Kuva Ville Juurikkala
Kuva Ville Juurikkala

Kenkämyyjä ei enää pysty laskemaan tatuointiensa määrää, vakuutusneuvoja tarvitsee töissään hihat, ja vero­virkailija alkoi eläkkeelle jäätyään täyttää ihoaan pelottavilla kuvilla. Miksi ihmeessä?

Vanhan puutalon ikkunat hohkaavat kylmää kevätilmaa sisälle liikehuoneistoon. Susanna Leppänen ja Katariina Puupponen eivät kuitenkaan palele lyhythihaisissa paidoissaan. Pikkuruinen tatuointikone pärisee ja hakkaa mustetta ihoon.

– Tässä tulee lämmin, neulan alla istuva Susanna toteaa.

Ei sillä, että ilma olisi mitenkään sakeana jännityksestä. 29-vuotiaalle Susannalle tilanne on tuttu. Hänen tatuointiensa tekemiseen on vierähtänyt yhteenlaskettuna arviolta pari vuorokautta, mutta siitä huolimatta hän on yhä neulakammoinen. Kipu kuitenkin unohtuu ennen seuraavaa tatuointikertaa. Perjantain päätteeksi hän lähtee Katan Vorssa Ink -studiolta kotiin Humppilaan tuoreet leopardipilkut olkapäässään. Kuvioinnin on tarkoitus toimia yhdistävänä elementtinä hänen aiempien ja tulevien tatuointiensa välillä.

Eikö ollut piirustuspaperia?

Yhtäkkiä niihin törmää joka paikassa. Värikäs fantasia­tatuointi pilkottaa kassamyyjän t-paidan alta. Balettitunnilla urheilutopit paljastavat siroja piirroksia dekolteella, selässä ja käsivarressa. Kesäfestareilla nuoret naiset eivät asusteita tarvitse – niin suurten ja koreiden kuvien peittämä heidän ihonsa on. Tv:ssä tatuoinneista on tullut koko perheen viihdettä: ensin tulivat ohjelmat ulkomaisista tatuointistudioista, ja tänä keväänä on päästy seuraamaan kotimaisen HelsINK-studion ammattilaisia ja asiakkaita. Kokkikilpailuissa on aina vähintään yksi läpeensä kirjottu kilpailija. Jopa huippumalleilla on nykyään näkyviä tatuointeja.

Silti tatuoinneista saa vielä kuulla huomautuksia. "Miten meinaat saada töitä?" "Eikö ollut paperia, johon piirtää?" "Kuka sinutkin on tänne palkannut?" Äitinsä kanssa kenkäkauppaa pyörittävä Susanna on kuullut nämä kaikki. Paheksujat alkavat kuitenkin olla vähemmistössä. Viime vuosina tatuoinneista ovat innostuneet myös suuret ikäluokat, joiden nuoruudessa tatuoinnit olivat huonossa huudossa.

Tribaalit menivät, linnut tulivat

Tämän ajan kuumin trendi on yksilöllisyys, ja tatuoinnit ovat yksi tapa korostaa omaa erityislaatuisuutta. Samaa kuvaa ei saa näkyä muilla. Katariina on huomannut, että nuoret suunnittelevat ensimmäisiä tatuointejaan usein näkyville paikoille: käsiin ja kaulaan. Myös isoja ja värikkäitä tatuointeja näkyy enemmän kuin ennen. Samalla tatuointeja arvostetaan käsityönä ja taiteena. Lahjakkaimmat tekijät erikoistuvat realistisiin, valokuvantarkkoihin tatuointeihin.

Joitakin trendikuvioitakin on nähtävissä. Sosiaalisen median Pinterest-kuvapalvelussa voi selata tällä hetkellä kymmenittäin tatuointikuvia, joissa on sulkia, unisieppareita ja lintuja. Kukat, perhoset ja merimiesaiheet ovat kestosuosikkeja. Tekstitatuoinnit ovat todella suosittuja – vähän kuin tribaalit 90-luvulla.

Tatuoimaton pohtii, mitä sitten, kun tatuointiin kyllästyy tai se menee pois muodista? Ikuiseksi tarkoitettu kuva kun ei ole mikään ketjuliikkeen peplum-pusero, josta voi hankkiutua eroon sesongin vaihtuessa. Tatuoidut ajattelevat toisin: tatuointi kertoo eletystä elämästä – ja jos ihan mahdottomalta tuntuu, sen voi peittää uudella kuvalla.

 

Tatuoidut naiset kertovat:

Susanna, 29: "Hinguin tatuointia seiskaluokalta saakka"

Peeta, 38: "Ei enää mustaa suhrua"

Ann-Marie, 63: "Tatuoinnin pitää näkyä"

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.

 

 

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.