Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Sokerinhimo saattaa sairastuttaa sinut. Kokosimme 11 helppoa vinkkiä, joiden avulla sanot hei hei sokerille.

1. Tee suunnitelma

Sovi itsesi kanssa, mitä saat syödä ja milloin. Älä kiellä herkuttelua heti kokonaan, vaan jaa pikkuherkut tasaisesti pitkin viikkoa.

2. Pidä ateriarytmi

Yli puolet päivän energiasta (monilla yli 800-1000 kcal) pitäisi olla syötynä ennen klo 16 iltapäivällä. Jos päivällä syö liian vähän, illalla iskee herkkunälkä.

3. Lue tuoteselosteet

Ja karsi piilosokeri.

4. Nappaa välipala

Kassiin mukaan terveellinen välipala heikkoihin hetkiin.

5. Salli pikkumakea

Mitä kiellät itseltäsi, sitä syöt varmasti enemmän kuin haluaisit. Kun annat itsellesi luvan herkutella, himo laantuu ja makean annoskoot pienenevät.

6. Älä osta kiusaajia kotiin

Harva jaksaa juosta kovin pitkälle sokerin perässä.

7. Hae mielihyvää

Auttaisiko jokin henkinen herkku: esimerkiksi musiikki- tai urheiluharrastus?

8. Hae vertaistukea

Samassa tilanteessa olevilla on paljon annettavaa toisilleen. Esimerkiksi OA, eli Overeaters anonymous, joka on tarkoitettu pakonomaisesta ylensyönnistä kärsiville.

9. Kerro läheisillesi

Häpeä vähenee, kun asian jakaa.

10. Nuku

Väsyneenä ei jaksa vastustaa makeita ja kaloripitoisia herkkuja.

11. Ole sitkeä

Himo laantuu noin kolmessa kuukaudessa.

Lähteet: Terveyskeskuslääkäri ja psykoterapeutti Outi Seppälä, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg sekä Huffington Post.

Lue myös: 

Iholla-sarjan Claudia Eve pääsi sokerikoukusta ja laihtui 30 kiloa

Mikä sokerinhimo?

– Sokeririippuvuus on himoa ruokiin, jotka sisältävät nopeita hiilihydraatteja. Tällaisia ovat makeat herkut, mutta myös vaikkapa perunalastut ja vaalea leipä. Ne hajoavat elimistössä nopeasti sokereiksi ja vapauttavat mielihyvää tuottavia hormooneja.

– Sokeririippuvuutta ei ole toistaiseksi diagnosoitu sairaudeksi. Riippuvuus on ongelma, kun se alkaa hallita elämää.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla