat elämääsi muutoksia. Anna mielikuvituksesi johdattaa sinua eteenpäin. Pidä rahanmenosi minimissä, niin vältyt stressiltä.

 

JOUSIMIES

Sinun ei tarvitse seurata massaa, jos vaistosi vetää sinua toisaalle. Älä anna kenenkään syyllistää sinua turhaan. Pidä puoliasi joka tilanteessa.

 

KAURIS

Erimielisyyksiä syntyy tänään helposti. Älä anna tunteidesi ottaa sinusta valtaa. On aika lisätä jäitä hattuun ja jättää suuret päätökset myöhemmäksi.

 

 

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri: