Hajuongelman voi ehkäistä pesemällä treenivaatteet heti käytön jälkeen ja välillä myös 60 asteessa. Kuva: Shutterstock
Hajuongelman voi ehkäistä pesemällä treenivaatteet heti käytön jälkeen ja välillä myös 60 asteessa. Kuva: Shutterstock

Teknisissä treenivaatteissa on yksi vika: ne alkavat helposti haista. Näin minimoit ongelman.

Treenipaita lemuaa, vaikka sen ­pukee päälleen suoraan pyykkinarulta. Syy löytyy, kun kurkistaa vaatteen pesulappuun. Tekniset kankaat on usein tehty polyesterista, joka muodostaa yhdessä ­hien kanssa ­pahanhajuisen cocktailin.

Tämän todistaa Gentin yliopistossa Belgiassa tehty tutkimus. Siinä 26 vapaaehtoista luovutti hikiset paitansa tutkijoille tunnin spinningin jälkeen. Paidat ”hautuivat” reilun vuorokauden, minkä jälkeen niitä nuuhki ryhmä kokeneita haistelijoita. Polyesteripaidat löyhkäsivät huomattavasti enemmän kuin puuvillaiset.

Tutkimuksen kirjoittaja Chris Callewaert selittää, että hiki itsessään ei juuri haise, mutta kun se pääsee kosketuksiin bakteerien kanssa, lemahdusriski kasvaa. Mikrokokki-bakteerit hajottavat treenivaatteisiin kerääntyneet rasvahapot, hormonit ja rikki­yhdisteet pahanhajuisiksi osasiksi. Tarkkaa selitystä ei tiedetä, mutta nämä bakteerit viihtyvät paremmin polyesterissa kuin puuvillassa.

Jos kosteutta siirtäviä polyesterivaatteitaan ei halua vaihtaa puuvillaan, treenivaatteet kannattaa pestä heti käytön jälkeen. Silloin bakteereille ei jää aikaa järjestää haisevia kekkereitään hikisen paidan kainaloissa.

Näin peset:

1. Jos hajuongelma on jo syntynyt, etikkahuuhtelu ennen pesua vähentää lemua. Sekoita 5–10 litraa haaleaa vettä ja 0,5–1 desilitraa etikkaa, huljauta vaatteet vedessä ja pese sen jälkeen normaalisti pesukoneessa. Voit myös liottaa puolisen tuntia viileässä etikkavedessä. Huomaa, että polyakrylaatti ei kestä etikkakäsittelyä.

2. Teknisille vaatteille suositellaan pesua 30–40 asteessa, mutta haju saattaa
lähteä vasta 60 asteessa. Jos vaihtoehtona tuntuu olevan enää hajupommin heittäminen roskiin, ota riski ja kokeile kuumaa pesua. Tekniset kuidut saattavat kärsiä kuuman lisäksi myös huuhtelu- tai valkaisuaineista.

Lue myös:

Saako kuntosali lemuta? "En kyykkää körilään vieressä"

Kohoava pullataikina ja muut katoamassa olevat tuoksut – ikävöitkö jo näitä?

Tunti aikaa? Näin teet tehokkaan treenin