16. marraskuuta vietetään kansainvälistä ­suvaitsevaisuuden päivää. Testaa asenteesi.

1. Kumppanisi leikkaa kurkkukuutiot ihan eri tavalla kuin sinä. Mitä teet?
A) No voi elämä! Eikö tuo mitään osaa? Viskaat­ hänet ulos keittiöstä.
B) Huomautat asiasta, ja jos hän ei muuta tyyliään, kuutioit kurkut itse.
C) Hienoa! Salaattikin näyttää hauskemmalta, kun vihanneskuutiot ovat erikokoisia.

2. Ystäväsi tulee uskoon. ­Miten reagoit?
A) Katkaiset välit, et ala mitään jeesustelijoita sietää!
B) Kummastelet, mutta annat sitten olla. Hänen­ valintansa.
C) Iloitset, että ystäväsi on vihdoin löytänyt oman juttunsa.

3. Alkoholistiporukka rähisee läheisessä puistossa. Mitä teet?
A) Soitat poliisille. Inhottavia, yhteiskunnan loisia.
B) Kierrät puiston kauempaa. Tällaistahan tämä Suomessa on.
C) Kyllä heilläkin on oikeus jossakin olla. Heille on varmasti tapahtunut jotakin traagista.­

4. Romaniperhe lehahtaa kauppaan. Mitä teet?
A) Vinkkaat perheestä myyjille. Seuraat heitä itsekin, kuitenkin varastavat jotakin!
B) Puristat käsilaukkua hieman tiukemmin kylkeesi, vaikka omatunto soimaakin ennakkoluuloisesta käytöksestä.
C) Tekisi melkein mieli mennä juttelemaan! Romanikulttuurissa on jotain hyvin kiehtovaa.­

5. Bussissa viereesi istuu huomattavan ylipainoinen ihminen. Istuintilasi kaventuu.­ Miten reagoit?
A) Sanot: ”Eikö noin lihavan olisi hyvä ­seistä?”
B) Tuhiset äänekkäästi ja käännät selailemastasi lehdestä ­laihdutusartikkelin esille.
C) Mitäs tässä, kyllä sopu sijaa antaa.

6. Joukko maahanmuuttajanaisia tukkii bussissa käytävän lastenvaunuillaan. Matkantekoa säestävät naisten äänekäs nauru ja puheensorina. Miten reagoit?
A) Käsket naisten painua mölisemään sinne, mistä ovat tulleetkin.
B)  Laitat kuulokkeet korville, ettei sinun ­tarvitsisi välittää heidän kälätyksestään.
C) Iloitset siitä, että Suomi on muuttunut monikulttuurisemmaksi.  

7. Kotisi lähelle puuhataan kehitys­vammaisten asuntolaa. Mitä mietit?
A) Apua, pelkään vammaisia. Mitä jos lapseni saa huonoja vaikutteita?
B) Nolottaa tunnustaa, mutta pelkään asuntoni arvon laskua.
C) Tervetuloa! Olenkin miettinyt, että kehitysvammainen ystävä olisi hieno juttu.

ENITEN A-VASTAUKSIA

Katso peiliin: Sinun kannattaisi opetella sietämään paremmin erilaisuutta.

ENITEN B-VASTAUKSIA

Tsemppaa vähän!

ENITEN C-VASTAUKSIA

Onnittelut! Olet suvaitsevainen ihminen.

Oikea vastaus on C!

Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Karoliina Jarenko antoi testiin oikean rivin: se on puhdas C. ”Suvaitsevaisuus on erilaisuuden ja moninaisuuden­ hyväksymistä. Siis ei vain sietämistä, vaan hyväksymistä ja jopa tukemista. Suvaitsevainen ihminen suvaitsee kaikkea paitsi suvaitsemattomuutta – ihmisoikeuksien puitteissa.”

Vaikka elokuvan kohtaukset eivät ole kovin suunniteltuja, leffa toimii erinomaisesti.

IS TV-LEHTI: Svengijengi ’62 (American Graffiti) valmistui 1970-luvun alussa, jolloin näin sen ensi kertaa. Samaisen vuosikymmenen lopun Suomessa nuorisokulttuuri jakaantui kahtia: oli vain punkkareita ja rokkareita, tai ainakin siltä se teininuoren yksioikoisessa elämässä tuntui.

Jälkimmäinen, torttutukkainen ryhmä, omi ymmärrettävästi American Graffitin, sillä eihän 1960-luvun amerikkalaisuuden ihannointi olisi mitenkään istunut punk-aatteisiin eikä etenkään vaatteisiin.

Joskin elokuvan musiikista tehtyä tuplalevyä Original Hits from the Soundtrack of American Graffiti kuunneltiin kavereilta salaa, ja taitaa se edelleen levyhyllystä löytyä.

Nyt elokuvaa voi katsoa ilman minkäänlaisia suotimia ja nauttia sen käheä-äänisen dj:n Wolfman Jackin juontojen matkassa etenevästä musiikista ja nostalgisesta maailmasta, jollaista ei ehkä koskaan ollut olemassa. Siinä mielessä se muistuttaakin Aki Kaurismäen menneisyyden kaihon suotimen läpi katsottuja elokuvia.

George Lucasin toinen ohjaus kuvaa viimeistä villiä kesäänsä viettäviä nuoria, jotka tietävät kaiken kohta muuttuvan, kun valmistautuminen aikuisuuteen alkaa.

Viattomuutta uhkuva Amerikka on vielä toivoa täynnä. Pikkukaupungin katuja toinen toistaan upeimmilla autoilla kruisailevien nuorten maailmassa ei Vietnamin sodasta ollut vielä tietoakaan, ja presidenttien salamurhat siinsivät jossain ankeassa tulevaisuudessa.

Varsinaista juonivetoista tarinaa ei oikeastaan ole, sillä elokuva etenee nuorten parinmuodostusyritysten ja kaikenlaisten pikku kepposten tekemisen virtana.

”Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.”

Kohtaukset eivät aina ole kovin suunnitellun oloisia. Näyttelijätkin (mm. Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Harrison Ford) tuntuvat välillä heittävän juttua aivan lonkalta.

Kokonaisuus kuitenkin toimii erinomaisesti. Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.

Kengännauhabudjetilla, vain vajaalla 800 000 dollarilla pyöräytetty filmi on ollut kuluihinsa suhteutettuna yksi kaikkien aikojen parhaiten tuottaneita elokuvia.

Svengijengi '62, Kutonen to klo 21.00

Maria Veitola muistelee kirjassaan, miten vaikeaa oli saada omat vanhemmat ymmärtämään, että kaikki hänen kaverinsa laihduttivat amfetamiinilla ja Nutriletilla.

Toimittaja Maria Veitola, 45, muistelee uutuuskirjassaan Veitola päihteidenhuuruista nuoruuttaan. Hän kirjoittaa, miten ihanaa 21-vuotiaana oli, kun elämä oli ”pelkkää nousua” ja ”hetkessä elämistä”.

– Joka ilta oli täynnä absurdeja tapahtumia ja hassuja ihmiskontakteja. Minä lörpöttelin ja tanssin niin, että mekot repesivät päältäni ja kengät hävisivät. Mennään yhdelle saattoi venyä kolmipäiväiseksi seikkailuksi, Veitola kirjoittaa.

”Olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen.”

Hän huomasi kuitenkin jossain vaiheessa, että kaikkeen kyllästyy. Klubeilla naamat kävivät tutuiksi, ja bileiden jälkeen yhä useammin tuntui ontolta. 

– Aina välillä minulla on ikävä sitä huumaavaa ja hasardia tunnetta, jonka muistan vanhoilta ajoilta. Sitä tunnetta ostaisin itselleni, jos voisin. Mutta sitä tunnetta en kyllä ostais, kun olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen eikä ole ketään kenelle voisin sanoa: ”Auta. Musta tuntuu, että mä joko sekoan tai kuolen”, Veitola kirjoittaa.

”Söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki.”

Amfetamiinilla ja Nutriletilla laihduttaminen ei ollut epätavallista

Hän muistelee myös erästä reissua Saimaan-mökille vanhempiensa kanssa. Ennen sitä Veitola oli ollut juhlimassa pari päivää putkeen.

– Siellä tutussa mökkisaaren metsässä mustikanvarvut muuttuivat väriseväksi ja hehkuvaksi sotkuksi ja tuntui siltä kuin metsä olisi halunnut imaista mut sisäänsä. Rämmin sieltä metsästä ulos ja itkin holtittomasti.

– Kerroin vanhemmille, että tämä johtuu siitä, kun söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki enkä oo paljon sen jälkeen nukkunut. Äiti ja isä oli kamalan järkyttyneitä, huolissaan ja vihaisia. – – On vaikea saada heitä ymmärtämään, että hei, ei tässä oo mitään ihmeellistä, kaikki mun kaverit laihduttavat amfetamiinilla ja Nutriletilla, se on ihan tavallista.

”Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn.”

Veitola kirjoittaa, että sekä hän itse että hänen ystävänsä elivät parikymppisinä vaihetta, jolloin arki ei välillä riittänyt ja välillä se oli liikaa.

– Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn. Tai eihän niitä tunteita käsitelty. Ne herätettiin, voimistettiin tai turrutettiin. – – Mutta onko mitään surullisempaa fiilistä kuin etsiä jonkun klubin vessan kiiltäviltä pinnoilta, että olisiko jollain jäänyt sinne joku murunen jotain valkoista.

Veitolan mukaan hänen oma päihdetoleranssinsa oli hänen onnekseen niin onneton, että hän itse oli usein se, joka huolehti muista. 

Maria Veitola: Veitola (Johnny Kniga, kirja on juuri ilmestynyt)