Kohta ei näytä enää tältä. Kuva: Shutterstock
Kohta ei näytä enää tältä. Kuva: Shutterstock

Kuvankaunis talvi on kohta mennyttä. Miten ihmeessä tästä vuodenajasta selviää hengissä?

Sinne menivät ne kauniit ja aurinkoiset, täydelliset pakkaspäivät, joita ehdittiin ikuistaa jo monin kuvin sosiaalisiin medioihin, kotialbumeihin ja tietokoneen taustakuviksi. Nyt lauhtuu, ulkona on pimeää ja loskaista. Miten ihmeessä tästä hirveästä loska-ajasta selviää?

Vaikka näillä ihan yksinkertaisilla vinkeillä, joita keräsimme alan asiantuntijoilta eli tavallisilta suomalaisilta:

Kotoile. ”Kaikenlainen kotihommailu piristää. Pääsee näkemään konkreettisesti kättensä jäljen jne. Paikat järjestyy ja keittiössä syntyy herkkuja. Kotia voi sisustaa vaikka hiljalleen kevääseen.”

Etsi mielenrauhaa. ”Kaikki ihanat ja vähän turhan kalliit yrttiteet, jotka lupaavat detoxia, hyviä yöunia, flunssalta säästymistä ja yleistä mielenrauhaa.”

Kapinoi. ”Viini! En ryhdy tipattomalle, vaan kapinoin. Hautaudun viltteihin, katson taide-elokuvia ja juon viiniä (jaksaakseni leffat loppuun asti). Viini on sitten mieluiten kuohuviiniä, kun siitä tulee sellainen vähän juhlallinen fiilis. Huonona puolena se, että pitää juoda pullo kerrallaan. Onneksi sen voi jakaa.”

Muistuta. ”Yritän muistuttaa itseäni siitä, että kun ei ole lunta, niin ei myöskään tarvitse odotella sen sulamista, jotta kevät voi alkaa. Enimmäkseen pysyn siis sisällä ja yritän olla katsomatta ulos.”

Filtteröi. ”Siis että ottaa Instagram-kuvia tästä hirveästä kelistä, mutta valitse kuviin kiva filtteri. Sitten voi jälkikäteen oikean talven koittaessa katsoa kuvia ja miettiä, että olinpa toimelias, kun oli noin kamalaa ja jaksoin silti ikuistaa sen kaiken.”

Tuijota taivaalle. ”Auringonpilkahdus, varsinkin jos se osuu vapaapäivälle tai viikonloppuun. Kyllä se on siellä jossain!”

Tartu faktaan. ”Tieto päivän pitenemisestä.”

Eikö riitä? Ehkä nämäkin voisivat auttaa: matkamainokset ja -tarjoukset, eksoottiset hedelmät ja muut tuoksumuistot kesästä ja ihanista lomamatkoista, hyvä sauna ja vilvoittelu ulkona löylyjen välissä, reissusuunnitelmien tekeminen, tuliset maut ruuassa, kirkkaat vaatteet...

Lue myös:

Kaamosmasennus: tunnista ja hoida oireet

Sinustakin voi tulla talvipyöräilijä – 7 vinkkiä

Kolme tuotetta, joilla helpotat kaamosväsymystä

Elisa Viihde Aitiossa alkava Kolmistaan-sarja on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille. Sarjasta on tänään nähtävissä kolme ensimmäistä jaksoa, lisää ropisee ruutuun 21.12.

IS TV-LEHTI: Kimppakämpässä Helsingin Alppilassa asuvat Vilma (Pamela Tola), Seve (Eero Ritala) ja Markus (Lauri Tilkanen) taistelevat kolmenkympin kriisiä vastaan bailaamalla ahkerasti illasta toiseen.

Mainosmaailmassa menestyvä Markus, töitä välttelevä Seve ja tämän tyttöystävä, varakkaan perheen Vilma, viihtyvät keskenään niinkin hyvin, että erään viinan- ja huumeidentäyteisen illan jälkeen he kaikki päätyvät yhdessä sänkyyn.

Kohta raskaustesti näyttää positiivista. Isästä ei ole varmuutta.

Elisa Viihteen alkuperäissarjan ohjaaja Samuli Valkama muistetaan muun muassa täyspitkästä elokuvastaan Saattokeikka (2017). Kolmistaan pohjautuu brittiläiseen Threesome-sarjaan (2011–2012).

– Alkuperäissarjasta otimme hyvät tilanteet, joihin lisäsimme paljon omaa. Brittisarja oli enemmänkin sitcomia, jonka olemme häivyttäneet pois ja tehneet kreisin draamakomedian, ohjaaja kertoo.

Kymmenosaisessa komediassa kolmikon kielenkäyttö on rääväsuista, eikä mikään ole kielletty puheenaihe. Päänäyttelijöiden mukaan kuvauksissakin oli ”hyvällä tavalla levoton tunnelma”.

”Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa.”

– Meillä oli ronskia vitsailua kameroiden ulkopuolellakin. En tiedä, provosoiko sarja siihen, Pamela muistelee nauraen kuvauksia.

– Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa, Eero huomauttaa.

Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

Sarjassa Pamela ja Eero esittävät pariskuntaa. Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

– Olihan tämä lähtökohtana eri tavalla kiusallista, kun pitää kolmistaan esimerkiksi pussailla. Meillä oli kuitenkin koko ajan hyvä tunnelma ja hauskaa, eikä yhtään kiusallista, Pamela sanoo.

– Piirit ovat niin pienet, että kaikki ovat keskenään hyviä tuttuja. Omat puolisoni, jotka ovat olleet näyttelijöitä, ovat näytelleet toisten miesten kanssa. Ei siitä tule mitään, jos tulee skismaa, Eero tietää.

Vilma on elämässään hyvin erilaisessa tilanteessa kuin kolmen lapsen äiti Pamela.

– Pystyn kuitenkin samastumaan spontaaniuteen ja tietynlaiseen innostuneisuuteen. Varsinkin nuorempana halusin kokeilla kaikennäköistä, mutta näin edesvastuuton en ole ollut. 

”Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan”

Vaikka sarjassa asiat tapahtuvat liioitellusti, tapahtumat itsessään ovat sellaisia, jotka voivat tapahtua tosielämän kolmekymppiselle.

– Halusimme, että henkilöt ovat uskottavia, koska asiat ovat heille tosia. Tässä ei ole pelkästään hassunhauskaa huumoria, vaan sarjassa käsitellään vakaviakin aiheita. Tämä on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille, Lauri huomauttaa.

Sarjan muissa rooleissa nähdään muun muassa Jonna Järnefelt, Jaana Saarinen ja Pirkko Hämäläinen.

– Toivoisin, että saisimme tehdä toisenkin tuotantokauden. Se voisi käsitellä sitä, miten kolmikolla sujuu lapsen kanssa. Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan, Samuli nauraa.

Kolmistaan, Elisa Viihde Aitio to 14.12. alkaen

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.