Liikuntaan liittyvä lupaus? Hyvä idea, mutta vain, jos teet lupauksen itseäsi varten, sanovat asiantuntijat. Kuva: Shutterstock
Liikuntaan liittyvä lupaus? Hyvä idea, mutta vain, jos teet lupauksen itseäsi varten, sanovat asiantuntijat. Kuva: Shutterstock

Asiantuntijat psykoterapeutista life coachiin ovat yhtä mieltä siitä, että tärkeintä on valita innostava lupaus pakottavan sijaan.

Uudenvuodenlupausten pitäminen on puolimahdoton tehtävä – ainakin, jos lupaus on tehty hätäisesti. Kun lupaus on huolella mietitty, innostava ja itselle tärkeä, siitä on enemmän iloa kuin vaivaa. 

Kysyimme pienten ja suurten elämänmuutosten asiantuntijoilta, miten kestävä lupaus luodaan. 

1. Tee pohjatyö

Hyvä lähtökohta uudenvuodenlupaukselle on pohdinta siitä, mihin suuntaan elämäänsä haluaa viedä. 

– Ennen muutosta kannattaa miettiä omia arvoja. Mitkä ovat minun elämässäni vaikuttavia arvoja, ja elänkö niiden mukaan? Haluaisinko elää? psykoterapeutti Anu Tallgrén toteaa.

Kun kysymyksiin on vastannut, on aika miettiä, miten muutoksesta tulee mahdollinen.

2. Valitse innostavaa

Elämäntaidon valmentaja Sari Hämäläisen mukaan hyvä lupaus on sellainen, josta itse innostuu. Itsensä pakottaminen taas ei johda tuloksiin.

– Tupakoinnin tai alkoholinkäytön lopettaminen tai laihduttaminen tuntuvat jo ajatuksina ahdistavilta. Lupauksen pitää olla sellainen, että sen takana voi seistä ja se tuntuu hyvältä.

– Oli muutos sitten liikuntaa, ruokavaliota tai mitä tahansa, sen täytyy tuntua kivalta, psykologi ja tietokirjailija Outi Rinne komppaa.

Life coach Anu Berangerin mukaan lupausta tehdessä ja toteuttaessa kannatta keskittyä siihen, mitä hyvää lupauksesta seuraa.

– Älä mieti mitä lopetat, vaan keskity siihen, mitä aloitat ja miten upea on lupauksesi lopputulema.

Anu Tallgrén muistuttaa, että muutoksen pysyvyyteen vaikuttaa eniten motivaatio. Siksi lupauksen itsessään täytyy olla motivoiva.

3. Lupaa itseäsi varten

Paremmaksi perheenäidiksi tai puolisoksi ryhtyminen on kaunis ajatus, mutta huono uudenvuodenlupaus. 

– Lupauksen pitää olla oma, ei toista varten, Sari Hämäläinen sanoo.

– Kysy itseltäsi, tuleeko lupaus sisältäpäin ohjautuen vai pyritkö toteuttamaan jonkun muun toivetta, Anu Beranger neuvoo.

”Jos kokee lupauksen olevan liian helposti napattavissa, alkaa herkästi ajatella, että ehtiihän sen sitten myöhemminkin.”

Outi Rinteen mukaan lupauksen pitämiseen vaaditaan sisäistä motivaatiota. Siksi toisen suusta kuultu tai lehdestä luettu lupaus ei välttämättä toimi.

4. Ole realisti

Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, että lupauksen täytyy liittyä johonkin sellaiseen asiaan, johon todella voi itse vaikuttaa. Realismi on kuitenkin vaikeaa.

– Jos tavoite on päästä mallikuosiin kesäksi, niin kannattaa miettiä, voiko siihen oikeasti vaikuttaa, Outi Rinne toteaa. 

Epärealistinen lupaus tuntuu saavuttamattomalta, ja jää siksi toteuttamatta. 

Toisaalta lupauksen ei ole hyvä olla myöskään liian helppo, Anu Tallgrén ohjeistaa. 

– Pieni ponnistelu motivoi. Jos kokee lupauksen olevan liian helposti napattavissa, alkaa herkästi ajatella, että ehtiihän sen sitten myöhemminkin.

