Kohta ei näytä enää tältä. Kuva: Shutterstock
Kohta ei näytä enää tältä. Kuva: Shutterstock

Kuvankaunis talvi on kohta mennyttä. Miten ihmeessä tästä vuodenajasta selviää hengissä?

Sinne menivät ne kauniit ja aurinkoiset, täydelliset pakkaspäivät, joita ehdittiin ikuistaa jo monin kuvin sosiaalisiin medioihin, kotialbumeihin ja tietokoneen taustakuviksi. Nyt lauhtuu, ulkona on pimeää ja loskaista. Miten ihmeessä tästä hirveästä loska-ajasta selviää?

Vaikka näillä ihan yksinkertaisilla vinkeillä, joita keräsimme alan asiantuntijoilta eli tavallisilta suomalaisilta:

Kotoile. ”Kaikenlainen kotihommailu piristää. Pääsee näkemään konkreettisesti kättensä jäljen jne. Paikat järjestyy ja keittiössä syntyy herkkuja. Kotia voi sisustaa vaikka hiljalleen kevääseen.”

Etsi mielenrauhaa. ”Kaikki ihanat ja vähän turhan kalliit yrttiteet, jotka lupaavat detoxia, hyviä yöunia, flunssalta säästymistä ja yleistä mielenrauhaa.”

Kapinoi. ”Viini! En ryhdy tipattomalle, vaan kapinoin. Hautaudun viltteihin, katson taide-elokuvia ja juon viiniä (jaksaakseni leffat loppuun asti). Viini on sitten mieluiten kuohuviiniä, kun siitä tulee sellainen vähän juhlallinen fiilis. Huonona puolena se, että pitää juoda pullo kerrallaan. Onneksi sen voi jakaa.”

Muistuta. ”Yritän muistuttaa itseäni siitä, että kun ei ole lunta, niin ei myöskään tarvitse odotella sen sulamista, jotta kevät voi alkaa. Enimmäkseen pysyn siis sisällä ja yritän olla katsomatta ulos.”

Filtteröi. ”Siis että ottaa Instagram-kuvia tästä hirveästä kelistä, mutta valitse kuviin kiva filtteri. Sitten voi jälkikäteen oikean talven koittaessa katsoa kuvia ja miettiä, että olinpa toimelias, kun oli noin kamalaa ja jaksoin silti ikuistaa sen kaiken.”

Tuijota taivaalle. ”Auringonpilkahdus, varsinkin jos se osuu vapaapäivälle tai viikonloppuun. Kyllä se on siellä jossain!”

Tartu faktaan. ”Tieto päivän pitenemisestä.”

Eikö riitä? Ehkä nämäkin voisivat auttaa: matkamainokset ja -tarjoukset, eksoottiset hedelmät ja muut tuoksumuistot kesästä ja ihanista lomamatkoista, hyvä sauna ja vilvoittelu ulkona löylyjen välissä, reissusuunnitelmien tekeminen, tuliset maut ruuassa, kirkkaat vaatteet...

Lue myös:

Kaamosmasennus: tunnista ja hoida oireet

Sinustakin voi tulla talvipyöräilijä – 7 vinkkiä

Kolme tuotetta, joilla helpotat kaamosväsymystä

Vanhaa jumppamattoa ei kannata heittää roskiin!

Instagram-sivusto 5-minute crafts julkaisi videon, jossa esitellään jumppamaton uusia käyttötapoja. Tässä hyvät vinkit kootusti.

  1. Astiankuivauskaapin alunen. Ulkomailla asuvalla astiankuivausteline löytyy mahdollisesti keittiönpöydältä, mutta monessa suomalaisessa kodissa mainio kapistus on rakennettu kaapistoon. Vanhasta jumppamatosta saat oivan alustan astioista tippuvalle vedelle.
  2. Leikkuulaudan pidike. Samaan tapaan kumista mattoa voi käyttää myös alustana leikkuulaudalle, joka ei tällöin luista vihanneksia pilkottaessa.
  3. Hiirimatto. Mittaa vanhasta jumppamatostasi parikymmentä senttiä pitkä ja yhtä leveä alue, ja leikkaa se irti. Luistamaton kuminen alusta on oiva kotitoimiston tietokoneen hiirimatoksi.
  4. Läppärin suojapussi. Miksipä et samoilla vauhdeilla kyhäisi matosta myös läppärin suojapussia? Leikkaa matosta tuplasti kannettavasi kokoinen pala ja taita se kahtia. Liitä reunat yhteen siten, että yksi sivu jää taskumaisesti auki. Sujauta läppäri kyytiin.
  5. Cooleri tölkille. Rullaa pieni pala mattoa tölkin ympärille. Oiva tapa pitää tölkki kylmänä.
  6. Lasinalunen. Bileet tulossa? Pyöreistä jumppamaton paloista saat kätevät lasinaluset.

