Ruutukaappaus Candace Paynen Facebookissa julkaisemalta videolta.
Ruutukaappaus Candace Paynen Facebookissa julkaisemalta videolta.

Toivottavasti tämä ei paljastu Facebookin markkinointitempuksi.

Dallasissa asuva kotiäiti Candace Payne, 37,  päätti juhlistaa syntymäpäiväänsä ostamalla ääntä pitävän Chewbacca-naamarin – itselleen, ei lapsilleen. Hän oli Tähtien sota -elokuvan oheistuotteesta niin innoissaan, että päätti jakaa ilonsa myös Facebook-videolla.

Jos joku ei ole vielä nähnyt naamarin Candacessa aiheuttamaa hysteeristä reaktiota, kyse on tästä:

Tätä juttua kirjoittaessa videota on katsottu Facebookissa yli 144 miljoonaa kertaa. Siitä tuli hetkessä palvelun katsotuin livevideo. Candace kirjoitti videon saatteeksi ”Elämän pienet ilot...”, mutta videosta riittikin enemmän iloa kuin kukaan olisi osannut arvata.

The Independent kirjoittaa, että tutkimusten mukaan sosiaalisessa mediassa jaetaan erityisesti sisältöjä, jotka saavat hyvälle tuulelle. Siinä Candace todella onnistui – hänen lapsenomainen riemunsa on tarttuvaa.

Candace vieraili James Cordenin keskusteluohjelmassa, jossa hän kertoi juontajalle lähettäneensä ystävälleen tekstiviestin, kun videota oli katsottu tuhat kertaa.

”Halusin todistaa kaikille, että se naamari oli minun.”

– Olin niin innoissani tuhannesta. Ja sitten, ennen kuin menin nukkumaan samana iltana, luku oli yksi miljoona.

Aamulla luku oli jo 20 miljoonaa. Candace sanoo haastattelussa, että se ei ollut videon julkaisemisen tarkoitus.

– Minulla oli vain muutama minuutti aikaa ennen kuin piti hakea lapset koulusta. Halusin todistaa kaikille Facebook-kavereilleni ja perheelleni, että se naamari oli minun.

Candace kertoi NPR-radiokanavan haastattelussa saaneensa paljon viestejä ihmisiltä, jotka ovat masentuneita tai surullisia. Viesteissä ihmiset muun muassa kertoivat, etteivät olleet iloinneet läheisensä kuoleman jälkeen ja että video sai heidät jälleen nauramaan.

Candace pääsi myös kyyditsemään James Cordenia. Kotiäidin yllätykseksi kyydissä oli myös uusimman Tähtien sota -elokuvan ohjannut J. J. Abrams. Candacen olisi myös tarkoitus tavata Chewbaccan alkuperäisesittäjä Peter Mayhew.

Ennätyksensä kunniaksi Candace sai myös kutsun Facebookin pääkonttorille. 

Vähän kuitenkin epäilyttää. Ainoa vika ilmiössä on se, että nainen alkaa vaikuttaa jo liiankin suvereenilta esiintyjältä. Toivomme todella, että tämä ei paljastu esimerkiksi Facebookin livevideoiden markkinointikikaksi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Viisi naista syyttää James Francoa seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä. People-lehden mukaan tämä saattoi olla syynä siihen, ettei näyttelijää nähdä Oscar-mittelöissä.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat on julkistettu. Joukosta ei löydy varsinaisia yllättäjiä, mutta sen sijaan jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää yhden nimen jäämistä ilman ehdokkuutta.

Näyttelijä James Franco on jo voittanut Golden Globen ja Critics’ Choice -palkinnon pääosastaan elokuvassa The Disaster Artist, mutta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa häntä ei siitä huolimatta nähdä.

People-sivusto nostaa esille, että syynä ehdokkuudetta jäämiseen saattaa olla, että useat naiset syyttävät näyttelijää seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alan seksuaalinen häirintä on ollut jatkuvana puheenaiheena viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan ansiosta.

Los Angeles Times kirjoitti vajaat pari viikkoa sitten, että viisi naista syyttää Francoa valta-asemansa väärinkäytöstä. Artikkelin mukaan mies käyttäytyi seksuaalisesti sopimattomasti opettaessaan näyttelemistä opiskelijoille. Kahden opiskelijan mukaan näyttelijä suuttui, kun naiset kieltäytyivät yläosattomuudesta kuvauksissa. Yksi opiskelija kertoi Francon poistaneen suojavälineen elokuvan suuseksikohtauksen kuvauksissa vuonna 2015.

Suosikille 13 ehdokkuutta

Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia, 13 kappaletta, kahmi Guillermo del Toron ohjaama The Shape of Water. Toiseksi eniten eli kahdeksan ehdokkuutta napsahti Christopher Nolanin Dunkirk-leffalle.

Parhaan ohjauksen pystiä tavoittelee pitkästä aikaa nainen, Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig. Viimeksi naisohjaaja on ollut ehdolla vuonna 2010, kun Kathryn Bigelow voitti parhaan ohjaajan palkinnon ensimmäisenä naisena maailmassa elokuvallaan The Hurt Locker.

Paras miespääosa

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name)

Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Daniel Kaluuya (Get Out)

Gary Oldman (Darkest Hour)

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Paras naispääosa

Sally Hawkins (The Shape of Water)

Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya)

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Meryl Streep (The Post)

Paras ohjaus

Dunkirk (Christopher Nolan)

Get Out (Jordan Peele)

Lady Bird (Greta Gerwig)

Phanton Thread (Paul Thomas Anderson)

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Paras elokuva

Call Me by Your Name

Darkest Hour

Dunkirk

Get Out

Lady Bird

Phantom Thread

The Post

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Katso kaikki ehdokkaat Oscars-sivustolta.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.