Paljonko alkoholia tämä annos todellisuudessa sisältää? Kuva: Shutterstock
Paljonko alkoholia tämä annos todellisuudessa sisältää? Kuva: Shutterstock

Tutkimus: viininvalmistajat huijaavat tietoisesti kuluttajia.

Tiedätkö, paljonko lasillisessa viiniä on alkoholia?

Itse asiassa oikeaa vastausta on useimmiten mahdotonta tietää. Nimittäin viinipulloihin merkityt alkoholipitoisuudet eivät useimmiten pidä paikkaansa.

Kalifornian yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että viinissä on usein enemmän alkoholia, kuin viinin valmistajat kertovat, kertoo The Telegraph.

Tutkijat ottivat näytteitä sadastatuhannesta, ympäri maailmaa valmistetusta viinipullosta. Tulokset todistivat, että lähes 60 prosenttia viineistä sisälsi keskimäärin 0,42 prosenttia enemmän alkoholia kuin pullon etiketissä kerrottiin.

60 prosenttia viineistä sisälsi enemmän alkoholia kuin etiketissä kerrotaan.

Erityisen yllättävää on, että The Telegraphin mukaan viininvalmistajat myönsivät tutkijoille, että viinien alkoholipitoisuudet merkitään usein tietoisesti todellista matalammiksi, jotta ne vastaisivat paremmin kuluttajien toiveita.

Tutkimuksen mukaan suurimmat erot ilmoitetuissa ja todellisissa alkoholimäärissä olivat chileläisissä ja espanjalaisissa punaviineissä. Myös chileläisissä ja amerikkalaisissa valkoviineissä oli heittoja.

Tutkimuksen johtajan Julian Alstonin mukaan 0,4 prosentin heitto voi tuntua pieneltä, kun kyseessä on viini, jonka alkoholipitoisuus on esimerkiksi 13,6 prosenttia.

–  Mutta jo tämän kokoluokan heitto saa ihmisen aliarvioimaan juomansa alkoholin määrän, millä puolestaan voi olla vahingollisia vaikutuksia niin ihmisen terveydelle kuin esimerkiksi liikenneturvallisuudellekin, Alston sanoo.

Lisäksi hän  muistuttaa, että joidenkin viinien kohdalla virhemarginaali on huomattavasti suurempi kuin 0,4 prosentin keskiarvo.

Tommy the Winemaker

Tätä tuskin tiesit: valtaosassa viinipulloista piilee yllätys

Vierailija kirjoitti: Jos viini on 14-prosenttista, tuolla keskimääräisellä virheellä se on 14,06-prosenttista. Olihan tuo tutkimustulos, mutta julkaistaessa voi miettiä, onko sillä merkitystä. Niin, artikkelissa käytetään virheellistä prosentti-ilmaisua. Olisi pitänyt viitata prosenttiyksiköihin, kun mitataan alkoholipitoisuutta prosenteissa. Täten artikkelin 13,6-prosenttinen viini olisi oikeasti 14 %, eikä vain 0,4 % vahvempaa, eli 13,65 %. Alkuperäisessä /i The Telegraph/i in artikkelissa...
Lue kommentti

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00