Tästä se lähtee! Kuva: Shutterstock
Tästä se lähtee! Kuva: Shutterstock

Suuressakin elämänmuutoksessa voi onnistua, jos tavoitteet ovat pienet.

Lomien jälkeen sitä ajatteli muuttavansa elämänsä. Alkaisi liikkua ja syödä terveellisesti, keräisi pakastimen täyteen metsän­ antimia ja aloittaisi menestysdekkarin kirjoittamisen.

Vaan kuinka kävikään?

Kelataanpa takaisin siihen hetkeen, kun päätös elämän­tapamuutoksesta syntyi. Virhe!

Self help -kirjailija Stephen Guisen mukaan isot päätökset tulisi unohtaa. Niiden vuoksi tahdonvoima joutuu liian­ kovaan rääkkiin – kuin lähtisi juoksemaan maratonia, vaikka ei ole harjoitellut. Seuraus: epä­onnistuminen ja­ syyllisyys.

Guisen lanseeraama mini­ habits- eli minitapa-ajattelu pohjautuu siihen, mitä tiede on saanut selville aivojen ja ali­tajunnan toiminnasta. Koska tahdonvoima on rajallinen, kannattaa suosia mini­tapoja eli pieniä, myönteisiä­ tekoja, joissa ei voi epäonnistua. Ei vain voi!

Kirjailija itse aloitti urheilullisen elämän tekemällä yhden punnerruksen päivässä vuoden ajan. Kuten arvata saattaa, mies on nyt elämänsä kunnossa. Kun hän pääsi punnerrusasentoon ja sai yhden liikkeen tehtyä,­ alkoikin tehdä mieli punnertaa lisää. Kas vain, mies lukee nyt kymmenen kertaa enemmän kirjojakin kuin aiemmin.

Vaikka vuodenaika on kylmä, ja pimeä, ei yhden uuden vieraan kielen sanan opettelu päivässä kuulosta kovin mahdottomalta.

Lue myös:

Elämänmuutoksen tehnyt Anna Abreu: "Elin elämää, jota en olisi voinut jatkaa kovin pitkään"

Olisiko sinusta siihen? Testaa elämänmuutos simulaattorilla

Näin onnistut elämänmuutoksessa – 9 keinoa saavuttaa hyvä olo pysyvästi