Hupsuus ei ole pois uskottavuudesta. Kuva: Shutterstock
Hupsuus ei ole pois uskottavuudesta. Kuva: Shutterstock

Kysyimme aikuisilta naisilta, minkä neuvon he antaisivat 19-vuotiaalle itselleen.

Ylioppilasjuhlapäivänä neuvoja satelee kuin karkkeja penkkarirekasta: Varovasti sen skumpan kanssa. Mieti nyt vielä sitä reppureissua. Tästä se elämä alkaa!

Kysyimme aikuisilta naisilta, minkä neuvon he olisivat oikeasti halunneet kuulla.

1. Älä odota, että sinua lähestytään. Pyydä itse ihmisiä ulos.

”Et menetä mitään ja saat parempia deittejä. Niin monta mahdollisuutta meni varmasti sivu suun, koska en uskaltanut avata suutani. Miksi ihmeessä sitä oli muilla elämän osa-alueilla itsevarma, mutta ihmissuhteissa odotti aina, että mies tekee aloitteen? Niin vanhanaikaista ja turhaa.” Nainen, 28

2. Ei ole kiire mihinkään.

”Olisin halunnut tietää, että ei ole kiire mihinkään. Olisin hyvin voinut viettää välivuoden vaikka töissä maailmalla.

Lisäksi olisin halunnut tietää, että kaikki aina järjestyy. Olen viimeiset 20 vuotta murehtinut niin monesta asiasta turhaan. Nyt nelikymppisenä alan vihdoin tajuta, että se on ihan turhaa.

Välivuoden maailmalla olen ehtinyt viettää nyt myöhemmin. Se oli todellakin sen arvoista.” Nainen, 39

”Miksi ihmeessä sitä oli muilla elämän osa-alueilla itsevarma, mutta ihmissuhteissa odotti aina, että mies tekee aloitteen?”

3. Missä tahansa työssä voi pyytää enemmän palkkaa, jos on hyvät perustelut.

”Kesti hävettävän kauan oppia, että palkkatoive on toive, josta neuvotellaan. Kerran laitoin jopa palkkatoivekenttään työehtosopimuksen mukaisen minimipalkan.” Nainen, 28

4. Asuntosäästäminen on oikeasti fiksua.

”Asp-tili ei ole tyhmä keksintö. Tämä konkretisoitui kivasti, kun reilusti yli 30-vuotiaana ostin ensimmäistä asuntoa. Olisi kannattanut ostaa ensin pienempi pesämunaksi.” Nainen, 39

5. Lahjarahoilla kannattaa ostaa jotain konkreettista.

”Lahjarahoilla kannattaa ostaa jotain kivaa konkreettista, josta jää muisto, eikä käyttää rahoja vain elämiseen. Vanhempana on sitten kiva, kun on jokin esine muistuttamassa tuostakin elämänvaiheesta, esimerkiksi jokin himoitsemansa vähän kalliimpi esine kotiin. Ei kannata olla huolissaan siitä, muuttuuko maku tai ei – se ehtii kuitenkin muuttua sata kertaa.” Nainen, 27

6. Suuri draama ei kerro suuresta rakkaudesta.

”Kesti vuosia tajuta, että myrskyisä suhde ei ole merkki suuresta, romanttisesta elokuvarakkaudesta. Parisuhteessa tulee vaikeita kausia, mutta sen ei tarvitse tuntua suojuoksulta 90 prosenttia ajasta.” Nainen, 29

”Parisuhteessa tulee vaikeita kausia, mutta sen ei tarvitse tuntua suojuoksulta 90 prosenttia ajasta.”

7. Pidä vain välivuosi ja reissaa, jos siltä tuntuu.

”Menin suoraan lukiosta yliopistoon ja olen aina salaa kadehtinut kavereitani, jotka ovat nuorempana vaikka kahvilatienesteillä reppureissanneet pitkin Latinalaista Amerikkaa tai surffanneet Balilla. Pidin itse kahden yliopistotutkinnon välissä välivuoden, jonka oli tarkoitus olla rento. Päädyin sitten kuitenkin tekemään yhtä kokopäivätyötä ja kahta osa-aikaista.” Nainen, 28

8. Älä tuhlaa aikaa kusipäihin.

”19-vuotiaanakin ne jo erottaa, ja intuitioon voi aika hyvin luottaa. Niitä voi joutua sietämään työ- tai opiskeluympyröissä, mutta vaikka niistä ei pidä, niiden kanssa voi olla asiallisesti.” Nainen, 39

9. Ansaitset apua.

”Minun oli nuorena vaikea pyytää apua ahdistukseeni, koska ajattelin, että on aina joku, joka tarvitsee sitä minua enemmän.

Kun lopulta pääsin terapiaan, tajusin, ettei omien ongelmieni ratkaisu ole muilta pois. Jokainen, joka uskaltaa hakea apua, on esimerkki niille, jotka kaipaavat vielä rohkaisua.” Nainen, 29

10. Unohda laihduttaminen.

”Ei kannata käyttää aikaa laihduttamiseen, ellei se ole terveyden kannalta välttämätöntä. Ainakaan ulkonäöstä stressaamisen ei kannata antaa mennä siihen pisteeseen, että tiukka ruokavalio ja treeniohjelma alkavat rajoittaa sosiaalista elämää.

Kannattaa keskittyä ainakin yhteen hyvänmakuiseen, ravitsevaan ja monipuoliseen ateriaan päivässä ja vakiinnuttaa säännölliset ruokailuajat ja -tavat, niin opiskeluvuosina jaksaakin paremmin. Ruuanlaitolle ja siitä innostumisellekin kannattaa antaa mahdollisuus.” Nainen, 27

”Tilaisuuksia tulee ja menee vielä miljoona kertaa.”

11. Älä mieti, mitä muut sinusta ajattelevat. Ei muita kiinnosta.

”Älä arkaile kaikkea, vaan tartu rohkeasti uuteen. Älä mieti, mitä muut sinusta ajattelevat, ei muita kiinnosta – heillä on riittävästi tekemistä siinä, että miettivät ihan samaa. Mieti, mitä itse haluat ja elä sen mukaan. Älä luule, että maailma ja elämä on tässä – tilaisuuksia tulee ja menee vielä miljoona kertaa. Pelkää vähemmän ja hulluttele enemmän – olet jumankekka nuori!” Nainen, 44

12. Kaikki järjestyy.

”Sanoisin, että älä pelkää, ole rohkea ja luota ihmisiin. Että rakkaus on suurinta älykkyyttä. Että elämä ei mene niin kuin toivot, mutta ei sen pidäkään. Kiitä onnekkuuttasi, tukeudu läheisiisi. Kaikesta selviää.” Nainen, 39

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaani personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne oli hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavotteita, jotka saavutettua repsahdan. 

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensiviikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.

 

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00