Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos kohtaa karhun, pitää vain perääntyä rauhallisesti. Mutta miten selvitään kunnialla teini-ikäisistä, jotka maleksivat joukkoina kunniallisten kansalaisten kulkuväylillä?

Pelottavia? Teinit vai? Mitä te höpisette?

– Ovat ne, väittää nelikymppinen tuttuni, ja toinen säestää.

– Ne liikkuvat isoissa laumoissa. Ne ovat röyhkeitä ja levittäytyvät mahdollisimman leveästi joka paikaan. Jos niiden ohi kävellessä kompastuisi, ne alkaisivat nauraa ja ilkkua. Pitää yrittää olla niin, ettei vilkaisekaan niihin. Jos vilkaisisi, ne huutaisivat varmasti jotain.

En usko. Minusta pelottavia ihmisiä ovat Bemareita ajavat miehet ja ilmapalloja kiduttavat pikkulapset. Ja naiset, joilla on vihreät rakennekynnet! Heistä tulee mieleen tv-sarja V. Se, jossa ulkoavaruuden liskot alkoivat lisääntyä ihmisten kanssa.

Lupaan reteästi käydä kaupungilla todistamassa, että olen oikeassa, ja että teinit ovat vaarattomia palleroita. Suuntaan Helsingin keskustaan, Kampin kauppakeskukseen, jossa heitä kuulemma liikkuu. Heitä on yritetty kyllä hätyytellä sieltä maleksimasta, mutta he palaavat aina takaisin kuin lokit torille.

Totta, täällä heitä pyörii! Pari tyttöä laahustaa käytävällä. Anttilan edessä lattialla istuu kaksi poikaa pelaamassa lauta­peliä. Kukaan ei voisi näyttää vaarattomammalta. Näin pieninä ryhminä nämä eivät ainakaan pelota. Ulkona Narinkkatorin portailla sen sijaan laiduntaa isoja laumoja, juuri niitä, joista pelokkaat puhuvat. Minun on tarkoitus mennä juttelemaan heille mukavia, mutta huomaan, etten uskalla. He ovat kovin pitkiä ja äänekkäitä, ja heillä on selvästi jokin oma juttu meneillään. Jos menisin piipittämään jotain, mitä he tekisivät? Varmasti katsoisivat halveksuvasti, ja punastuisin.

Kappas, pelkään nuoria ihmisiä.

Heitä pitää ymmärtää

– No, teinit näyttävät isoilta ihmisiltä, mutta niiden suusta voi tulla ihan mitä tahansa. Henkisen ja fyysisen kehitys­tason epäsuhta on jännä. Kyllä mä tavallaan ymmärrän, miksi ne saattavat pelottaa.

Näin lausuu pienikokoinen, kiltti uskonnonopettaja Piia. Häntä itseään ei muutama nuorisolainen pelota: opettaminen yläkoulussa on karaissut. Piian mielestä meidän harvemmin teinejä kohtaavien kannattaa muistaa, että teinit ovat periaatteessa ihmisiä – heidän tilannetajunsa ja käytöksensä ovat vain vielä varhaisemmassa kehitysvaiheessa. Teinit tykkäävät Piian mukaan kannustamisesta. Kun vähän kehuu, ganstereinkin heistä heltyy.

Niin varmasti, mutta ei tässä nyt ketään haluta kehua. Sitä varten ovat kummitädit ja isoäidit. Nyt on kyse siitä, miten teinien reviirialueilla liikutaan ilman pelkoa. Nuorethan ovat siinä mielessä samanlaisia kuin suurpedot, että vaikka niitä talsii viattomien ihmisten takapihoilla, niille löytyy aina ymmärtäjiä. Miksi nuoria pitäisi kannustaa, eiväthän hekään ajattele muiden tunteita?

– Se on totta, ja jossain menee todellakin raja. Mutta toisaalta, heidän mielestään aikuiset ovat oikeasti pelottavia, ja he peittävät sitä esittämällä koviksia. He ovat kuitenkin aikuisten maailmassa sellaisia mokailevia tötteröitä, Piia selvittää.

Ehkä teinit pelottavatkin lähinnä niitä, jotka elävät liian tanakasti aikuisten maailmassa. Opettajat ja teinien vanhemmat eivät säpsähtele. Tuttu perheenäiti toteaa, että mopopoikien syljeskelevä ryhmä näytti uhkaavalta siihen asti, kunnes oma poika hengaili samassa ryhmässä. "Kas, siinähän on meidän Lasse ja hänen kaverinsa Luukas. Luukasko se oli, joka käytti vaippoja tosi pitkään?"

Piia antaa oman neuvonsa teinien kohtaamiseen.

– Ole millainen urpo vain, kunhan olet oma itsesi. Teeskentelyn he aistivat heti.