5. Määrittele tarkkaan

Anu Tallgrénin mukaan tavoitteen on oltava selkeä ja mitattava:

– Esimerkiksi hyvä elämä on liian epämääräinen tavoite. On vaikea mitata, milloin sen on saavuttanut, kun taas samaan lopputulokseen johtava, mutta tarkemmin määritelty ”menen iltaisin nukkumaan kello 23, soitan kerran viikossa ystävälleni ja käyn sunnuntaiaamuisin puolen tunnin lenkillä” on paljon helpompi toteuttaa.

6. Ymmärrä aivojasi

– Ihmisillä on tapanana ajatella, että syön älyttömästi makeaa ja rasvaista joulukuussa, ja kun vuosi vaihtuu, laihdutan ja lopetan kaikki paheet. Sellainen ei toimi, koska aivomme pyrkivät säästämään energiaa, mentaalivalmentaja Minna Marsh sanoo.

 Hänen mukaansa aivomme yrittävät toimia automaattiohjauksella. Kun ne ovat kerran oppineet jonkin tavan, ne pyrkivät pitämään kiinni, koska se on niille helpompaa. 

– Sen takia jyrkät muutokset ovat yleensä aivoille liian stressaavia. 

Pääkoppa pysyy paremmin kunnossa ja lupaus mukana menossa, kun ei lupaa laittaa kaikkia tapojaan kerralla uusiksi.

7. Etene hitaasti...

– En suosittele sellaisia uudenvuodenlupauksia, joihin sisältyy jyrkkä muutos, Minna Marsh sanoo. 

”Kuinka moni meistä on saanut pysyviä muutoksia jollakin kuukauden kaalikuurilla?”

Sari Hämäläinen on samaa mieltä. 

– Pienet askeleet muutosta kohti ovat hyviä. Muutoksen ei tarvitse tapahtua hetkessä. 

Hämäläinen kertoo yrittäneensä pitkään väkisin laihduttaa mutta päättäneensä sitten lopettaa laihduttamisen. Sen sijaan hän opetteli syömään säännöllisesti. Ensin hän treenasi puoli vuotta aamiaisen syömistä. Nyt on vuorossa lounaan opettelu. 

– Kuinka moni meistä on saanut pysyviä muutoksia jollakin kuukauden kaalikuurilla? Olen hemmetin tyytyväinen, että olen oppinut syömään aamiaista 50 vuoden ikään mennessä. 

8. ... mutta edisty nopeasti

– Sellainen tavoite on hyvä, josta tulee nopeasti tunne, että hei, tämä edistyy, Outi Rinne neuvoo.

Tavoitteen saavuttaminen on helpompaa, jos saa päivittäin iloa ja lisämotivaatiota jostakin pienestä edistysaskeleesta.

9. Luovu luuloistasi

Ajatus siitä, että muutoksen pitää olla valtava ja räjähtävä, voi lannistaa turhaan. Pienelläkin muutoksella liikunnan määrässä tai ruokavalion terveellisyydessä on vaikutusta, vaikka suositukset eivät sillä vielä täyttyisi. 

– Kerta viikossa liikuntaa on jo sata prosenttia enemmän kuin ei yhtään kertaa, Outi Rinne sanoo. 

Sari Hämäläisellä on liikuntaan kohdistuvista luuloista omaa kokemusta:

– Minulla oli uskomus, että liikunta tarkoittaa tunnin tai kahden lenkkiä. Sitten tajusin, että jo 15 minuuttia ulkona tekee ihmeitä.

10. Valmistaudu työntekoon

Minna Marshin mukaan uudenvuodenlupaukset eivät sovi laiskoille. Tapojen muuttaminen on työlästä, joten muutosta täytyy todella haluta ja siihen täytyy sitoutua. 

– On hyvä levätä, nauttia elämästä ja ottaa rennosti. Mutta jos muutosta haluaa, pitää tehdä töitä.

Marsh vertaa elämänmuutosta tiiliseinän rakentamiseen. Tiiliseinän rakentaminen on työlästä, ja se pitää tehdä pikkuhiljaa, yksi tiili kerrallaan.

