Hätistä harmaat aivosolut liikkeelle! Kuva: Shutterstock
Hätistä harmaat aivosolut liikkeelle! Kuva: Shutterstock

Arvoitukset ja älypähkinät tarjoavat näppärää aivojumppaa – ja niitä voi ratkoa porukallakin!

Jos aivot tuntuvat pehmenevän kesällä, voi itseään ja harmaita aivosolujaan aktivoida hauskoilla arvoituksilla.

Älypähkinät tarjoavat myös oivan mahdollisuuden pikku kisaan: kuka seurueesta kruunataan nopeimmaksi ja nokkelimmaksi?

Uudesta Sherlock Holmesin arvoitukset -kirjasta (Paasilinna) löytyy roimasti riittävän visaisia pulmia aikuiseenkin makuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuinka nopeasti saat ratkaistua nämä helppo-, visainen- ja pirullisen vaikea -kategorioihin kuuluvat arvoitukset? Vastaukset löytyvät jutun lopusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Musta morsian

Sanomalehdessä on kuolinilmoitus miekkosesta, jonka sanotaan naineen leskensä sisaren. Miten se on mahdollista, eihän kuolleiden ole mahdollista mennä naimisiin?

2. Kuolemanlaakso

Skotlantilainen pariskunta löytyi kuolleena syrjäisestä laaksosta. Heidät löydettiin makaamasta käsi kädessä viehättävältä niityltä kevätkukkien keskeltä. Heitä ei ollut murhattu, eikä mitään vihjettä kuolinsyyhyn löytynyt. Lähin kylä sijaitsi vajaan mailin päässä. Heissä ei ollut mitään jälkiä hyökkäyksestä, ei murtuneita jäseniä eikä mitään itsemurhaan viittaavaa. Salama olisi jättänyt merkkejä hiiltymisestä ja kivet olisivat aiheuttaneet selviä ruhjeita, mutta sellaisia ei ollut, eivätkä lääkärit löytäneet mitään merkkejä myrkystä tai sairauksista. Heitä ei myöskään tiettävästi ollut ryöstetty.

Mitä oli tapahtunut?

3. Mutkan kautta

Mies ja nainen keskustelivat ikävuosistaan. Heidän yhteenlaskettu ikänsä oli 49, ja he tulivat siihen johtopäätökseen, että ollessaan saman ikäinen kuin nainen nyt, mies oli ollut kaksi kertaa naisen ikäinen. Kuinka vanhoja he ovat tällä hetkellä?

 

 

Vastaukset:

1. Mies oli mennyt naimisiin naisen kanssa, joka oli sittemmin kuollut. Sen jälkeen mies oli nainut kuolleen vaimonsa sisaren. Kun mies sitten itse kuoli, sisaresta tuli leski – miehen ensimmäinen vaimo oli siis miehen lesken sisar.

2. Ihmisen myötävaikutuksesta pariskunnan kuolemaan ei löytynyt mitään merkkejä, mikä viittaa johonkin ympäristön tekijään.

Tiedämme, ettei heistä löytynyt jälkiä myrkystä, joten myrkkykaasu on suljettava pois. Koska jäseniä ei ollut poikki, löytöpaikka oli lähellä asutusta ja pariskunta makasi vierekkäin käsi kädessä, vaikuttaisi siltä, etteivät he kokeneet ennen kuolemaansa erityistä ahdinkoa, joten mikä tahansa heidät tappoikin, se tapahtui hyvin äkillisesti.

Kysymyksessä ei määritelty, kuinka kauan pariskunta oli maannut kuolleena. He olivat olleet edellisenä talvena laaksossa kävelyllä, kun äkillinen lumivyöry oli haudannut heidät kokonaan alleen. He olivat jääneet lumen alle koko talveksi, ja heidät löydettiin vasta keväällä.

3. Yksinkertaisinta on pyöristää yhteenlaskettu ikä 50:een. Silloin on melko helppo nähdä, että jos mies olisi 30 ja nainen 20, miehen ollessa 20 nainen olisi ollut 10, eli mies olisi kaksi kertaa naisen ikäinen.

Todellinen tulos ei ole aivan niin pyöreä, mutta nyt kun tiedämme summittaiset suhteet, on suhteellisen helppoa päätellä miehellä olevan ikävuosia 29 ja kaksi viidesosaa ja naisella 19 ja kolme viidesosaa. Kun mies oli naisen ikäinen, naisen ikä oli siitä puolet eli 9 ja neljä viidesosaa.

Lue myös:

Lisää arvoituksia löydät täältä

Sisältö jatkuu mainoksen alla