Heilläkin on vaikeaa

Huomasin, että häpykarvoitusta on peppuvaossakin. Onko se normaalia?

Mua ällöttää ku mun silmämunas tuntuu liiket ja pelkään et siäl on joku mato.

Siis pelkään että Suomeen tulisi sotatila, en tiedä kenen taholta mutta kuitenkin.

Jos Demi-lehden keskustelupalstaa on uskominen, teinit ne vasta pelkäävätkin. Hämähäkkejä, oksentamista, poikaystävän äitiä, ympäristökatastrofia, murhaajia. Ei ole helppoa. Kai niitä pitää vähän ymmärtää.

– Oikeasti nuoret haluavat pärjätä ja onnistua, sanoo nuoriso-ohjaaja Tommi Ripatti.

Tommin mielestä nuoria ei ole järkeä niputtaa häiriköiksi tai hengailijoiksi. He ovat peruskansaa, mukavia tyyppejä, joukossa jokunen ongelmainenkin.

Monen aivot vain ovat alikäytöllä: nuorilta ei vaadita tarpeeksi, eivätkä koulutehtävät heistä tunnu liittyvän siihen maailmaan, jossa eletään. Nykyteini ei opi enää rakentamaan laituria isän kanssa tai saa mummilta vinkkejä jäälyhdyn tekoon. Haasteita puuttuu.

Yhdessä suhteessa nuoriso on oikeasti erilaista kuin ennen vanhaan. Heille ei nimittäin kukaan ole automaattisesti auktoriteetti – ei esimerkiksi vanhempi nainen kauppakeskuksen käytävällä. Kunnioitus pitäisi ansaita.

– Sehän se tekee nuorisosta pelottavaa vanhempien silmissä. Nuorille pitää nykyään perustella myös kaikki käytöstavat. Minä olen vielä koululaisena ottanut pipon pois tunnilla vaikka tajusin, ettei se auttanut oppimista. Nyt mitään normeja ei noudateta kyseenalaistamatta, eikä se ole aina hyvä juttu.

Tommikin myöntää, että teinit osaavat halutessaan olla ärsyttäviä. Rasittavuus on Tommin mielestä tekemisen puutetta:

– Laumoittuminen, säätö ja häiriköinti johtuvat toimettomuudesta.

Ei sillä, että kauppakeskuksissa oltaisiin toimettomia. Siellä tavataan kavereita, näyttäydytään ja verkostoidutaan. 

Ongelmana on vain se, että kauppiaat eivät tienneet perustavansa nuorisotaloa. He näkisivät mieluummin laumoittain ostovoimaista vanhustoa kuin nuorisolaisia, ja vaikka Tommi ymmärtää työkseen teinejä, häneltä riittää ymmärrystä myös kauppiaille. Eivät nuoret ole söpöjä maskotteja, jotkut heistä tekevät pahojaan. Kampissakin tilanne kärjistyy aina silloin tällöin. Vuosi sitten sieltä poistettiin istuimiksi tarkoitettuja paasia, jotta nuoret eivät istuisi. Tänä keväänä kutsuttiin poliisi pitämään järjestystä.

Tommilla ei oikein ole ratkaisua nuorten ja kauppiaiden väliseen kahnaukseen. Sen sijaan hänellä on neuvoja pelokkaille keski-ikäisille. Nyrkkisääntö on, että nuoria ei kiinnosta vanhusten kiusaaminen. He ovat kiinnostuneet toisistaan. Ympäristön asioista he välittävät suunnilleen yhtä paljon kuin aivokuolleet.

Jos haluaa saada vaihteeksi teinit hiljenemään sen sijaan, että luikkisi itse punastellen heidän tieltään pakoon, Tommi ehdottaa seuraavaa:

– Valitse ryhmästä yksi, tuijota häntä hetki. Hymyile nätisti ja kysy häneltä, mitä kuuluu. Sillä tavalla ne hämmentyvät ja poistuvat paikalta sanoen, että "v***u tuo akka on sekasin". Sitten ne tulevat nuorisotalolle ja sanovat, että metrossa oli kiva tyyppi.

He näyttävät silti pelottavilta

Tiedättekö, mikä niissä myös pelottaa? Ne osuvat arkaan paikkaan pelkällä olemassaolollaan. Kun itse vanhenee, on loukkaavaa nähdä ihmisiä, joilla on elämä edessä. Nuoret eivät näytä naurettavilta tanssiessaan, ja lävistykset pukevat heitä. Eivätkä he vielä tiedä, että hekin vanhenevat ja kuolevat jonain päivänä.

Otan uuden lähestymisen kauppakeskukseen. Aion mennä rohkeasti kysymään, mitä nuorisolle näinä päivinä kuuluu. Minulla on sopivan tätimäinen outfit: puolihame, vaaleanpunaiset sandaalit ja neulepaita.

Kohteet, kolme tyttöä ja kaksi poikaa, istuvat vierekkäin keskellä rappusia, täsmälleen kulkuväylällä tietysti. Tummanpuhuvia vaatteita, voimakas silmämeikki, tympiintyneet ilmeet, syljeskelyn jälkiä asvaltilla: selviä pahiksia. Toinen pojista tupakoi ja kurottaa kassiinsa, jossa on tölkkejä. Kaljaa varmasti, hyi kamala.

Saan seistä heidän edessään vähän aikaa, ennen kuin he yksitellen huomaavat, että 2010-luvun Anneli Tempakka pilaa heidän näköalansa. Tästä läheltä katsottuna he eivät itse asiassa näytä kovin synkeiltä vaan hirveän söpöiltä, varsinkin nyt, kun heitä alkaa hymyilyttää.

– Niin? toinen poika kysyy.

Esittäydyn ja kysyn, mitä kuuluu. Heille kuuluu hyvää, he ovat olleet täällä jo monta tuntia tapaamassa kavereita. He eivät hämmenny vaan vastailevat ystävällisesti. Ihme mussukoita. Mites tuo pelottavuuspuoli?

– Ei me olla pelottavia! tulee kuorolausuntana.

– Me ollaan erilaisia! joku päättää.

Erilaisia nuoria – niistä Tempakan Anneli tiesi ihan radio-ohjelman verran. Minä en taida jatkaa aiheesta. Saan sen sijaan kuulla Annilta, Nuutilta, Karoliinalta, Astorilta ja Kaisalta, että he eivät tee täällä pahojaan mutta pitävät kyllä kovaa ääntä. Joskus vartijat ajavat heidät sisältä ulos. Joskus heitä nolottaa, kun he miettivät, millaisen kuvan turistit saavat suomalaisnuorista. Kamppi on Annin mukaan loistava tapaamispaikka siksi, että se sijaitsee bussiterminaalin päällä. Tänne virtaa ihmisiä joka puolelta pääkaupunkiseutua, ja Annikin on saanut jo monta uutta ystävää. Paikka toimii myös pariutumistarkoituksessa.

– Otatsä nakin? Astor kysyy.

Nakkien vieressä kassissa olevat tölkit eivät tietenkään sisällä kaljaa vaan energiajuomaa. Toivotamme hyvät kesät.

Lue myös: Teinit temmeltävät – katso klassiset videot

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Kuuntele itseäsi. On tärkeää, että olet rehellinen peilikuvallesi tunne-elämääsi koskevissa kysymyksissä. Älä sulkeudu kuoreesi.

                

KAURIS

Anna muiden puuhata omiaan. Pidä huolta läheisistäsi ja kotiin liittyvistä asioista. Sinun on keskityttävä yhteen asiaan kerrallaan.

 

VESIMIES

Pysyttele totuudessa. Onnistut välttämään tunnerikkaan konfliktin, jos et vääristele tapahtumia. Älä sekaannu asioihin, jotka eivät kuulu sinulle.

 

KALAT

Tunteesi karkaavat herkästi käsistä, jos et ole tarkkana. Valitse sanasi tarkkaan. Oikea ajoitus voi säästää sinut monilta harmeilta.

 

OINAS

Pidä henkilökohtaiset asiat yleisöltä piilossa. Huhut lähtevät tänään leviämään pienestä sytykkeestä. Älä anna kenenkään jyrätä ylitsesi.

 

HÄRKÄ

Älä usko kaikkea, mitä sinulle kerrotaan. Terve ennakkoluuloisuus pelastaa sinut hankaluuksilta. Luota vaistoosi tiukan paikan tullen.

 

KAKSONEN

Vietä laatuaikaa rakkaan ihmisen seurassa. On hyvä hetki miettiä sitoutumista. Ihmissuhteissa puhaltavat uudet tuulet.

 

RAPU

Tarjoa apuasi sitä tarvitseville. Voit oppia päivän tapahtumista paljon. Panoksesi saa aikaan merkittäviä muutoksia.

 

LEIJONA

Suunnittele tulevia reissuja. On aika ottaa yhteyttä vanhoihin ystäviin ja muistella menneitä. Taaksepäin palaaminen tekee hyvää.

 

NEITSYT

Satsaa kaikkesi ihmissuhteisiin. Voit saada aikaan positiivisia muutoksia ympäristössäsi. Pelastat perheenjäsenen tai sukulaisen päivän.

 

VAAKA

On aika puhua suoraan. Jaa tuntemuksesi läheisesi kanssa. Perhe ja ystävät menevät tänään kaiken muun edelle.

 

SKORPIONI

Pieni muutos saa aikaan jotain merkittävää. Päivän tapahtumat auttavat sinua hahmottamaan asioiden tärkeysjärjestyksen. Raha-asioissa on luvassa yllätyksiä.

 

 

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?