Stalkerscan-sovellus sopii paremmin nostalgiatrippien kaivamiseen kuin oikeaan Facebook-stalkkaamiseen.

Yhteisöpalvelu Facebookissa jo pitkään olleena tulee aina välillä mieleen tarkistaa, mitä kaikkea Facebookin syövereistä todella löytyy ja kuinka paljon sovelluksen kautta vahingossa paljastaa itsestään muille ihmisille ja yrityksille. Tietojen leviämisestä huolestuneille – ja hyötymään pyrkiville – apua saattaa tarjota belgialaishakkeri Inti De Ceukelairen luoma sivusto Stalkscan

Suomessa Stalkscanista uutisoi Ilta-Sanomat, kansainvälisesti esimerkiksi Motherboard ja The Next Web -sivusto. Jutuista saa sellaisen vaikutelman, että Stalkscanin tarjoamat stalkkausmahdollisuudet ovat jokseenkin pelottavia. ”Voit esimerkiksi kurkistella sinkkunaisten julkaisemia kuvia, joista tietty kaverisi on tykännyt. Kammottavaa, eikö?” Motherboardilla mehustellaan. ”En voi uskoa, että tämä on pystyssä pitkään,” The Next Webissä arvioidaan.

Pelottelusta viis, mitä Stalkscanista oikeasti löytyy? Testasin. 

1. Oma profiili 

Oman profiilin tarkastelu StalkScanilla tarjoaa ennen kaikkea nostalgiatrippejä. Kommentoimiani kuvia hakemalla pääsen käsiksi moneen hauskaan hetkeen vuosien takaa. En ehkä enää julkaisisi liköörihuuruisia juhlakuvia vanhojentanssien jatkoilta, mutta suurin osa kuvista on täysin viattomia, ihania muistoja.

Stalkscan toimisi näköjään myös köyhän naisen Tinderinä. Muutamalla klikkauksella saan esiin omien Facebook-kaverieni kaverit, jotka ovat sinkkuja ja miespuolisia. Sattumaa tai Facebookin kieroja algoritmeja, mutta ihan listan alkupäästä löytyy esimerkiksi mies, johon olin palavasti ihastunut noin 11-vuotiaana. Mitäköhän hänelle nykyään kuuluu?

2. Puolituttu

Ex-ihastuksesta ei äkkiseltään löydy oikein mitään kiinnostavaa. Kuvia on julkisena vain muutama, käytyjen baarien hakuun ei löydy tuloksia, eikä tyyppi näköjään kommentoi kovin ahkerasti muiden kuvia – ainakaan sellaisia, jotka näkyisivät minulle. 

Käydyistä tapahtumista sentään voi päätellä, että tietyntyyppiset festarit ovat ex-ihastuksen mieleen. Ei erityisen mielenkiintoista. Stalkkeria alkaa haukotuttaa. 

3. Puoliso

Joissakin Stalkscanissa kirjoitetussa jutussa kerrotaan, että sovelluksella voi hakea esimerkiksi tietoa siitä, keiden sinkkunaisten kuvista tietty ihminen on tykännyt. Laitetaanpa puoliso testiin. 

Pöh, siippani ei näköjään ole tykännyt yhdenkään sinkkunaisen kuvasta, tai sitten tykättyjen sinkkujen kuvissa on tiukat yksityisyysasetukset. Mutta hetkinen! Kun pidän suodattimet sinkkunaisissa ja klikkaan tykättyjä postauksia, ensimmäiseksi listalle ilmestyy minun tekemäni postaus ja seuraavaksi muutaman sukulaismiehen postaukset. Ilmeisesti en osaa käyttää suodattimia. 

Puolison stalkkaaminen olisi palkitsevampaa, jos puoliso olisi sitä tyyppiä, joka ylipäätään viihtyy Facebookissa. Mielenkiintoisin löytämäni osuma on vanha, miehen 18-vuotispäivää ennakoiva riehakas postaus.

4. Esimies

Työpaikalleni on juuri tullut uusi päällikkö, jota en vielä kovin hyvin tunne – emmekä ole Facebook-kavereitakaan. Katsotaanpa, mikä hän on naisiaan.

Pomo ja hänen tuttavapiiriinsä kuuluvat ilmeisesti hallitsevat yksityisasetukset, sillä en saa esiin juuri ollenkaan tykättyjä postauksia tai kuvia. Classmates-toiminto antaa hakutulokseksi kaikki samassa yliopistossa ylipäätään jotakin pääainetta joskus opiskelleet tyypit. Perhehakukaan ei tarjoa mitään mielenkiintoista: saan tulokseksi yhden serkun. 

