Ruoho ei ole vielä ihan noin vihreää, mutta pyöräilykausi on jo alkanut. Kuvat Shutterstock ja valmistajat
Ruoho ei ole vielä ihan noin vihreää, mutta pyöräilykausi on jo alkanut. Kuvat Shutterstock ja valmistajat

Millainen pyörä sopii sinulle parhaiten? Katso vaihtoehdot kolmeen eri tarpeeseen.

1. ”Haluan päästä mukavasti kaupunkitapahtumiin ja kaupoille. Vauhti ei ole tärkeää, enkä aio hikoilla.”

Perusfillari tai mummopyörä sopii tarkoitukseen hyvin. Uuteen suosioon nousseiden Jopojen ja Ponien selkään on mukava loikata, sillä niissä on matala ”läpiastuttava” runko ja pysty ajoasento.

Joissakin perusfillareissa on vaihteet, mutta lyhyillä matkoilla pärjää ilmankin. Vaihteeton, jalkajarrullinen malli ei kaipaa huoltoa niin paljon kuin teknisempi pyörä. Kokonaisuuden kruunaa etukori, jossa ostokset kulkevat tyylillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos pyörässä on kiinteä runko­lukko, sen saa lukittua näppärästi kioskireissun ajaksi. Lisäksi kannattaa hankkia jämerämpi U-lukko, sillä esimerkiksi Jopot ovat vorojen suosiossa. Perusfillarit maksavat pyöräliikkeessä noin 300–500 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tunturin 1-vaihteinen uutuus Ilona, 399 €.

2. ”Haluan viilettää työmatkani vauhdikkaasti. Viikossa fillarointia saattaa kertyä useita kymmeniä kilometrejä.”

Pidemmille matkoille passeli valinta on hybridi tai fitness-pyörä, joihin on yhdistetty maastopyörän ja maantie­pyörän ominaisuuksia.

Hybridit­ ja fitness-pyörät ovat kevyempiä kuin perusfillarit ja niissä on kapeammat renkaat eli ne rullaavat sujuvammin. Vaihteita riittää niin, että mäet pääsee ylös ja sunnuntaipyöräilijät jäävät taakse. Tanko on kuitenkin suora ja ajoasento pystympi kuin sportti­malleissa.

Kysy, millaiset vaihteet ja jarrut pyörässä on. Napa­vaihteilla ja levyjarruilla varustettu fillari kaipaa usein vähemmän­ huoltoa kuin jarru­paloilla ja ketju­vaihteilla varustettu.

Hybridin ostoon kannattaa varata­ 600–800 euroa. Nishiki Hybrid 401, 24 vaihdetta, 699 €.

3. ”Minulle kylän viilein menopeli.”

Kaikkein viileimmät tyypit rakentavat pyöränsä itse. Apua saa esimerkiksi Helsingin Pyöräpajasta (pyorapaja.info). Moni tyyliniekka valitsee myös kotimaisen Pelagon tai ekologisen, bamburunkoisen Zambikes-pyörän, jonka hankkiminen tukee vähäosaisia pyörien valmistusmaassa Sambiassa.

Pelagon uutuus Airisto sopii sekä kaupunki- että retkikäyttöön, 1 295 €.

Vinkki!

80- ja 90-luvun retkipyörät ovat käteviä, monikäyttöisiä ajopelejä. Niitä voi etsiä esimerkiksi nettikirppareilta ja kierrätyskeskuksista.

Vinkkejä antoivat Helsingin polkupyöräilijöiden varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo ja projektipäällikkö Petteri Nisula Pyöräilykuntien verkostosta.

Lue myös

Pyörä kesäkuntoon! Aloittelijan ohjeet

Meri-Tuuli Lindström suosii pyöräretkillä olutta viinin sijaan

Malla Malmivaara tuunaa pyöränsä itse

Sisältö jatkuu mainoksen alla