Me Naisten taannoinen sanavarastotesti paljasti yllättävän vaikeita sanoja kielestämme.

Teitkö Me Naisten sanavarastotestin? Kävikö sinullekin SE? Vastasit, että tähdenlento on meteoriitti, vaikka oikeasti se on meteori!

Et ole yksin usvaisten maantieteentuntimuistojesi kanssa: 82 prosenttia vastaajista luuli väärin. Testissä oli myös muutama muu selvästi vaikea sana: esimerkiksi alabasteri ei ole ranskalainen ruokalaji vaan kiveä.

Ota tästä haltuun testin paljastamat suomalaisten yleiset sanavarastopuutokset, niin et mokaa enää:

1 Meteori (82 % vastasi väärin)

Meteori eli tähdenlento on valoilmiö, jonka aiheuttaa maapallon ilmakehään osuva kivi eli meteoroidi. Meteoriitti on avaruudesta peräisin oleva kappale, joka on pudonnut taivaalta maahan asti. 

2 Speksi (72 % vastasi väärin)

Speksi on musiikkipainotteista, ilakoivaa opiskelijateatteria, jossa yleisö pääsee vaikuttamaan näytelmän kulkuun huutamalla ruotsiksi että ”Omstart!” Nimitys speksikin tulee ruotsin sanasta spektakel. Ruotsissa speksit ovat kova juttu, ja kyllä niitä suomessakin monissa opiskelijapiireissä tehdään. 

3 Luddiitti (63 % vastasi väärin)

Luddiitti ei liity luteidentorjuntaan tai näsäviisauteen, vaan hän oli 1800-luvun alun britti, jota vastusti teollistumista. Luddiitit pelkäsivät työpaikkojensa puolesta ja tuhosivat tehtaita. Sanaa käytetään joskus niistä nykyihmisistä, jotka haluaisivat takertua menneisiin aikoihin eivätkä opetella uusia teknologioita.

4 Obstipaatio (61 % vastasi väärin)

No joo, mutta miksi sanoa obstipaatio, kun voi sanoa ummetus? Jos haluaa hienostella, niin sitten ehkä? Moni sotki tarkkailemiseen, varmaan observoinnin takia.

5 Bujoilu (54 % vastasi väärin)

Nykysuomesta, päivää! Bujoilu tulee sanoista bullet journal. Se on järjestyshenkisten ihmisten hämärä juttu, jossa he luovat elämäänsä suunnitelmallisuutta ja dynaamisuutta muistivihkon avulla. Sinne he piirtelevät, listaavat, leikkaavat, liimaavat ja yhdistelevät tärkeitä asioita.

6 Keeppi (49 % vastasi väärin)

Kysymykseen ”mikä seuraavista ei ole vaate” moni vastasi että keeppi, vaikka oikeasti tamppi ei ole vaate. Keeppi on lyhyt viitta ja tamppi on vaatteessa kiinni oleva koristekaistale. Keeppi kuulostaakin niin kätevältä ja järkevältä vaatekappaleelta, että toivottavasti tulee pian muotiin.

7 Instruktiivi (41 % vastasi väärin)

Se on harvinainen sijamuoto eikä ohjeistus, joka olisi instruktio. Jalka-sanan instruktiivi olisi jalan, ja jos haluat vaikuttaa sekopäiseltä kielioppisedältä, voit käyttää sijamuodosta myös nimitystä keinonto.

 

Toisaalta: mitä näistä bujoiluista ja obstipaatioista, kun perusasiat ovat kohdallaan! Katsokaa, miten laajasti ihmiset nykyäänkin tunnistavat puita:

 


 

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jukka Haapalainen ryöstettiin maaliskuussa Lontoon-kotinsa portailla, kun hän oli tulossa vaihtamasta rahaa. Ryöstäjät veivät kännykän ja rahat sekä hakkasivat Haapalaisen.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari Jukka Haapalainen ja tanssijapuoliso Sirpa Suutari-Jääskö eivät ole juuri viettäneet aikaa Lontoossa sijaitsevassa kodissaan maaliskuussa tapahtuneen ryöstön jälkeen.

Jukka oli tuolloin vaihtamassa rahaa ulkomaan työmatkan jälkeen. Neljä miestä näki tilanteen ja seurasi tätä kotiovelle.

– He ryöstivät rahat ja kännykän. Jouduin siinä vähän hakatuksikin, Jukka kertoo.

– Miehiä oli neljä ja Jukka taisteli vielä vastaan, Sirpa kertoo päätään pudistellen.

Sirpa kuuli ulkoa miehensä huutoa ja tilasi paikalle ambulanssin. Verta vuotava Jukka paikattiin. Fyysiset vammat ovat parantuneet, mutta perusturvallisuuden tunteeseen tapahtunut vaikutti.

– Perusturvallisuuden tunne on edelleen järkkynyt, eikä se varmaan koskaan palaudu täysin ennalleen. Tämä tapahtui vielä oman kodin portailla. Asumme turvallisella alueella, Lontoon keskustassa, jota olen pitänyt aina mukavana alueena. Tämän jälkeen olen ollut varuillani.

Episodin jälkeen pari suuntasi Suomeen tekemään koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen.

– Emme ole päässeet oikein mittaamaan, miltä Lontoon-kodissa oleminen tuntuu, Sirpa sanookin.

”Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin.”

Jukka painottaa, ettei ole antanut pelolle liikaa valtaa, vaikka luottamus toisiin ihmisiin on järkkynyt.

– Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin ja yrittää löytää jotain ihmeellistä ymmärrystä näitä tekijöitä kohtaan. Onneksi on paljon töitä, joista saan positiivista virtaa, Jukka sanoo.

Pari on matkustellut ympäri maailmaa koko 20 vuotta kestäneen uransa ajan, mutta ei ole joutunut aikaisemmin vaarallisiin tilanteisiin.

– Tietysti matkustaessa olemme pyrkineet välttämään turvattomia paikkoja, Sirpa kertoi tänään Linnanmäen lehdistöpäivässä, jossa esitettiin myös UIT: kauden esiintyjät.

UIT:n ensi-illan jälkeen pari palaa kuitenkin Lontooseen, jossa heillä on esiintymis- ja luennointitehtäviä British open -tanssikilpailuissa.

Vaikka mitä tapahtuisi ja maailma menisi mullin mallin, en saa amputoitua itsestäni neitejä B, S, P ja H, Jenni Kokander kirjoittaa. 

Neiti B:llä on kympin keskiarvo peruskoulun päättötodistuksessa. Hänellä on pettämätön tyylitaju, eettinen elämäntapa ja järkälemäinen yleissivistys. Neiti B on yksi tärkeimmistä opettajistani elämässä. Hänen kanssaan olen teinistä asti pystynyt peilaamaan arvojani ja kehittämään ajatteluani. Hän on haastanut minua ja minä häntä. On helpottavaa tietää, että toinen ei jätä, suutu tai kanna kaunaa, vaikka ollaan erilaisia ja eri mieltä.

Neiti S on yksi kauneimmista ihmisistä, joita tiedän. Hän kirjoitti viisitoistavuotiaana niin hienoja runoja, että järki puutui. Hän laulaa kuin enkeli, merenneito tai ehkä muinainen intiaaninainen. Hänen kanssaan olen aina luovimmillani: hänen herkkyytensä tarttuu ja tukee omaani. Helppo hän ei ole. Olemme loukanneet toisiamme ja törmäilleet, kun elämän isot vaiheet eivät ole osuneet yksiin. Olen pitänyt häntä itsestäänselvyytenä ja hän ehkä minua. Neiti S on kuitenkin ystävä, jollaista ei ole varaa menettää. Vaikka elämä on kovistellut meitä, olemme aina päätyneet sohvan nurkkaan tuijottamaan toisiamme ihastuneina.

Neiti P:n tapasin baaritiskillä. Hän hurmasi minut heti. Ei vain siksi, että hän tarjosi minulle gintonicin, vaan koska hänen onnellinen ja elämänviisas olemuksensa valaisi koko baarin. Neiti P ei aina ymmärrä, miten erityinen hän on ja antaa usein muiden kävellä ylitseen. Hän asettaa aina muut etusijalle, ja kuuntelijana hänen veroistaan ei helposti löydä. Ystävänä hän on vaativa ja armoton. Hänestä on turha odottaa seuraa paskanpuhumiseen. Jos soitan ja valitan parisuhteestani, hän ei koskaan lähde haukkumaan miestäni, vaan kysyy, mitä minä olen tehnyt ja voisinko minä korjata omaa käytöstäni. Hänen kanssaan me etsimme ratkaisuja emmekä lölli murheissa. Hänen viisautensa on kantanut minut monen ongelman yli. Tiedän myös varmuudella, että minä osaan vetää hänet suonsilmästä.

Kun Neiti H astuu huoneeseen, kaikki kerääntyvät kuuntelemaan. Hän on ilmiömäinen tarinankertoja, ja hänen seurassaan on helppo olla. Hänen härski, iloinen ja vapaa persoonansa on kuin kärpäspaperi. Hän tuntee kaikki, ja kaikki tuntevat hänet. Olen itse tottunut olemaan keskipisteenä, mutta Neiti H vie helposti paikkani valossa. Olemme kilpailleet samoista rooleista ja saman miehen huomiosta, mutta koskaan en ole kokenut häntä kilpailijakseni. Hänen saavutuksensa ovat tuntuneet omilta voitoiltani. Tiedän, että hän arvostaa minua yhtä paljon, ja tasa-arvo välillämme on ollut aina rakkautemme maaperä.

Ystävyys on luottamuksen kehä, jossa me toimimme toistemme peileinä. Emme voi valikoida perhettämme, ja todellisen ystävän tunnistaa samasta asiasta. Vaikka mitä tapahtuisi ja maailma menisi mullin mallin, en saa amputoitua itsestäni neitejä B, S, P ja H.

Ystävä on ihminen, jota ei voi enää valita.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.