Voisiko yhden päivän ajan silti syödä, meikata ja sivistyä maksamatta mitään? Siis ilman laittomuuksia. Toimittaja testasi.

 

Tavaratalo Stockmann klo 12.00 

Päivämeikkiä en pysty pummimaan, koska ala-aulan meikkitaiteilijoiden työ maksaa. Mutta aina voi olla kiinnostunut meikkivoiteen ostamisesta. Lancômen beauty adviser Elsa auttaa valinnassa ja tekee nätin pohjan. Huulipunaa tämä kaipaisi – ehkä joltakin toiselta tiskiltä se sitten.

Hinta: Vaatii pokkaa olla lopulta ostamatta sitä meikkivoidetta.

Siluetti Spa klo 12.30 

Kauneus- ja terveyshoitolassa tassutellaan kynttilöiden valossa tossuissa. Hieronnat ja hoidot maksavat maltaita, tietysti. Terveyskonsultaation saa kuitenkin ilmaiseksi. Sympaattinen personal trainer Joni Listola kyselee taustatietojani. Pääsen puhumaan puoli tuntia sairauksistani, mikä on aina yhtä virkistävää. Juttutuokion päätteeksi Joni suosittelee verikokeita, keskivartalon kasvun kontrollointia ja liikuntaa.

Hinta: Ahdistus uhkaavista terveysriskeistä. Outo kiinnostus kokovartaloskannausta kohtaan.

K-supermarket Mustapekka klo 14.00 

Fiesta! Maistiaisia on kolmen metrin välein. Yrttitäytteisiä lammaspihvejä, jättiläislohkareina – jokaiseen maistiaispalaseen on pitänyt saada yrttitäytettä mukaan. Rieskasta käärittyjä rullia, tuorejuustoa välissä. Hyvää leipää pikkupalasina, jokaisen päällä runsaasti voita. Juustoja. Keihästän cocktailtikkuuni vielä toisen palasen 15-prosenttista juustoa, koska pienen nokareen ja parin vuoden säännöllisen käytön jälkeen en voi olla täysin varma tuotteesta.

Hinta: Kehun lapinrieskan makua niin vuolaasti, etten ilkeä poistua ostamatta. 1,50 €/pussi.

Mikä ihmeen "ilmainen lounas"?

Kamppi klo 15.00 

Päiväkahviaika. Luulisi, että Tapiolan T-hetki -niminen paikka tarjoaisi vakuutusmyyntiä ja ilmaista teetä, mutta vielä mitä: tee maksaa 2,50 €. Urpo bisnesidea. Tyydyn Vapon tarjoamaan kuumaan mehuun, jota saa viereisellä aukiolla olevasta kampanjateltasta, turve-energiapropagandan kylkiäisenä. Mehu on mukavan karpaloista. Mutta karpaloitahan saa luonnontilaisilta soilta! Onkohan Vapo ajatellut puffauksensa ihan loppuun asti? Vai onko mehussa sittenkin puolukkaa?

Hinta: Joudun vastaamaan turvetta koskeviin kysymyksiin.

Keskustakampus klo 16.00 

Vessahätä. Ensimmäiset vastaantulevat vessat ovat maksullisia. Yliopiston päärakennus pelastaa. En näytä yhtään asiaankuulumattomammalta kuin muutkaan aulassa hiihtelevät humanistit.

Hinta: Seinäkirjoitusten taso masentaa. ”Hymyile, olet taivaan isän piilokamerassa!”

Vessareissun jälkeen satun paikalle sopivasti, kun yhdessä salissa on alkamassa luento sarjasta ”Henkinen vastarinta ja toisinajattelu Neuvostoliitossa”. Opin paljon Ilja Glazunovista.

Hinta: Ärsyynnyn, koska edessä istuvat tytöt juttelevat keskenään. Alan ehkä kannattaa lukukausimaksuja.

Espoo klo 18.30 

Modernin taiteen museoon Emmaan pääsee torstaisin ilmaiseksi kello 18–20. Seutulippu maksaisi neljä euroa, mutta kortissani ei ole valuuttaa, joten joudun pummimaan matkan kaveriltani. Taas tuli halvaksi. Museo on melkein tyhjä – ehkä paikalliset eivät halua leimautua köyhiksi ilmaiskävijöiksi. Afrikan voima -näyttely tyydyttää henkisiä tarpeita hienosti.

Hinta: Kuin panisi rahaa pankkiin.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla