Ann-Marie Palenius suosii tatuointeja, jotka esittävät jotain. Tribaalit tai graafiset kuviot eivät miellytä silmää. Kuvat Ville Juurikkala
Ann-Marie Palenius suosii tatuointeja, jotka esittävät jotain. Tribaalit tai graafiset kuviot eivät miellytä silmää. Kuvat Ville Juurikkala
Linda-koira tatuoitiin Ann-Marien jalkaan sarjakuvatyyliin.
Linda-koira tatuoitiin Ann-Marien jalkaan sarjakuvatyyliin.

Ann-Marie Palenius, 63, rohkaistui tatuoitavaksi vasta yli viisikymppisenä.

"Vuosi sitten olin mukana laihdutusryhmässä. Kävelimme ryhmään kuuluneen miehen kanssa terveyskeskuksen käytävää pitkin vaa’alle, kun mies kysyi: 'Oletko ollut merillä, kun sulla on noita tatuointeja?' 'Ei kun vankilassa', vitsailin. 

Otin ensimmäisen tatuointini, olkapäässäni olevan tiikerin pään, vasta 55-vuotiaana. Vanhimmalla tyttärelläni oli kampaamo Wilma Schlizewskin tatuointistudion naapurissa. Hän oli käynyt siellä ottamassa itselleen kuvia ja sai houkuteltua minutkin tatuoitavaksi.

Ensimmäisen tatuointini ottamisen aikaan olin töissä verotoimistossa, jossa kenelläkään muulla ei ollut ihossaan kuvia. En kehdannut kertoa tatuoinnistani kavereille. Enkä minä vieläkään kerro kaikille, mitä varten menen käymään Helsingissä. Jotkut ystäväni ovat hieman puistelleet päätään ja ihmetelleet, että miten minä tässä iässä olen innostunut. Itse ajattelen, että nyt voin tehdä mitä vain.

Tykkään pelottavista kuvista. Ehkä niiden tatuoiminen ihoon on jonkinlaista omien pelkojen voittamista. En tykkää perhosista enkä sudenkorennoista, joten otin niiden kuvat oikeaan olkavarteeni. Sääreeni tatuoitiin sisilisko. Vasemmassa olkapäässäni on tiikeri ja käsivarressa pantteri sekä hai ja ankkuri. Miehelläni on sama haitatuointi, otimme ne hänen 60-vuotispäivänsä kunniaksi. Selailimme tatuointikirjoja ja valitsimme molemmat toisistamme tietämättä juuri sen.

Huomaan kyllä katseet, joita tatuointini vetävät puoleensa. Koskaan perääni ei ole kuitenkaan niiden takia huudeltu. On ihan mukavaa, että minut huomataan. En ymmärrä, miksi jotkut ottavat tatuointeja selkäänsä, mielestäni kuvan pitää näkyä. Kuljen melkein aina hihattomassa paidassa.

Haaveilin kyllä tatuoinnista jo parikymppisenä. Kuva jäi kuitenkin ottamatta. Hyvä niin. Olisin kuitenkin tatuoinut jonkun pojan nimen itseeni.

Töissä ollessani en olisi kehdannut ottaa enempää tatuointeja. Kun sitten jäin eläkkeelle, olen ottanut suunnilleen yhden tatuoinnin vuodessa. Viimeisin on viikon vanha. Halusin tatuoida jalkaani koirani Lindan. Vaikka Lindan kuolemasta on kulunut 9 vuotta, pyykkejä ripustaessa tuntuu vieläkin siltä, että dalmatialainen pyörii jaloissani. Se nukkuikin vieressäni. Nyt koira on ikuisesti sääressäni."

Lisää aiheesta

Tatuoinnit kertovat eletystä elämästä

Susanna, 29: "Hinguin tatuointia seiskaluokalta saakka"

Peeta, 38: "Ei enää mustaa suhrua"

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Seuraava reissu mielessä? Etelä-Korean pääkaupunki on vaihtelua Aasiaa nähneelle.

Soul on kutsuva kohde matkailijalle, joka on kolunnut maailman mantuja jo ristiin ja rastiin. Kaupungissa päivät kuluvat palatseissa, temppeleissä ja teehuoneissa. Illan hämärtyessä voi ihastella kaupungin valomerta näköalatornissa.

1. Bukchon Hanok Village

Kävelyretki kapeilla ja mäkisillä Bukchon Hanok Villagen kujilla vie keskelle korealaista perinnekylää, vaikka ollaan aivan suurkaupungin keskustassa, korkeiden pilvenpiirtäjien tuntumassa.

Alueelta löytyy paljon pieniä taidegallerioita, putiikkeja, ravintoloita ja suloisia teehuoneita, joissa teetä nautiskellaan lattialla tyynyn päällä istuen.

2. Gwangjangin markkinat

Soulissa kannattaa pistäytyä katetulla markkina-alueella, Gwangjang Marketissa. Käytävillä istutaan höyryävien katuruokakojujen ympärillä ja kokeillaan paikallisia erikoisuuksia. Vihanneksia, hedelmiä, erilaisia kimchejä, makkaroita, possunkärsiä ja -sorkkia myydään keskellä ostoskäytävää.

3. Namsan Seoul Tower

Auringonlaskua ja kaupungin sykkivää valomerta kannattaa nousta ihailemaan Namsam-kukkulan huipulle, 236 metriä korkean N Seoul Towerin näköalatasanteelle. Tornin juureen on vuosien saatossa muodostunut valtava rakkauslukkojen keskittymä.