Leikkausten on syytetty iskevän kivuliaimmin julkisen alan sektorilla työskenteleviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Leikkausten on syytetty iskevän kivuliaimmin julkisen alan sektorilla työskenteleviin. Kuva: Sanoma-arkisto

"Kuka on määritellyt, että jotkut ansaitsevat enemmän lomaa kuin toiset?" Me Naisten kyselyyn osallistunut ihmettelee.

Sunnuntaikorvaus, palkallinen ensimmäinen sairauslomapäivä, pitkä vuosiloma. Muun muassa näitä palkansaajien etuuksia pääministeri Juha Sipilän hallitus kertoi tällä viikolla leikkaavansa.

Leikkaussuunnitelma on herättänyt närää suomalaisissa, ja esimerkiksi poliisiliitto on uhannut ryhtyvänsä lakkoon, jos julkisen sektorin työntekijöiden oikeuksiin kosketaan.

Kysyimme eilen lukijoiltamme, mistä eduista luopuminen tuntui kipeimmältä. 32 prosenttia valitsi pitkät lomat asiaksi, josta ei ollut valmis luopumaan. 31 prosentille tärkeintä oli sairausloma-ajan palkka ja 17 prosentille sunnuntaikorvaukset. Miksei luovuta sen sijaan esimerkiksi ay-maksujen verovähennyksestä, kilometrikorvauksista ja palkkojen kokemuslisistä, osallistuneet ehdottivat.

Palkallisista arkivapaista, ensimmäisen sairauspäivän palkasta ja nykyisistä ylityökorvauksista luopuminen tuntui samaan kyselyyn osallistuneiden mielestä helpoimmalta.

Jätetäänkö vakavasti sairaat potilaat vain kuljettamatta ja todetaan, että sori, työaika loppui?

Näin vastauksia perusteltiin

"On törkeää puolittaa ylityökorvaukset aloilta, joilla ylitöistä ei voi kieltäytyä. Olen ensihoitajana ambulanssissa ja vähintään puolet työvuoroista menee ylitöiksi, joskus jopa kahdeksan tuntia. Miten sitten jatkossa? Jätetäänkö vaan vakavasti sairaat potilaat kuljettamatta ja todetaan että: "Sori, meillä loppui työaika". Puoli-ilmaiseksi en nimittäin ala ylitöitä tehdä, kun kyse noin vaativasta ja vastuullisesta työstä. Kollegani ovat samaa mieltä. Mahdollisista väsymyksen aiheuttamista virheistä joudun kuitenkin kantamaan vastuun yksin minä." Ensihoitaja

"Lapsilisä pitäisi sitoa tulotasoon. Itse pärjäisin tarvittaessa ilman sitä, joillekin perheille se on välttämätön toimeentulon kannalta." nasta

"Ymmärrän, että ylipitkät lomat ovat ansaittuja ja niihin ei saisi koskea, mutta kuka on määritellyt, että jossakin työssä tarvitaan lomaa enemmän kuin toisessa?" AY-aktiivi

"Mielestäni oikeudenmukainen ratkaisu olisi päättää yleinen palkkojen ja tulojen alennus. Koskisi kaikkia ansiosidonnaisia etuja: eläkkeitä, työttömyyskorvauksia, palkkaa, äitiyslomakorvauksia yms. Ei kuitenkaan näitä minimietuuksia. Sama prosentti kaikille. Euromääräisesti se koskisi enemmän hyvätuloisiin, mutta olisi kuitenkin oikeudenmukaisempi. Prosentti voisi olla 3–5. Kaikilla tippuisi tuon seurauksena myös verotus, pienituloisilla tuntuvammin kuin isotuloisilla. Sekin tekisi asiasta oikeudenmukaisen. Ja tämän pitäisi ehdottomasti koskea myös kansanedustajia ja ministereitä. Koko kansa yhteisiin talkoisiin. Se olisi oikeudenmukaista ja reilua. Ja isoissa firmoissa loisi mahdollisesti työpaikkojakin, kun palkkamenot putoaisi. Pienissä firmoissa jäisi enemmän rahaa firman kasvua tukemaan. Sekin olisi hyvä asia, vaikkei välttämättä loisikaan nopeasti uusia työpaikkoja pikkufirmoissa." Tasa-arvoinen ratkaisu

Kyselyyn tuli 191 vastausta.

Juha Häkkinen

Te vastasitte: näistä työelämän eduista luopuminen tekisi vähiten tiukkaa

Kilometrikorvaukset maksetaan korvauksena auton käytöstä työnantajan ajoihin. Ne on helppo niiden leikata toisilta pois, joiden ei tarvitse autoa käyttää. Korvaustasosta voidaan sen sijaan olla montaa mieltä ja korvauksia leikattiinkin taannoin. Jos kilometrikorvaukset leikattaisiin olemattomiin, niin se tarkoittaisi sitä, että palkansaaja vastaisi työn kustannuksista. Ensihoitaja ostaisi itse välineitä ambulanssiin, siivooja pesuaineet ja tuo poliisi bensan poliisiautoon. Työstä aiheutuva kulu...
Lue kommentti

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaani personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne oli hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavotteita, jotka saavutettua repsahdan. 

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensiviikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.

 

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00