Tämä kuva voisi muistuttaa lupauksesta matkustaa tai lomailla enemmän. Kuva: Shutterstock
Tämä kuva voisi muistuttaa lupauksesta matkustaa tai lomailla enemmän. Kuva: Shutterstock

Nämä kymmenen vinkkiä auttavat sinua pysymään oikeilla raiteilla.

1. Mieti, mitä haluat

Onnellisuustutkija ja psykologian professori Acacia Parks korostaa CNN.comin kirjoituksessaan, että ihminen ponnistelee ahkerammin, kun tietää, miksi tekee niin. Ei riitä, että päämäärä on yleisesti tärkeä tai jonkun läheisesi mieleen, vaan sen on oltava tärkeä sinulle.

2. Älä lupaa liikoja

Aseta minitavoite. Esimerkiksi jos et harrasta ollenkaan liikuntaa, tuskin kannattaa luvata käyvänsä viidesti viikossa salilla, vaan aloittaa rennosti esimerkiksi lisäämällä hyötyliikuntaa ja kävelylenkkejä. Liian intensiivinen alku saa helposti innon romahtamaan.

3. Keskity yhteen

Ihmisellä on rajallinen määrä tahdonvoimaa, joten ei ole järkevää tehdä liian montaa lupausta. Jos esimerkiksi haluat laittaa kertaheitolla ruokavaliosi, vaatevarastosi ja rahatilanteesi kuntoon, olet haukkamassa liian ison palan. Mieti, mikä on tärkeintä sinulle, ja keskity yhteen lupaukseen.

4. Tarkenna lupausta

Sen sijaan, että lupaat harrastaa enemmän liikuntaa, lupaa esimerkiksi lenkkeillä joka viikko kymmenen kilometriä tai opetella vetämään yksi leuka. Tarkan lupauksen eteen on selkeämpi ponnistella kuin epämääräisen.

5. Älä kieltäydy kokonaan

Esimerkiksi karkkilakko tai karkkipäivä johtaa usein vain entistä voimakkaampaan himoon tai jopa ahmimiseen. Makeanhimo pysyy parhaiten kurissa sillä, että syöt säännöllisesti ja riittävästi ruokaa, joten voisitko ennemmin vaikka luvata syödä kunnon aamupalan?

6. Julista aikeesi

Kerro tavoitteistasi somessa, kavereille, perheelle ja työporukalle. Sosiaalinen paine vaikeuttaa repsahtamista, ja saat tukea.

7. Valitse haaste

Selkeä päämäärä (ja maksettu ilmoittautumismaksu) motivoivat. Jos esimerkiksi haluat oppia juoksemaan, ilmoittaudu juoksutapahtumaan.

8. Kerää porukka

Jos tahdot lukea enemmän kirjoja, perusta lukupiiri. Aloita lenkkeily ystävän kanssa, lopeta kahvinjuonti työkaverin kanssa tai sovi puolisosi kanssa, että vietätte joka viikko yhden illan kaksin. Treenitreffeistä on vaikeampi luistaa, ja kotona tai työpaikalla on helpompi syödä terveellisesti, jos muut eivät kanna eteen herkkuja.

9. Ripottele muistutuksia

Aseta lupauksestasi muistuttava sitaatti tai kuva kännykän, tietokoneen tai Facebook-profiilisi taustakuvaksi. Voit myös kiinnittää lupauksen vaikka peilin kulmaan tai vaatekaapin oveen. Jos lupauksesi on esimerkiksi matkustaa enemmän tai viettää enemmän aikaa ystävien kanssa, muistutuksenasi voi toimia vaikka kuva paratiisirannasta tai kaveriporukastasi. Myös tietokoneen tai sovelluksen salasana voi muistuttaa lupauksestasi.

10. Ole lempeä itsellesi

Veren maku suussa on toimiva menetelmä harvalle. Ihminen ei ole kone, ja uusien tapojen muodostumiseen menee aikaa. Älä turhaan syyllistä itseäsi, jos ratkesitkin polttamaan tai skippasit kuntosalin. Ajattele, että kokemus oli opettavainen. Nyt tunnet itsesi paremmin ja olet valmis yrittämään uudestaan. Päätä miten palkitset itsesi, kun onnistut tavoitteessasi.

 

Gif: Tumblr

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.