Stalkkerin parhaaksi kaveriksi osoittautuu tälläkin kertaa Past events -haku. Menneistä tapahtumista voi päätellä, missä kaupunginosassa pomoni asuu, ja perhetilanteestakin tulee osviittaa. Nämä asiat tosin jo tiesin hänestä parin viikon tuntemisella. 

5. Tuttu

Viimeiseksi otan kiikariin tutun, jonka kanssa olemme Facebook-kavereita, mutta emme ole muutamaan vuoteen nähneet, emmekä olleet läheisiä alun perinkään. Koska olemme Facebookissa kavereita, saan hänestä huomattavasti enemmän tietoa kuin vaikkapa esimiehestäni. Tykätyistä postauksista selviää, että vanha tuttu on Saara Aallon, Antti Tuiskun ja Jutta Gustafsbergin fani.

Kuvahaku antaa paljon tuloksia, mutta samat ruudut saisi nähtäväkseen ihan tyypin Facebookia tavallisesti selaamalla. Plääh. 

Lopputuomio:

Huonoja uutisia Facebook-stalkkereille ja hyviä uutisia niille, jotka pelkäävät salaisuuksiensa vuotavan Facebookista. Stalkscan on pikatestin perusteella melko vaaraton sovellus. Se kunnioittaa täysin Facebookin yksityisasetuksia: jos ei ole stalkkaamansa tyypin kaveri, ei pääse käsiksi juuri mihinkään mielenkiintoiseen tietoon.

Kavereiden seiniltä ja omalta seinältä saa Stalkscanin avulla helposti esille ikivanhoja, hassuja postauksia ja kuvia. Stalkscan sopiikin parhaiten nostalgiatrippailuun. Jos pystyy suhtautumaan pöljiin statuspäivityksiin ja noloihin kuviin huumorilla, Stalkscan ei aiheuta kauhua. 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Sinulla on hyvä idea, joka voi avata sinulle ovia. Ole valmis ahkeroimaan asiasi eteen. Yhdistä voimasi hyvän tyypin kanssa.

 

VESIMIES

Katso tarkkaan, keneen luotat. Erityisesti raha-asioissa tulee olla skarppina. Kaiva taustoja, kunnes mikään ei ole enää epäselvää.

 

KALAT

Hoida rahakysymykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Paperiasioita ei kannata jättää roikkumaan. Valmistaudu yllätyksiin.

 

OINAS

Joku saattaa tarjota apua odottaen vaativia vastapalveluksia. Mielet muuttuvat tänään nopeasti, joten varustaudu yllätyksiin matkan varrella.

 

HÄRKÄ

Voimien yhdistämien on hyvä idea. Joku auttaa sinua ideasi kehittelemisessä, jos vain pyydät hänen apuaan. Pidä tunteesi hallinnassasi.

 

KAKSONEN

Itseluottamuksesi saa tänään nostetta. Saat päivän tapahtumista paremman käsityksen siitä, mihin olet menossa. Romantiikka värittää päivääsi.

 

RAPU

Kekseliäisyydestä saa pisteitä raha-asioissa. Ole tarkkana terveydentilasi kanssa ja selvitä mitä pikimmiten mieltäsi painava yksityiskohta.

 

LEIJONA

Luvassa on tunnemyrskyjä, jos et ole kyllin joustava. Joku loukkaantuu, ellet kuuntele hänen toiveitaan. Tee omaa juttuasi toisia kunnioittaen.

 

NEITSYT

Kiire tekee sinulle hyvää. Haasteet ja tiheä aikataulu ovat juuri sitä, mitä kaipaat pysyäksesi energisenä. Anna romantiikalle tilaisuus.

 

VAAKA

Ota haaste vastaan. Käy läpi viimeaikaisia tapahtumia ja kuulostele tunteitasi. Laadi itsellesi strategia ennen kuin hyppäät seikkailuun.

 

SKORPIONI

Saat vastaasi kovia sanoja, joiden ei pidä antaa lannistaa sinua. Kuuntele sydäntäsi. Löydät etsimäsi vain olemalla rehellinen itsellesi.

 

JOUSIMIES

Pidä ajatuksesi omana tietonasi. Liian aikainen valttiesi paljastaminen ei tiedä hyvää. Kerro joko koko totuus tai vaikene täysin.

 

 

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo.