1. Erityisesti avoparien ja uusperheiden kannattaa tehdä testamentti, jos parilla on yhteistä omaisuutta. Testamenttia voi muuttaa myöhemmin.

2. Testamentin voi tehdä lakitoimistossa, oikeusaputoimistossa tai itse. Vertaile hintoja: testamentin tekeminen maksaa noin kuudestakympistä satoihin euroihin.

3. Testamentissa voi päättää koko omaisuudesta tai vaikkapa vain asunnosta tai yksittäisestä esineestä. Testamentissa voidaan määrätä myös vain hallintaoikeudesta, jolloin henkilö saa käyttää omaisuutta mutta ei luovuttaa sitä eteenpäin.

4. Mieti testamenttia tehdessä lopputulosta: aiheuttaako jokin ratkaisu sukulaisten kesken riitoja?

5. Vaikka tekisit testamentin, vähintään puolet perinnöstä menee aina rintaperillisille eli lapsille. Jos lapset ovat kuolleet, rintaperillisiä ovat lapsenlapset. Tätä osuutta kutsutaan lakiosaksi.

Asiantuntijana asianajaja Kari Silvennoinen.

Kuka perii, kuka ei

Avopari
Avopari ei peri toisiaan.
Jos avoliitossa elävän kumppani kuolee, perintö menee lapsille, tai jos lapsia ei ole, vanhemmille ja sisaruksille. Avopuolisolla ei ole lesken oikeuksia, mutta pari voi varmistaa hallintaoikeustestamentilla sen, että jäljelle jäänyt puoliso saa jäädä yhteiseen kotiin.

Uusperhe
Ristiriitojen välttämiseksi myös uusperheille suositellaan testamentin tekoa: lesken asemaa helpottaa hallintaoikeus parin kaikkeen omaisuuteen ja omaisuuden jakaminen vasta lesken kuoltua. Ongelmia uusperheissä voi aiheuttaa esimerkiksi tilanne, jossa kuolleen puolison aiemmasta liitosta oleva lapsi on alaikäinen. Tällöin perinnöstä määrää lapsen vanhempi, eli kuolleen ex-puoliso. Testamentissa voidaan myös määrätä toimeenpanija, joka huolehtii omaisuudesta lapsen täysi-ikäisyyteen saakka.

Aviopari
Lapseton aviopari perii toisensa. Jos parilla on lapsia, perintö kenee lapsille.
Jos kuitenkin varakkaampi puoliso kuolee ensin, molempien omaisuus lasketaan yhteen ja leski saa puolet ja lapset jakavat toisen puolikkaan. Jos vainaja on köyhempi puoliso, leskellä on oikeus pitää koko oma omaisuutensa itsellään ja lapsille periytyy kuolleen vanhempansa omaisuus. Kaikki lesket eivät kuitenkaan vetoa tähän tasinkoprivilegiinsä, jolloin jako menee kuten varakkaamman puolison kuoltua, eli puolet ja puolet.
Leski saa hallintaoikeuden yhteiseen kotiin ja sen irtaimistoon, eli hän voi asua kotona normaalisti.
Avioparit tekevät usein keskinäisen testamentin, jossa omaisuus testamentataan ensin leskelle ja vasta molempien kuoltua lapsille. Tällöin testamenttiin liitetään usein toivomus, etteivät lapset vaatisi lakiosaansa lesken eläessä.
Vanhemmat voivat myös määrätä testamentissaan, ettei lasten puolisoilla ole avio-oikeutta omaisuuteen, jonka lapset saavat vanhemmiltaan lahjana tai perintönä.

Avioehto
Kun pari eroaa tai toinen kuolee, puolisolla on avio-oikeus, eli hän omistaa puolet pariskunnan omaisuuden ja säästöjen yhteenlasketusta arvosta. Säännöstä voidaan poiketa erityyppisillä avioehdoilla.

Sinkku
Ensisijaisesti lapset eli rintaperilliset perivät sinkun. Jos lapsia ei ole, omaisuus jaetaan puoliksi vanhemmille, tai jos vain toinen on elossa, kokonaan hänelle. Jos vanhemmat ovat kuolleet, omaisuus menee sisaruksille. Testamentilla sinkku voi sivuuttaa kaikki muut perilliset, paitsi omat lapset.

Lue myös: Meillä tehtiin testamentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Älä ota asioita liian henkilökohtaisesti. Keskity omaan juttuusi ja anna muiden puuhata omiaan. Hermostuminen saattaa sinut vain hankalaan asemaan.


SKORPIONI
Vietä aikaa omissa oloissasi. Etäpäivä töistä voisi tehdä hyvää. Kokeile huviksesi aivan uutta lähestymistapaa tuttuun arkiseen ongelmaan.


JOUSIMIES
Pidä tahti tasaisena. Kiirehtimällä et voita mitään. On hyvä hetki tutustua uusiin ihmisiin ja kuunnella heidän tarinoitaan.


KAURIS
Järjestelmällisyys vie sinut pitkälle. Älä levittele tietojasi kaikkien kuultaviksi. Salamyhkäisyydestä on nyt sinulle etua.


VESIMIES
Sinulla on vaikeuksia saada ajatuksiasi järjestykseen tänään. Ole tarkkana, sillä lähistölläsi pyörii epäluotettava ihminen. Luota vaistoosi.


KALAT
Tunteet ja raha sopivat huonosti yhteen. Taloudelliset kysymykset voivat saada sinut tänään hiiltymään. Selvitä asiat pienen piirin kesken.


OINAS
Päivä sisältää vauhdikkaita käänteitä. Älä jää inttämään vastaan, jos joudut umpikujaan. Nyt ei kannata ruokkia liekkejä.


HÄRKÄ
Pidä silmät auki rahantekomahdollisuuksien varalta. Sinun on aika ajatella tulevaisuuttasi. Positiivinen asenne on paras valttisi.


KAKSONEN
Tee asiat omalla tyylilläsi. Persoonallisuutesi valloittaa ja hurmaa tänään harvinaisen tehokkaasti. Ilmassa on romantiikkaa.


RAPU
Puske päättäväisesti eteenpäin. Pysyttele polulla, joka tuntuu oikealta takaiskuista huolimatta. Ota vastaan hoksottimiasi testaava haaste.


LEIJONA
Uusi käänne auttaa sinua näkemään tilanteesi selkeästi. On aika miettiä, minkä haluat muuttuvan elämässäsi. Uskalla ajatella nyt itseäsi.


NEITSYT
Älä lupaa mahdottomuuksia. Läheisesi tarvitsee sinua tuekseen, mutta et voi tehdä kaikkea hänen puolestaan. Aseta rajat ja pidä niistä kiinni.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Rosa Meriläisellä on aina aikaa seksille ja itsetyydytykselle. Kuva: Milka Alanen

Kirjailija Rosa Meriläinen suhtautuu omaan seksuaalisuuteensa mutkattomasti. Hän masturboi päivittäin ja suosittelee sitä muillekin.

Seksistä puhuminen on ollut kirjailija Rosa Meriläiselle aina luonnollista. Nykyään hän pitää Lipstick Mafia -podcastia, jossa seksistä ja seksuaalisuudesta pyritään puhumaan avoimesti ja suoraan – Rosalle tyypilliseen tapaan.

– Olen kotona paljon alasti. Silloin näkee oman kehonsa monesta kulmasta ja oppii pitämään siitä, hän kertoo.

– Olen luonteeltani avoin ja puhelias ja olen pystynyt puhumaan suoraan seksistä miesten kanssa jo teininä. Ikääntyminen auttaa siinä, että toiveistaan osaa kertoa entistä paremmin.

”Olen seurustellut 17-vuotiaasta asti enkä osaa olla yksin. Minun on pakko saada koskettaa toista ihmistä.”

Rosa erosi juontaja Simo Frangénista alkuvuonna. Nyt hän on kihloissa toimittaja Tuomas Murajan kanssa. Koko aikuisikänsä aikana Rosa ei ole koskaan ollut sinkku.

– Olen seurustellut 17-vuotiaasta asti enkä osaa olla yksin. Minun on pakko saada koskettaa toista ihmistä ja nukkua toisen kanssa. Ajattelen, että onnellista parisuhdetta on vaikeaa ylläpitää ilman seksiä. Sille pitää löytyä aikaa.

”Jos minulla on kiire, mieluummin masturboin kuin meikkaan.”

Myös itsetyydytys on Rosa Meriläisen mukaan tärkeä osa seksuaalisuutta. Hän ottaa sille aikaa päivittäin.

– Ajattelen, että masturbointi on konkreettinen rakkauden teko itseä kohtaan. Jos minulla on kiire, mieluummin masturboin kuin meikkaan. Siitä tulee hyvä ja hehkuva olo, hän kuvailee.

Rosa kertoo tietoisesti treenaavansa lantionpohjan lihaksiaan.

– Treenaan vaginapainonnostoa ja nostan esimerkiksi ketsuppipulloa. Olen opiskellut asiaa netistä.

Treenien ansiosta Rosa on oppinut olemaan paremmin läsnä omassa kehossaan.

– Pystyn saamaan orgasmin ajatuksen voimalla sekunneissa. Olen saanut orgasmin myös suudellessa. Pystyn säätelemään sen kestoa ja pitkittämään sitä.

Lue koko Rosan haastattelu torstaina ilmestyvästä Me Naisten numerosta 43/17.