11. Sitoudu kahdeksi viikoksi

– Koko vuosi ilman sokeria tai tupakkaa on liian raju lupaus, Minna Marsh sanoo. 

Vuoden sijaan lupaukseen kannattaa sitoutua kahdeksi viikoksi. Ensimmäisen kahden viikon jälkeen voi katsoa, miltä tuntuu ja pystyisikö sitoutumaan taas seuraavaksi kahdeksi viikoksi tai vaikka kuukaudeksi. 

”Koko vuosi ilman sokeria tai tupakkaa on liian raju lupaus.”

– Se on paljon ystävällisempää itseä kohtaan.

12. Järkeistä lupausta

Repsahdukset ovat tavallisia, eivätkä tarkoita, että uudenvuodenlupaus pitäisi päästää päiviltä. Outi Rinteen mukaan uudenvuodenlupaukset ja muut elämänmuutokset etenevät pääsääntöisesti samalla kaavalla. Ensin innostutaan, sitten meno hiipuu, tulee repsahduksia ja takapakkia, ja lopulta asia unohtuu. 

– Se ei ole merkki siitä, ettei pysty tavoitteeseen, Rinne sanoo. 

Vaikka uudenvuodenlupaus osoittautuisi liian suuruudenhulluksi, siitä ei välttämättä tarvitse luopua kokonaan. Fiksumpaa on järkeistää vaatimuksia, joita on itselleen asettanut.

– Terveen järjen käyttö on sallittua, Minna Marsh toteaa.

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Mielenosoituksissa Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa otettiin kantaa kylteillä.

Vuosi sitten Donald Trump aloitti Yhdysvaltain presidentin virassa. Trumpin virkaanastumista seuraavana päivänä 30 maassa järjestettiin Naisten marssiWomen's March, jolla osoitettiin mieltä Trumpin politiikkaa vastaan ja naisten oikeuksien sekä ylipäätään ihmisoikeuksien puolesta. 

Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä ei ole ollut naisten eikä monen muunkaan ihmisryhmän kannalta mikään lottovoitto, päinvastoin. Niinpä eilen lauantaina marssittiin taas. 

Katso kuvat Naisten marsseilta eri puolilta Yhdysvaltoja ja maailmaa:

Donald Trump nimitti hiljattain joitakin Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten lähtömaita persläpimaiksi. Kaliforniassa marssinut nainen vastasi kyltillä, jossa kertoi olevansa persläpimaiden ruokkimiseen osallistuva kasvitutkija. 

Performanssiryhmä oli pukeutunut muuriksi.

”Kaikkein vaikutusvaltaisimmat ihmiset elämässäni ovat aina olleet naisia”, laulaja Adele kertoo Instagramissa.

 

Best Sign 2018 @womensmarch #womensmarch #nohate #nazi #notwelcome

Henkilön Angela (@angela_marshall_831) jakama julkaisu

”Huomaattehan, miten vähän natseja marsseillamme on”, Denverissä nähty kyltti huomautti. 

Oprah Winfreyn Golden Globe -gaalassa pitämä puhe oli tehnyt vaikutuksen marssijoihin.

Norjalainen Kvinnefronten-feministijärjestö jakoi tämän kuvan Instagramissaan. Myös Norjassa marssittiin.

Tulevaisuus on kuulemma naisten. 

Wonder Woman oli suosittu hahmo marssilla.

 

mother earth 💚 . . . #womensmarch #wome

nsmarch2018 #womensmarchsj #womensmarchsanjose

Henkilön Maria Deloso (@mariaofthebear) jakama julkaisu

Ympäristönsuojelu oli yksi marssin teemoista. 

 

#womensmarch @badgalriri

Henkilön rihanna fenty (@beautyrobz) jakama julkaisu

Rihannan hittibiisi sai kyltissä uudet sanat.

Viime vuoden marssilta tutut vaaleanpunaiset hatut olivat suosittu asuste tänäkin vuonna.

”Aseilla on enemmän oikeuksia kuin vaginallani.”