Tästä se lähtee! Kuva: Shutterstock
Tästä se lähtee! Kuva: Shutterstock

Suuressakin elämänmuutoksessa voi onnistua, jos tavoitteet ovat pienet.

Lomien jälkeen sitä ajatteli muuttavansa elämänsä. Alkaisi liikkua ja syödä terveellisesti, keräisi pakastimen täyteen metsän­ antimia ja aloittaisi menestysdekkarin kirjoittamisen.

Vaan kuinka kävikään?

Kelataanpa takaisin siihen hetkeen, kun päätös elämän­tapamuutoksesta syntyi. Virhe!

Self help -kirjailija Stephen Guisen mukaan isot päätökset tulisi unohtaa. Niiden vuoksi tahdonvoima joutuu liian­ kovaan rääkkiin – kuin lähtisi juoksemaan maratonia, vaikka ei ole harjoitellut. Seuraus: epä­onnistuminen ja­ syyllisyys.

Guisen lanseeraama mini­ habits- eli minitapa-ajattelu pohjautuu siihen, mitä tiede on saanut selville aivojen ja ali­tajunnan toiminnasta. Koska tahdonvoima on rajallinen, kannattaa suosia mini­tapoja eli pieniä, myönteisiä­ tekoja, joissa ei voi epäonnistua. Ei vain voi!

Kirjailija itse aloitti urheilullisen elämän tekemällä yhden punnerruksen päivässä vuoden ajan. Kuten arvata saattaa, mies on nyt elämänsä kunnossa. Kun hän pääsi punnerrusasentoon ja sai yhden liikkeen tehtyä,­ alkoikin tehdä mieli punnertaa lisää. Kas vain, mies lukee nyt kymmenen kertaa enemmän kirjojakin kuin aiemmin.

Vaikka vuodenaika on kylmä, ja pimeä, ei yhden uuden vieraan kielen sanan opettelu päivässä kuulosta kovin mahdottomalta.

Lue myös:

Elämänmuutoksen tehnyt Anna Abreu: "Elin elämää, jota en olisi voinut jatkaa kovin pitkään"

Olisiko sinusta siihen? Testaa elämänmuutos simulaattorilla

Näin onnistut elämänmuutoksessa – 9 keinoa saavuttaa hyvä olo pysyvästi

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Uutuusdraama Rodin kuvaa, kuinka kuvanveistäjä Camille Claudel jäi mentorinsa Auguste Rodinin varjoon.

Ranskalainen kuvanveistäjä Auguste Rodin (1840–1917) muistetaan parhaiten Ajattelija-patsaastaan. Jacques Doillonin uutuusdraama keskittyy taiteilijan ja hänen oppilaansa Camille Claudelin (1864–1943) rakkaussuhteeseen. Rodinilla oli avovaimo ja lapsi, joita hän ei Camillelle tekemistään lupauksista huolimatta koskaan jättänyt.

Bruno Nuytten ohjasi Claudelin ja Rodinin skandaalinkäryisestä suhteesta draaman jo vuonna 1988.  Siinä parina nähtiin Isabelle Adjani ja Gérard Depardieu. Tällä kertaa pääosissa nähdään Izïa Higelin ja Vincent Lindon. Higelin onnistuu kuvaamaan hyvin Claudelin vähittäistä murtumista. Suhde tuhosi Claudelin mielenterveyden. Hän syytti Rodinia töidensä plagioimisesta. Claudel vietti viimeiset 30 elinvuottaan psykiatrisessa sairaalassa.

Claudel jäi täysin opettajansa varjoon niin eläessään kuin kuolemansa jälkeenkin. Hänen teoksensa, kuten Valssi, kuvasivat naisen seksuaalisuutta tekoajankohtaansa nähden rohkeasti. Aikaa vaivasi kaksinaismoralismi. Siinä missä miestaiteilijoiden alastomat naishahmot herättivät ihastusta, aikalaiskriitikot eivät pitäneet aihetta naistaiteilijoille sopivana.

Doillon on hakenut elokuvaan autenttista tunnelmaa kuvaamalla sen aidoilla tapahtumapaikoilla. Pariisin Rodin-museo on lainannut kuvauksiin Rodinin keskeisiä töitä. MK

Rodin ***