Hajuongelman voi ehkäistä pesemällä treenivaatteet heti käytön jälkeen ja välillä myös 60 asteessa. Kuva: Shutterstock
Hajuongelman voi ehkäistä pesemällä treenivaatteet heti käytön jälkeen ja välillä myös 60 asteessa. Kuva: Shutterstock

Teknisissä treenivaatteissa on yksi vika: ne alkavat helposti haista. Näin minimoit ongelman.

Treenipaita lemuaa, vaikka sen ­pukee päälleen suoraan pyykkinarulta. Syy löytyy, kun kurkistaa vaatteen pesulappuun. Tekniset kankaat on usein tehty polyesterista, joka muodostaa yhdessä ­hien kanssa ­pahanhajuisen cocktailin.

Tämän todistaa Gentin yliopistossa Belgiassa tehty tutkimus. Siinä 26 vapaaehtoista luovutti hikiset paitansa tutkijoille tunnin spinningin jälkeen. Paidat ”hautuivat” reilun vuorokauden, minkä jälkeen niitä nuuhki ryhmä kokeneita haistelijoita. Polyesteripaidat löyhkäsivät huomattavasti enemmän kuin puuvillaiset.

Tutkimuksen kirjoittaja Chris Callewaert selittää, että hiki itsessään ei juuri haise, mutta kun se pääsee kosketuksiin bakteerien kanssa, lemahdusriski kasvaa. Mikrokokki-bakteerit hajottavat treenivaatteisiin kerääntyneet rasvahapot, hormonit ja rikki­yhdisteet pahanhajuisiksi osasiksi. Tarkkaa selitystä ei tiedetä, mutta nämä bakteerit viihtyvät paremmin polyesterissa kuin puuvillassa.

Jos kosteutta siirtäviä polyesterivaatteitaan ei halua vaihtaa puuvillaan, treenivaatteet kannattaa pestä heti käytön jälkeen. Silloin bakteereille ei jää aikaa järjestää haisevia kekkereitään hikisen paidan kainaloissa.

Näin peset:

1. Jos hajuongelma on jo syntynyt, etikkahuuhtelu ennen pesua vähentää lemua. Sekoita 5–10 litraa haaleaa vettä ja 0,5–1 desilitraa etikkaa, huljauta vaatteet vedessä ja pese sen jälkeen normaalisti pesukoneessa. Voit myös liottaa puolisen tuntia viileässä etikkavedessä. Huomaa, että polyakrylaatti ei kestä etikkakäsittelyä.

2. Teknisille vaatteille suositellaan pesua 30–40 asteessa, mutta haju saattaa
lähteä vasta 60 asteessa. Jos vaihtoehtona tuntuu olevan enää hajupommin heittäminen roskiin, ota riski ja kokeile kuumaa pesua. Tekniset kuidut saattavat kärsiä kuuman lisäksi myös huuhtelu- tai valkaisuaineista.

Lue myös:

Saako kuntosali lemuta? "En kyykkää körilään vieressä"

Kohoava pullataikina ja muut katoamassa olevat tuoksut – ikävöitkö jo näitä?

Tunti aikaa? Näin teet tehokkaan treenin

Kuka sanoi, että perusruuan pitäisi olla mautonta? Pipsa ja Meri-Tuuli haluavat alentaa kansalaisten kokkailukynnystä.

IS TV-LEHTI: Samassa liemessä -uutuusohjelmassa kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi tekevät ruokaa rennolla otteella ja vastaavat katsojakysymyksiin.

– Ollaan huomattu, että meillä on paljon annettavaa ja helppoja reseptejä. Viime aikojen tv-ruokaohjelmissa on tehty paljon ravintolatyylistä ruokaa tai lautasannoksia. Haluttiin palata perinteeseen, jossa tehdään arkiruokaa. Haluamme alentaa kynnystä kokkailuun, tarjota vaikka maustamisidean. Tärkeää oli myös, että ohjelma on visuaalisesti kaunis, Meri-Tuuli Väntsi kuvailee.

