Ruoho ei ole vielä ihan noin vihreää, mutta pyöräilykausi on jo alkanut. Kuvat Shutterstock ja valmistajat
Ruoho ei ole vielä ihan noin vihreää, mutta pyöräilykausi on jo alkanut. Kuvat Shutterstock ja valmistajat

Millainen pyörä sopii sinulle parhaiten? Katso vaihtoehdot kolmeen eri tarpeeseen.

1. ”Haluan päästä mukavasti kaupunkitapahtumiin ja kaupoille. Vauhti ei ole tärkeää, enkä aio hikoilla.”

Perusfillari tai mummopyörä sopii tarkoitukseen hyvin. Uuteen suosioon nousseiden Jopojen ja Ponien selkään on mukava loikata, sillä niissä on matala ”läpiastuttava” runko ja pysty ajoasento.

Joissakin perusfillareissa on vaihteet, mutta lyhyillä matkoilla pärjää ilmankin. Vaihteeton, jalkajarrullinen malli ei kaipaa huoltoa niin paljon kuin teknisempi pyörä. Kokonaisuuden kruunaa etukori, jossa ostokset kulkevat tyylillä.

Jos pyörässä on kiinteä runko­lukko, sen saa lukittua näppärästi kioskireissun ajaksi. Lisäksi kannattaa hankkia jämerämpi U-lukko, sillä esimerkiksi Jopot ovat vorojen suosiossa. Perusfillarit maksavat pyöräliikkeessä noin 300–500 euroa.

Tunturin 1-vaihteinen uutuus Ilona, 399 €.

2. ”Haluan viilettää työmatkani vauhdikkaasti. Viikossa fillarointia saattaa kertyä useita kymmeniä kilometrejä.”

Pidemmille matkoille passeli valinta on hybridi tai fitness-pyörä, joihin on yhdistetty maastopyörän ja maantie­pyörän ominaisuuksia.

Hybridit­ ja fitness-pyörät ovat kevyempiä kuin perusfillarit ja niissä on kapeammat renkaat eli ne rullaavat sujuvammin. Vaihteita riittää niin, että mäet pääsee ylös ja sunnuntaipyöräilijät jäävät taakse. Tanko on kuitenkin suora ja ajoasento pystympi kuin sportti­malleissa.

Kysy, millaiset vaihteet ja jarrut pyörässä on. Napa­vaihteilla ja levyjarruilla varustettu fillari kaipaa usein vähemmän­ huoltoa kuin jarru­paloilla ja ketju­vaihteilla varustettu.

Hybridin ostoon kannattaa varata­ 600–800 euroa. Nishiki Hybrid 401, 24 vaihdetta, 699 €.

3. ”Minulle kylän viilein menopeli.”

Kaikkein viileimmät tyypit rakentavat pyöränsä itse. Apua saa esimerkiksi Helsingin Pyöräpajasta (pyorapaja.info). Moni tyyliniekka valitsee myös kotimaisen Pelagon tai ekologisen, bamburunkoisen Zambikes-pyörän, jonka hankkiminen tukee vähäosaisia pyörien valmistusmaassa Sambiassa.

Pelagon uutuus Airisto sopii sekä kaupunki- että retkikäyttöön, 1 295 €.

Vinkki!

80- ja 90-luvun retkipyörät ovat käteviä, monikäyttöisiä ajopelejä. Niitä voi etsiä esimerkiksi nettikirppareilta ja kierrätyskeskuksista.

Vinkkejä antoivat Helsingin polkupyöräilijöiden varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo ja projektipäällikkö Petteri Nisula Pyöräilykuntien verkostosta.

Lue myös

Pyörä kesäkuntoon! Aloittelijan ohjeet

Meri-Tuuli Lindström suosii pyöräretkillä olutta viinin sijaan

Malla Malmivaara tuunaa pyöränsä itse

Mitä tähdet lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Nyt tarvitaan vähän säätöä sekä töissä, että kotona, ja saat varmistettua itsellesi vähän lisää tuloja. Tee ylitöitä, äläkä tuhlaa. Älä myöskään ryhdy mihinkään ilman pomminvarmaa suunnitelmaa. Pidä tunteesi kurissa kuun vaihteessa, niin et joudu katumaan. 

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Älä tee nyt hätiköityjä päätöksiä. Varaa tarpeeksi aikaa löytääksesi edullisia vaihtoehtoja. Joku vetoaa tunteisiisi saadakseen läpi oman ideansa, joka vaatisi myös sinun varojasi. Kuun vaihteessa hommat luistavat, jos pyydät apua luotetulta taholta. 

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Suuntaa energiasi nyt johonkin tuottavaan, sillä saat paljon aikaan. Liikunta ja matkat piristävät mieltäsi ja saavutat niissä tavoitteesi. Tapaat vanhan tutun ja huomaat, että välillänne säkenöi sittenkin. Ota kuitenkin askel kerrallaan, ettet pety. Pidä myös huoli rahoistasi!

RAPU 22.6.–22.7.

Nyt sinun on aika ilmaista tunteesi, tai panostaa yhteistyöhön niiden kanssa, jotka ovat sinulle tärkeitä. Se saattaa johtaa merkittävään elämänmuutokseen. Jos joku kuitenkin jää jälkeen siitä, mitä on yhdessä sovittu, homma saattaa kaatua. Ole varovainen! 

LEIJONA 23.7.–22.8.

Ota vähän rennommin, mitä ikinä sitten teetkin. Jos lupailet liikoja, joudut vaikeuksiin. Väistä myös houkutukset ja ihmissuhdesotkut, joita olisi nyt tarjolla. Älä myöskään päästä tuhlailevaa ja anteliasta puoltasi hallitsemaan käytöstäsi, muuten voit joutua jonkun muiden virheiden maksajaksi.

NEITSYT 23.8.–22.9.

Älä nyt jää odottelemaan, mitä tuleman pitää, vaan ryhdy tekemään niitä muutoksia, joita kaipaat. Kuuntele sydäntäsi ja marssi eteenpäin itsevarmana, niin pääset tavoitteeseesi. Kaikki läheisesi eivät nyt tue sinua, mutta älä välitä, vaan teen niin kuin sinulle on paras.

VAAKA 23.9.–22.10.

 Tarvitset nyt sekä pään-, että kehonhuoltoa, joten joogaretriitti tai jokin kurssi voisi olla paikallaan. Kuuntele tarkasti ja punnitse asioita mielessäsi, niin opit paljon uutta. Myös jokin työhön liittyvä matka voisi synnyttää uusia ajatuksia. 

skorpioni 23.10.–22.11.

Anna tunteidesi kerrankin viedä sinua. Kerro, mitä sydämesi sanoo ja sinua kuunnellaan. Varo kuitenkin sitä, joka kuun vaihteessa tunkee takaisin elämääsi. Tiedät jo, että hän ei ole sinulle hyväksi. Toisaalta myös aito romanssi on nyt hyvinkin mahdolinen.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Nyt voit rauhassa keskittyä omien asioidesi edistämiseen niin taloudessa, työpaikalla kuin kotioloissakin. Säästä tai ota säästöt käyttöön, ehdota, suunnittele, organisoi ja tee muutoksia. Onnistut kaikessa, mihin ryhdyt, kunhan vain muistat väillä vilkaista myös peruutuspeiliin. 

KAURIS 22.12.–20.1.

Älä nyt anna pikkuseikkojen hidastaa menoa. Jätä menneet ja paina täysillä eteenpäin, niin saat aikaan paljon positiivista. Käytä energiaasi myös suhteidesi kohentamiseen, ja panosta erityisesti heihin, jotka ovat aina seisoneet rinnallasi. On aika palkita heitä!

VESIMIES 21.1.–19.2.

Ajattele ennen kuin toimit! Nyt on vaarana myös ylireagoida, mikä vaarantaa erityisesti läheiset ihmissuhteesi. Ole kiltti ja harkitse aina ennen kuin toimit. Vihaa kannattaa purkaa liikuntaan, eikä äänijänteitä rasittaen. Talouspuolellakin kannattaa pysytellä budjetissa eikä rasittaa kukkaroa.

KALAT 20.2.-20.3.

Nyt on aika hoitaa hoitamattomat hommat kuntoon, ja tsekata että sekä lääkekaappi, että taloustilanne on ajan tasalla. Saat pari kiinnostavaa tarjousta ja niihin on kiva tarttua, kun muuta asiat on hoidettu kuntoon. Tähtiin on kirjoitettu romantiikkaa, rakkautta ja jopa sitoutumista.

Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia pureutuu Venäjän presidentin miljardiomaisuuden taustoihin.

IS TV-LEHTI: Toukokuussa neljännen kautensa aloittaneeksi presidentiksi Vladimir Putinin voisi sanoa elävän suhteellisen normaalia elämää, ainakin mitä tulee henkilökohtaiseen varallisuuteen. 

Toki reilun 100 000 dollarin luokkaa oleva vuosipalkka on taviksen tuloihin nähden suuri, mutta omistukset ovat melko vaatimattomat – Venäjän presidentiksi: 1 500 neliön tontti, 77 neliön asunto, autotalli, kaksi vanhaa neuvostovalmisteista autoa, Lada Niva ja peräkärry. Näin siis virallisen totuuden mukaan. 

Putinin rahakuvioita aiemminkin tutkineiden Nicolas Tonevin ja Anastasia Kirilenkon Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia (Putin and the Mafia, 2017) esittää hänen haalineen miljardien omaisuuden, johon kuuluu esimerkiksi valtavia kiinteistöjä ja palatseja Venäjällä ja ulkomailla. Dokumentissa etsitään muun muassa kartanotiluksia Venäjänsaarella lähellä Viipuria.

Dokumentin mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa.  Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Dokumentti setvii Putinin salaillun omaisuuden alkuperää. Rahavirtoja kartoitetaan 1990-luvun alkuun, jolloin Putin toimi Pietarin apulaispormestarina. Tonev ja Kirilenko todistelevat, kuinka tämä oli virkamiesroolinsa ohella keskeinen tekijä hallinnon ja rikollisten välisissä hämäräbisneksissä. Liikeelämältä pumpatun korruptiorahan lisäksi Putin hyötyi apulaispormestarina Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisestä tilanteesta, jossa harmaa talous takoi miljardeja. 

Kuvaavaa on, kuinka usein 1990-luvulla Venäjällä tehdyissä korruptiotutkimuksissa Putinin nimi nousi esiin. Vuosien saatossa todisteita on ilmaantunut lisää Putinin ja venäläismafian yhteyksistä. Ainoat seuraukset ovat tunteneet nahoissaan Putinia vastaan nousseet, jotka ovat muuttaneet maasta tai päässeet hengestään, joskus molempia.

Putin ja mafia ei tuo varsinaisesti mitään uutta Putiniin liitettyihin raskaisiin syytöksiin. Laaja todistusaineisto todistajalausuntoineen auttaa kuitenkin hahmottamaan kuvion mittakaavaa. 

Dokumentti esittää kiinnostavan näkemyksen Putinin vallan- ja kullanhimon motiiveista. Sen mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa. Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Ulkolinja: Putin ja mafia, TV1 klo 22.00