”Ai että kakkua ja leivoksia? Sopiihan se, sisäinen ääneni.” Kuva: Shutterstock
”Ai että kakkua ja leivoksia? Sopiihan se, sisäinen ääneni.” Kuva: Shutterstock

Uudenvuodenlupaukset kertovat itsensä arvostamisesta, tietävät toisia työkseen elämänmuutoksissa auttavat.

Millaisia uudenvuodenlupauksia tekevät ihmiset, jotka auttavat työkseen muita elämänmuutoksissa? Kysyimme erilaisia valmennus- ja terapiapalveluita tarjoavilta ammattilaisilta, mitä he lupaavat tehdä tai olla tekemättä vuonna 2017.

Mentaalivalmentaja lupaa: en lähde huonoille treffeille

”Teen saman lupauksen kuin viime vuodenvaihteessa: sitoudun toimimaan sen mukaisesti, miten sydän sanoo. 

Olen sinkkunainen ja saan miehiltä tarjouksia. Jos yhtälö tuntuu yhtään siltä, että en halua mennä treffeille, niin minähän en mene. Olen vahvempi, kun teen just niin kuin tykkään.

OIen viimeisten kolmen neljän vuoden aikana opetellut elämään niin, että kuuntelen itseäni ja toimin sen mukaisesti. Otan toisia ihmisiä huomioon, mutta en niin, että minun pitäisi taipua joka suuntaan.”

Minna Marsh, mentaalivalmentaja

Psykoterapeutti lupaa: Käyn salilla kolmesti viikossa

”Teen aina uudenvuodenlupauksen. Se on perinteisesti ollut liikuntaan liittyvä, koska siinä alan helposti kiireisessä arjessani säästää.

Lupaan tänä vuonna juosta Likkojen lenkin toukokuussa ja käydä kolme kertaa viikossa kuntosalilla. Minulla on työpaikan alakerrassa sali, jolle on helppo mennä esimerkiksi silloin, kun asiakas on sairastumisen vuoksi peruuttanut aikansa.

Kun lupaan näin, tiedän kaivavani jumppavaatteet kaapista paljon todennäköisemmin kuin ilman lupausta, jolloin saatan jäädä teekuppi kädessä istumaan työpöydän ääreen.”

Anu Tallgrén, psykoterapeutti

Elämäntaidon valmentaja lupaa: unohdan lupaukset, teen unelmakartan

”Joka vuosi lupaan jotakin, mutta sitten lupaus unohtuu. Teen kuitenkin unelmakartan, eli aarrekartan, jokaisena uutenavuotena. Unelmakarttaan laitan asioita, joita haluan tältä vuodelta. 

Sitten unelma on visualisoitu, mutta minun ei tarvitse tietää, mitä kautta pääsen siihen. Tuntuu hyvältä katsoa, että tuota kohti olen menossa.

Olisi ihana vapauttaa ihmiset lupauksista. Ei ole pakko luvata.”

Sari Hämäläinen, elämäntaidon valmentaja

Psykologi lupaa: Joustan kasvissyönnistä, jos se tuntuu hyvältä

”En aseta lupauksia, vaan enemmänkin tavoitteita. Pohdin, mitkä ovat sellaisia asioita, joita haluan edistää tulevana vuonna. Aikataulutan ja mietin, mistä aloitan sekä mitä voin tehdä jo tänään ja joka päivä.

Nyt tavoitteenani on pitää edelleen huolta omasta hyvinvoinnistani ja terveydestäni. Pyrin kuuntelemaan sisäistä ääntäni, vaikkei se aina olisi suositusten tai edes omien luulojeni mukainen. OIen ollut pitkään kasvissyöjä ja haen esimerkiksi siihen joustoa, jos huomaan, että tekee mieli syödä jotain muuta.”

Outi Rinne, psykologi ja tietokirjailija

Life coach lupaa: Pidän silmät ja korvat auki

”Lupaan seuraavat asiat: Pidän silmäni auki, jotta kanssaihmiseni ovat minulle näkyviä. Kuuntelen sitäkin, mitä ei sanota ääneen. Luotan omaan sydämeeni ja arvostan myös itseäni.

Nykyinen elämäni puoliksi Italiassa ja puoliksi Suomessa on avartanut mielenmaisemaani. Se on opettanut minua suuresti arvostamaan suomalaisuutta ja toisaalta ammentamaan oppia italialaisuudesta.”

Anu Beranger, life coach

Elämäntaidon valmentaja lupaa: Skarppaan syömisen suhteen

”Joulun herkuttelujen jälkeen on helppoa aina luvata itselle, että skarppaa ruokavalinnoissa ja lisää liikuntaa. Sen suurempia lupauksia en ainakaan toistaiseksi ole tehnyt.

Tuleva vuoteni on vielä jonkin verran avoin. Erilaisia lupauksia ja tavoitteita tulen varmasti vuoden mittaan asettamaan, mutta ne eivät ajoitu nyt vielä vuoden vaihteeseen.”

Noora Västinen, elämäntaidon valmentaja

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Sinulla on hyvä idea, joka voi avata sinulle ovia. Ole valmis ahkeroimaan asiasi eteen. Yhdistä voimasi hyvän tyypin kanssa.

 

VESIMIES

Katso tarkkaan, keneen luotat. Erityisesti raha-asioissa tulee olla skarppina. Kaiva taustoja, kunnes mikään ei ole enää epäselvää.

 

KALAT

Hoida rahakysymykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Paperiasioita ei kannata jättää roikkumaan. Valmistaudu yllätyksiin.

 

OINAS

Joku saattaa tarjota apua odottaen vaativia vastapalveluksia. Mielet muuttuvat tänään nopeasti, joten varustaudu yllätyksiin matkan varrella.

 

HÄRKÄ

Voimien yhdistämien on hyvä idea. Joku auttaa sinua ideasi kehittelemisessä, jos vain pyydät hänen apuaan. Pidä tunteesi hallinnassasi.

 

KAKSONEN

Itseluottamuksesi saa tänään nostetta. Saat päivän tapahtumista paremman käsityksen siitä, mihin olet menossa. Romantiikka värittää päivääsi.

 

RAPU

Kekseliäisyydestä saa pisteitä raha-asioissa. Ole tarkkana terveydentilasi kanssa ja selvitä mitä pikimmiten mieltäsi painava yksityiskohta.

 

LEIJONA

Luvassa on tunnemyrskyjä, jos et ole kyllin joustava. Joku loukkaantuu, ellet kuuntele hänen toiveitaan. Tee omaa juttuasi toisia kunnioittaen.

 

NEITSYT

Kiire tekee sinulle hyvää. Haasteet ja tiheä aikataulu ovat juuri sitä, mitä kaipaat pysyäksesi energisenä. Anna romantiikalle tilaisuus.

 

VAAKA

Ota haaste vastaan. Käy läpi viimeaikaisia tapahtumia ja kuulostele tunteitasi. Laadi itsellesi strategia ennen kuin hyppäät seikkailuun.

 

SKORPIONI

Saat vastaasi kovia sanoja, joiden ei pidä antaa lannistaa sinua. Kuuntele sydäntäsi. Löydät etsimäsi vain olemalla rehellinen itsellesi.

 

JOUSIMIES

Pidä ajatuksesi omana tietonasi. Liian aikainen valttiesi paljastaminen ei tiedä hyvää. Kerro joko koko totuus tai vaikene täysin.