Oli käytetyn jumppamaton uusi käyttötarkoitus mikä tahansa näistä, on se silti syytä puhdistaa hyvin. Onneksi se onnistuu kätevästi ihan pesukoneessa.

Näyttelijä Colman Domingo esittää Fear the Walking Dead -sarjassa Victor Strandia, joka liittyi zombijahtiin sarjan toisella kaudella.

IS TV-LEHTI: Apokalyptinen Fear the Walking Dead -kauhusarja oli jotakin aivan uutta 48-vuotiaalle Colman Domingolle, joka on henkeen ja vereen teatterinäyttelijä.

–Sanon aina kyllä uusille asioille. Käsivarteeni on tatuoitu sana yes, mies kertoo Monte Carlon tv-festivaaleilla.

Domingo esittelee käsivarttaan, jossa näkyy kyseinen tatuointi.

Domingon laajassa ansioluettelossa lukee lisäksi nimikkeet Broadway-tähti, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän ohjasi myös yhden Fear the Walking Dead -sarjan jakson sen neljännellä kaudella. Meneillään on sarjan neljäs kausi, joten Domingolla on jo kokemusta zombien lahtaamisesta. Mikä on paras tapa tappaa zombi?

– Tärkeintä on tähdätä päähän. Voi käyttää mitä tahansa kättä pidempää, jota on saatavilla, Domingo naurahtaa.

– Hahmoni tärkeimmät aseet ovat kieli ja äly. ”Zombisarja” voi olla myös huono leima sarjallemme, sillä jos raaputtaa pintaa syvemmälle, kyseessä on sarja perheestä ja inhimillisyydestä, Domingo pohtii.

Neljännellä kaudella zombeja vastaan taisteleva porukka saa käyttöönsä myös aseita. Domingo joutui ensimmäistä kertaa harjoittelemaan aseiden käyttöä.

”Haluaisin myös ihmisten tietävän, että kaikki amerikkalaiset eivät ole asehulluja.”

Se oli hänelle vaikeaa.

– Meillä on Amerikassa omat, jakautuneet mielipiteemme aseista, hän sanoo.

Domingo kertoo ajattelevansa, että esimerkiksi maaseudulla ihmisten täytyy saada omistaa aseita puolustaakseen maitaan. Mutta mitkään automaattiaseet yksityishenkilöillä eivät käy järkeen.

– Jokainen järkevä ihminen – jokainen järkevä aseenomistaja myös – sanoisi, että kenelläkään ei voi olla oikeaa tarvetta sellaiselle aseelle. Haluaisin myös ihmisten tietävän, että kaikki amerikkalaiset eivät ole asehulluja.

Hän uskoo, että ihmisellä on oikeus puolustaa itseään.

”Luulin tulevani puhumaan tänne zombeista, mutta tämähän kääntyikin vakavaksi!”

– Mutta haluaisin ihmisten käyttävän tervettä järkeä! Domingo selittää kiihkeästi.

– Amerikka on perustunut toisen pelolle. Maamme on joutunut taistelemaan eroon orjuudesta, taistelemaan maahanmuuttajien, naisten ja homojen oikeuksien puolesta. Taistelu kaikesta mahdollisesta on hyvin syvällä kansakunnassamme. Lopulta taistelemme siitä, että osaisimme kunnioittaa ja rakastaa toisiamme, Domingo kertoo ja on lähellä purskahtaa itkuun.

Hän kuivaa silmänurkkiaan.

– Olen pahoillani, tämä on vain niin henkilökohtaista. Rakkauden tiellä on aina pelkoa. Pelkoa toisen elämänvalinnoista – miksi ne vaivaamat muita ihmisiä niin paljon?

Sitten tunteikas näyttelijä purskahtaa nauramaan.

– Luulin tulevani puhumaan tänne zombeista, mutta tämähän kääntyikin vakavaksi!

Fear the Walking Dead, kauden 4 jälkimmäinen puolisko on nyt nähtävillä HBO Nordic -maksukanavalla.