Pipsa Hurmerinta on luonnehtinut Samassa liemessä olevan erityinen myös kaksikon läpänheiton takia.

– Kommunikointimme on rentoa ja luontevaa. Pipsa ei hienostele enkä minäkään, Väntsi komppaa.

He tapasivat catering-firmojensa kautta, kun katuruokabuumi rantautui Suomeen.

– Ymmärsin vihdoin löytäneeni kollegan, joka ymmärtää, mitä mun duuni on; osa sitä on siivota ja tiskata.

Alkujakso on nimeltäåän Ruuanlaiton ABC, ja toinen Juhlat. Siinä annetaan näyttelijä Sinikka Sokalle vinkkejä helposti tehtäviin tarjoiluihin ja synttäreillä Anna Puu laulaa.

– Vieraiksi otimme mukaan julkkiksia, joihin meillä on suhde – Sinikka on seinänaapurini, Anna Pipsan hyvä ystävä – sekä tavallisia ihmisiä.

Vastaatte katsojakysymyksiin. Mihin et itse osaisi vastata?

– Ananaksen leikkaamiseen ja kuorimiseen ei ole oikotietä. Pipsalla oli vastaus, johon totesin, että ”Ai, tuota en ole tajunnut”, paljastaa Väntsi.

 Samassa liemessä, AVA ke klo 20.00      

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Kumoat esteet tieltäsi sisukkuudella. Ota kaikki irti ladatuista akuistasi. Pääset monta harppausta lähemmäksi tavoitteitasi tänään.

 

KALAT

Ota kaikki irti viehätysvoimastasi. Sinulle ei tuota vaikeuksia suostutella ihmisiä puolellesi. Menneiden muistelemisesta on hyötyä.

 

OINAS

Itsekurista on hyötyä. Muistuta itseäsi tavoitteistasi ja pyri niitä kohti koko voimallasi. On aika vähentää puhetta ja lisätä toimintaa.

 

HÄRKÄ

Älä anna takaiskujen lannistaa. Puske itsesi läpi esteistä tarmolla ja intohimolla. Olet pysäyttämätön, jos määränpääsi on sinulle selvä.

 

KAKSONEN

Älä lipsu liiallisuuksiin. Hillitse impulssejasi niin ihmissuhteissa kuin työasioissakin. Valitse tarkkaan, mihin käytät tänään rahasi.

 

RAPU

Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Pidä sinua tukevat ja luotettavat ihmiset lähelläsi. Tarvitset onnistuaksesi tukiverkkoa ja itseluottamusta.

 

LEIJONA

Yritä olla joustava ja sopeutua nopeasti uusiin tilanteisiin. Joku saattaa sanella sinulle tänään kovia ehtoja. Etsi ratkaisua, joka palvelee kaikkia osapuolia.

 

NEITSYT

Tee jotain repäisevää. Lähde liikkeelle ja ota selvää sinua kiinnostavasta asiasta. Älä tee isoja ratkaisuja tunnekuohun vallassa.

 

VAAKA

Panosta kauniiseen ja toimivaan kotiin. Muutokset heijastuvat nopeasti myös ihmissuhteisiisi. Mieti, mitä itse haluat tulevalta.

 

SKORPIONI

Haluat elämääsi muutoksia. Anna mielikuvituksesi johdattaa sinua eteenpäin. Pidä rahanmenosi minimissä, niin vältyt stressiltä.

 

JOUSIMIES

Sinun ei tarvitse seurata massaa, jos vaistosi vetää sinua toisaalle. Älä anna kenenkään syyllistää sinua turhaan. Pidä puoliasi joka tilanteessa.

 

KAURIS

Erimielisyyksiä syntyy tänään helposti. Älä anna tunteidesi ottaa sinusta valtaa. On aika lisätä jäitä hattuun ja jättää suuret päätökset myöhemmäksi.