Kivi, paperi ja sakset on loistava apuväline esimerkiksi kodin kinoissa. Kuva: Colourbox
Kivi, paperi ja sakset on loistava apuväline esimerkiksi kodin kinoissa. Kuva: Colourbox

Kun osaat ennakoida vastustajan siirrot, voit hyvästellä tuskalliset häviöt!

Vanha kunnon kivi, paperi ja sakset -peli ajaa asian, halusi sitten ratkaista juupas-eipäs-tilanteen tai vain tappaa aikaa.

Jos käyttää peliä kiistojen ratkaisuun, kannattaa muistaa, että kivi, paperi ja sakset on taktiikkapeli. Ja kuten taktiikkapeleissä aina, hyvä pelaaja osaa ennakoida vastustajan liikkeitä. Onneksi asiaan vihkiytyneet ovat selvittäneet, miten se onnistuu!

Kivi on miesten ja vihaisten pelaajien valinta.

Jos pelaat miestä vastaan, valitse paperi. Kivi, sakset ja paperi -pelistä kirjan kirjoittanut William Poundstone sanoo brittilehti Telegraphille, että miehet valitsevat useimmiten kiven. Poundstone uskoo sen johtuvan siitä, että kivi uhkuu testosteronia. Kivi on myös vihaisten pelaajien yleisin valinta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos pelaat naista vastaan, valitse kivi. Naiset taas valitsevat kilpailuista kerättyjen tilastojen mukaan useimmiten sakset. Miesvaltaisissa kisoissa sakset on vähiten suosittu vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi tapa tavoitella voittoa on myös sanoa ääneen, mitä aikoo valita ja noudattaa sitä. Yleensä vastustaja olettaa tässä tilanteessa, ettet tee niin kuin sanot.

Tunnista vastustajan kaava

William Poundstonen mukaan suurin osa amatööripelaajista ei valitse kahta kertaa peräkkäin samaa merkkiä. Jos siis vastustajasi esimerkiksi näyttää kiveä, sinun voi olla järkevää valita sakset seuraavalla heitolla. Vastustajasi nimittäin tuskin valitsee uudestaan kiveä, joten sakset ovat turvassa.

Joillain pelaajilla on tapana valita merkki, joka juuri päihitti heidät. Jos siis esimerkiksi sinä voitit paperilla, voi olla hyvä siirto valita seuraavalle kierrokselle sakset.

Kiinalaisen Zhejiangin yliopiston tutkijoiden järjestämässä turnauksessa selvisi, että häviäjän heitot noudattavat usein tätä kaavaa:

Kuvat: Shutterstock
Kuvat: Shutterstock

Voittaja valitsee Zhejiangin yliopiston tutkimuksen mukaan usein uudestaan merkin, jolla hän päihitti vastustajansa. Eli jos vastustajasi esimerkiksi voitti sinut kivellä, valitse seuraavalla kierroksella paperi, sillä hän saattaa valita taas kiven. (Paitsi jos on amatööri, kuten edellä totesimme.)

Ja mitä vielä: moni pelaa väärin

Tiesithän, että merkki kuuluu näyttää vasta, kun on laskettu kolmeen, eli neljännellä laskulla? Moni erehtyy näyttämään omansa jo kolmannella. Kivi, paperi ja sakset -SM-kilpailun (kyllä, sellainenkin on!) johtaja ja perustaja, räppäri Heikki Helastinen selvensi asian Ilta-Sanomille huhtikuussa. Viralliset säännöt on laatinut World Rock Paper Scissors Society -yhdistys.

Helastisen mukaan virallisissa kilpailuissa ei myöskään lasketa ääneen. Kisoissa virallinen valvoja vahtii, että kilpailijat näyttävät merkkinsä yhtä aikaa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla