Mökin komeroista kannattaa tonkia korkeavyötäröisiä farkkuja ja muita vaateaarteita. Kuva: Shutterstock
Mökin komeroista kannattaa tonkia korkeavyötäröisiä farkkuja ja muita vaateaarteita. Kuva: Shutterstock

Juhannuksena alkavista aleista voi bongailla trendilöytöjä, mutta mökillä haalit vaateaarteita ilmaiseksi.

Edessä juhannusreissu suvun mökille? Siinäpä vasta loistava tilaisuus päivittää vaatevarastoa edullisesti trendikkäämmäksi. Mökille on taatusti roudattu vuosikymmenten varrella jos jonkinnäköistä kasari- ja ysärihirvitystä, joiden uusi aika on jälleen koittanut. Ja jos jussi kuluu sisällä sadetta paossa, mikäpä olisikaan parempi ajanviete kuin vanhojen vaatteiden tonkiminen!

Mökin vaatevaraston trendikkäimmät:

1. Farkku

Mökin komeroista kannattaa tonkia seuraavia aarteita: leveälahkeisia farkkuja, Leviksen 501-klassikkoja, kasaripyllyn esiin nostavia mammafarkkuja, farkkuhameita ja -takkeja. Eli melkeinpä mitä vain denim-vaatteita. Laadukas farkku on taatusti kestänyt muutaman vuosikymmenen koihyökkäykset ja hiirenkakat.

2. Mokka

Jos mokkavaate ei ole kastunut ja pilaantunut, huutaa se päästä käyttöön tänä kesänä. Parhaimpia löytöjä ovat hameet, takit ja liivit. Jos mokan mukana tulee hapsuja, ei ole epäilystäkään, etteikö käsissä olisi tämän hetken muodikkain vaatekappale.

3. Klassikkotennarit

Kumppareiden, nuhjuisten sandaalien ja virttyneiden lenkkareiden joukosta voi hyvällä tuurilla bongata klassikkokengät, kuten Karhun tai Adidaksen tennarit. Jos popot eivät vakuuta puhtaudellaan, löytyy valkoisten kenkien puhdistamiseen ja hajujen hävittämiseen kokeilemisen arvoisia kikkoja.

4. Kolmiraitaverkkarit

Sporttitrendi ei väsy vieläkään, vaikka jotkut ehkä sitä jo toivoisivat. Kenkien lisäksi trendi näkyy myös pöksyissä: klassiset kolmiraitaverkkarit kiskaistaan nyt ylle muuallekin kuin mökkeilyn ajaksi. Mökin vaatevalikoimasta kannattaa valita se vähiten risaisin, napakammin istuvin ja vähiten koinsyömin vaihtoehto. Helppoa kuin heinänteko!

5. Gingham-kuosi

Löytyykö vintiltä käyttämätön, pieniruutuisella kuosilla varustettu pöytäliina? Hyvä! Kyseessä on ajankohtainen gingham-kuosi, joka on perinteisesti koristanut keittiönpöytää, mutta tänä kesänä myös pukeutumista. Käsistään kätevä voi väkertää liinasta vaikkapa hameen. Vähemmän kätevä voi kääriytyä liinaan mökkeilyn ajaksi ja kehuskella kanssamökkeilijöille trenditietämyksellään.

Vinkki: Jotkut vaatteista on syystäkin roudattu mökille piiloon. Ennen kuin astelet pieruverkkareissa, hapsuliivissä ja pöytäliinassa takaisin kaupunkiin, tarkista, että vaate on vähintäänkin puoliksi puhdas ja lähes täysin ehjä.

Lue lisää:

Nämä kammotustrendit uhkaavat tehdä paluun

Arvaatko, mikä ysäritrendi tekee nyt paluun?

Suosikkibloggari vinkkaa: nämä ovat kevään hittikengät

Klassikkotennarit palasivat jäähyltä muotibloggareiden jalkoihin

miina89

Tee nämä 5 trendilöytöä mökin vaatevarastosta

Kyllä vain! Itse löysin vanhojen vaatteiden ja kenkien joukosta muutamia helmiä. Etenkin vanhat farkut herätettiin henkiin muokkaamalla niistä shortseja. Muutamat Niken klassikkotennaritkin löytyi kätköistä, mutta niitä ei valitettavasti saanut puhtaaksi enää ei sitten millään. Onneksi alennusmyynnit ovat nyt kuitenkin alkaneet ja Spartoo mahdollisti uusien retrotennareiden hankinnan melko edullisesti.
Lue kommentti

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa:

 

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00